Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Svájci utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A svájci utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a svájciak körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait.

Európa egyik leggazdagabb és legbiztonságosabb országa Svájc, amely nem mellesleg számos gyönyörű látnivalóval is várja a területére érkező turistákat. Induljunk akár városnéző, akár sítúrákra, aktív kikapcsolódást biztosító természetjárásra, számos izgalmas kínálat közül lehet választani. Nagyvárosai és történelmi települései, mint Bázel, Zürich, Genf, Lausanne, Bern, Lugano, Schaffhausen, Bellinzona vagy épp St. Gallen klasszikus városnézésekre invitálnak (köztük jó pár UNESCO Világörökséggel), míg síparadicsomai, mint St. Moritz, vagy Davos a téli sportok szerelmeseinek kínálnak felejthetetlen élményeket. Érdemes megemlíteni a vasút-turizmust is, hiszen amellett, hogy a svájciak imádnak vonatozni, számos csodálatos panorámaúttal büszkélkedő, sőt, UNESCO Világörökséggé választott vasútvonal is megtalálható itt, utóbbira jó példa a rhaetiai vasútvonal Albulában.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Svájcba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Svájcba a magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vagy érvényes (új típusú) személyazonosító igazolvánnyal léphetnek be (vízum nem kell), s így 90 napot tartózkodhatnak ott. 90 napon túli tartózkodás esetén tartózkodási engedély szükséges, melyet a svájci idegenrendészeti hatóságok állítanak ki. Svájc bár nem tagja az EU-nak, de a schengeni országoknak igen, ezért ezek területén elkövetett szabálysértés kizárhatja a belépést. További információk a Konzuli Szolgálat – Svájc című honlapján találhatók. Bár Svájc minden szempontból biztonságos ország, ennek ellenére feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok:
Svájc hivatalos fizetőeszköze a svájci frank (CHF). A bankokon kívül utazási irodákban, illetve szállodákban is válthatunk pénzt, a bankkártya használata kevésbé elterjedt, sok étteremben, üzletben, szállodában csak készpénzzel lehet fizetni. Svájc nem tagja sem az EU-nak, sem pedig az EU vámuniónak, ezért az országba beutazók vámellenőrzésre számíthatnak. Azok a külföldi turisták, akik Svájcban legalább 500.- CHF értékű árut vásárolnak, visszaigényelhetik a 7,5 %-os áfát. 

Időeltolódás: Svájc ugyanabban az időzónában fekszik, mint Magyarország, nincs időeltolódás.

Elektromos hálózat és áramellátás: Svájcban a hálózati feszültség 220 V/ váltóáram, a konnektorcsatlakozók mérete azonban eltér a hazaitól, ezért érdemes adaptert vinni.

Általános időjárási viszonyok: Svájc éghajlata általában véve mérsékelt, helyenként nagy ingadozások jellemzőek, melyek az ország domborzatától és elhelyezkedésétől függnek, így a hegyekben magashegységi, míg a déli határvidéken mediterrán. Az Alpoktól északra és nyugatra eső területek hűvösebbek és az esős klíma jellemző, míg az Alpoktól délre, Ticino kantonban a meleg, nedves éghajlat az uralkodó. Svájc időjárása a városnézések szempontjából is ideális, nyáron kellemesen meleg az idő, fullasztó forróság nem jellemző, míg télen gyakran van fagypont alatt a hőmérséklet, mely a sí turizmus szempontjából kedvező. 

Szokások: Hivatalos nyelv a francia, a német, az olasz és a romans (rétoromán nyelv) – természetesen mindet regionálisan használják, ennek ellenére a svájciak nagy része több nyelven is kommunikál. Az országban használt német és francia nyelv nem az irodalmi német illetve francia, hanem Svájcra jellemző dialektusok, egyedül a déli tartományok hivatalos olasz nyelve irodalmi olasz, bár itt is beszélnek bizonyos lombard dialektusokat.
Az éttermi számlában benne foglaltatik a 15%-os felszolgálási díj, ezért szükségtelen további borravalót adni, de udvarias gesztus az összeg ezen túli felkerekítése, vagy egy-két frankkal többet adni.
Ami a menetrendet illeti, a helyi busz-, vonat-, hajójáratok pontosak, megbízhatóak. Aki saját autóval indul útnak, számoljon azzal, hogy kizárólag jó műszaki állapotú autóval érdemes útnak indulni, mert az elhanyagolt állapotú gépjárműveket – a közlekedés veszélyeztetése okán – visszafordíthatják a határról. Téli időszakban - hegyi úti céllal - érdeklődjünk előre, hogy hol kérik a hóláncok, szöges gumik használatát, illetve hogy az adott úton található alagutak, hágók nyitva vannak-e, járhatók-e?
Svájcban kantononként változó a dohányzás szabályozása, ezek illeszkednek az ország föderális jogaihoz: általában véve a nem dohányzók egészségét tartják szem előtt. 2005 decembere óta kivétel nélkül tilos vonatokon, villamoson, sőt, minden nyilvános helyen dohányozni. A kantonok szigorúbb törvényeket is elrendelhetnek. Éttermekben sok helyen külön helyiség van a dohányosok számára.

