Dubai, a jövő városa

Dubai nem tartozik a „szokványos”, régi műemlékektől, történelmi negyedektől, évszázados építészeti csodáktól hemzsegő városok közé, ahová „szokványos” városnéző túrákat lehetne szervezni. Dubaiban nincsenek klasszikus értelemben vett építészettörténeti műremekek, melyek a világ művészettörténetének evolúcióját vonultatnák fel, mégis Dubai maga az a csoda, ahol a XXI. század (sőt, a jövő) gyakran még a legvadabb képzeletet is felülmúló építészeti gyöngyszemei sorakoznak. Itt klasszikus értelemben vett múzeumból is csak egyetlen, viszonylag kicsi és rövidke múltat bemutató gyűjtemény akad, ami tökéletesen érthető, ha figyelembe vesszük azt a tényt: maga a város is csak alig 150 éve létezik, fejlődésnek pedig alig 50-60 éve indult.

Turisztikai szempontból Dubainak más érdekes vonzereje van, ez pedig futurisztikus látképe, jövőbemutató, gigantikus épületei, látványos, semmi anyagi ráfordítást nem nélkülöző szórakoztató centrumok és azért nem utolsó sorban még így, a rettentő gazdagság mellett sem tovatűnő keleti hangulata. De miből is ered ez a roppant jómód? Hiszen errefelé jószerével csak homok, tenger és sokszor elviselhetetlen hőség van. A város stratégiai szempontból központi helyen terül el, viszonylag közel Iránhoz, és a Selyemút tengeri ágának útvonalán, ahol rengeteg karaván is áthaladt. A legkorábbi időktől kezdve fontos kereskedőállomás volt s nem mellesleg a tenger mélye gazdag gyöngykagyló telepeket rejtett, így a kereskedelem mellett a gyöngyhalászat is fontos szerepet játszott Dubai életében – egészen a XX. század első harmadáig.

1966-ban aztán bekövetkezett az áttörés: hatalmas, kiterjedt olajmezőket fedeztek fel a környéken, s a város tárt karokkal várta a területére érkező nemzetközi olajipari vállalatokat. Ez magával hozta a külföldi munkások tömeges beáramlását, így rövid időn belül 300%-al nőtt Dubai lakossága. A ’70-es években aztán rohamos fejlődésnek indult a város; 1971-ben Dubai, Abu Dhabi és öt másik emirátus megalakították az Egyesült Arab Emírségeket, s ezzel egy időben az angolok (akik addig protektorátusként voltak jelen) elhagyták a Perzsa-öböl térségét. A ’90-es években Dubai olajkitermelése, ipara és kereskedelme megsínylette az Öböl-háború viszontagságait, amely arra sarkallta a várost, hogy a szabad kereskedelemre és a turizmusra összpontosítson.

Dubai fő bevétele ma a turizmusból, az ingatlanértékesítésből és a pénzügyi szférából származik, mely eredetileg ugyan az olajiparra épült, mégis a kőolaj és földgáz kitermelése napjainkban már csak a 6%-át adja ki az emírség 80 milliárd dolláros költségvetésének. A város napjainkban egymást érő innovatív, nagyszabású építkezéseivel, turisztikai beruházásaival csábítja földjére az egzotikumra, a csillogásra és tökéletes kikapcsolódásra vágyó turistákat, akik nem tudnak olyan különleges kívánságokat, vágyakat mondani, amelyet Dubaiban ne tudnának megvalósítani. Ahogy a város jelmondata is hangzik: „Mindent egy helyen”. Dubai viszonylag kis területe miatt rövid idő alatt is felfedezhető a város legtöbb csodája, melyben a legelképesztőbb futurisztikus látnivalók és a vidék ősi tradíciói éppúgy megtalálhatók.

