A sportkompresszió fontos túrázás közben is - miért jó a kompressziós túrazokni

Túrázás, hegymászás vagy teljesítménytúra közben gyakran érezzük, hogy a nap végére lábaink elnehezülnek, a bokánk megdagad, ólmos fáradtság vesz erőt rajtunk. Ez nem csak a fizikai állapot hiányosságaiból fakadhatnak, eredményezheti a végtagok vérellátásának elégtelensége is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az egészségünk és a kitartásunk megőrzésének érdekében segítsük a keringést,  nem csak hosszú távú sporttevékenység, mint például futás vagy kerékpározás közben, hanem a túrázás és hegymászás során is.

Erre a célra kiválóan alkalmasak a CEP kompressziós túrazoknijai, amelyekkel kiváló eredményeket érhetünk el. De mi is az a sportkompresszió? A kompressziós, azaz nyomásos kezelés lényege, hogy az adott testfelületet folyamatosan nyomás alatt tartja. Ennek következtében a serkenő vérkeringés minden pozitív hatása érvényesül (teljesítményfokozás, fáradtság kitolása, görcsök megelőzése, regeneráció gyorsítása stb.). Ezek a termékek egy speciális kötéstechnikának köszönhetően biztosítják a keringést javító kompressziós hatást. Ez a különleges rugalmasság nem csak segíti a fáradt vér visszaáramlását, de hosszú utazásoknál, egész napos igénybevétel esetén a láb elvizesedését is meggátolhatja. A külső kompresszió optimalizálás révén sokkal több oxigén és energia jut el a fáradt izmokhoz, míg a tejsav elszállítása felgyorsul, így az izmok nem csak gyorsabban regenerálódnak, de nem is fáradnak el annyira. (Egyes felmérések szerint akár 5%-os teljesítményjavulás is elérhető a CEP kompressziós zoknival!)

A CEP termékei sportspecifikusan tervezett, minőségi és tartós felszerelések: a síelésre és a kerékpározásra éppen úgy találunk megfelelőt mint a futásra vagy a sportolás utáni regenerációra. A túrázásra tervezett kompressziós túrazokni kifejezetten a bakancsos használatra és az egész napos igénybevételre fejlesztett ergonómiával rendelkezik. A zokni kellemes nyomás alatt tartja a lábizmokat, így később fáradunk el, jobban működik majd a vérkeringésünk, nem érezzük majd a kínzó izomlázat a túra után. A zokni kiválasztásánál nagyon fontos a megfelelő méret megállapítása: itt nem a lábfej, hanem a vádli körmérete adja meg a méretet. A kiválasztáshoz használjuk a következő táblázatot:

Néhány szó a sportkompresszió fontosságáról:

A sportkompresszió sokak számára még ismeretlenül hangzik, hiszen körülbelül 10 éve jelent meg az élsportban. Az újítások és friss fejlesztések sorsa itt is az mint a Formula-1 szériában: lassan a hobbisportolók és elkötelezett amatőrök szintjére is eljut ez a magasan fejlett technológia, amit először csak az erőemelésben, úszásban és az atlétikában használtak.

A hosszú távú, tartós igénybevételt jelentő, különleges kitartást igénylő sportoknál, mint például a hosszútávfutás, terepfutás vagy triatlon, éppen olyan fontos szerepet tölt be a kompresszió, mint azokban a csapatsportokban, ahol az állóképesség is meghatározó, mint a kézilabda vagy a futball. A sportolás közben kifejtett áldásos hatása mellett a regenerációban is kiemelkedő szerepet kap a megfelelő kompressziós hatás.

A CEP sportkompressziós ruházat a modern technológia minden fontos vívmányát magán hordozza, a legújabb kötéstechnológiák segítik az anatómiai szempontból helyes nyomáspontok és zónák kialakítását. A kifejezetten tartós, gyorsan száradó és jó hővezető képességekkel rendelkező alapanyagok kiváló és kényelmes viseletet biztosítanak a hosszú távú használat során is.

A sportkompresszió élettani hatásai a következők: mivel a tervezett és kontrollált nyomás az izmokat hozzányomja a vázrendszer csontjaihoz, ezzel segíti a vénás keringést, így az izmok jobb vérellátást kapnak, és a tejsav is gyorsabban kiürül. A statikus nyomás miatt a nagy tömegű izmok vibrációja csökken. Ezáltal egy mérhető teljesítménynövekedés tapasztalható, javul a kitartás és az állóképesség. A CEP sportkompressziós ruházat viselése sport közben csökkenti az edzés utáni izomfájdalmat. A készenlétben tartott, feszesebb izmok miatt a sérülések veszélye is csökken, javul a koordináció, pontosabbak a mozdulatok. A legfontosabb hatások között kiemelnénk a gyorsabb regenerációt is.