Orvosi ellátás:
Svájcban a közegészségügyi helyzet jó, nincsen kötelezően előírt oltás, az egészségügyi ellátás jól szervezett és magas színvonalú, de rendkívül magasak az orvosi, kórházi ellátás költségei, mivel többnyire minden magánkézben van. Ezért – bár az ország nem tagja az EU-nak és az Európai Gazdasági Térségnek – de egy külön megállapodás alapján magyar állampolgárok meghatározott feltételek között az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyával Svájcban is igénybe vehetik azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek svájci tartózkodásuk ideje alatt orvosilag szükségesek. Az ellátásról szóló számlát a betegnek kell rendeznie, a költségek térítése csak utólag igényelhető, de az utólagos térítés is csak a vonatkozó feltételek teljesülése esetén lehetséges és meghatározott önrész fizetendő. A gyógyszertárakat nagy zöld kereszt jelöli.

Nyitva tartások:
Svájcban a bankok nyitvatartási ideje hétfőtől péntekig 8:30-tól 16:30-ig, szombaton zárva. Vidéken hétfőtől péntekig 8:30-tól 12:00 óráig és 14:00-től 16:30/17:30 óráig, szombaton zárva. A fontos üzleti központokban néha ebédidőben is nyitva tartanak a pénztárablakok.
Az üzletek hétfőtől péntekig 8:00-tól/8:30-tól 18:30-ig és szombaton 16:00-ig vannak nyitva, a nagyobb városok áruházai és egyéb üzletei hétfőn délelőtt részben zárva tartanak. Hetente egyszer 21:00 órakor zárnak az üzletek.
Repülőtereken, pályaudvarokon a pénzváltók és az üzletek is tovább tartanak nyitva.

Legfontosabb svájci ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Május 1. – Munka ünnepe
Augusztus 1. – Az Örök Szövetség napja, a Svájci Államszövetség megalapításának ünnepe (1291), Nemzeti Ünnep
Szeptember harmadik vasárnapja – Bűnbánat és hálaadás napja
December 24-26. – Karácsony
December 31. - Szilveszter
Az olyan vallási ünnepek, mint a húsvéti ünnepkörbe tartozó napok – nagypéntek, húsvét, húsvéthétfő –, valamint az Áldozócsütörtök, és Pünkösd időpontja minden évben más napra esik. Nagypéntek, húsvéthétfő és pünkösdhétfő nem minden kantonban munkaszüneti nap. Az egyes kantonokban további ünnepnapokat is tartanak.

Fontos telefonszámok – Svájcban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 117
Tűzoltóság: 118
Mentők: 144
Útviszonyok: 163
Műszaki segélyszolgálat: 140
Lavinaveszély (télen): 187
Turistainformáció és sípálya-tájékoztató: 120
Az Európai SOS telefonszámot (112), mely az összes sürgősségi segélyszolgáltatást – rendőrség, mentők, tűzoltók – kapcsolja, Európában bárhonnan hívhatjuk. Ez a segélyszám BÁRMILYEN telefonról díjmentesen hívható életveszély esetén.

Magyarország svájci diplomáciai képviseletei:
Nagykövetség – Bern
Cím: Muristr. 31. 3006 Bern 

Telefon: (00)-(41)-(31)- 352-85-72; (00)-(41)-(31)- 352-28-67,
honlap: www.mfa.gov.hu/emb/bern
 

Konzuli hivatal – Bern
Cím: Eigerplatz 5. 11. Stock 3007 Bern

Telefon: (00)-(41)-(31)-371-13-55; (00)-(41)-(31)-371-13-56;
honlap: mfa.gov.hu/emb/bernSvájc térkép
Svájc cikkek

találat

Saját szervezésű utazásaink az utazás minden költségét tartalmazzák (részletek az utazás leírásánál).
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot, írjon nekünk itt!   

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!