Dubai legérdekesebb múzeumai

Aki komolyabban is megismerkedne Dubai és környékének történelmével, múltjával, művészetével és tradícióival, az számos múzeum közül választhat. A város történetének bemutatására nem is lehetne megfelelőbb komplexumot választani, mint Dubai legrégebbi épületét, az 1787-ben épült Al Fahidi erődöt, melyben 1971, az államszövetség megalakulása óta a Dubai Múzeum működik. 1995-ben egy további, földalatti múzeumot is létesítettek, melyet szintén a régi erődhöz kapcsoltak. Mivel Dubai történelme nem nyúlik különösen a régmúltba (illetve mégis, csak a fejlődés a XX. század második feléig nem volt túl látványos), így a múzeum megtekintése nem igazán időigényes, de mégis érdekes látni azt a rohamos fejlődést, melyet az aprócska emírség 1950 után produkált.

Az Al Fahidi erőd a Bur Dubai negyedben (Al Souq Al Kabeer), a Dubai Creek kanyarulata után található, a fűszerbazárral szemben. A grandiózus falak, vaskos bástyák, erődített kapuk mögött érdekes kiállítás tekinthető meg Dubai legrégebbi korától, a Kr. e. 3. évezredtől napjainkig, melyet ásatási leletek, színes diorámák, a mindennapi élet használati eszközeinek (hajók, házak, bútorok, tradicionális szerszámok) másolatai által mutatnak be, de találunk térkép-, fegyver-, és hangszergyűjteményt is. A diorámák által megismerhetjük Dubai olaj előtti korának mindennapjait, az otthont és családi életet, a vallást, a tudományokat, a helyi szakmákat (kereskedelmet, kézművességet, tengerészetet), illetve a sivatag világát is. Van itt datolyafarm tevével, vadállatokkal és egy beduin sátorral, benne helyi ékszerekkel, csecsebecsékkel és a sivatagi arabok mindennapi eszközeivel.

Maga a négyzet alaprajzú, három sarkán egy-egy bástyával ellátott komplexum, az Al Fahidi erőd épültekor Dubai külső városhatárában magasodott, őrizve azt a külső, sivatagi törzsek betörései elől. Az erőd korallkő és habarcs felhasználásával készült, déli falai a városfal maradványaira épültek. Szerepét tekintve az uralkodó erődített palotája volt. Később fegyverraktár és tüzérségi központ, helyőrség lett, valamint börtönként is funkcionált. 1969-ben Hamdan Bin Rashid Al Maktoum sejk levélben kért múzeumi szakértőket a szomszédos Kuvaittól, amikor úgy döntött, hogy az Al Fahdi erődöt Dubai múltját és eredeti örökségét bemutató múzeummá alakíttatja. A nyitva tartás szombattól csütörtökig 8.00-22.30 között, pénteken 14.00-20.30 között lehetséges, a belépőjegy ára felnőtteknek 3 AED, 6 év alatti gyerekeknek 1 AED, idegenvezetővel ingyenes.

Nem messze az Al Fahidi erődtől, még mindig a Dubai Creek partja mentén mintha csak visszasétálnánk a XIX. századi Dubaiba. Ez, az Al Fahidi történelmi környék a hagyományos életformát tükrözi, mely a XIX. század közepétől az 1970-es évekig jellemezte a várost. Az épületek Dubai tradicionális építészeti emlékét idézik, kecses széltornyaikkal (barajeel), és szokásos építőanyagaikkal: a kővel, gipsszel, szantálfával, teakfával, pálmával. Az épületeket romantikus sikátorok, sétányok, vagy éppen ápolt közterek választják el egymástól. A negyed stratégiai elhelyezkedése Dubai szerepét hangsúlyozza a régió kereskedelmében, ezt erősíti a tény is, hogy szintén itt található az uralkodó udvara (divan).

A kerület épületeiben jelenleg kulturális és művészeti intézmények, kiállítások, galériák, múzeumok működnek, emellett számos vallási és nemzeti ünnep rendezvényének ad otthont, a többi között a Sikka Art Fair, az Artists-in-Residence Programme, az Örökség Hét, illetve a National Day eseményeinek. Itt található a Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding, azaz a Kulturális Megértés Központja, mely elsősorban nem külföldi turisták, hanem helyi kisiskolások számára létesült, azzal a céllal, hogy közelebb hozza számukra – a XXI. századi technológia és jólét lehetőségei, valamint a nyugati életstílus mintái alapján szocializálódott gyerekek számára – Dubai valódi örökségét, helyi történelmét és kulturális értékeit. Ha megpihennénk, számos kellemes kávézót és éttermet is találunk a negyedben. Emellett itt található Dubai egyik Örökség Háza (Heritage House), valamint a Kávé Múzeum is.

