Medveszámlálás a Tátrában

A varsói Agrártudományi Egyetem, valamint a Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakemberei által elvégzett medveszámlálás adatai szerint a Tátra lengyel oldalán jelenleg 15 medve él. A nyár folyamán azonban ennél többen vannak, mivel több medve is átbarangol a hegység déli oldaláról a Lengyelországhoz tartozó területre. A medvék genetikai kutatása több mint egy évvel ezelőtt kezdődött. „A kapott eredmények azt mutatják, hogy az állandóan a Lengyel-Tátrában tartózkodó medvék száma nem túl nagy. A nyári időszakban azonban a létszámuk megduplázódik, mivel több medve szívesebben tölti a nyarat a hegység északi oldalán” – mondta el egy lengyel szakember, dr. Zuzanna Nowak. Kutatásaik szerint az egész Tátrában 45 medve él, ebből 15 egyed állandóan a Lengyel-Tátrában, 16 medve pedig szezonálisan mozog a két ország között. Ezek a telet inkább a szlovák oldalon töltik, a májustól augusztusig terjedő időszakot viszont a Lengyel-Tátrában, majd ősszel ismét visszatérnek Szlovákiába.


A kutatók megállapították, hogy a tátrai medvepopulációt a genetikai sokszínűség jellemzi. „Ez nagyon pozitív adat, ami azt jelenti, hogy a felnőtt medvék nem a rokoni körben, hanem szabadon keresnek maguknak partnert. A kutatások azt mutatják, hogy nagy távolságokat vándorolnak nem csak élelmiszert, hanem partnert is keresve – tette hozzá dr. Nowak. A medvék kutatása az erre a célra kihelyezett csapdákban – a fák köré tekert speciális fésűkben – hátrahagyott szőrzetük vizsgálatával kezdődött. A csapdákban csalikat helyeztek el, amelyek odacsábították a medvéket. További mintákat gyűjtöttek azokon a helyeken, ahol a medvék kárt okoztak a természetben, többnyire a növényzetben. A „Milka razem dla Tatr” finanszírozásával elvégzett kutatások során 12 hónapon át gyűjtött szőrzetmintákat és hajhagymákat kriminalisztikai laboratóriumban elemezték.
„A medvékkel kapcsolatos kutatásokra azért van szükség, mert minél többet tudunk ezeknek az állatoknak a szokásairól, annál jobban meg tudjuk védeni őket” – mondta el Filip Zięba, a TPN szakembere. Lengyelországban a Besszádokban (Bieszczady) élnek a legnagyobb számban barnamedvék. A nőstény barnamedve kétévente 1-3 kölyköt hoz világra, akik fél éves korukig anyjuk gondozásában maradnak. A medvék mindenevők, a felnőtt példányok súlya kb. 300 kg, és kb. 50 évig élnek.

Forrás: http://krakow.gazeta.pl; Fotó: Jaroslav Cigánik
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» Magas-Tátra, Nagy-Morgás csúcs - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!