Az erdőhatár feletti túrázás

"Erdőhatár feletti túrázás, legalább 1500 m felett" ez áll az MTSZ magashegyi túra címszó alatti definíciójában. Mivel most már több mint egy éve járjuk - túrázásra és természetre éhes kollégáim egy csapatával a magyar erdőket és hegyeket, gondoltam megismertetem őket azzal az eddig nem ismert érzéssel, melyet a magashegyi túrázás jelent. Választásom a Graz melletti Medve-szurdokra (Bärenschützklamm) és a felette magasodó Hochlantsch csúcsra esett.

Célpontunk Budapesttől mintegy 3 és félórányira, autópályán pontosan 393 km-re található. Résztvevőket ezúttal sem kellett sokat keresnem, rövid időn belül 21 fő verbuválódott. Ausztriában minden sarkon találunk szállást, kiadó szobát, azonban ennyi embernek nem volt egyszerű a szállás kiválasztása. Mivel a szurdok Mixnitz faluból közelíthető meg, így ennek környékén keresgéltünk. Végül Kapfenberg városka szélén sikerült szállásra lelnünk. A hagyományosan remek osztrák vendéglátás 27 Euro/fő/éj volt, mely a hazánkban elérhető szállások árát éppen csak meghaladja.

A menetrendünk péntek délutáni - munka utáni indulást tartalmazott, így szombaton reggel már kis időráfordítást igényelt a túra kezdőpontjába való eljutás és a teljes napot a természetben tölthettük.

 

Panziónkban elköltött remek reggelink után 10 óra tájékában már a Mixnitz feletti parkolóban húztuk meg bakancsaink fűzőjét és indultunk el a Medve-szurdok bejáratához. A parkolótól zúzott köves út vezetett a mintegy másfél kilométerrel odébb lévő bejárathoz. Nem mondom, hogy laza bemelegítés, mivel a szintemelkedés már itt is mutatta, hogy magasra fogunk menni. A parkoló 495 m szintjéről 740 m-re mentünk.

A szurdokba való belépést nem ingyen adják, azonban a 3 eurós díj nem mondható vészesnek sem. Ezért cserébe pompásan kiépített és karbantartott lépcső, létra és járdarendszer várt minket. Felmerülhet a kérdés: tériszony esetén mennyire ajánlott itt túrázni? Nos, velünk két tériszonyos is volt, azonban a könyök magasságban lévő korlátok okán semmilyen tünetet nem mutattak, mi több félsz nélkül élvezték a lezúduló vízesések robaját és a hatalmas sziklafalak által jelentett természeti csodák sokaságát.

A szurdokban megtett túra nem hosszú, csupán 5 km, azonban a szintemelkedés jelentős. A szurdok kijáratánál lévő hüttéig mintegy 600 m az út. Itt azonban kényelmesen megpihenhetünk egy tágas réten, valamint igény esetén elmerülhetünk az osztrák gasztronómiában is. Mi hozott anyagból dolgoztunk és magyar módra a saját csomagolású szendvicseinket fogyasztottuk és csak majd egy órás kedélyes beszélgetéssel tarkított pihenő után indultunk tovább.

1209 m-ről mintegy 30 perces sétával értük el a közvetlen a csúcs alatt lévő második hüttét 1371 m-en. Innen már csodás kilátás nyílt a környező hegyekre és a Hochlantsch csúcsán álló keresztre.

A látvány kissé rémisztő volt és bár a túra szervezésének kezdetétől próbáltam vázolni, sokaknak inába szállt a bátorsága. Így végül az igazán kemény maggal, mintegy 15 fős kicsiny csapatunk megindult a csúcstámadásra. Az út ugyan jól kijárt volt előttünk, de a másfél km alatt leküzdendő 470 m-es szintemelkedés többszöri megállásra kényszerített minket. Kitartásunk végül meghozta gyümölcsét és 53 perc alatt értük el az 1722 m magas csúcsot.

A boldogság leírhatatlan volt, erre várt mindenki egész nap. A felelősségteljes felnőttek gyerekekké váltak és a leggyakrabban elhangzó kérdés: "ugye most már magasabban vagyunk, mint a Kékes?"

És igen, mindenkinek, aki ide felmászott jár a dicséret és gratuláció, mert bizony ez már magashegyi túrázás...   :-)

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» Alpesi csúcsok: a Veitsch 1981 m. - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Göller (1766 m) - 1 nap
» Ausztria legszebb szurdokvölgye - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Jaeger Hotel*** - Annenheim 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa
» Bad & Ski Pension 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa

Információs oldalak

» Ausztria látnivalói
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Utak Március 15. idejére
» Szilveszteri utazások
» Karácsonyi utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Síelés Ausztriában
» Buszos körutazások Ausztriában
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Ausztria varázslatos tájain - Kovács Attila
» Az első hó Karintiában - Kovács Attila
» Kilátás a Grossglocknerre - a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, Heiligenblut - Kovács Attila
» Grossglockner: a fekete hegy - Kovács Attila
» Őszi Dachstein via ferrata - Kovács Attila

Utazások

» Magas-Tátra Fehértavi csúcs - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» Alpesi csúcsok: a Veitsch 1981 m. - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!