Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

A jelenlegi járványügyi helyzetben az adott úti célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során. Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Tudnivalók: Felhívjuk a figyelmét arra, hogy az “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, csupán Törökország ismeri el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.

Kellemetlenségekkel szembesülhetnek azok az utazók, akik a Ciprusi Köztársaság határátkelőhelyein lépnek be az országba, de a sziget északi részén kívánnak megszállni. Előfordulhat, hogy a ciprusi hatóságok az ellenőrző pontokon megvizsgálják a megszállt országrészen történő tartózkodásukkal kapcsolatos adatokat.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges. Az északi oldalon motorkerékpárral vagy gépkocsival belépők nem léphetnek át a déli oldalra.

Nyelvek: Hivatalos nyelv a török, de szinte mindenhol beszélnek angolul

Pénznem: A hivatalos pénznem a török líra. A bankok hétköznap általában 08.00-tól 14.30-ig tartanak nyitva, ám ez szezonálisan változik. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek.

A bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni a Ciprusi Köztársaság kormányának ellenőrzése alatt nem álló területeken, ugyanis túlszámlázás esetén semmilyen jogi vagy egyéb eszköz nincs az észak-ciprusi terület cégei elleni fellépésre, a jogorvoslatra.

Közlekedés: A közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza. Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Autópályán a maximum megengedett sebesség 100 km/óra. Jó minőségű autópályák vannak, azokra díjfizetési kötelezettség nincs. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedés meglehetősen fejletlen, a járatok ritkák. Metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs. A gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges. A motorral való közlekedés meglehetősen veszélyes és kerékpáros közlekedés esetén is nagy odafigyelés javasolt.

Időjárás: Ciprus éghajlata jellemzően mediterrán, a nyarak nagyon melegek. Az év legnagyobb részében kevés a csapadék. A keleti terület jóval szárazabb, mint a nyugati. A magasabb hegyekben sokáig megmarad a hó.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Az európai egészségbiztosítási kártya az észak-ciprusi területen nem jogosít egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére, így mindenképpen ajánlott utazási biztosítást kötni, és tisztázni a biztosítóval, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.

Biztonság: A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. A szigeten a súlyosabb vagyon- illetve élet ellenes bűncselekmények ritkán érintenek külföldi turistákat. Az idegenforgalmi szezon beindulásával ugyanakkor fennáll a veszélye a „szezonális bűncselekmények” (lopások), illetve alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. A zónában több helyen a mai napig találhatóak – az ENSZ által jelölt – aknamezők.

Borravaló: A szigeten szokás borravalót adni, amely a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a. Az éttermekben és a szállodákban az ár rendszerint tartalmazza a borravaló összegét, a portások, szobalányok és a taxisok mégis sokszor elvárják a borravalót.

Áram: 220 V. A csatlakozó aljzatok bizonyos szállodákban az angol szabványnak felelnek meg, így átalakító szükséges.

Fontos telefonszámok: Baj és szükség esetén a 199-et vagy a 112-t kell érteíteni.

Konzul/Magyar külképviselet: A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.Észak-Ciprus térkép
Észak-Ciprus cikkek

találat

Az irodánk saját szervezésű útjai az utazás minden költségét tartalmazzák (repülőjegyet budapesti indulással, ellátást, transzfert, stornobiztosítást). Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres, írjon nekünk itt!

Részletes találati lista
Ciprus + 2023

MSC Musica - Mediterrán kiruccanás 3 napos hajóút

MSC Cruises - MSC Musica
 - 
68.370 Ft/fő

MSC Musica - Görög-szigetek és az Égei-tenger 8 napos hajóút

MSC Cruises - MSC Musica
 - 
137.385 Ft/fő

MSC Musica - Görög-szigetek és az Égei-tenger 8 napos hajóút

MSC Cruises - MSC Musica
 - 
193.070 Ft/fő

Észak-Ciprus - Ciprus

8 napos körút Cipruson
316.370 Ft/fő

MSC Sinfonia - Görög szigetek és a Szentföld 12 napos hajóút

MSC Cruises - MSC Sinfonia
 - 
330.670 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!