Kanári-szigetek - általános tudnivalók

Zavartalan napsütés, hófehér homokföveny, azúrkék tenger, különleges panoráma vulkánokkal, zöldellő dombokkal, szokatlan növényzettel, és az elmaradhatatlan mediterrán életérzés… a Kanári-szigetek Európa egyik legkedveltebb nyaralós úti célja, s ez nem véletlen. A csodálatos fekvésű spanyol szigetcsoport Marokkó déli partjaitól mintegy 120 kilométerre, az Atlanti-óceánban található. Klímája, egyedülállóan izgalmas panorámája, rengeteg látnivalója és programja turisták millióit csábítja a szigetek valamelyikére. De még így is nehéz dönteni, hogy a hét nagyobb szigetből melyiket is válasszuk pihenésünk helyszíneként, mivel mindegyik más és más meglepetést és hangulatot kínál. 

Megkönnyíti a dolgot, ha az alapján választunk, hogy itthonról hová és mivel lehet repülni közvetlen járattal. Tenerifére a Wizz Air indít heti két járatot (hétfőn, illetve pénteken), míg Gran Canariára 2016. április 3-tól a Ryanair hetente egyszer (vasárnap) repül. A többi szigetre – Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, El Hierro, vagy La Gomera – átszállással juthatunk el, többnyire Spanyolországon keresztül, illetve a szigetek között is van légi-, vagy kompközlekedés, bár ez utóbbi meglehetősen nehézkes és hosszadalmas. Budapestről alig valamivel több, mint 5 óra alatt érhetünk Európa legnaposabb szegletébe, ahol télen-nyáron jó idő vár ránk. 

Tűzhányók szigetei

Vulkanikus működés által történt kialakulásuk ellenére nevezik őket a kontrasztok szigeteinek is, hisz annyira különböznek még egymástól is; az Afrikához legközelebb fekvő Lanzarote és Fuerteventura természeti szépségét illetően zordabb, kopárabb, szelesebb, míg a nyugatabbra fekvő szigetek buján zöldek, különleges flórával (és faunával), melytől úgy tűnhet, mintha a szivárvány minden színében és árnyalatában pompáznának. Az endemikus fajok közül mára csak a kanári babérlombú erdő maradt meg egy-két helyen (ebből a La Gomera szigetén található Garajonay Nemzeti Park UNESCO Világörökségi helyszín), de a különféle kaktuszok, pálmák és sárkányvérfák is igazán mutatós panorámát kínálnak.

A szigetek mindegyikén bioszféra-rezervátumok (az UNESCO Ember és bioszféra programjának keretein belül létrejött természetvédelmi rendeltetésű területek) és nemzeti parkok működnek, illetve a Kanári-szigetek két UNESCO Természeti Világörökségi helyszínnel is büszkélkedik.

Tenerife kalandtúra

Nincs ár információ. Kérje egyedi ajánlatunkat! >>>
Egy hetes kalandtúra a varázslatos Tenerife szigetén

Egyik a korábban már említett Garajonay Nemzeti Park (1986), másik pedig a Tenerife szigetén található Teide Nemzeti Park (2007), ez utóbbiban található Spanyolország legmagasabb pontja, a  3718 méter magas Teide vulkán is (ami egyben a világ harmadik legnagyobb tűzhányója). Felesleges is tovább bizonygatni, hogy a Kanári-szigetek a túrázók, hegymászók, kerékpározók és más aktív sportokat kedvelők paradicsoma.

Latin-Amerika Európában

No persze azok sem fognak csalódni, akik nyaralásuk, pihenésük során a kulturális látnivalók iránt érdeklődnek elsősorban. A Kanári-szigetek távoli, elszigetelt fekvése ellenére mindig fontos szerepet játszott a történelem során. Nagy valószínűséggel már a föníciaiak és a görögök is ismerték, a rómaiak Fortunatae Insulae, azaz Boldog-szigetek néven emlegették (nyilván ez sem véletlen), majd az Újvilág felfedezésével ez a néhány földdarabka volt az utolsó állomása az Amerikába tartó hajóknak, s mivel a gyarmatosításban elsősorban a spanyolok és a portugálok játszottak főszerepet, így nem meglepő módon a Kanári-szigetek hovatartozása is ezen uralkodók cserebere- és hódítási hajlandóságától függött. 