Dubainak talán látképe, sziluettje a leghíresebb, mely egyetlen más városéval sem összetéveszthető. Itt található ugyanis a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa, a Föld egyik legismertebb formájú szállodája, a Burj Al Arab, a legnevezetesebb mesterséges szigetek – a The World, a Palm Jumeirah, a Palm Jebel Ali, és a Deira-szigetek, valamint a The Universe – melyek Dubai szűkös földterületeit igyekeznek „kitágítani”, mindezt hamisítatlan dubai módon, ahol semmi pénzt nem sajnáltak arra, hogy tökéleteset alkossanak. Az egyetlen talán, ami hiányzik, az a város történelme, múltja, ami mondjuk Rómának, Isztambulnak, Párizsnak vagy éppen Athénnak azt a hangulatos patináját adja. Dubai legrégebbi épülete ugyanis az 1799-ben épült Al Fahidi erőd, mely ma múzeumként funkcionál. Ennek ellenére, még Dubaiban is fellelhető az arab világ egzotikuma, sőt komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az arab értékek, hagyományok tovább éljenek.

Amíg a világ legmagasabb felhőkarcolóit tömörítő városkép, a Dubai Marina futurisztikus panorámája, a mesterséges szigetekkel és csatornarendszerrel tarkított dubai partvidék a jövő technológiai fejlődését tükrözi, addig a város hátterében magasodó sivatag, a „régi” városrészek, illetve a Dubai Creek hagyományos látképe, vagy a XX. század során Dubaiban letelepedett etnikai csoportok- irániak, indiaiak, pakisztániak – öröksége harmonikusan ellensúlyozza azt, hogy Dubai valamiféle tudományos-fantasztikus film díszletévé váljon. Ha belefáradnánk a világ legjeinek megcsodálásába, érdemes egy kellemes sétát tenni az Al Fahidi történelmi negyedben (más néven Al Bastakiya), a Deira városrész régi negyedeiben, így például az Al Rash-ban, ahol betérhetünk a fűszer- vagy aranybazárba is. De itt húzódik a Dubai Creek (Dubai-öböl) is – melyet UNESCO Világörökségi helyszínnek szeretnének jelölni – ahol kellemes hajótúrán vehetünk részt egy tradicionális dhow fedélzetén.

Dubai a kisgyerekes családok számára is ideális úti cél, hiszen a város egyik igazi erőssége a szórakoztató centrumok sokasága, a fiatalok számára is érdekes programok sora. Ezek közé tartozik a világ egyik leghíresebb vízi vidámparkja, a Wild Wadi Water Park, a Dubai delfinárium, a Dubai állatkert, vagy a hullámvasútjairól nevezetes Adventureland, s akkor a jelenleg építés alatt álló nagyszabású beruházásokról, mint például a Falconcity of Wonders (a világ régi és új csodáinak másolatait bemutató park) nem is beszéltünk. Dubai arab hagyományait mutatja be a kicsik számára is érdekes Teve-, illetve Ló-múzeum, de aki élőben szeretne e két nemes állatfajjal találkozni, az sivatagi programok közül is választhat, hiszen Dubaiban számtalan szafarit kínálnak dzsipekkel, teveháton, homoksíeléssel, quadozással.

Dubai a bevásárló turizmus fellegvára is; itt a legolcsóbb az arany a világon, így azt akár befektetésként is érdemes vásárolni, de aki venni nem is akar, annak is életre szóló élményt jelenthet egy séta az aranybazárban, ahol a kirakatok csak úgy ragyognak a sok csillogó ékszertől. A kormány szigorú felügyelet alatt tartja az üzleteket, így biztosak lehetünk benne, hogy nem fognak hamisítványt a nyakunkba varrni (nem úgy, mint az utcai árusok ’Guuci’ táskái esetében). Hasonlóan izgalmas, és az arab világ hangulatát tükröző séta lehet a fűszerbazár (souq) is, ahol a kelet minden színében, ízében, illatában tobzódó fűszere megtalálható. Ne feledjük azonban, a piacon – akár az arany, akár a fűszerek esetében – feltétlenül alkudjunk! Dubai hatalmas bevásárló komplexumairól, az ún. mallokról is híres – a legnevesebbek a Dubai Mall, a Ski Dubai, vagy az Ibn Battuta Mall –, melyek amellett, hogy végtelen árukészlettől rogyadozó üzletekkel vannak tele, szórakoztató centrumok is. A Ski Dubai például a világ leghíresebb fedett sípályáját rejti.

