Murowaniec menedékház / Schronisko Murowaniec

A Gąsienica-szécsen (Hala Gąsienicowa) álló Murowaniec menedékház (1500 m) a Gąsienica-Szárazvíz-völgyben (Dolina Suchej Wody Gąsienicowa) található. A szécs és környéke gyönyörű alpesi turistaútjairól híres, emellett a lengyel hegymászás bölcsőjeként tartják számon. A turisták a XIX. század elején kezdtek érdeklődni a völgy iránt, a század közepén egyre több turista érkezett a völgybe, majd a század vége előtt már a téli hónapokban is látogatták. 1885-ben a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy) partján már akkor létező, kőből összetákolt menedék közelében Józef Sieczka egy kicsiny menedékkunyhót épített. Ez a menedékkunyhó 1920-ig létezett, ekkor leégett. A Tátra Egyesület (TT) 1890-ben vásárolta meg a Gąsienica-szécsen álló két szénakunyhó 1/10 részét, melyek közül az egyiket 1891-ben nyári szállássá, majd 1894-ben menedékházzá alakítottak át, a másikban pedig konyhát rendeztek be.

 

A menedékház 1945 után. Fotó: www.fotopolska.eu

A Murowaniec menedékházat 1921-1925 között építtette fel a Lengyel Tátra Egyesület (PTT) Varsói Osztálya, elsősorban a PTT akkori elnöke, Stanisław Osiecki erőfeszítéseinek köszönhetően. Az épületről az első vázlatokat „Vakolatlan nagy kőépület” néven 1914-ben készítette egy építész. A lengyel hadsereg Krakkóban állomásozó utászezrede által felépített menedékházat 1925. július 12-én Lengyelország elnöke, Stanisław Wojciechowski nyitotta meg. 1950-51-ben építették hozzá az épülethez a nyugati szárnyat, ezzel együtt átalakították a belső teret, hozzávetőlegesen kialakítva a mai elrendezést. 1963-ban a menedékház részben leégett, ezután részben ismét átépítették. 1964-ben a Tátrai Nemzeti Park (TPN) kisajátította a szécsen álló épületeket, és a legtöbb istállót és szállást – köztük néhány műemléket – lebontották.

A menedékházat 1983-tól a GOPR és a TOPR hivatásos hegyimentője, Andrzej Kusion vezeti, akinek a vezetésével az utóbbi években korszerűsítették az épületet. A menedékház napjainkban 2-12 ágyas szobákban 116 személynek tud szállást biztosítani. A szállás ára egy éjszakára 32-45 złoty között van. A komplett ágyneműért plusz 5 złotyt kell fizetni, valamint ha 1 napnál tovább tartózkodunk a házban, naponta 1,70 idegenforgalmi adót is felszámolnak. A menedékházban nincs lehetőség alternatív (a földön fekvő) szállást igénybe venni. Szállást foglalni telefonon, vagy pedig a menedékház honlapján megtalálható elérhetőségeken lehet. A szállásért készpénzzel vagy hitelkártyával is lehet fizetni. A menedékházban térítésmentesen használható a csomagmegőrző. Aki a szállás mellé ellátást is kér, annak a reggeli és a vacsora 15, az ebéd kb. 25 złotyba kerül. A szállóvendégeket melegvizes zuhanyzókkal, büfével, TV szobával és tágas étteremmel várják.
A menedékház 2007-ben. Fotó: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékházat Kuźnicéból (Kuźnice) a Boczań-hegyen (Boczań) keresztül a kék jelzésen, a Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) keresztül pedig a sárga, majd kék jelzésen lehet megközelíteni. A menedékház kiváló kiindulópontja a környező csúcsokra és gerincekre, pl. a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch), a Svinicára (Świnica), a Lengyel-Kápolnára (Kościelec) vagy a Sas útra (Orlą Perć) tervezett túrák során.
A menedékház közelében, a Gąsienica-szécsen áll a Lengyel Hegymászó Egyesület (PZA) fából épült „Betlejemka” nevű kis épülete, amely az Egyesület oktatóközpontja. Ebből az épületből indulva tették meg az első lépéseket az egymást követő korok legkiemelkedőbb lengyel hegymászói. Ugyancsak itt találhatók a Lengyel Tudományos Akadémia (PAN) és a Meteorológiai és Vízügyi Intézet (IMGV) 1949-ben létesített kutatóállomásai, valamint a Tátrai Nemzeti Park (TPN) erdészháza. A Gąsienica-Fekete-tó felé vezető kék jelzésű út bal oldalán, a lejtő alján egy hatalmas sziklára figyelhetünk fel, amely Mieczyslaw Karłowiczra emlékeztet, akit 1909-ben egy tragikus lavinabalesetben itt vesztette életét.
 
A menedékház honlapja: www.murowaniec.e-tatry.pl
e-mail: murowaniec@e-tatry.pl
Telefon: +48 18 201 2633.
 
Megközelítési lehetőségek:
Kuźnicéból (Kuźnice) a kék jelzésen a Boczań-hegyen (Boczań) keresztül 2 óra 5 perc.
Kuźnicéból (Kuźnice) a sárga, majd kék jelzésen a Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) keresztül 2 óra 5 perc.
Brzeziny parkolóból (Brzeziny) a fekete jelzésen a Gąsienica-Szárazvíz-völgyben (Dolina Suchej Wody) 2 óra 20 perc.
Wierchporoniec (Wierch Poroniec) parkolóból a zöld jelzésen 4 óra 15 perc.
A Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch) a sárga jelzésen 1 óra.

Forrás: http://www.murowaniec.e-tatry.plhttp://portaltatrzanski.com

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!