Love story Tenerifén

A szigetre, mely Magyarországtól 3800 km-re, Afrika partjaitól 300 km-re található, romantikus körülmények között érkeztem. Tavaly augusztusban szörftábor keretében nyaraltam Tenerifén, amikor megismertem Őt. Szerinte szerelem volt első látásra, én azért ennyire nem voltam biztos a dologban, a nyaralás végén haza mentem. Majd megkezdődött a hónapokig tartó telefonálgatás, skype, sms, míg végül 10 hónappal később, otthoni munkámat, életemet feladva kiköltöztem a Kanári-szigetek legnagyobbikára, hozzá... A véletlenek színjátéka talán, vagy ki tudja.. hogy mindketten magyarok, borosodiak, agrármérnökök, windszörfösök vagyunk és mindketten idegenvezetéssel foglalkozunk. Amiben biztosan különbözünk, hogy Ő férfi, én nő vagyok: A love story szerencsére a mai napig tart, boldogan élünk együtt ezen a lenyűgöző szigeten. Ennyit a kezdetekről, de nézzük milyen is az új otthonom:

Kanári-szigetek - Plinius római író feljegyzéseiben már az I. században úgy tűnik fel, mint Szerencsés-szigetek, utalva az egész évben kellemes, meleg időjárásra. A legenda szerint Tenerife az elsüllyedt Atlantisz legmagasabban fekvő része, ami a tengerszint felett maradt. A történelemkönyvek szerint azonban a sziget őslakói a guancsók voltak, akik kb 2500 éve érkeztek a szigetekre Afrikából.

Tenerifén az évi átlaghőmérséklet a tengerparti részéken 18-20 fok körül van, a 40 x 80 km kiterjedésű szigeten észak és dél között hihetetlen különbségek vannak. Délen évi 14 napot esik az eső, északon az évi csapadék mennyiség az írországival vetekszik! Spanyolország legmagasabb pontja, a maga 3817 méterével itt fekszik Tenerifén, ami újabb különleges növényvilágot eredményez. Na de még ez se minden, ugyanis a világ egyik legmagasabb vulkánja, a Teide található itt, vagyis az egész sziget vulkanikus eredetű, ami szintén sajátos környezetet, tájat, növényeket eredményez.


Szigetre költözésem előtt Tenerifét egy szállodarengetegnek gondoltam, ahol a legfőbb vonzerő a tengerpart, napfény, pálmafák, bulik, a természeti kincseiről mit se tudtam. Pedig Tenerife legfőbb látványossága és legérdekesebb látnivalója, amiért érdemes ide elutazni, az maga a különleges és egyedülálló természet! Az elmúlt hónapokat kizárólag a sziget megismerésével töltöttem, rengeteget túráztunk, kirándultunk, privát idegenvezetőm:-) több, mint egy évtizede él Tenerifén, úgyhogy volt kitől tanulnom...

Dél-Tenerife
Dél a sivatagi, száraz, napos terület, itt fekszik a klasszikus turista nyaralóhely Playa de Las Americas is, ahol nyáron gyakran meleg, fülledt a levegő és természetesen hemzseg turistáktól. Ha valaki csendesebb, nyugodtabb tengerparti üdülőhelyre vágyik, akkor Golf del Sur, Los Gigantes vagy El Medano közül válasszon mindenképpen.
A déli részen fekszik a sziget legismertebb túraútvonala is a Masca-völgy. Masca, a kb 20 házból álló kis falu a Teno-hegység szurdokai között fekszik, 600 méterrel a tengerszint felett. A gyalogtúra innen indul le az óceánig. A túraútvonal 4,5 km hosszú, kb 3,5-4 óra alatt teljesíthető és jó kondiban lévőknek ajánlott. Az út meredek, szűk ösvényen, köves, sziklás terepen vezet lefelé. Az ember szinte minden lépésre figyelni kell, hogy hova lép, a körben magasodó 900-1000 méter magas sziklafalakat csak akkor vesszük észre, ha meg-megállunk fújni egyet.

Túrázás közben a helyi növényvilággal ismerkedhetünk, mint agávé, tárógyökér, sárkányfa. A vadon elő növényfajok nagy része világszerte másutt nem is fordul elő. A túraút kétharmadától a télen olykor vízzel teli, de az év nagy részében száraz patakmederben haladhatunk tovább, nagyobb köveken kell jobbra-balra ugrálni, mikor végre elénk tárul a mesebeli, romantikus Masca-öböl. A víz gyönyörű mélyzöld színű, körben még mindig a meredek sziklafalak, nagyon lenyűgöző a látvány!