A röplabdásokkal végzett kísérletek során kiderült, hogy a sportkompresszió a maximális emelkedést nem javítja, ám az ismételt ugrások során a sportolók nem fáradtak el annyira, és tovább tudták tartani az emelkedést a sorozatterhelés esetén is!

A futókon végzett tesztekből pedig az derült ki, hogy mivel csökkent a befektetett energia, sokkal jobb aerob teljesítményt nyújtottak a kompressziós ruházat viselése közben (26%-kal az elasztikus futósortok és 36%-kal a klasszikus futónadrágokhoz képest). A feszesen tartott izmok miatt, csökkent az izomvibrációval kapcsolatos sérülések veszélye, illetve a tejsav koncentráció is csökkent.

Fontos kiemelni, hogy a sportkompressziós ruházatot vizsgálták olyan szempontból is, hogy viselése okoz e mozgásbeszűkülést vagy ellenállást a különféle mozgások során, és arra az eredményre jutottak, hogy semmilyen mozgásforma vagy mozdulat közben nem akadályozza sem az izmok, sem az ízületek szabad mozgását illetve vérellátását.

A kompressziós ruházat összes darabja kifejezetten jól száradó és kiválóan lélegző, nagyon tartós és rugalmas anyagból készül. Az izzadságot nem felszívja, hanem a külső felületéről elpárologtatja, így nem csak  hosszan tartó komfortérzetet biztosít, hanem a szervezet hőháztartását is javítja, ezzel is hozzájárulva a teljesítmény-növekedéshez.

A sportolók elmondása alapján a sportkompressziós ruházat mozgás utáni viselésével a jeges hűtőfürdő okozta regenerációval egyenértékű hatás érhető el. A pozícionált izomkötegek körüli duzzanatok gyorsabban csökkennek, és az izomláz érzése is sokkal hamarabb múlt el. Ezzel nem csak költségeket, hanem időt is takarítunk meg, hiszen a sportkompressziós ruházat miatt gyorsabb a regeneráció.

Ha a regeneráció eredményeit nézzük, akkor a 2006-ban végzett kutatások a következő eredményt mutatják. 12 fős, edzett, sportos életmódot folytató csoporton vizsgáljuk a kompressziós ruházatban töltött regeneráció objektív paramétereit, mint a szöveti oxigén ellátást vagy az alsó lábszári vértárolást, akkor a következő eredményeket kapjuk: nagymértékben javul az izmok oxigénellátottsága és átlagosan 48%-kal csökken a fölösleges alszári vértárolás egy elasztikus nadrág viseléséhez képest, hiszen a megfelelő kompresszió nagyban segíti a vénás visszaáramlást.

Egy másik, 2009-es kutatás azt vizsgálta 21 hobbifutónál, hogy egy tíz napos pihenő után hogyan teljesítenek kompressziós zokniban, egy maximális terhelésre állított futópadon. A vizsgálat azt az eredményt adta, hogy a maximális terhelést átlagosan több mint egy perccel tovább bírták a futók, mint a kontrollvizsgálatok idején, kompresszió nélkül. Azt is megfigyelték, hogy a kompresszió hatására az izomban jóval kevesebb tejsav képződött és tárolódott, így a vizsgált egyének sokkal jobban tolerálták a tejsav-emelkedést. A kutatás egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy összességében 5%-os teljesítmény javulást tudtak a kompresszió számára írni, és ezt mérési adatokkal bizonyítani.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy minden olyan sportban vagy felkészülésben nagyon fontos a sportkompresszió, ahol a kitartás, a gyorsaság és az állóképesség kiemelt szerepet kap. A folyamatos és irányított kompresszió kedvező élettani hatásai növelik a teljesítményt, csökkentik a fáradtságérzetet és stabilizálják az izmokat, így a sérülések ellen is segítséget nyújtanak. Az izmok vérellátásának javításával nagyban hozzájárul a regeneráció gyorsításához és az izomláz gyors elmúlásához. Minden elkötelezett sportolónak ajánljuk a használatát, hiszen a CEP sportkompressziós ruházat a kitartás záloga!

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 39.033 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 39.745 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 42.584 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 44.008 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 55.970 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter
» A nyári ég csodája - Kovács Attila
» A nyár Barcelonában - Kovács Attila
» Egy csipetnyi Velence - Kovács Attila
» Látnivalók Velencében: Murano-sziget - Etédi Alexa

Utazások

» Medve-szurdok túra - 1 nap
» Alpesi csúcsok, Hochlantsch - 1.nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!