Túlszaporodtak a medvék a Tátrában

Szlovákiában a Hegyi Települések Szövetségének képviselői szerint állami szinten kellene foglalkozni a vadon élő barnamedvék és egyéb vadállatok túlszaporodásának problémájával. A szövetség vezetője, egyben Tátraváros polgármestere, Ján Mokoš szerint a tátrai településeken rendszeresen felbukkanó medvék megjelenésének fő oka az állatok túlszaporodása. Véleménye szerint azonban nem csak a medvékkel van ilyen probléma, az ország más régióiban a farkasok, rókák, vaddisznók szaporodtak el jobban a kelleténél. Mokoš szerint azonban a hegyi településeken élők is felelősek a kialakult helyzetért, akik nem megfelelően foglalkoznak a szilárd hulladékkal. „A másik ok a nem megfelelő felvilágosító munka az iskolák és a média részéről, mivel nem hívják fel kellőképpen a közvélemény figyelmét arra, hogy a természet védelme érdekében hogyan kell tárolni a háztartási hulladékot, illetve hogyan kell viselkedni ezekkel az állatokkal” – mondta a polgármester.

Fotó: Jaroslav Cigánik

A polgármester szerint a Magas-Tátrában a legnagyobb problémát a medvék magas száma jelenti. Véleménye szerint egy felnőtt medve territóriuma 2500-3500 hektár között mozog. Ha Tátraváros területét 40.000 hektárnak, az egész nemzeti parkét pedig 70.000 hektárnak vesszük, akkor kb. 15-20 egyednek van élettere a város környezetében, és 25-30 egyednek a nemzeti parkban.  Ma viszont kb. kétszer ennyien vannak, azaz 30-an a város környezetében és 60-an a nemzeti parkban. De nem 120-an, ahogy egyes helyeken megjelent.

Medve a Sötét-hegy felé vezető turistaúton. Fotó: Andrzej Dadak
Ján Mokoš szerint Tátraváros jelenleg annyit tud tenni, hogy demonstratív céllal egyelőre legalább egy medvebiztos hulladékgyűjtő szigetet épít fel a városban a szilárd hulladék elhelyezésére. Ezeket Alsótátrafürden építik fel, ezek költsége a polgármester szerint 18.000 €. Véleménye szerint a városnak legalább 75 ilyen szigetre lenne szüksége, ezt pedig a város költségvetéséből fedezni irreális lenne. Korábban próbáltak erre Európai Uniós forrásokból pénzt szerezni, sikertelenül. A medvék által okozott problémák megoldásában azonban a polgármester szerint meg kell változtatni az emberek hulladékkezelésről kialakult gondolkodását is. Ehhez nem csak a helyiek, de a turisták viselkedésének is változnia kell. Meg kell szokni például, hogy az üres joghurtos poharakat vagy más élelmiszerek csomagolóanyagait kimosva dobják be a hulladékgyűjtő konténerekbe. Ennek az évnek a kezdete óta a Magas-Tátrában négy konténert tettek tönkre a medvék, évente átlagosan 12-15 konténer cseréje válik szükségessé.
 

Az úgynevezett konténeres medvék már hosszú évek óta problémát okoznak a településen, elsősorban Alsótátrafüreden, Barlangligeten, Tátralomnicon és Felsőhágiban. A hulladékra járó medvék azonban nem csak a Magas-Tátrában, de más hegyvidéki területeken is problémát jelentenek. Ezt tanúsítják az utóbb években megszaporodott medvetámadások, mivel olyan helyeken is feltűnnek a medvék, ahol eddig nem fordultak elő. „Ez már olyan szintű probléma, amelyet nem lehet a biztonságos konténerekkel megoldani” – fejezte be a polgármester.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk;

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!