A bakancsok bakancsa- Hanwag Alaska tartósteszt

Négy év, évente 4-5 hágóvasas, 5-6 hótalpas, és havi szinten 15-20 nap intenzív használat- nem mondhatnám, hogy HanWag Alaska bakancsom átlagos igénybevételnek volt kitéve. Nézzük, mennyire viselték meg a mostoha körülmények, tépte a szikla, áztatta a hó, szárította a nap, és hogyan hálálta meg a szakszerű ápolás teljes hiányát...

Sokszor gondolkodtam, hogy minek is kellene lennem, ha már híres író nem lehetett belőlem. Szóba jött a világítótorony-őr, a filmhelyszín kereső, a lelkisegély-szolgálati dolgozó is, de végül megtaláltam a legjobb munkakört, amit csak rám bízhat az emberiség: ez a felszerelés-tesztelő.

Induljunk ki abból, hogy nem sokba nézem a fizikai világot, főleg a tárgyakat nem. Azt vallom, hogy minden arra való. hogy használjuk, nem pedig hogy őrizgessük a szekrényben. A dolgok tisztítását nálam a hajnali harmat vagy a zuhogó eső végzi, szárítását a nap meg a szél. Evolúciós hátrányt szenvednek a hozzám került dolgok: ha nem elég életképesek, rövid időn belül morzsolódnak ki néha szó szerint kezeim közül, még az elektrotechnikai eszközök is.

Ez csak a felületes szemlélő számára jelent egyet a trehánysággal-ez egy hivatás. Ellene megy a fogyasztói társadalom azon hihetetlenül alapanyag- és energiapazarló szemléletének, hogy rövid élettartamú tárgyakkal vesszük körbe magunkat, és elhasználódásukkor újat veszünk. Kíváncsi vagy, hogy az új terméked mennyit bír? Add csak ide néhány hétre, és garantáltan megismered a határait. Ha tíz napon belül egyben van. sőt, még működik is, akkor nyugodtan mehet a tömeggyártásba, biztosan bírni fogja a kiképzést.

Vallom azt is, hogy az olcsó néha drágább: ennek tipikus példája ez a műremek, ami bizony elég borsos árú lábbeli. Ellenben minden forintot megér- ezt bizonyítják az évek és a tesztfotók(háttérben a Pumori)

Kezdjük minden alapjával: a robusztus Vibram Fuora külsőtalp szinte mindent kibír- azért a több ezer kilométer gyaloglás, főleg karsztos terepen(Aladagir hegység, Monenegró, Dolomitok) azért 3 év alatt kisebb darabokat szaggattak ki a gumiborításból.  Nagyon jó megoldás a magas, masszív körgumi is, ami sokat segít a vízállóság megtartásában, de a hágóvasas használat-tekintve, hogy ez egy trekkingbakancs- kissé megviseli.

 

A talp és a bőr felsőrész között vastag és a lépések energiáját jól elnyelő, ezáltal a láb ízületeit kímélő középtalpat találunk. Ennek kiváló tulajdonsága, hogy jól bejáratva a megfelelő lépésszögnek megfelelően áll be- ezt a technológiát "emlékező talpnak" hívják. Ha az enyém mesélni tudna. Remélem csak a szépre emlékszik, különben egyszer még... Mindegy.

A vastag bőr felsőrész alatt Gore Tex membránnal bélelt belső található, a szárzóna puha szivaccsal bélelt és finomabb minőségű bőrből készült. A rajta elhelyezett szellőzőkön lélegzik a bakancs, erre a folyamatra rásegít a lépő mozdulat is, ahogy egy különleges kiképzésű csatornarendszeren keresztül a szár felé vezeti a nedvességet, hogy ott könnyebben elpárologhasson, így marad a lábunk száraz egész napos igénybevétel esetén is. A fűzőszemek, akasztók fémből készültek, az újabb modelleken fém görgőszemek segítik a teljesen egyedi bokaformára illeszkedő és hosszú gyaloglás esetén is nagyon stabil beállítást. Az én kedvencem a magasra felhúzott, puha bőrrel fedett nyelv, amin egy plusz akasztó szolgálja az egész napos, elmozdulás-mentes rögzítést és kényelmet, illetve a sarokzóna felett található, puha zóna, ami hihetetlen kényelmet garantál.

 

Bár több mint három évet tevékenykedtem túrabolti eladóként, mikor is napjában hússzor hívtam fel a figyelmet a cipőápolás szükségességére, csak mások esetében használt a jó tanács. Én bizony gyakran elhanyagoltam a bőr kezelését kifejezetten Gore Tex membránokhoz készült ápolóval, a fokozatos, kitömve vagy sámfázva szárítást sem űztem életvitelszerűen. Ezt egy átlagos bakancs csúnya összehúzódással, akár egy másfél szám méretcsökkenéssel hálálta volna meg, szerencsére  HanWag nem bosszúálló típus. Egyedül a megfelelő impregnálást kapta meg, mikor már a gyári kikopott belőle-még most is szépen és szolgálatkészen pergeti le a vízcseppeket patakon átkelés közben-egyedül a fagyott felszínű, latyakos hó képes kifogni rajta: ez is csak a nap végére.

Összességében elmondható, hogy tökéletes túra-magashegyi túra bakancsot vesz az, aki Alaszkát vásárol, tartós és minőségi modell, amit megfelelő ápolás mellett örökké kísér minket vadonbéli kalandjainkon. Negatívumként egyedül kicsit magas tömegét róhatjuk fel-egy 42 es fél pár súlya 920 gramm, de ahogy Penge Borisz megmondta azt a Blöff-ben- a súly a megbízhatóság jele...

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hótalpas túra a Gyömbér 2043 méteres csúcsára - 1 nap
» Téli túra a Stuhleck csúcsára (1782 méter) - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - 1 nap
» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Sol Polynesia Üdülőtelep *** Umag 12.334 Ft/főtől - Horvátország / Umag / Isztria / Európa
» Tanja Apartman *** Malinska 16.052 Ft/főtől - Horvátország / Malinska / Kvarner-öböl / Európa / Krk-sziget
» Pavilon Slaven * Selce 14.644 Ft/főtől - Horvátország / Crikvenica / Kvarner-öböl / Selce / Európa
» Pavilon Ad Turres * Crikvenica 14.644 Ft/főtől - Horvátország / Crikvenica / Kvarner-öböl / Európa
» Bonaca Apartmanok *** Klek 17.260 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Dubrovnik / Európa / Klek

Információs oldalak

» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila
» Kilátó a Mátrára - Galyatető - Kovács Attila
» A Hortobágy csodája - az őszi daruvonulás - Kovács Attila
» Aktív utazások, izgalmas túrák az utazom.com szervezésében - Kovács Attila
» Mit tegyünk, ha fázunk?- a kihűlés veszélyei - Kovács Attila

Utazások

» Hótalpas túra a Gyömbér 2043 méteres csúcsára - 1 nap
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - 1 nap
» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!