Aki bejárta már valamelyik szigetet (jó esetben többet is közülük), annak minden bizonnyal feltűnt, hogy a Kanári-szigetek régi településeinek koloniális építészeti stílusa sokkal inkább a latin-amerikai hagyományokat követi, mint a spanyolt, esetleg portugált. Ennek egyik legszebb példája a Las Palmas de Gran Canaria városában található Casa de Colon (vagy Kolumbusz-ház), melyet 1478-ben alapítottak, s a gyarmati Spanyolország tipikus építészeti megoldásait tükrözi: az egyszerű alaptól elütő díszes bejárati kapuja, rácsos faerkélyei és cirkalmas díszítései a koloniális architektúra jellegzetességei. Az épület ma múzeumként működik, benne – stílusosan - a Kolumbusz hódításait, a gyarmati időket és a hajózás történetét bemutató gyűjtemény látható.

Las Palmas történelmi negyede, a Vegueta – ahol a Casa de Colon is található – további historikus épületekkel és műalkotásokkal is büszkélkedik, így a Santa Ana katedrálissal és térrel, az ugyanitt található Casas Consistoriales-szel (tanácsháza), vagy a Gabinete Literario club tömbjével. Hasonló építészeti stílust képvisel Tenerife UNESCO Világörökségi helyszínként védett városa, San Cristóbal de La Laguna történelmi központja is. A színes homlokzatú házak, a díszes ajtó és ablakkeretek és a rácsos faerkélyek mind Spanyolország dicsőséges gyarmati múltjának hangulatát kölcsönzik. Persze az olyan kisebb falvak is, mint Teror, Agüimes (Gran Canaria), Villa de La Orotava, Icod de los Vinos (Tenerife), Betancuria (Fuerteventura) szintén ezt a benyomást keltik, de a kopárabb Lanzarote hagyományos falvai, mint Yaiza, vagy Teguise fehér házaival inkább az észak-afrikai arab építészetet idézik.

A napsütés szigetei

No persze a Kanári-szigetek első és legfontosabb csábereje, hogy itt található a világ legkellemesebb klímája; ezen a hét földdarabkán az év 365 napjában bármikor is érkezzünk, biztos, hogy csodás időben lesz részünk. A szigeteken éves átlagban 3000 órát süt a nap, így ez Európa legnapsütésesebb része. Mindezt pedig földrajzi elhelyezkedésének és klimatikus tulajdonságainak köszönheti, mely hosszú, felhő- és esőmentes napokat biztosít a szigeteknek. Nyáron (augusztusban) az átlag hőmérséklet 24 fok, míg télen (decemberben) 19 fok, ami a hangulatra és az egészségre is pozitív hatással van. Innen eredhet ókori latin elnevezése is: Boldogság-szigetek. 

Ez az időjárás szinte tökéletes szabadtéri életmódot kínál nem csak a helyieknek, de az ideérkező turistáknak is, legyen szó strandolásról, tengerparti pihenésről, napozásról, vízi sportok kínálatáról, szárazföldi aktív sportokról, túrázásról, hegymászásról, kerékpározásról, golfozásról, vagy éppen városnézésről, gasztronómiai kalandozásról. Ilyen feltételekkel nem csoda, ha az, aki egyszer már megfordult a Kanári-szigetek valamelyikén, nagy valószínűséggel szívébe zárja, és hű marad e földi paradicsomhoz, s a későbbiekben is visszatér ide. De nézzük akkor, hogy hol és mit lehet választani a minőségi időtöltés jegyében.

A lehetőségek tárháza

Érdemes az alapján is kiválasztani leendő úti célunkat, hogy mi az, amit nyaralásunk, pihenésünk során szívesen csinálnánk, kipróbálnánk, hiszen a hét sziget egyenként is különböző lehetőségeket kínál. Együtt több mint 500 kilométernyi partszakaszt kínálnak, ebből Fuerteventura 150, Gran Canaria pedig 60 kilométert mondhat magáénak. A legszebb strandok között emlegetik a fuerteventurai El Cotillo, Costa Calma és a Corralejo Grandes Playas fehér homokos fövenyeit, a tenerifei La Tejitát, a Lanzarotén található La Francesca, Puerto del Carmen, vagy Papagayo partszakaszokat, vagy Mas Palomast, mely Gran Canaria szigetén van. Strandolásra tehát elsősorban az Európához legközelebb fekvő négy sziget kedvezőbb – ez persze nem azt jelenti, hogy a távolabb fekvő La Gomerán, La Palmán és El Hierron nem hódolhatunk e szenvedélynek.