Dubai konyhaművészete épp olyan kozmopolita, mint maga a város, vagy az egész emírség. Európai, ázsiai, amerikai vagy éppen arab – Dubaiban szinte mindenféle gasztronómiai vonal megtalálható. Az itt sorakozó hírneves és elegáns szállodák éttermeiben francia, olasz, kínai, thai, mexikói, de akár német ízeket is kóstolhatunk, a helyiek körében azonban természetesen az arab konyha a legkedveltebb. Ne gondoljuk azonban, hogy ez az egész térségben egyféle lenne; találunk szír, libanoni, perzsa, török, vagy marokkói éttermeket is. Az őslakos beduinok körében kedvelt a friss és szárított hal, a datolya, tevehús, illetve tevetej, libanoni gyökerű a lapos arab kenyér, a friss saláták és savanyúságok, míg Iránból a fűszeres rizs érkezett, melyet salátával, paradicsommal, hagymával és joghurttal szervíroznak.

A dubai tömegközlekedés széleskörű lehetőségeket kínál szárazföldön, de akár vízen is. A Roads & Transport Authority (RTA - szabadfordításban Út & Közlekedési Hatóság) által működtetett rendszer gyors, modern, tiszta járművei - metró, busz, vízi busz és vízi taxi - kényelmes megoldást jelentenek a városban való közlekedéshez, s lényegében bárhová eljuthatunk velük. Dubai felfedezéséhez az RTA egy hasznos csomagot is kínál; a ’One Day in Dubai’, azaz ’egy nap Dubaiban’ utazási csomaggal a teljes dubai tömegközlekedési rendszert használhatjuk, miközben az összes helyi látnivalót felkeressük: Al Ghubaibát, a Dubai Marinát, a Dubai belvárost, a Burjumant, Al Seef-et, a deirai régi Souq-ot és az Al Shindaghát. A dubai tömegközlekedés során ún. Nol-kártyát, azaz jegyet kell venni. A közlekedési jegyeknek négy fajtája van: ha csak párszor vennénk igénybe a tömegközlekedést, érdemes a piros kártyát venni, mely 10 alkalommal használható (az ára 2 dirham); a viteldíj a távolságtól és a zónáktól is függ. A napijegy korlátlan közlekedésre jogosít minden zónában, az ára 14 dirham. 5 év alatti gyerekeknek az utazás ingyenes. Mindezek után nem maradt már hátra, mint elindulni és felfedezni a világ leg-futurisztikusabb városát.

Dubai további nevezetességeiről a Látnivalók Dubaiban című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Őszi nyaralás Dubajban - csoportos utazás magyar idegenvezetővel 2024.10.23-28. - 6 nap
» Felhőkarcolók, sivatag, Dubai! - 6 nap
» Dubai városnéző programokkal 4* - 8 nap
» Az Emirátusok gyöngyszemei - 6 nap
» Dubai gazdagon - csoportos őszi körutazás - 7 nap

Szállás ajánlatok

» Citymax Bur Dubai Hotel *** Dubai (Wizzair járattal Budapestről) 205.333 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Novotel Al Barsha **** Dubai (közvetlen Wizzair járattal Budapestről) 212.848 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Tryp By Wyndham Hotel **** (közvetlen Wizzair járattal Budapestről) 228.347 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Citymax Hotel Bur Dubai *** Dubai (közvetlen Emirates járattal) 333.053 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Golden Tulip Media Hotel - ajándék hajózással a Marina csatornán **** Dubai (Wizzair járattal Budapestről) 253.241 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok

Információs oldalak

» Dubai utazás, városlátogatás, körutazás

Cikkeink

» A nyüzsgő Dubai képekben - Kovács Attila
» Dubai nyaralások kedvezményekkel! - Kovács Attila
» Dubai bevásárlási lehetőségei - Etédi Alexa
» Dubai legérdekesebb múzeumai - Etédi Alexa
» Dubai öröksége: a Heritage & Diving Village - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!