A megfáradt lábnak jól esik ilyenkor megmártózni a vízben, sőt, ha búvárszemüveget is vittünk magunkkal, akkor még a víz alatti élővilágot is megcsodálhatjuk. Az öbölből motorcsónakon lehet átjutni az óriás sziklafalairól elnevezett városba Los Gigantesbe. Ha szerencsések vagyunk, akkor hajókázás közben delfineket is láthatunk.


A sziget délnyugati városai közül, megéri ellátogatni Garachicoba a sziget egyik legrégebbi és legszebb településébe. A hangulatos kisváros egykor Tenerife kereskedelmi kikötője volt, míg az 1706-os vulkánkitörés el nem pusztította. A régi kikötő maradványai ma is láthatók a parttól kb 100 méterre a szárazföld felé. Garachico városnézéssel egybe lehet kötni az „Ezeréves sárkányfa” (Drago Milenario) felkeresését Icod de Vinosba, ami kb 10 km-re fekszik Garachicotól.

Észak-Tenerife
Észak turista központja Puerto de La Cruz, ahol a felhős napok száma sokkal több, mint a napsütéses napoké, így aki napozásra vágyik, akkor csak késő ősztől tavaszig foglaljon itt szállást, ilyenkor nagyobb az esély, hogy sütni fog a nap. A városban található a sziget botanikus kertje, nem nagy területen, fél óra alatt könnyen bejárható, különlegesebbnél különlegesebb trópusi, szubtrópusi növényeket láthatunk, belépő 3 euró, érdemes benézni. Ha delfin és papagáj showt szeretnénk, akkor a Loro Parkot kell felkeresni, ha viszont természetbe vágyunk, akkor az Anaga-hegységbe kiránduljunk. Az északi rész uralkodó hegység-rendszere az Anaga-hegység.

Túrázásra kiváló hely, sok turistaútvonallal, ahol teljesen más látvány tárul elénk - szemünknek talán kedvesebb is - mint délen, mert itt zöld minden, kevesebb a meredek, kopár szikla, a legtöbb magasabban fekvő részt babérerdő borítja. A gyalogtúrázók körében az egyik legnépszerűbb a Chinamada-Carboneras útvonal, ami kb 5,5 km hosszú, 900 méterről indul le kb 600 méterig majd újra fel 900 méterig, a túra teljesíthető bárki számára. Chinamadaban jó néhány barlanglakás még mai napig lakott, ha Señor Valentin épp otthon tartózkodik, akkor pár euró ellenében könnyen dalra fakszthatjuk. Carbonerasba érve érdemes megkóstolni a falu vendéglőjében a helyi specialitások valamelyikét a kecskepörköltet vagy nyúlpaprikást.


Tenerife fővárosa Santa Cruz de Tenerife, ami a régi fővárossal, La Lagunával ma már szinte teljesen egybeépült. Ebben a két városban lakik a sziget lakosságának majdnem fele, kb 400 ezer ember. A város látnivalói a sydnei mintára megépült Operaház, Plaza de Espana, Kormányzati Hivatal, shoppingolni pedig a helyi Váci utcában a Calle Castilloban tudunk. Ha valaki hosszabb ideig tartózkodik Tenerifén és a 40 km-re lévő Gran Canariara szeretne átlátogatni, akkor a főváros kikötőjéből minden reggel indul komp (Armas), menetidő 3 óra, ára 2 főre autóval 130 Euro oda-vissza.

Teide Nemzeti Park
Spanyország harmadik legrégebbi nemzeti parkja, 2007-től a Világörökség része, Európa egyetlen szubtrópusi nemzeti parkja 20 ezer hektáron, Tenerife közepén foglal helyet. A Nemzeti Park egész területe vulkánikus, melynek közepén csúcsosodik a 3718 m magas Teide. A legutolsó vulkánkitörés 1909-ben történt, azóta alvó, de aktív vulkán a Teide. A Nemzeti Park különleges, misztikus területén forgatták 2009-ben az amerikai Titánok harca c. fantasztikus filmet.


