Látnivalók Prágában: a Károly-híd

A Prágán keresztültekergő Moldva-folyó (Vltava) legöregebb hídja, a Károly-híd (1357-1402) a cseh főváros egyik leghíresebb látványossága és legjellemzőbb szimbóluma. A híd az Óvárost (Staré Město) és a Kisoldalt (Mala Strana) köti össze, s egészen 1841-ig az egyetlen híd volt a városban.

Korábban egy fa-, majd egy kőhíd (Judit-híd, II. Ulászló király felesége után) állt a helyén, de miután ez utóbbit 1342 tavaszán elvitte a jeges ár, újat kellett helyette építeni. A IV. Károly német-római császár megbízására, Peter Parler német építész tervei által épített új híd 516 méter hosszú, és 9,5 méter széles, s 30 barokk szobor díszíti (ezt a hidat ékíti a legtöbb szobor a világon).

A híd közlekedési feladata mellett nem csupán stratégiai (védelmi céllal megerősített tornyokat helyeztek el mindkét végén) és közéleti (bíráskodás, lovagi tornák, stb.) szereppel bírt, hanem ceremoniális rendeltetése is volt: a cseh királyok koronázási ünnepségük során ezen keresztül jutottak el a Vysehradból a Hradcany-ba.

Az alapkövet maga az uralkodó rakta le, aki közismerten babonás ember volt, ezért az asztrológusok és a zsidó kabbala tudósainak a tanácsát is kikérte az építkezés legideálisabb időpontjának megállapításához, ez pedig a következő volt: az Oroszlán jegye és az 135797531 számsor, így a híd alapkövét az 1357. év 9. hónapjának 7. napján, 5 óra 31 perckor helyezték el.

A korabeli hiedelmek szerint, ha az építtetők tojást és tejet is kevertek a cementbe, az építmény még biztosabban fog állni, ezért hát a király ezeket is igyekezett beszerezni a környező falvakból, de néhány, az építészeti technikákhoz kevésbé konyító falu főtt tojásokat küldött.

A Károly-híd – melyet sokáig Kőhídnak (Kamenný most) vagy Prágai hídnak (Pražský most) hívtak, és csak 1870-ben kapta ma is használt elnevezését – legelső szobra Csehország védőszentjét, Nepomuki Szent Jánost ábrázolja, s még az 1400-as években került mai helyére. Az 1729-ben szentté avatott papot 1393-ban innen vetették a Moldvába, amiért megtagadta IV. Vencel király azon követelését, hogy adja ki neki hűtlenséggel gyanúsított felesége, Zsófia gyónási titkát; ezért később a gyónási titok mártírjaként vonult a vallástörténetbe, de ő a folyók, hidak, hajósok, halászok, vízimolnárok védőszentje is. A helyet, ahonnan a folyóba lökték, egy kettős rézkereszt jelzi, minden ágán egy-egy csillaggal.  A legenda szerint, aki úgy érinti meg a keresztet, hogy minden ujja egy-egy csillagot érintsen, teljesül egy kívánsága. Sokszor a szent szobrán található domborművet is megérintik, hogy biztosítsák a szerencsét.

A többi szobor az 1700-as években került a híd párkányzatára, de folyamatosan cserélik őket, mert a régi műalkotások nehezen viselik az időjárás (és a turisták) viszontagságait, sokat pedig az árvizek döntöttek le helyükről.

A szobrok szenteket ábrázolnak: Cirill és Metód alakja mellett feltűnik a többi között Loyolai Szent Ignácé, Xavéri Szent Ferencé, Szent Józsefé, Szent Vencelé, Szent Domonkosé és Aquinói Szent Tamásé, Keresztelő Szent Jánosé, Páduai Szent Antalé és Júdás Tádéé, míg a híd közepét egy aranyozott fakereszt ékíti a XVII. század óta.

A cseh főváros további nevezetességeiről a Látnivalók Prágában című oldalon olvashat részletesebben.

Utazási ajánlatok

» Prágai Advent - 3 nap
» Cseh Körút - Prága-Telc-Kutna Hora - 4 nap
» Száztornyú Prága - 4 nap
» Prága és az UNESCO kincsei Csehországban - 4 nap
» Prága és a bohém meseváros - 4 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 39.033 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 39.745 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 42.584 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 44.008 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 55.970 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» 4 napos utazások
» Látnivalók Prágában
» Buszos körutazások Csehországban
» Hosszú hétvége
» Hosszú hétvége
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Buszos körutazások

Cikkeink

» Friss képek a prágai árvízről - Kovács Attila
» Látnivalók Prágában: Gyakori kérdések - Etédi Alexa
» Amikor a telefon navigál egy prágai sörtúrán - Etédi Alexa
» Prága eddigi legnagyobb panorámaképe - Etédi Alexa
» Csak ritka alkalmakkor állíthatják ki a cseh koronát - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!