Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

A Karpas-félszigeten, Famagusta körzetben található Bafra (görögül Vokolida) Észak-Ciprus egyik igen kedvelt régiója, melyet az észak-ciprusi kormány 2006 óta "Bafra Beach" néven üdülőparadicsommá fejlesztett. A Bafra Beach állandó napsütéssel, homokos tengerpartjával, luxusszállodáival (az öt csillagos luxus deluxe szállodáktól a tematikus, vagy éppen design hotelekig minden megtalálható) turisztikai fejlesztéseivel (aquaparkok, animációs programok, sportolási lehetőségek, búvárkodás, folklór műsorok, kaszinók, diszkók, szórakozóhelyek), illetve a környékbeli látnivalókkal vonzza a turistákat a világ minden tájáról.

A kis tengerparti halászfaluként ismert Vokolidát – mely nevének jelentése ógörögül „pásztorlány” – egészen 1974-ig görög ciprióták lakták, amikor is Észak-Ciprust megszállták a török csapatok. 1973-ban még 336 ciprusi görög élt itt, akiknek nagy része a sziget déli részére menekült a megszállás után. Ezt követően csupán 31-en maradtak Vokolidában (törökül Bafrában), de legkésőbb 1976-ra ők is Dél-Ciprusra költöztek. Bafrába pedig Adanából, Osmaniye-ből és Erzurumból érkeztek szárazföldi törökök, s a település lakossága azóta is gyorsan növekszik, köszönhetően a turisztikai fejlesztéseknek, melyek sok munkavállalót vonzanak a régióba. Érdekesség, hogy a Karpasia/Karpaz régióban 1975-ben igen sok települést átneveztek a törökök, mégpedig cigaretta márkák nevére (Vothylakasból Derince, Vaszilijból Gelincik, Gialousából Maltepe, Agia Triasból pedig Sipahi lett, ahogy Bafra is egy dohányáru neve). A magyarázat, hogy az 1970-es évek elején a Karpasia/Karpaz régió volt Ciprus fő dohánytermesztő területe.

Amellett, hogy a szállodák saját tengerparttal rendelkeznek, a helyi önkormányzatnak is van egy szépen karban tartott nyilvános strandja, amelyet bárki igénybe vehet épp úgy, ahogy az itt található étkezési lehetőségeket is. Ami a szórakozási, kikapcsolódási, szabadidős tevékenységeket, lehetőségeket illeti, a legtöbb bafrai szálloda aquaparkkal is rendelkezik, ahol kisebb-nagyobb csúszdák, medencék, vizes játszóterek, vagy rekreációs célú létesítmények várják a vendégeket, legyen szó kisgyerekes családokról, baráti társaságokról, vagy az idősebb korosztályról. Emellett SPA, szauna, masszázs, hamam (tradicionális török fürdő) is a vendégek rendelkezésére áll. A búvárkodás szerelmesei sem fognak unatkozni Bafrában, mert a környéken (autóval legfeljebb másfél órányi távolságra) több izgalmas merülőhely is található. A legközelebbi a Salamis Bay, nem egészen fél órára található az üdülővárostól, míg a többi Ciprus északi partja mentén: Camelot, Alagadi Turtle Beach, Denizkizi Beach, Escape Beach, vagy a Mare Monte.

Jóllehet, Bafra ma leginkább újépítésű turisztikai fejlesztéseiről nevezetes, a városban található egy festői kis világítótorony, valamint a település mellett egy föníciai eredetű templom maradványa, az úgy nevezett Kudor-rom, melyet 2018-ban fedeztek fel. Bár kulturális látnivalókban a városka szegény, a környéken annál több látnivalóra bukkanhatunk. Alig fél órás autóútra, Bafrától délre, Famagustától 6 kilométerre északra találhatók Ciprus egyik legjelentősebb ókori városállamának, Szalamisznak a romjai. Az ókorban Szalamisz volt Ciprus legnagyobb kikötője, a római korban pedig legnagyobb városa is. Nagy Sándor idején a város fontos szerepet játszott Türosz elfoglalásában. Hajóépítő műhelyeiben készültek a makedón hadihajók, melyekhez Ciprus faanyagának nagy részét kivágták. A kereszténység elterjedésének idején még utoljára fontos szerepet játszott: a város volt Pál apostol első hittérítő utazásának első állomása. Kr. u. 332-ben egy földrengés romba döntötte a várost, melyet II. Constantinus császár újjáépített és átnevezett (Constantia). Szalamisz végül a VII. században, az arab támadások során néptelenedett el.

Szintén nagyjából fél órás autóútra, a Karpas-félsziget északi részén található a Kantara-várrom, mely kiváló kiránduló úti cél lehet. A várat még a bizánciak emelték a X. században az arab támadások elhárítására. Neve mégis egy arab szóból (kantara=híd) ered, utalva területi elhelyezkedésére, a várból jól belátható a Karpas-félsziget északi és déli partvidéke is. A vár a XVI. század második felében már romos állapotban volt. A kastélyhoz jól kiépített sétaút, illetve lépcsők sora vezet, mely tökéletes túrázás, kirándulás céljából is. Továbbra is a Karpas-félszigeten maradva, egy másik, de a Kantara-várnál sokkal régebbi várromot is találhatunk Ciprus legkeletibb, 70 kilométer hosszú nyúlványán. Ez a Nitovikla-vár, melyet 1929-ben egy svéd expedíció fedezett fel. A küklopsz falazattal épült erődítményt a Kr. e. XVIII-XV. század között használhatták. Nitovikla fél órányi autóútra található Bafrától. Ha már itt járunk, érdemes ellátogatni a Sipahi falu mellett található, a Kr. u. V. században épült Agia Trias (Szentháromság) ókeresztény bazilika romjaihoz is. A bazilika leglátványosabb részei a geometrikus díszítésű mozaikjai.