Dubaiban az Al Fahidi történelmi környék Örökség Házán kívül számos hasonló épület található még, melyek egyaránt védettséget élveznek. E gyönyörű, még az olaj-korszak előtt, főként a XIX-XX. század fordulóján épült házak jól tükrözik Dubai tradicionális építészeti stílusát, mely kiválóan példázza azt a luxust és kényelmet, melyet ebben a sivatagi klímában az itt élő emberek képesek voltak megalkotni, kialakítani. A többnyire kétszintes házak kőből, korallból, gipszből, szantál- és teakfából, valamint pálma felhasználásával épültek. A berendezések, háztartási eszközök, edények, ruhák, ékszerek, kozmetikumok, korabeli gyermek (és felnőtt) játékok a hagyományos életstílust tükrözik, ugyanakkor bepillantást engednek Dubai távolsági kereskedelmébe Indiából és a kelet-afrikai partvidékről, ahonnan az alapanyagokat illetve a kész termékeket importálták. A házak építési módja és elrendezése az iszlám tradíciókat, vallási értékeket és társadalmi hagyományokat tükrözi, amennyiben védi a magánélet szentségét.

Az arab kultúra három ikonikus állata, a ló, a teve és a sólyom szintén saját múzeumot kapott Dubaiban. Az Al Shindagha negyedben, nem messze a Sheikh Saeed bin Maktoum-háztól található az 1940-es években épült ’Beit Al Rekab’, vagyis a Teve Múzeum, mely szintén a néhai Rashid bin Saeed Al Maktoum sejk tulajdona volt. Az egyszintes, kifelé zárt, befelé belső udvar köré épült ház is a hagyományos arab építészet ismérveit vonultatja fel: a szobák és a divan (nagyterem, csarnok) egyaránt a belső udvarra néznek, az épületnek pedig egy keleti és egy nyugati bejárata is van. A ház több szakaszban épült, melynek során tevék és lovak számára is épült benne istálló. Ma múzeumként működik, ahol a látogatók megismerhetik az Arab-félsziget tevetartásának, tenyésztésének kultúráját, az állatfaj háziasításának történelmét, anatómiáját, a fajták ismérveit, a tenyésztéshez szükséges szerszámokat, valamint a hús, a tej és a gyapjú felhasználásának lehetőségeit. A múzeum vasárnaptól csütörtökig 8.00 és 14.00 óra között tart nyitva (pénteken, szombaton zárva), a belépés ingyenes.

Szintén az Al Shindagha negyedben áll, szintén a korábbi uralkodó, Rashid bin Saeed Al Maktoum sejk tulajdonában volt és szintén a ’40-es években épült a Ló múzeum, mely a Teve Múzeumhoz hasonlóan egy korabeli gazdasági épületből lett kialakítva. A látogatók itt közelebbről is megismerhetik a lótartás történetét, a lovak fajtáit (elsősorban a kecses, szép vonalú arab lovakat), a lótenyésztés, lóversenyzés múltját, jelenét, céljait, szokásait, a lovak jellemző betegségeit, illetve azok kezelését, valamint az állat és ember kapcsolatát, mely különösen érzékeny és egymásra utalt ebben a sivatagi környezetben. Így az sem csoda, hogy az arab világban különösen szép költemények is születnek e témában, melyeket szintén megismerhetjük a Ló múzeumban. A gyűjtemény – mely közvetlenül a Teve Múzeum mellett található - vasárnaptól csütörtökig 8.00-14.00 óra között látogatható, pénteken és szombaton zárva tart. A belépés ingyenes.

A Sólyom Múzeum – mely a Sólyom Örökség és Sport Központ (Falcon Heritage and Sport Centre) keretein belül működik – kicsit távolabb, a Dubai Creek szárazföldi végén túl, az Al Meydan road és Muscat street között található, taxival célszerű megközelíteni. A solymászat, mint arab örökség bemutatása köré épített kiállításon, a természetes élőhelyükön (sivatag, vízmosások) bemutatott madarakat ismerhetjük meg, emellett 3D-s film segítségével bepillanthatunk a sólymokkal végzett vadászatok rejtelmeibe is. Meglehetősen szokatlan kiállítás, de mindenképpen izgalmas. A múzeum péntek kivételével minden nap 9.00-22.00 óra között tart nyitva (ebédidő 13.00-14.00 között zárva van). A belépés ingyenes. Emellett, aki Abu Dhabiba is ellátogat, ott a világ legmodernebb és legjobban felszerelt sólyomkórházát is meglátogathatja, ahol szintén közelebbről ismerkedhet meg e gyönyörű ragadozóval (ez az Abu Dhabi Nemzetközi Reptér mellett található).

