A bakancsok bakancsa- Hanwag Alaska tartósteszt

Négy év, évente 4-5 hágóvasas, 5-6 hótalpas, és havi szinten 15-20 nap intenzív használat- nem mondhatnám, hogy HanWag Alaska bakancsom átlagos igénybevételnek volt kitéve. Nézzük, mennyire viselték meg a mostoha körülmények, tépte a szikla, áztatta a hó, szárította a nap, és hogyan hálálta meg a szakszerű ápolás teljes hiányát...

Sokszor gondolkodtam, hogy minek is kellene lennem, ha már híres író nem lehetett belőlem. Szóba jött a világítótorony-őr, a filmhelyszín kereső, a lelkisegély-szolgálati dolgozó is, de végül megtaláltam a legjobb munkakört, amit csak rám bízhat az emberiség: ez a felszerelés-tesztelő.

Induljunk ki abból, hogy nem sokba nézem a fizikai világot, főleg a tárgyakat nem. Azt vallom, hogy minden arra való. hogy használjuk, nem pedig hogy őrizgessük a szekrényben. A dolgok tisztítását nálam a hajnali harmat vagy a zuhogó eső végzi, szárítását a nap meg a szél. Evolúciós hátrányt szenvednek a hozzám került dolgok: ha nem elég életképesek, rövid időn belül morzsolódnak ki néha szó szerint kezeim közül, még az elektrotechnikai eszközök is.

Ez csak a felületes szemlélő számára jelent egyet a trehánysággal-ez egy hivatás. Ellene megy a fogyasztói társadalom azon hihetetlenül alapanyag- és energiapazarló szemléletének, hogy rövid élettartamú tárgyakkal vesszük körbe magunkat, és elhasználódásukkor újat veszünk. Kíváncsi vagy, hogy az új terméked mennyit bír? Add csak ide néhány hétre, és garantáltan megismered a határait. Ha tíz napon belül egyben van. sőt, még működik is, akkor nyugodtan mehet a tömeggyártásba, biztosan bírni fogja a kiképzést.

Vallom azt is, hogy az olcsó néha drágább: ennek tipikus példája ez a műremek, ami bizony elég borsos árú lábbeli. Ellenben minden forintot megér- ezt bizonyítják az évek és a tesztfotók(háttérben a Pumori)

Kezdjük minden alapjával: a robusztus Vibram Fuora külsőtalp szinte mindent kibír- azért a több ezer kilométer gyaloglás, főleg karsztos terepen(Aladagir hegység, Monenegró, Dolomitok) azért 3 év alatt kisebb darabokat szaggattak ki a gumiborításból.  Nagyon jó megoldás a magas, masszív körgumi is, ami sokat segít a vízállóság megtartásában, de a hágóvasas használat-tekintve, hogy ez egy trekkingbakancs- kissé megviseli.

 

A talp és a bőr felsőrész között vastag és a lépések energiáját jól elnyelő, ezáltal a láb ízületeit kímélő középtalpat találunk. Ennek kiváló tulajdonsága, hogy jól bejáratva a megfelelő lépésszögnek megfelelően áll be- ezt a technológiát "emlékező talpnak" hívják. Ha az enyém mesélni tudna. Remélem csak a szépre emlékszik, különben egyszer még... Mindegy.

A vastag bőr felsőrész alatt Gore Tex membránnal bélelt belső található, a szárzóna puha szivaccsal bélelt és finomabb minőségű bőrből készült. A rajta elhelyezett szellőzőkön lélegzik a bakancs, erre a folyamatra rásegít a lépő mozdulat is, ahogy egy különleges kiképzésű csatornarendszeren keresztül a szár felé vezeti a nedvességet, hogy ott könnyebben elpárologhasson, így marad a lábunk száraz egész napos igénybevétel esetén is. A fűzőszemek, akasztók fémből készültek, az újabb modelleken fém görgőszemek segítik a teljesen egyedi bokaformára illeszkedő és hosszú gyaloglás esetén is nagyon stabil beállítást. Az én kedvencem a magasra felhúzott, puha bőrrel fedett nyelv, amin egy plusz akasztó szolgálja az egész napos, elmozdulás-mentes rögzítést és kényelmet, illetve a sarokzóna felett található, puha zóna, ami hihetetlen kényelmet garantál.

 

Bár több mint három évet tevékenykedtem túrabolti eladóként, mikor is napjában hússzor hívtam fel a figyelmet a cipőápolás szükségességére, csak mások esetében használt a jó tanács. Én bizony gyakran elhanyagoltam a bőr kezelését kifejezetten Gore Tex membránokhoz készült ápolóval, a fokozatos, kitömve vagy sámfázva szárítást sem űztem életvitelszerűen. Ezt egy átlagos bakancs csúnya összehúzódással, akár egy másfél szám méretcsökkenéssel hálálta volna meg, szerencsére  HanWag nem bosszúálló típus. Egyedül a megfelelő impregnálást kapta meg, mikor már a gyári kikopott belőle-még most is szépen és szolgálatkészen pergeti le a vízcseppeket patakon átkelés közben-egyedül a fagyott felszínű, latyakos hó képes kifogni rajta: ez is csak a nap végére.

Összességében elmondható, hogy tökéletes túra-magashegyi túra bakancsot vesz az, aki Alaszkát vásárol, tartós és minőségi modell, amit megfelelő ápolás mellett örökké kísér minket vadonbéli kalandjainkon. Negatívumként egyedül kicsit magas tömegét róhatjuk fel-egy 42 es fél pár súlya 920 gramm, de ahogy Penge Borisz megmondta azt a Blöff-ben- a súly a megbízhatóság jele...

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Zöld-tavi menedékház - 1 nap
» Magas-Tátra: Túra a Krivánra (2495 méter) - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Savica Garni **** Bled 45.100 Ft/főtől - Szlovénia / Európa / Bled
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.889 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Hotel Park **** Szlovénia, Bled 57.503 Ft/főtől - Szlovénia / Európa / Bled
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.483 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Adriatic Hotel ** Omisalj 59.099 Ft/főtől - Horvátország / Omisalj / Kvarner-öböl / Európa / Krk-sziget

Információs oldalak

» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter
» Ibiza tengerpartján - Kovács Attila
» Róma képekben - Kovács Attila
» Szicília látnivalói - Kovács Attila
» Egy nap Lisszabonban - Kovács Attila

Utazások

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» Alpesi csúcsok: a Veitsch 1981 m. - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!