Egyedülálló fotók: ezek ma már hiányoznak a Tátrából

Bár napjainkban pénzbüntetésre számíthat az, aki beleveti magát a Csorbai-tóba, vagy tüzet gyújt a Tátrában felállított sátor előtt, a múltban az emberek gyakran fürödtek a tóban, és táboroztak a hegységben. Ezen kívül túra közben bármikor találkozhattak egy juhnyájjal, vagy akár katonákkal is. Aztán jöttek a vadászok, akik zsákmányukat a tátrai településeken értékesítették. Napjainkban minden ilyen tevékenység tilos, ezek a történetek már csak a régi fotókon éledhetnek újjá.
Építőipari tevékenység
A XIX.-XX. század fordulóján nem jelentett gondot egy menedékház felépítése. Ennek a munkának az eredményei a mai menedékházak a Tátrában. És régen többen voltak, mint ma, akik látogatták ezeket. Ma a tátrai sziklák között semmi sem épülhet.


Állattenyésztés, legeltetés
Ősidők óta hagyományos tátrai tevékenységnek számított a legeltetés. A pásztorok tavasszal felhajtották az állományt a völgyek magasabban fekvő domboldalaira, ahonnan csak késő ősszel gyűjtötték össze és engedték le az állatokat. A Magas-Tátrában számos csúcs és völgy elnevezése a pásztorok tevékenységének köszönhető – pl. Bika-hegy (Bujačí vrch), Fehér-tavi-csúcs (Jahňací štít, szlovákul Bárány-csúcs), Mészárszékek (Jatky).
Vadászat
Napjainkban a nemzeti park és a vadászat két, össze nem egyeztethető fogalom. Régebben azonban nagy vadászatokat rendeztek a Tátrában, amelyen bármely vadon élő állat célpontnak számított, beleértve a zergét, a mormotát és a sast is. Jelenleg a nemzeti parkban tilos a vadászati tevékenység. Az utolsó ismert vadász, aki zergékre vadászott a Tátrában, Fidel Castro volt, aki a hetvenes években látogatott el a Tátrába.
Úszás a Csorbai-tóban
Még az 1970-s évek közepén is volt a tóban egy móló, és néha lehetett embereket látni, akik innen indultak úszni. Ma szigorúan tilos a Csorbai-tóban való úszás és fürdőzés. Érdekes, hogy a múlt század első felében a szállodák és szanatóriumok előtt több kültéri medence is működött, természetes vízzel feltöltve.
Katonai tevékenység
A Tátrában az utolsó nagyobb katonai tevékenységre a II. világháborúban került sor, amikor számos harci cselekmény történt a hegységben. A katonák azonban már korábban is gyakran jártak a Tátrába gyakorlatozni, függetlenül attól, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregéről, vagy később a csehszlovák hadseregről van szó, mindenki használta a hegyeket hegyvidéki gyakorlatozás céljára.
Kempingezés
Száz évvel ezelőtt a Tátrában történő túrázás általában néhány napos ott tartózkodást jelentett. A turisták vagy a pásztorok kunyhóiban, vagy sátorban, vagy egy áthajló szikla alatt, vagy csak a szabad ég alatt aludtak. Még 30 évvel ezelőtt is voltak a törpefenyő övezet felett a kempingezők számára fenntartott helyek.
Korcsolyázás
Korcsolyázni minden befagyott vízfelületen, így a tavakon is lehet. A jégkorong, a gyorskorcsolyázás és a műkorcsolyázás minden télen általános tevékenységnek számított. Még jégkorong tornát, sőt, nemzetközi gyorskorcsolya versenyt is rendeztek a Csorbai-tó jegén. Napjainkban minden ilyen tevékenység tilos a Tátrában.

Forrás és fotók: http://www.cas.sk
Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!