De térjünk vissza a Saeed Al Maktoum-okhoz, a dubai uralkodócsaládhoz, hiszen szintén itt, az Al Shindagha negyedben található az alapító rezidenciája, a Sheikh Saeed Al Maktoum-ház is. A stratégiai szempontból fontos helyen, a Dubai Creek mentén, 1896-ban emelt komplexum az uralkodó (és családjának) rezidenciája volt, mely Deira és Bur Dubai között úgy épült, hogy kilátást nyújtson az Arab-öbölre. Az uralkodócsalád 1958-ig (Sheikh Mohammed bin Rashid haláláig) ezt az épületet használta, mint otthont, mint székhelyet, ma pedig múzeumként működik. A tradicionális arab stílusban épült lakóház Dubai és sejkjeinek történetét mutatja be rengeteg korabeli fénykép, térkép, hivatalos dokumentum, bélyeg- és érmegyűjtemény segítségével. A ház jól szimbolizálja azt a közvetlenséget és bizalmat, mely Dubai polgárai és a mindenkori uralkodóik között volt, illetve van napjainkban is.

A ház – ahogy az Al Shindagha valamennyi épülete - délnyugati irányba van tájolva, a mekkai kibla (imairány) felé. Ez jól tükrözi a helyi közösségek vallási elköteleződését. További szimbólumok is megfigyelhetőek az épületben; amikor belépünk a házba, a jobb oldalon található a vendégház, ezzel az elrendezéssel hangsúlyozva a ’jobb’ kifejezés jelentőségét, nem csupán, mint áldott, jobb oldalt, hanem a szónak az optimizmussal azonos jelentését is. Praktikus építészeti megoldást tükröz a konyha déli irányba helyezése, melyre azért volt szükség, hogy a tenger felől fújó szél (mely a szárazföld belseje felé fúj) kitisztítsa a házat a konyhában keletkező gőzöktől és ételszagtól. Az épület szombattól csütörtökig 8.00-20.30 között, pénteken pedig 15.00-21.30 között tart nyitva, a belépődíj felnőtteknek 3 AED, 6 év alatti gyermekeknek 1 AED. Idegenvezetővel a belépés ingyenes.

További említésre méltó építészeti vagy kulturális örökségnek számító dubai gyűjtemények, múzeumok közé tartozik az Al Oqaili-ház, mely Dubai legjelentősebb költőjének egykori otthona volt; a Szaúd-Arábiából származó poéta 1875-1954 között élt. A ház az Al Ras negyedben, Deirában található, a belépés ingyenes. Szintén a hagyományos architektúrát bemutató gyűjtemény található a Tradicionális Építészet Múzeumában (Al Shindagha – Bur Dubai, a belépés ingyenes). Érdekes gyűjteménynek ad otthon az Érmemúzeum (Al Shindagha – Bur Dubai, a belépés ingyenes), míg az Al Ahmadiya iskola épülete az oktatás történetét mutatja be (Al Ras negyedben, Deirában található, a belépés ingyenes). Az 1939-ben épült Naif erőd ma dubai rendőrség és igazságszolgáltatás történetét mutatja be (Naif negyed – Deira, a belépés ingyenes), de az autók (Liwa oázis) és a mozgókép (MCN épület, Tecom) szerelmesei is izgalmas gyűjteményeket találhatnak Dubaiban.

Dubai további nevezetességeiről a Látnivalók Dubaiban című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Dubai és az Egyesült Arab Emirátusok - luxus élményekkel - 7 nap
» Őszi nyaralás Dubajban - csoportos utazás magyar idegenvezetővel 2024.10.23-28. - 6 nap
» Felhőkarcolók, sivatag, Dubai! - 6 nap
» Dubai városnéző programokkal 4* - 8 nap
» Az Emirátusok gyöngyszemei - 6 nap

Szállás ajánlatok

» Citymax Hotel Bur Dubai *** Dubai (közvetlen Emirates járattal) 333.053 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Tryp By Wyndham **** (közvetlen Emirates járattal Budapestről) 356.067 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Signature 1 Tecom Hotel **** Dubai (Emirates járattal) 340.568 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Media Rotana Hotel ***** Dubai (Emirates járattal) 366.870 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Wyndham Dubai Marina **** Dubai (Emirates járattal) 389.884 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok

Információs oldalak

» Dubai utazás, városlátogatás, körutazás

Cikkeink

» A nyüzsgő Dubai képekben - Kovács Attila
» Dubai nyaralások kedvezményekkel! - Kovács Attila
» Dubai bevásárlási lehetőségei - Etédi Alexa
» Dubai öröksége: a Heritage & Diving Village - Etédi Alexa
» Dubai leghíresebb alkotásai, a mesterséges szigetek - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!