Felkai-völgy – Magas-Tátra

A lassan emelkedő, kb. 5,5 km. hosszú, déli irányban nyitott, többlépcsős Felkai-völgy (Velická dolna) a Magas-Tátra középső részének kedvelt völgye, mely nevét a völgyben eredő Felkai-patakról (Velický potok) kapta. A völgyet a tőle északkeleti irányban elhelyezkedő Nagy-Tarpataki-völgytől (Veľká Studená dolina), egyúttal a kettő közé ékelődött Szalóki-völgytől (Slavkovská dolina) a Bibircs (Bradavica) csúcsából elágazó délkeleti irányú gerinc választja el. Az észak-északkeleti irányban található Poduplaszki-völgytől (Bielovodská dolina) a főgerinc egy része, míg a nyugatra fekvő Batizfalvi-völgytől (Batizovská dolina) a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) hatalmas tömbje választja el. A völgyet jobb oldalról a Gránát-fal (Velické granáty) hatalmas sziklafalai, valamint a gerinc felső részén a Bibircs monumentális csúcsa határolja.

A völgy zárlatának keleti sarokpontjában emelkedik a turistaúton is megközelíthető Kis-Viszoka (Východná Vysoká), ezzel szemben a völgyzárlat középső részétől kissé nyugatra pedig a Felkai-csúcs (Velický štít). A völgy felső részének bal oldalát a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcs (Zadný Gerlachovský štít) és a Gerlachfalvi-csúcs tömbje határolja.
A völgyben a zöld jelzésű turistaúton halad végig, amely Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) indulva egészen a völgyzárlatban található Lengyel-nyeregig (Poľský hrebeň), a Magas-Tátra déli és északi részét összekötő fontos átjáróig vezet, miközben a hegy lábánál keresztezi a pirossal jelzett Felső turistautat (Tatranská magistrála). A lassan emelkedő völgy három teraszt alkot, melyek közül a legalsó a Felkai-tó (Velické pleso, 1663 m, 2,2 hektár, 4,8 m mély) medencéje, a tó partján a jól ismert, a turisták szemében méltán népszerű Sziléziai-ház (Sliezsky dom, 1667 m) turistaszállóval. A völgy felső részébe vezető turistaút feletti áthajló, kb. 15 m magas sziklapárkányt az állandóan aláhulló vízcseppek miatt Örökösesőnek (Večný dážď) nevezik. A szikla­párkány fölött, a második völgyteraszon, a szinte teljesen eltűnt Virágoskert-tavacska (Kvetnicové pliesko, 1820 m) egykori helyén találjuk a Virágoskert (Kvetnica) nevű havasi rétet, amely gazdag szubalpikus flórájáról ismert. Erről a völgyteraszról vezet a Gerlachfalvi-próba nevű szokásos hegy­mászóút a Magas-Tátra legmagasabb csúcsára, a völgy nyugati oldalán magasodó Gerlachfalvi-csúcsra.
A völgy harmadik tera­szán, a Kerek-domb (Guľatý kopec) délnyugati lejtői alatt terül el a ne­véhez hűen hosszúkás alakú Felkai-Hosszú-tó (Dlhé pleso, 1945 m, 0,57 hektár, 5,7 m mély), amelyet a Gerlachfalvi-csúcs oldaláról legördülő gránittörme­lék mind szűkebbé tesz. A Felkai-Hosszú-tó nyugati partjáról egy hosszú hószakadék, a Karcsmar-folyosó (Krčmárov žľab) húzódik föl a Karcsmar-csorbáig (Lavínová lávka), ez a leghosszabb (kb. 800 m) hószakadék a Ma­gas-Tátrában, átlagos hajlása 45°, de felső részén eléri a 60°-ot is. A völgy felső végén, a Felkai-csúcs tövében fekszenek a Felső-Felkai-tavacskák (Horné velické plieska, 2120, 2140 m). Ezektől keletre a Magas-Tátra északi és déli oldala között leggyakrabban használt átjáró, a turistaút felső részén vaslánccal biztosított, széles Lengyel-nyereg érhető el, amely a Poduplaszki-völgybe (Bielovodská dolina), a Magas-Tátra északi oldalára biztosítja az átjutást. Ez a nyereg Mauksch Tamás szerint nevét azért kapta, mivel a lengyel csempészek itt jártak át a Magas-Tátra déli oldalára. A nyeregben megállva észak felé alattunk csillog a rend­szerint befagyott Poduplaszki-Fagyott-tó (Zamrznuté pleso).
A Felkai-völgyet Tátraszéplakról tehát a zöld jelzésű turistaúton közelíthetjük meg, a Sziléziai-házig kb. 2 óra a menetidő. Ótátrafüredről a sárga jelzésű úton érhetjük el ezt a völgyet, amely a Sziléziai-ház alatt csatlakozik be a zöld jelzésbe, ezen az útvonalon is kb. 2 óra menetidővel számolhatunk. Amennyiben nem Ótátrafüredről, hanem az akár siklóval is megközelíthető Tarajkáról (Hrebienok) indulunk, akkor a piros jelzésű felső turistaúton, az előzőekkel nagyjából azonos hosszúságú, de kisebb szintkülönbségű útvonalon juthatunk el a Sziléziai-házhoz, szintén kb. 2 óra alatt.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!