Téli zárlat és korlátozások a Tátrában

November 1-től a Magas-, a Bélai- és a Liptói-Tátra turistaútjain ismét téli zárlat lép életbe. Ez azt jelenti, hogy november 1. és június 15. között a Tátra szlovák oldalának völgyeiben a turisták csak a menedékházakig közlekedhetnek, a zárlat idején csak a síalpinisták, a természetvédők és a hegymászók mozoghatnak a lezárt területeken, a TANAP látogatási rendjében foglaltak figyelembe vételével. A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – természetesen továbbra is várják a turistákat, a magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata.

A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 km. jelzett turistautat érint – a TANAP az 1980/1981-es téli szezonban vezette be, elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében. A turisták nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre, ráadásul ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal ássák ki magukat a mormoták. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének megvédése a téli körülmények között. 

A hegy- és sziklamászók az időszakos lezárás idején is közlekedhetnek a turista- és tanösvényeken, de azokat csak II. fokozatnál magasabb nehézségű hegymászótúra beszállásához hagyhatják el úgy, hogy a választott útvonal természetvédelmi szempontból a lehető legkíméletesebb legyen. Azok, akik figyelmen kívül hagyják a szezonális zárlat alá eső turistautak látogatási tilalmát, nem csak figyelmeztetésre, hanem akár 66 € helyszíni bírságra is számíthatnak. 
 
A téli zárlat során a Magas-Tátra alábbi turistaútjai nem látogathatók:
o   A Kapor-völgyben (Kôprová dolina) haladó zöld, majd kék jelzésű turistaút a Nefcer-völgy (Nefcerka) torko­latától.
o   A Három-forrástól (Tri studničky, 1140 m) a Krivánra (Kriváň, 2494 m) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Gödör-tótól (Jamské pleso, 1447 m) a Krivánra (Kriváň, 2494 m) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Furkota-völgybe (Furkotská dolina) a Felső turistaútból elágazó sárga jelzésű turistaút.
o   A Furkota-völgybe (Furkotská dolina) vezető, a Szoliszkó menedékháztól (Chata pod Soliskom, 1840 m) induló kék jelzésű turis­taút.
o   A Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) futó sárga jelzésű turistaút a Fátyol-vízeséstől (Skok, 1780 m).
o   A Felső turistaút (Magistrála) a Poprádi-tótól (Popradské pleso, 1494 m) a Felkai-tóig (Velické pleso, 1663 m), ha az utat hó borítja.
o   A Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina) futó kék jelzésű turistaút a Menguszfalvi-Békás-tavakhoz (Žabie plesá) vezető el­ágazástól.
o   A Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina) futó kék jelzésű turistaútból a Tengerszem-csúcs (Rysy) felé elágazó piros jelzésű tu­ristaút.
o   A Felkai-völgyben (Velická dolina) futó zöld jelzésű turistaút a Felkai-tótól (Velické pleso, 1663 m).
o   A Nagyszalóki-csúcsra (Slavkovský štít, 2452 m) vivő kék jelzésű turistaút a Miksa-magaslattól (Slavkovská vyhliadka, 1550 m), ha az utat hó borítja.
o   A Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina) futó kék, majd az ebből elágazó sárga jelzésű turis­taút a Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata, 1960 m).
o   A Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina) futó zöld jelzésű turistaút a Téry-menedékháztól (Téryho chata, 2015 m).
o   A Felső turistaút (Magistrála) a Hunfalvi-kilátótól (Huncovská vyhliadka) a Nagy-Morgás-hágón (Sedlo pod Svišťovkou, 2023 m) át a Késmárki-Zöld-tóig (Zelené pleso, 1545 m).
o   A Késmárki-Zöld-tótól (Zelené pleso, 1545 m) a Fehér-tavi-csúcsig (Jahňací štít, 2229 m) vivő sárga jelzésű turistaút.
o   A Nagy-Fehér-tótól (Veľké Biele pleso, 1612 m) a Kopa-hágóra (Kopské sedlo, 1749 m) vivő kék jelzésű turis­taút.
o   A Jávor-völgyben (Javorová dolina) futó zöld jelzésű turistaút a Murány alatti erdészháztól (Horáreň pod Muráňom, 1120 m).
o   A Poduplaszki-völgyben (Bielovodská dolina) futó kék jelzésű turistaút a Bialka-réttől (Bielovodská poľana).
o   Fentieken kívül január 1. és június 15. között szintén le van zárva a Poprádi-tótól (Popradské pleso) a Szimbolikus temetőhöz (Symbolický cintorín) vezető sárga jelzésű turistaút.
 
