Luther Márton nyomában IV. - Wittenberg

2017 Luther Márton éve volt: ekkor ünnepelték a reformáció 500 éves fennállását, melyet Németország szerte kulturális programokkal, koncertekkel ünnepelnek. E dátum azonban - amikor a híres lelkész, reformátor kitűzte 95 pontból álló téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára, útjára indítva ezzel a reformációt, azaz a hitujítás mozgalmát - egy sokkal nagyobb volumenű, egy egész évtizedet felölelő (2008-2017) kultúrtörténeti programsorozat záróakkordja. Ha jobban belegondolunk, tíz esztendő nem is olyan sok egy fél évezredért. E jubileum apropóján mi is felkerekedtünk, s végigjártuk Luther útját, felkerestük a leghíresebb városokat, ahol megfordult és alkotott, s melyek a protestantizmus megszületésének tanúi voltak.

Luther élete és munkássága a szászországi Wittenbergben teljesedett ki: nem csak hogy élete nagy részét töltötte a csodaszép városban, de itt indította el a reformációt és írta meg legjelentősebb műveit is. 1508-ban járt először a városban, de ekkor még nem telepedett le. 1512-ben már Wittenbergben doktorált teológiából, s a helyi egyetemen kapott professzori állást. Élete - és a vallástörténet - kimagasló fordulópontja 1517. október 31-én jött el: ekkor tűzte ki 95 pontból álló hittételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Mi pedig itt, Lutherstadt-Wittenbergben fejeztük be izgalmas vallástörténeti kirándulásunkat.

Wittenberg - melyet 1183-ban említenek először a dokumentumok - a XV. század végén, Bölcs Frigyes hercegi rezidenciájaként emelkedett ki a középkori német kisvárosok átlagából. A fejedelem előrelátó politikája, az 1502-ben megalapított Leucorea egyetem (ma is létezik, de már nem a régi épületek állnak), Luther, Melanchton és többi reformer befolyása mind-mind elősegítették, hogy ez a kis Elba-parti városka Európa egyik spirituális központjává váljon. Sorra épültek a jelentősebb, kultúrát, vallást, tudományokat támogató épületek, intézmények, így 1523-40 között például az új városháza, de mind a mai napig megnézhetjük Cranach mester udvarát (az ő jóvoltából ismerhetjük a korszak kiemelkedő személyiségeinek arcképeit), vagy éppen Melanchton házát is, mely 1536-ban épült.

A csendes-szomorkás, hűvös, esős nyári napon sétánkat az egykori ágostonrendi-kolostorban kezdtük, melyet 1524-ben Frigyes választófejedelem ajándékozott Luthernek. A reformátor élete legnagyobb részét, mintegy 35 évet töltött el itt, a Luther-házban, eleinte mint szerzetes, 1525-től pedig mint férj és apa. Itt születtek első reformációs elképzelései, itt okította a szerte Európából érkező tanítványokat, és írta meg a mára világot megváltoztató munkáit. A mára múzeummá alakított épületben megismerhetjük Luther és Wittenberg kapcsolatát, a Luther család mindennapi életét, és azt a hatást, melyet ez a kivételes ember tett korára, környezetére, s végső soron a ma is létező világra. 

Wittenberg óvárosa, illetve az ide kapcsolódó nevezetességek alig két utcára, és a főtérre korlátozódnak. A Luther-háztól pár lépésre találjuk Melanchton házát, majd a főtér mellett a városi templomot a csöppnyi Corpus Christi kápolnával. 1518. november 28-án innen indult útnak Luther Rómába, hogy fellebbezzen X. Leó pápánal, aki eretnekséggel vádolta. A szomszédos városi templom - melynek gyönyörű Cranach-oltárát mindeképpen érdemes megnézni - Luther prédikációinak színtere volt, de ez az épület volt tanúja az első német nyelvű miséknek is, így lényegében a protestáns reformáció anyatemplomának is nevezhetjük. 1996 óta a templom UNESCO Világörökségi helyszín, csakúgy, mint a vártemplom, a Luther-ház és a Melanchton-ház, valamint a szomszédos Dessau-wörlitzi kertbirodalom (kastélyok és angolkertek egész sorával).

Városnéző túránkat a vártemplomnál fejeztük be, mely épp felújítás alatt állt. A híres kaput, melyre Luther felszegezte 95 pontját, állványok, hálók és festékesdobozok vették körbe, az építési területre - így a templom belsejébe - be sem lehetett menni, csak saját felelősségre. Vállaltam a felelősséget, hiszen Isten tudja, mikor jutok ide legközelebb, de Luther és Melanchton sírját látni szeretném. A hatalmas belső tér minden áhítatosságot mellőzve volt felállványozva, a csodás középkori épület semmiben sem emlékeztetett templomra, szinte minden részét furnérlemezek és állványok takarták. De végül csak sikerült rábukkanni a két történelem formáló ember egyszerű síremlékére a függönyként aláhulló építkezési hálók, fagerendák és nejlonzsákok sűrűjében.

S bár én most nem láthattam teljes épségében, szépségében e hírneves és lenyűgöző épületet, 2017-re, a Luther-évre már teljes pompájában fogadhatja a látogatókat.

Az utat a Német Turisztikai Hivatal (DZT) támogatta. További információ: http://www.germany.travel/hu

https://utazom.com/nemetorszag/eisleben/luther-marton-nyomaban-I-eisleben

https://utazom.com/nemetorszag/eisenach/luther-marton-nyomaban-II-eisenach-es-wartburg-vara

https://utazom.com/nemetorszag/erfurt/luther-marton-nyomaban-III-erfurt

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Szászország varázslata: Drezda-Meissen és Lipcse - 4 nap
» A salzkammerguti tavaktól a Königssee-ig - 4 nap
» Titokzatos Tündérkirály kastélyai Bajorországban - 4 nap
» Elzásztól a Bódeni-tóig - 6 nap
» Németország legszebb várai és kastélyai - 6 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Slovenska Plaza *** Montenegro, Budva 64.890 Ft/főtől - Montenegro / Európa / Budva
» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Hotel Slovenska Plaza **** Montenegro, Budva 71.070 Ft/főtől - Montenegro / Európa / Budva
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» 4 napos utazások
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Húsvéti utazások
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Buszos körutazások Németországban

Cikkeink

» Képek Szász-Svájcból - Kovács Attila
» Luther Márton nyomában III. - Erfurt - Etédi Alexa
» Luther Márton nyomában II. - Eisenach és Wartburg vára - Etédi Alexa
» Luther Márton nyomában I. - Eisleben - Etédi Alexa
» A kasseli Wilhelmshöhe hegyi park Németország 38. UNESCO-világöröksége - Etédi Alexa

Utazások

» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Meseszép kastélyok, tündöklő kertek Alsó-Ausztriában - 3 nap
» Nárcisz ünnep Bad Aussee-ben - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!