Látnivalók Isztambulban: a Kék mecset

A híres Kék mecset tökéletesen tükrözi Isztambul nagyszerűségét, eleganciáját, gazdagságát és felsőbbrendűségét. Ahogy kiérünk a Sultanahmet térre, s elénk tárul az egymással rivalizáló két fenséges épület, a rózsaszín pompában fürdő Hagia Sophia, s vele szemben a kecses Kék mecset, tökéletesen átérezhetjük az egykor hatalmas, gazdag és rettegett Oszmán Birodalom minden szívdobbanását. Itt azonnal megértjük, átérezzük azt a hatalmat, gazdagságot és előkelőséget, melyet fénykorában birtokolt.

E gyönyörű épületet I. Ahmed szultán építtette 1609-16 között, s innen származik eredeti neve is, a Sultan Ahmed mecset, törökül Sultanahmet Camii, mely közkeletű nevét páratlan kék színű izniki csempéiről kapta, melyek belül borítják falait. A hatalmas épületkomplexum magában foglalja építtetőjének sírját, egy medreszét (vallási iskola) és egy menedékházat is.  

A Kék mecset mintegy válaszként épült meg a XVII. század elején, feleletként a vele szemben elhelyezkedő bizánci eredetű Hagia Sophiára, bizonyítva az ottomán kori építészet páratlanságát és nagyszerűségét. Így stílusában egyesíti mindkét korszak vívmányait, s mint ilyen, a közvélemény a klasszikus periódus (1437-1703) utolsó nagy mecsetjének tartja. Építésze, Sedefkar Mehmed Aga tökéletesen érvényre juttatta mestere, Mimar Sinan elképzeléseit, ami az elképesztő méreteket, előkelőséget és pompát illeti. A mecsetnek 8 kupolája és 6 minaretje van, s a rossz nyelvek szerint azért kellett kettővel több, mint a Hagia Sophiának, hogy ezzel is hangsúlyozzák az ottomán kor kimagasló építészeti tökéletességét. De a vetélkedést volt hivatott kifejezni a mekkai Masjid al-Haram nagymecsettel szemben is – korábban ugyanis négy minaret volt általánosan elfogadott, csupán a mekkai nagymecsetnek volt hat minaretje – de a Kék mecset ezzel „azonos szintre” emelkedett a mekkai nagymecsettel. A problémát végül úgy oldották meg, hogy Ahmed szultán pénzéből eggyel több minaretet építettek a Masjid al-Haram nagymecsethez.

Homlokzata a nevezetes Süleymaniye mecsetére hasonlít, hatalmas udvarát szertartásos mosdásra használt boltíves árkádsor (’revak’) veszi körül, s az udvar közepén hatszögletű kút áll. Az udvar nyugati bejárata felett nehéz vaslánc függ, melynek rendeltetése szimbolikus volt: az udvarra kizárólag a szultán léptethetett be lóháton, s a lánc arra kényszerítette, hogy fejét lehajtsa, miközben belépett a szent helyre. Így biztosította alázatát Allah előtt.

A páratlan építészeti remekművet több mint 20 ezer kézzel készült izniki csempe díszíti, azokon több mint ötvenféle tulipánmotívummal. A hagyományos klasszikus motívumok mellett növényi ornamentika, gyümölcsök, ciprusok is feltűnnek a csempéken. Több mint kétszáz ólomüveg ablakát is bonyolult minták díszítik, a hozzávaló színes üvegek a velencei Signoria ajándéka volt a szultánnak. A kor legnagyobb mestere által készített kalligráfiák- melyek a belső teret díszítik – a Korán strófáit tartalmazzák. A mecset belsejének legfontosabb része a mihrab (a mekkai Kába szentély és egyben az imádkozás irányát jelző, gazdagon díszített fali fülke), míg a szultán magán pavilonja a délkeleti sarokban található.

A mecset lámpáit egykor drágakövek és aranyozás díszítette, s nem volt ritka, hogy a drága üvegtálak között strucctojásra és kristálygömbökre bukkanjon az ember. A drága díszítést azóta eltávolították, s különféle múzeumokba szállították.

2006. november 6-án XVI. Benedek pápa is felkereste a Sultan Ahmed mecsetet, ahol cipőjét levéve imádkozott; ez a történelem második pápai látogatása volt egy iszlám imahelyen (az első II. János Pál pápa volt, aki 2001-es szíriai útja során keresett fel egy mecsetet).

Isztambul további nevezetességeiről a Látnivalók Isztambulban című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - autóbusszal - 6 nap
» Hétvége Isztambulban idegenvezetéssel - 4 nap
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - repülővel - 5 nap
» Törökországi körutazás - autóbusszal - 10 vagy 11 nap
» Törökország csodái I. - ősi kultúrák, iszlám emlékek, természeti csodák - 11 nap

Szállás ajánlatok

» Delta Hotel Istanbul *** Isztambul 76.767 Ft/főtől - Törökország / Isztambul
» Sabena Hotel *** Fatih 77.901 Ft/főtől - Törökország / Isztambul
» Hotel Marina City *** Isztambul (Fatih) 76.958 Ft/főtől - Törökország / Isztambul
» Hotel Reydel *** Fatih 77.526 Ft/főtől - Törökország / Isztambul
» Hotel Yusuf Pasa Konagi **** Isztambul 83.001 Ft/főtől - Törökország / Isztambul

Információs oldalak

» Nyaralás Törökországban
» Buszos körutazások Törökországban
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» A török Riviéra legszebb látnivalói
» Kalandtúra, aktív utazás
» Egzotikus utak
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Körutazás Indiában
» Látnivalók Isztambulban
» Tengerparti Nyaralás - 2015

Cikkeink

» Hihetetlen Isztambul... - Kovács Attila
» Isztambul hangulata - Kovács Attila
» Látnivalók Isztambulban: a Boszporusz palotái és villái - Etédi Alexa
» Látnivalók Isztambulban: a Beyoglu-negyed - Etédi Alexa
» Látnivalók Isztambulban: a Hagia Sophia - Etédi Alexa

Utazások

» Advent Krakkóban - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko tengerszem és Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Advent Zakopanéban és Bártfán - 2 nap
» Hétvége Prágában - 2 nap
» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!