Az Alpok legnagyobb nemzeti parkja - a Magas-Tauern

Nyugati szomszédunk, Ausztria különösen szerencsés elhelyezkedéssel rendelkezik - az Európa szívében magasodó Alpok hegyeiben található az ország nagy része. A lombos erdőktől a fenyvesek zúgó rengetegén át a havasi rétekig, majd a még magasabbra, az örök hó és jég vidékéig emelkedő hegylánc az európai időjárás mellett az kontinens történelmének fontos alakítója, birodalmak szétválasztója, népek menedéke. Az Alpok zord hegyvidékén sosem volt könnyű az élet, így csak a legelszántabbak választották állandó lakhelyüknek ezt a mély völgyekkel és meredek hegygerincekkel tarkított tájat - ők is kevesen.

Az emberi tevékenység és így az ember természetkárosító hatása ezért csak későn és korlátozott mértékben jelent meg a hegyek között - az Alpok egyedül álló természeti értékeket rejt. Sajátos módon mégis ez a vidék van a leginkább veszélyeztetve azoktól a tényezőktől, amelyet a klímaváltozás okoz. De az olvadó gleccserek ellenére, az Alpok hegyvidékein kristálytiszta víz csobog a patakokban, ismeretlen a levegőszennyezés  - a havasok zord magasában még a Természet az úr. 

Ausztria európai szinten is élen jár a környezettudatos gondolkodásban - az ország energiaszükségletének tetemes részét megújuló energiaforrásokból fedezi, az egyetlen megépült atomerőművüket végül nem helyezték üzembe, de az átlagember szintjén is példásan ügyelnek a környezetükre. Bár a természetvédelem hagyományosan nem szorul a védett területek határai mögé, hanem szinte mindenütt találkozhatunk vele, Ausztria legértékesebb természeti értékeit hét nemzeti parkban védik.

A legnagyobb közülük a Magas-Tauern Nemzeti Park, amely három osztrák tartományban is elterül - ezzel nem csak az ország, hanem az egész Alpok legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területe. A Magas-Tauern Nemzeti Park a "leg-ek" vidéke - itt található Ausztria legmagasabb csúcsának számító Grossglockner és Ausztria legmagasabb vízesése a Kimml-vízesés, melynek víztömege a szédítő 380 méteres tengerszint feletti magasságból zúdul alá.

A Magas-Tauern Nemzeti Parkban emelkednek Ausztria és a Keleti-Alpok legmagasabb hegyei - az Grossglockner, a Grossvenediger és az Angkogel-csoport égbe törő csúcsait örök hó és jég borítja. Az ország legmagasabb csúcsának, az Grossglocknernek a megmászása nagyon népszerű időtöltés a hegymászók körében - a csúcsra vezető kitett sziklagerincen végigmászáshoz képest szinte kényelmes séta a Grossvenediger gleccserén eljutni a legmagasabb pontig. Míg a Glockneren a sziklafal és a magasság jelent komolyabb kihívást, a Venedigeren a számos gleccserhasadék közötti biztonságos haladásra kell figyelni. De nem csak az extrém sportolók paradicsoma a Magas-Tauern - a nemzeti parkban több ezer kilométernyi jól jelzett és karbantartott ösvény vezet, a szelídebb, de nagyon látványos tájakon.

A kerékpárosokat is kiváló útvonalakkal csábítja a hegység - a terepet kedvelők ugyanúgy megtalálják a számításukat, mint az országúti kerékpár fanatikusai, akik hatalmas hágókba vagy épp a Franz Josef Höhe kilátójába tekerhetnek fel. Akik nem számítanak profi sportolónak, vagy épp nem hoznák magukkal otthonról a kerékpárjukat, azok sem maradnak élmény és egy kis segítség nélkül - Heiligenblutban a Hunguest Hotel Heiligenblut szállodájában e-bike bérlésére is van lehetőség, amivel könnyedén meghódíthatjuk a legmeredekebb emelkedőket is!

A Magas-Tauern Nemzeti Park belső területein mindenféle emberi tevékenység tilos, hogy a jövő generáció számára is megőrizzék a zergék, szirti sasok, kőszáli kecskék, havasi mormoták és a temérdek vadvirág birodalmát olyan érintetlennek, amilyennek mi ismerjük. A hegyvidéken található településeken is csak a természetközeli, hagyományos gazdálkodás megengedett, a kaszálás, legeltetés, felelősségteljes és fenntartható erdőgazdálkodás. Ez nem csak természetvédelmi, hanem anyagi megfontolás miatt van így - a helyiek rájöttek, milyen értékes az érintetlen természet a városok mesterséges környezetéből menekülni vágyók számára, így a turizmusból származik annak a haszonnak a többszöröse, amit az erdők kivágásából szerezhetnének. A tudatos, hosszú távú gondolkodás jegyében inkább az ökoturisztikai látnivalókat fejlesztik ahelyett, hogy a természet rovására terjeszkedne az ember. 

A Magas-Tauern Nemzeti Park szívében, a hegység legértékesebb területén található a híres Heiligenblut település. A karcsú tornyű templomának tövéből egyenesen a Grossglockner csúcsára láthatunk - ilyen egyedi panoráma még Ausztriában is ritkaságnak számít. A helyiek hagyományai, a legmagasabb csúcs közelsége és a Magas-Tauern Nemzeti Park különleges értékei nagyon vonzó célponttá teszik ezt az egészséges levegőtől és alpesi környezettől kicsattanó, derűs települést.

Heiligenblut nívós szállodája a Hunguest Hotel Heiligenblut, amely nagyon kellemes szálláshely - kiváló étterme és kellemes wellnessrészlege vonzó célpont egy egy látványos túra fáradalmait kipihenni. A Hunguest Hotel Heiligenblut remek központja egy a Magas-Tauern Nemzeti Park értékei felfedező túrának, a szálloda személyzete szívesen tájékoztatja a vendégeket a legjobb lehetőségekről és a hotel is szervez programokat. Nyomós érv a Hunguest Hotel Heiligenblut mellett, hogy az itt foglalók a szállás mellé a 160 elfogadóhellyel rendelkező Karintia Kártyát is megkapják, amely különleges kedvezményeket biztosít a könyékbeli attrakciók és felvonók árából. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Információs oldalak

» Síelés Karintiában
» Síelés Ausztriában

Cikkeink

» Síelj a Grossglockner lábánál - a csodás Heiligenblut - Kovács Attila
» Aktívan Ausztriában: Hunguest Hotel Heiligenblut - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!