Kilátás a Grossglocknerre - a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, Heiligenblut

Ausztriában, a Magas-Tauern Nemzeti Parkban található a híres Kaiser-Franz-Josef-Höhe kilátópont, melyet gyakran csak Franz-Josef-Höhe néven emlegetnek. A kilátópontra vezető aszfaltozott útszakasz része a Großglockner-Hochalpenstrasse elnevezésű magashegyi panorámaútnak, amely Heiligenblut és Zell am See között vezet 48 kilométer hosszan. Heililigenbut településéről elindulva a fizetőkapu után nem sokkal térhetünk el a Hochalpenstrasse-ról és kanyaroghatunk a kilátópont felé, amely az Ausztria legmagasabb hegyének számító Grossglocknerrel szemben taláható 2369 m tengerszint feletti magasságban. 

Az Alpok legnagyobb nemzeti parkja - a Magas-Tauern

Nyugati szomszédunk, Ausztria különösen szerencsés elhelyezkedéssel rendelkezik - az Európa szívében magasodó Alpok hegyeiben található az ország nagy része. A lombos erdőktől a fenyvesek zúgó rengetegén át a havasi rétekig, majd a még magasabbra, az örök hó és jég vidékéig emelkedő hegylánc az európai időjárás mellett az kontinens történelmének fontos alakítója, birodalmak szétválasztója, népek menedéke.

A Kaiser-Franz-Josefs-Höhe gépjárművel csak az útdíj megfizetése után érhető el Großglockner-Hochalpenstrasse aszfaltútján - ezért is érdemes a túra előtt a Hunguest Hotel Heiligenblut szállodában megszállni, hiszen ott a szállás mellé ajándékba megkapjuk a Karintia kártyát is, illetve kedvezményesen használhatjuk a Großglockner-Hochalpenstrasse útvonalát

A Ferenc József császárról elnevezett kilátópont története 1856-ba nyúlik vissza, amikor az uralkodó kívánta látni kívánta a Pasterze-gleccsert és a Grossglockner csúcsát. Kíséretével egy négy órás túra keretében Heiligenblutból felgyalogolt egészen addig a pontig, ahol ezt az eseményt megörökítő kőtábla a mai napig láthatóan jelzi. Abban az időben még nem éreztette hatását a globális felmelegedés, így a gleccser jóval impozánsabb képet nyújtott a mainál, sokkal hosszabb jégfolyamban gyönyörködhetett a császár és kísérete.

Síelj a Grossglockner lábánál - a csodás Heiligenblut

Ausztria legmagasabb pontja a félelmetes Grossglockner. A háromezer méter magas csúcsok közül is kiemelkedő óriás lábainál gyönyörű völgyek húzódnak, ahol évezredek óta dacolnak az itt élők a természet viszontagságaival - a kelták majd a rómaiak is itt, a Magas-Tauern bércei között nyitottak utat az Alpok északi lejtői felé. A ókor és a középkor fáradtságos hétköznapjaihoz szokott ősök értetlenül állnának azon megmagyarázhatatlan vágyakozás láttán, ahogy most mi várjuk a telet - ők a fagy és hó nehézségeit, a kegyetlen mínuszokat és több napot hóviharokat félték akkoriban.

Erzsébet császárné hamarabb megunta a gyaloglást - ő mintegy 300 méterrel lejjebb már megpihent, ennek emlékét Elisabethruhe őrzi. A Klagenfurti Alpesi Egyesület 1876-ban építette fel a Glocknerhaus menedékházát, ami akkor csupán 40 férőhelyes volt. Az infrastruktúra fejlődésével egyre több vendég érkezett, míg 1932-ben elkészült a Hochalpenstrasse ide vezető szakasza is, mellyel együtt megépült a ma is látható Franz-Josefs-Höhe.

Ma már boltokat és éttermeket illetve egy látogatóközpontot is találunk ezen a különleges helyen, ahol szinte karnyújtásnyira élvezhetjük a Grossglockner és a Pasterze-gleccser látványát. A gleccser olvadását követően, hogy a látogatók könnyebben megközelíthessék a jégfolyamot, 1963-ban egy 150 méter hosszú kötélvasutat is építettek, most ennek alsó állomásától vezet a gyalogút a gleccser jegéhez. 

Amellett, hogy autók vagy buszok helyett a legkeményebbek kerékpárral is feltekerhetnek a kilátópontba(sőt, a Hunguest Hotel Heiligenblut szállodában még e-bike-t is bérelhetünk) itt fenn sem csak a nézelődést választhatjuk, hanem izgalmas túrákat is tehetünk.  Az egyik legnépszerűbb a Gamsgrubenweg. Ez a gyönyörű alpesi panorámát kínáló ösvény 6 alagúton is átvezet. A Pasterze-gleccser felett kanyargó túraút több pihenőhelyet és mormoták által lakott rétet érintve és a Hofmannshütte felé vezet, ahonnan lenyűgöző kilátást nyílik a Großglocknerre és a környező csúcsokra.


Ha csak a Pasterze-gleccserhez indulnánk, akkor fél óra ereszkedéssel és majdnem egy órás visszaúttal számoljunk.  Megdöbbentő a tudat, hogy a kábelvasút egykor elérte a gleccser szélét, ebből is látható, milyen ütemben húzódik vissza a jégfolyam. A Hunguest Hotel Heiligenblut kiváló kiindulópontja a Franz-Josef-Höhe kilátópontját de, az egész Magas-Tauern Nemzeti Parkot  felfedező egy hetes aktív nyaralásnak, a szálloda személyzete szívesen tájékoztatja a vendégeket a legjobb lehetőségekről és a hotel is szervez programokat. A Hunguest Hotel Heiligenblut hotelben megszálló vendégek a szállás mellé a 160 elfogadóhellyel rendelkező Karintia Kártyát is megkapják, amely különleges kedvezményeket biztosít a könyékbeli attrakciók és felvonók - és a Grossglockner Hochalpinstrasse árából is! 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi csúcsok, Hochlantsch - 1.nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Göller (1766 m) - 1 nap
» Ausztria rejtett kincsei - 1 nap
» Ausztria szépségei - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Jaeger Hotel*** - Annenheim 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa
» Bad & Ski Pension 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa

Információs oldalak

» Ausztria látnivalói
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Utak Március 15. idejére
» Karácsonyi utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Síelés Ausztriában
» Buszos körutazások Ausztriában
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Ausztria varázslatos tájain - Kovács Attila
» Grossglockner: a fekete hegy - Kovács Attila
» Az első hó Karintiában - Kovács Attila
» Őszi Dachstein via ferrata - Kovács Attila
» Látványos mászás Ausztriában - a Naturfreunde (Francz Scheikl) klettersteig - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!