A Karpas-félsziget ortodox műemlékekben is gazdag, így a félsziget csücskén található András apostol-kolostor például jelentős zarándokhelye a görög cipriótáknak. A legenda szerint itt futott zátonyra az András apostolt szállító hajó útban Palesztina felé. A szent ember botjával egy sziklából vizet fakasztott, s a forrás gyógyító erővel bírt. A XV. században kápolna, a XVIII. században templom, majd a XIX. században kolostor épült felette. A kolostor névadójának napján, augusztus 15-én és november 30-án látványos zarándoklatok helyszíne volt egészen 1974-ig, de a Zöld Vonal 2003-as megnyitása óta ismét egyre több görög látogat el a szent helyre, mely ma már turisztikai attrakcióként is szolgál. A félsziget közepén, Yenierenköytől néhány kilométerre, Gelincik és Boltasli falvak között található a Panagia Kanakaria templom, mely mozaikjainak sorsa bűnügyi akciófilmbe illene. A csodás, VI. századi műemlékeket valamikor 1974-79 között ellopták, majd a mozaikok megjárták az USA-t is, végül a Getty Múzeum számára a mozaikok gyanússá váltak és értesítették a ciprusi hatóságokat. A műalkotások végül 1991-ben kerültek vissza helyükre.

Bafra környékén néhány hangulatos halászfalu is található, az egyik ilyen Kaplica, (a Kantara-vár alatt) mely fehér mecsetjéről, két nyugis strandjáról és festői hajókikötőjéről nevezetes. A másik Bogaz, a Bafrától 14 kilométerre délre található kis falu, amely kikötővel, sétálóutcával, számos bárral és étteremmel, valamint homokos stranddal várja a látogatókat. Egész napos program lehet az olyan nagyobb városok felkeresése, mint Famagusta, Kyrénia (Girne), vagy a főváros, Nicosia (Lefkosa) felkeresése, amelyek szintén számos látnivalóval, jobbnál jobb éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel várják az embert. Famagusta – melynek varósziai üdülőövezete 1974 óta a világ egyik leghíresebb szellemvárosa – legérdekesebb látnivalói a Lala Musztafa pasa-mecset (a korábbi Szent Miklós katedrális), a Velencei erőd, valamint az Otelló-torony. Emellett nyüzsgő sétálóutcája is izgalmas úti cél lehet. Kyrénia történelmi kikötőjéről és váráról, a Kyrénia-kastélyról nevezetes, de érdemes felkeresni az ikonmúzeumot, amely a Mihály arkangyal tiszteletére szentelt templomban található. Nicosia a sziget közepén, a békefenntartók által felügyelt Zöld Vonalon fekszik, így lényegében útlevéllel léphetünk át az északi és a déli rész között. Legszebb látnivalói a XIII. században épült, gótikus stílusú Selimiye-mecset (egykori Szent Zsófia-székesegyház), a XIV. századi Bedesten (fedett piac), valamint a Büyük Han (a sziget legnagyobb karavánszerája). A Girne sugárút üzletekkel és éttermekkel, míg a Dereboyu sugárút szórakozóhelyekkel csábítja a turistákat.

A Karpas-félsziget keleti csücskén elterülő Dipkarpaz Nemzeti Park a természeti környezet szerelmeseit várja. A Bafrától 53 kilométerre fekvő Dipkarpaz az utolsó falu a félszigeten. A kis falu az egyetlen hely, ahol görögök is élnek, így a hatalmas mecset árnyékában ortodox templom is működik. Mögöttük árkádos üzletek sorjáznak. A falutól északra a XII. században épült román stílusú ortodox templom, az Agios Philon romjai, mellette pedig az ógörög-római Karpasia romjai találhatók. A Nemzeti Park északi részén a hellenisztikus Ciprus egyik legnagyobb városának, Aphendrikának romjai, délkeleti partján az András apostol-kolostor áll. A déli parton több csodálatos és nyugodt strandot is találunk, így például a Nangomit, mely a tengeri teknősök tojásrakó helye, vagy az Aranyhomok-partot, mely lenyűgöző homokdűnéiről nevezetes. A Nemzeti Parkban találhatók Karpaz híres vadszamarai, melyek az 1974-es török invázió során magukra hagyott házi szamarak elvadult utódai. A látogatóknak azt tanácsolják, hogy óvatosan közelítsenek az állatokhoz, melyek barátságtalanul viselkedhetnek. A Nemzeti Park teljes területe védett! 



Bafra térkép
Bafra cikkek

találat

Az irodánk saját szervezésű útjai az utazás minden költségét tartalmazzák (repülőjegyet budapesti indulással, ellátást, transzfert, stornobiztosítást). Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres, írjon nekünk itt!

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Észak-Ciprus + 2024

Nyárbúcsúztató Cipruson

4 napos körutazás Cipruson
262.500 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!