A Bélai-Tátra alábbi turistaútjai nem látogathatók ebben az időszakban:
o   A Monk-völgyben (Monkova dolina) a Széles-mezőre (Široké sedlo, 1830 m) futó zöld jelzésű turistaút.
o   A Hátsó-Rézaknák völgyébe (Zadné Meďodoly) vezető kék jelzésű turistaút a Murány alatti erdész­háztól (Horáreň pod Muráňom, 1120 m).
 
A Liptó-Tátrában az alábbi utakon nem túrázhatunk június 15-ig:
o   A Nyugati-Tátra főgerince a Köves-nyeregtől (Pyšné sedlo, 1791 m) a Liptóhutai-nyeregig (Hutianské sedlo, 1185 m).
o   A főgerincből észak felé elágazó gerinc a Volovectől (Volovec, 2063 m) a Nagybobróci-hágóig (Bobrovecká sedlo, 1352 m).
o   A Csendes-völgyben (Tichá dolina) futó sárga jelzésű turistaút a szilárd burkolatú út végétől.
o   A Köves-völgyben (Kamenistá dolina) futó kék jelzésű turistaút a völgy alsó részében található pásztor­szállásoktól.
o   A Sebes-völgyben (Bystrá dolina) futó sárga jelzésű turistaút a Katlanos-réttől (Kotlová).
o   A Racskó-völgyben (Račkova dolina) a Racskó-hágóba (Račkovo sedlo) vezető sárga jelzésű turistaút az elágazási ponttól; az ebből elágazó, a Gábor-hágóba (Gáborovo sedlo) vezető zöld jelzésű turistaút, úgyszintén az ebből elágazó, a Sebes-hágóba (Bystré sedlo) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Kusza-gerincen (Otrhance) a Vastag-hegyre (Hrubý vrch) vezető zöld jelzésű turistaút a kiindulási ponttól.
o   A Jamniki-völgyben (Jamnícka dolina) a Jamniki-hágóba (Jamnícke sedlo) vezető kék jelzésű turistaút az elágazási ponttól; az ebből elágazó, a Zsári-nyeregbe (Žiarske sedlo) és a Vastag-hegy (Hrubý vrch) irányába vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Baranyecre (Baranec, 2184 m) vivő zöld jelzésű turistaút az Ékes-magaslattól (Klinovaté).
o   A Zsári-völgyben (Žiarska dolina) a Zsári menedékháztól (Žiarska chata, 1325 m) észak felé vezető turistautak, a külön engedély alapján látogatható útvonalak kivételével.
o   A Jalóci-völgyben (Jalovská dolina) futó sárga, kék és zöld jelzésű turistaút a kék és zöld jelzés együttes elágazásától.
o   A Szomorú-völgyben (Smutná dolina), a Fekete-pocsolyától (Ťatliakovo jazero, 1370 m) fölfelé a kék és zöld jelzésű turistautak minden irányban.
o   A Zsarátnok-vályúban (Spálený žľab) a Szilfásra (Brestová, 1903 m) vivő kék jelzés a sípályáktól.
o   A Zsarátnok-völgyben (Spálená dolina) a Bánya-nyeregre (Baníkovské sedlo, 2040 m) vezető sárga, valamint a Rohácsi-tavakhoz (Roháčske plesá) vezető kék jelzésű turistaút a Rohácsi-vízesés (Roháčsky vodopád) feletti elágazásától.
o   A Foltos-völgyben (Látaná dolina) futó sárga és zöld jelzésű turistaút ezek elágazásától.
o   Az Árvai-Bobróci-völgyben (Bobrovecká dolina) futó kék jelzésű turistaút a piros jelzés elágazásától.
o   A Juráni-völgy (Juráňova dolina) szurdokában vezető piros jelzésű turistaút a sárga jelzés elágazásától.
 
A Lengyel-Tátrában az alábbi turistautakon nem túrázhatunk december 1. és május 31. között:
o   A Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Mormota-halmon át (Świstowa Czuba) a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető kék jelzés. 
o   A Gombás-nyeregtől (Przełęcz w Grzybowcu) a Felső-Konrád-nyeregbe (Wyżnia Kondracka Przelęcz) vezető piros jelzés.
o   A Lengyel-Toman-völgyben (Dolina Tomanowa Polska) a Keskeny-csorbába (Chuda Przełączka) vezető zöld jelzés a Felső-Toman-tisztástól (Wyżnia Tomanowa Polana).
o   Fentieken túl a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) előírásai szerint november 1. és április 30. között nem látogatható a Fagyos-barlang (Mrożna Jaskinia) a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska)

Forrás: 250 tátrai túra; Fotó: lesytanap.sk

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!