Ami pedig a vízi sportokat illeti, azokból is akad itt bőségesen. Kihasználva a szél és a hullámok adta lehetőségeket, a Kanári-szigetek a szörfösök, a bodyboardosok, kite-osok, vitorlázók, tengeri kajakosok paradicsoma (is), míg a víz alatti élővilág a búvárkodás, merülés kedvelőit vonzza. Nem is csoda, hiszen az itteni vizek 30 különböző bálna és delfinfajnak nyújtanak otthont, aki pedig bálnalesre vágyik, meg se álljon Tenerife szigetéig. Hajós kirándulások során kékbálnákat, kardszárnyú delfineket lehet megfigyelni, ahogy szelik a habokat. A Kanári-szigetek három tengeri természetvédelmi területtel is rendelkezik, ezek egyike a Gran Canarián található El Cabron, amely Európa egyik legjobb merülő helye. Szintén híres még az El Hiero legdélebbi pontján található La Restinga merülő hely. 

A Kanári-szigetek klímájának (télen, nyáron kellemes időjárás), és geológiájának köszönhetően kiváló terep a szárazföldi extrém sportok kedvelői számára is. A vulkanikus kőzet, a meredek lejtők és sziklák, az egyenetlen terep, a kanyargós erdei utak egyaránt mennyei lehetőségeket nyújtanak mindazok számára, akik futni, tekerni, ugrani, mászni vagy éppen repülni szeretnek. A hegymászók a következő helyszínek közül válogathatnak: Fataga, Tamadaba és Ayacata Gran Canarián, Arico, Anaga, Las Canadas del Teide és a Guaria gerinc Tenerifén, Barranco del Agua La Palmán és a Las Penitas Fuerteventurán. A száraz vulkáni terep, a lombos erdők folyton változó felülete maximális koncentrációt igényel a hegyikerékpárosoktól, de a csodálatos környezet megéri a figyelmet. Tenerife, Gran Canaria, La Palma, Fuerteventura és El Hierro egyaránt kínál speciális MTB útvonalakat.

Emellett szinte minden szigeten lehetőség van kötélugrásra (bungee jumping), terepfutásra, siklóernyőzésre, míg kiépített kerékpárutak mind a hét nagyobb szigeten, Gran Canarián, Tenerifén, Lanzarotén, Fuerteventurán, El Hierron, La Gomerán és La Palmán vannak. Érdemes megemlíteni a szigetek kedvező fekvését az asztroturizmus szempontjából is; tiszta, védett égboltjának köszönhetően romantikus programot nyújtanak a csillaglesek. A szigeteken – melyek éjszakai égboltja tisztaságát nemzetközi törvény védi – nemzetközi csillagfigyelő állomások és éjszakai kirándulások is elérhetőek e célból. Tenerifén található Európa legnagyobb szolár teleszkópja, a Gregor, míg La Palmán a  Roque de los Muchachos Observatory áll az érdeklődők rendelkezésére.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Tenerife - 7 nap

Szállás ajánlatok

» Laguna Park II Apartmanok - Tenerife 109.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Costa Adeje / Európa
» Las Gondolas Apartmanok - Gran Canaria 124.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Gran Canaria / Playa del Inglés / Európa
» Los Juncos I. apartmanok - Gran Canaria 109.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Gran Canaria
» Hotel Cotillo Beach *** Fuerteventura 129.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Európa / Fuerteventura
» Oasis Dunas *** Corralejo, Fuerteventura 139.900 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Európa / Fuerteventura

Cikkeink

» Tenerife hegyvidéki tájain... - Kovács Attila
» Tenerife csodái - Kovács Attila
» Tenerife tájain... - Kovács Attila
» La Gomera fővárosa - San Sebastian de la Gomera - Kovács Attila
» La Gomera csodái - Agulo kisvárosa - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!