A Teidere helyi autóbusszal dél felől, Playa de Las Americasból és északról, Puerto de la Cruzból is feljuthatunk, a busz a felvonóig, 2360 méter magasságig megy. A 35 személyes felvonó (25 Euro/fő) negyedóránként indul és visz fel 3555 méterre. Tiszta idő esetén biztosan látni a Kanári-szigetek közül Gomerát, Hierrot, Gran Canariat, La Palmat. Felhősebb idő esetén se maradunk csalódottak, ilyenkor a lábunk alatt elterülő bárányfelhőkben gyönyörködhetünk. A csúcson két irányban lehet rövidebb sétát tenni, nagyon különleges élmény megtapasztalni a magaslati, ritka levegőt, főleg nekünk magyaroknak, akik nem igazán vagyunk ehhez hozzászokva. Rendkívüli a vulkáni táj, kőzetek, a jól kivehető lávafolyások látványa és innen még a 700 méter átmérőjű Pico Viejo kráterébe is belelátunk.

A Teide magasföldön az extrém környezeti hatások (hideg, szárazság) miatt az növények nehezen élnek meg, tavasszal olyan túlélőművész-növények virágzását figyelhetjük meg, mint a 3 m magasra is megnövő Óriás kígyószisz, a gyönyörű Teide ibolya, Teide margaréta, az örökzöld állományt pedig a kanári fenyő adja.
Komolyabb szív vagy érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek nem ajánlott a Teide csúcsra menni, ők a vulkáni kaldéra – Las Cañadas – területén a Roques de Garcia (vagy „Isten ujja”) sziklák mellett, kijelölt túraútvonalak mentén tehetnek sétát.


Sportolás Tenerifén
A szigeten széles a választék a sportolási lehetőségeket illetően. A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb a gyalogtúrázás ráadásul így nemcsak sportolunk, hanem Tenerifét igazán, testközelből ismerhetjük meg és a sziget körbeautókázásától vagy az egy napos buszos szigetkörúttól sokkal több látványban, élményben lehet részünk. Nagyon népszerű a terepbiciklizés, downhill és mountain-bike túrák.


Tenerife vízi élővilága is nagyon változatos, ha óriás teknőcöt szeretnénk látni akkor Puertitoba kell merülni, ha színes, különféle halakat, akkor Abadesbe.
A sziget déli részén fekszik El Medano, melyet a világ 10 legjobb wind- és kitesurf helye között tartanak nyílván, köszönhetően az évi kb 250 szeles napnak. Nyaranta windsurf és kitesurf világkupát is rendeznek, de nemcsak a profik sportolhatnak itt, a városban több szörfiskola, szörfkölcsönző is működik.


A vízi sportok közül még kipróbálhatjuk a hullámlovaglást, wakeboardozást, jetskizést, Playa de Las Americasban pedig a csúszdaparkban (Siam Park) szórakozhatunk jókat.

Tenerifén tehát rengeteg a látnivaló és érdekesség, az év bármely időszakában ideális nyaralásra, a napsütés egész évben garantált, fapados járatokkal (Wizzair, Ryanair), egyszeri átszállással oda-vissza akár 50-60 ezer forintért is eljuthatunk.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Szállás ajánlatok

» Castillo Beach Bungalows ** Fuerteventura (charter járattal) 276.228 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Fuerteventura
» R2 Higos Beach Apartments *** Fuerteventura (charter járattal) 286.478 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Fuerteventura
» R2 Rio Calma Hotel **** Fuerteventura, Costa Calma (charter járattal) 297.240 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Fuerteventura
» R2 Bahia Playa Design Hotel **** Fuerteventura (18+) (charter járattal) 306.978 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Fuerteventura
» R2 Maryvent Beach Apartment *** Fuerteventura (charter járattal) 306.978 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Fuerteventura

Cikkeink

» Tenerife csodái - Kovács Attila
» A csodálatos sziget - La Palma, Kanári-szigetek - Kovács Attila
» Tenerife hegyvidéki tájain... - Kovács Attila
» Tenerife tájain... - Kovács Attila
» La Gomera fővárosa - San Sebastian de la Gomera - Kovács Attila

Utazások

» Korzika kalandnyaralás - 11 nap - 8 nap szabi
» Kalandtúra Andalúzia legszebb tájain - 8 nap
» El Camino zarándokút Galíciában - 9 nap
» Medve-szurdok túra - 1 nap
» Alpesi csúcsok, Hochlantsch - 1.nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!