Kellenek-e via ferraták a Tátrába?

 
A via ferrata, más néven a vasalt út egy speciálisan kialakított túrázó-hegymászó útvonal, melyen mesterséges segédeszközök (acélkötelek, létrák, lépcsők) használatával könnyítik meg a turisták számára az útvonal leküzdését, egy sziklafal megmászását. Egy hagyományos, mesterséges segédeszközökkel (főleg láncokkal) biztosított turistaúttól – amilyen sok van a Tátrában – abban különbözik, hogy az út nyomvonalán mindenki a saját felszerelését használva csatlakoztatja magát a kifeszített drótkötélhez. Ennek köszönhetően a leesés veszélye még a legnehezebb helyeken is gyakorlatilag nullára csökkenthető.

A Tátrában nincsenek ilyen utak, de az Alpokban, és főleg a Dolomitokban évek óta egyre népszerűbb ez a tevékenység. A Tátrában a turisták sajnos csak a hagyományos, láncokkal biztosított turistautakat használhatják. Az utóbbi években azonban két tátrai helyszínnel kapcsolatban is felmerült via ferrata útvonal megépítése. Az első ilyen terv a Sas út (Orla Perć) átalakítása volt via ferratává. Néha megfigyelhető, hogy egyes turisták via ferrata-szettet használnak a Sas úton. Az útvonal azonban nem alkalmas erre a célra, de nem is tudja hatékonyan elriasztani az amatőröket ettől az igényes gerinctúrától. A láncok drótkötélre történő cseréje után – amely szükséges lenne a via ferratához – a Sas utat csak a megfelelő felszereléssel rendelkező turisták használhatnák, ez viszont hozzájárulna az útvonal biztonságának növeléséhez. Korábban élénk vita folyta erről a témáról, ám a Sas út több mint 100 éves hagyománya miatt ma nehéz megjósolni, van-e esélye ilyen nagy horderejű változásoknak a Lengyel-Tátrában.

Egy másik via ferrata ötlete a Tátra déli oldalán született meg, ez a terv jelenleg is napirenden van. A szlovák oldalon felmerült annak a lehetősége, hogy via ferrata útvonalat nyissanak a Kis-Nyereg-hágó és a Vörös-torony-hágó között, amely ráadásul áthaladna a Vörös-torony csúcsán is. A tervekről az elmúlt évben többször is lehetett hallani, eddig azonban minden maradt a régiben. Az illetékes hatóságok jelenleg még nem adták ki az útvonal megépítéséhez szükséges engedélyeket, ezért egyelőre bizakodva várhatjuk azt, hogy az új via ferrata nyomvonala megjelenjen a legújabb térképeken.
Van tehát jövőjük a Tátrában a via ferratáknak? Úgy tűnik, igen. Erre ösztönözheti az illetékeseket a turizmus fejlesztésének igénye is. Egyre többen trekkingeznek, egyre több és több turista vállalja be a nagyobb kihívást jelentő turistautakat. Ezáltal egyrészt növekedhet a Tátrába látogató turisták száma, másrészt a via ferrata lehetőséget biztosít a túrázás magasabb szintjének az űzésére. Ez azonban nem egyenlő a hegymászással, ami nagyobb ügyességet, megfelelő tapasztalatot és drága felszerelést igényel. Ha valaki a túrázás és a hegymászás közötti megfelelő kihívást jelentő tevékenységre vágyik, az ne keressen tovább, a via ferrata neki van kitalálva.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Elülső-Szoliszkó csúcs 2117 méter - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!