Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Tudnivalók: Felhívjuk a figyelmét arra, hogy az “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, csupán Törökország ismeri el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.

Kellemetlenségekkel szembesülhetnek azok az utazók, akik a Ciprusi Köztársaság határátkelőhelyein lépnek be az országba, de a sziget északi részén kívánnak megszállni. Előfordulhat, hogy a ciprusi hatóságok az ellenőrző pontokon megvizsgálják a megszállt országrészen történő tartózkodásukkal kapcsolatos adatokat.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges. Az északi oldalon motorkerékpárral vagy gépkocsival belépők nem léphetnek át a déli oldalra.

Nyelvek: Hivatalos nyelv a török, de szinte mindenhol beszélnek angolul

Pénznem: A hivatalos pénznem a török líra. A bankok hétköznap általában 08.00-tól 14.30-ig tartanak nyitva, ám ez szezonálisan változik. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek.

A bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni a Ciprusi Köztársaság kormányának ellenőrzése alatt nem álló területeken, ugyanis túlszámlázás esetén semmilyen jogi vagy egyéb eszköz nincs az észak-ciprusi terület cégei elleni fellépésre, a jogorvoslatra.

Közlekedés: A közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza. Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Autópályán a maximum megengedett sebesség 100 km/óra. Jó minőségű autópályák vannak, azokra díjfizetési kötelezettség nincs. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedés meglehetősen fejletlen, a járatok ritkák. Metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs. A gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges. A motorral való közlekedés meglehetősen veszélyes és kerékpáros közlekedés esetén is nagy odafigyelés javasolt.

Időjárás: Ciprus éghajlata jellemzően mediterrán, a nyarak nagyon melegek. Az év legnagyobb részében kevés a csapadék. A keleti terület jóval szárazabb, mint a nyugati. A magasabb hegyekben sokáig megmarad a hó.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Az európai egészségbiztosítási kártya az észak-ciprusi területen nem jogosít egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére, így mindenképpen ajánlott utazási biztosítást kötni, és tisztázni a biztosítóval, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.

Biztonság: A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. A szigeten a súlyosabb vagyon- illetve élet ellenes bűncselekmények ritkán érintenek külföldi turistákat. Az idegenforgalmi szezon beindulásával ugyanakkor fennáll a veszélye a „szezonális bűncselekmények” (lopások), illetve alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. A zónában több helyen a mai napig találhatóak – az ENSZ által jelölt – aknamezők.

Borravaló: A szigeten szokás borravalót adni, amely a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a. Az éttermekben és a szállodákban az ár rendszerint tartalmazza a borravaló összegét, a portások, szobalányok és a taxisok mégis sokszor elvárják a borravalót.

Áram: 220 V. A csatlakozó aljzatok bizonyos szállodákban az angol szabványnak felelnek meg, így átalakító szükséges.

Fontos telefonszámok: Baj és szükség esetén a 199-et vagy a 112-t kell érteíteni.

Konzul/Magyar külképviselet: A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.Észak-Ciprus térkép
Észak-Ciprus cikkek

találat

Az irodánk saját szervezésű útjai az utazás minden költségét tartalmazzák (repülőjegyet budapesti indulással, ellátást, transzfert, stornobiztosítást). Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!