A tátrai via ferrata továbbra is csak papíron létezik

Az első tervek szerint a Magas-Tátra első vasalt útját az elmúlt év július 1-én meg kellett volna nyitni a nyilvánosság előtt. 2013 októberében azt olvashattuk, hogy az út átadását a következő évre, vagyis 2014-re halasztották. Egy év elteltével azonban azt tapasztalhatjuk, hogy nem sok minden történt ebben az ügyben. A vasalt út nyomvonaláról, amely az első ilyen jellegű turistaút lenne a Magas-Tátrában, még mindig nem állapodtak meg. Az ilyen jellegű vasalt utakat a nyugati országokban via ferrata néven ismerik. Ezek általában nehéz magashegyi, sokszor hegymászó terepen vezetnek, és fix drótkötelekkel, fémhágcsókkal és más, mesterséges segédeszközökkel vannak felszerelve. Hogy ez a Magas-Tátrában mikor válik realitássá, azt ma még senki sem tudja.

„Bár nem tipikus via ferrata, de biztosított turistautak léteznek a Magas-Tátrában is – ezeket láncokkal biztosították” – mondta tavaly októberben Peter Novák, Tátraváros illetékese. Amint azt Novák pár napja megerősítette, az ilyen módon biztosított, szóba jöhető turistautak tervével jelenleg a Tátrai Nemzeti Park Igazgatósága (Správa TANAPu) foglalkozik. „Az első via ferrata nyomvonalával kapcsolatban jelenleg két alternatíva létezik: az egyik a Kis-Nyereg-hágó (Sedielko) – Vörös-torony (Široká veža) – Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo), a másik pedig a Rovátka (Sedlo Prielom) – Kis-Viszoka (Východná Vysoká)” – tisztázta Novák. Még mindig nem ismertek az út kiépítésének költségei, amelyeket csak a nyomvonal kijelölés után lehet számszerűsíteni. Ezt követően a költségvetési tervezetet be kell nyújtani a Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi Hivatalhoz, ahol el kell különíteni az ehhez szükséges összeget. Lenka Maťašovská, a hivatal vezetője elmondta, hogy a szervezet az elhúzódó alkudozások ellenére továbbra is támogatja az elképzelést. „Ez hatalmas lökést adhat a turizmusnak. Olyan valami válna elérhetővé a Tátrában, ami jelenleg nincs. Jelenleg arra várunk, hogy a kormány hozzájárulása, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (Státne lešy TANAPu) és a hegyi vezetők állásfoglalása után meghatározzák a legideálisabbnak tűnő nyomvonalat. Amint megtalálják a megfelelő útvonalat, annak kiépítését mi anyagilag támogatni fogjuk.

Ahogy azt Michal Gerčák hegyi vezető elmondta, a projektről nagyon sokan tudnak, sőt, sokan azt hiszik, hogy a via ferrata már meg is épült. Úgy gondolja, a vasalt útvonal érdekes túra lehet a turisták egy csoportja számára. A Kis-Nyereg-hágóból a Vörös-toronyra vezető útvonal viszont véleménye szerint nem megfelelő választás. „Ennek fő oka a Kis-Nyereg-hágó megközelítése. A tervezett ferrata kezdete, a Kis-Nyereg-hágó a Tarajkáról a Kis-Tarpataki-völgyön keresztül 4 és fél óra alatt érhető el. Az átlagos turisták, amennyiben 6 órakor elindulnak Ótátrafüredől, kb. 11:30-kor érnek fel a Kis-Nyereg-hágóba. Éppen abban az időpontban érkeznek a gerincre, amikor a nyári időszakban a legnagyobb a kockázata a viharoknak, és mint tudjuk, a ferraták fémtárgyakkal vannak biztosítva” – mondta el Gerčák. Szavai szerint egy esetleges mentés estén a hegyimentőknek szintén időigényes a helyszín megközelítése, mivel az egy távoli ponton, a Magas-Tátra főgerincén található. „Ezeket is figyelembe véve véleményem szerint a jelenlegi tervekben létező útvonal egyáltalán nem megfelelő” – mondta a hegyi vezető. A tapasztalt hegyi vezető szerint megfelelő megoldás lehet egy olyan nyomvonal kijelölése, amely a völgyek nyílásának közelében található, és felvonóval is megközelíthető. Ilyenek például az Elülső-Szoliszkó (Prednés Solisko), a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo), az Oszterva (Ostrva) és mások. Vannak, akik azzal érvelnek a jelenlegi tervek mellett, hogy a ferrata leendő használói megszállhatnak a Téry-menedékházban.
A via ferrata, mint fémeszközökkel biztosított túraútvonal állandó felügyeletet és rendszeres karbantartást igényel, amiről eddig egyáltalán nem beszéltek, és amely a nagy távolság miatt szintén nehezen megoldható.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: www.wikipedia.org 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila

Utazások

» Rax-Alpok via ferrata: a Haid Steig - 1 nap
» Dachstein - via ferrata hétvége - 5 nap
» Dolomitok sziklaalakzatai. - 5 nap
» Via ferrata túra a Garda-tó környékén - 6 nap / 3 nap szabi
» Klettersteig túra Ausztriában - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!