Átadták az új felvonót Tátralomnicon

2013. december 14-én, szombaton üzembe helyezték a Start és a Kő-pataki-tó között felépített új, 15 személyes felvonót, amely gyönyörű napsütéses időben szállította az első utasokat. A felvonó az idei téli szezon legfontosabb újdonsága a Magas-Tátrában, felépítésének költsége elérte a 10 millió eurót. Az új felvonó a régi, négy személyes kabinos felvonó felső szakaszát váltotta fel, amely még 1995-ben épült, és egészen 2013 őszéig közlekedett. Ennek a felvonónak az alsó, Tátralomnictól a Startig közlekedő része továbbra is a turisták rendelkezésére áll. „Az új felvonó nagyon különleges, megfelel az ilyen felvonókkal szemben támasztott legmagasabb biztonsági követelményeknek is. A felvonó a minimálisan szükséges magasságban követi a terep egyenetlenségeit, ezzel is növelve a biztonságot szeles időben.


Tudjuk, hogy ezen a területen sokszor problémát okoz az erős szél, ez a felvonó 22-24 m/sec erősségű szélben is biztonságosan tud közlekedni, ami lényegesen magasabb, mint az elődjéé volt. Előnyei az átlátszó ablakok, melyeken át a síelők és a túrázók a viszonylag rövid ideig tartó út során gyönyörködhetnek a felvonóból nyíló kilátásban” – mondta el a felvonót üzemeltető Tatry Mountain Resorts (TMR) vezetője, Dušan Slavkovský. A kabinok két ponton vannak rögzítve a drótkötélhez, amely ugyancsak növeli a biztonságot. A 37 darab gondola 597 méter szintkülönbséget legyőzve 1174 méterről 1772 méter magasságba viszi fel az utasokat, maximális sebessége hat méter másodpercenként, így a Kő-pataki-tóig tartó utat körülbelül 7 perc alatt teszi meg. A gondolákat gyártó Doppelmayr cég a kabinok formai kialakítását a TMR igényei szerint alakította ki. „A korábbi kabinok henger alakú formája nagyon régi technológia. Ezért azt kértük a gyártótól, hogy dolgozzon ki új technológiát, és a kabinok kapacitása legalább 8-10 személy legyen. Az új kabinok végül 15 személy befogadására alkalmasak” – mondta Slavkovský.
Az új felvonó üzembe helyezésével, melynek kapacitása a korábbi felvonó óránkénti 900 fős teljesítményéhez képest 2400 személy óránként, befejeződött a tátralomnici fejlesztések következő szakasza. „Terveink szerint 2015-ben újabb ülőszékes felvonót építünk, melynek kiindulópontja a botanikus kertnél lesz, ahol ezzel egyidejűleg új parkolót is kialakítunk. Ez a felvonó a tervek szerint a Startig közlekedik majd” – vázolta a terveket a TMR vezetője.
Az új felvonó ezután már normál üzemben közlekedik, annak ellenére, hogy a Kő-pataki-tónál jelenleg még nem megfelelőek a feltételek a síeléshez, így egyelőre csak a gyalogos turisták tesztelhetik. A látogatók ismét felvonóval közlekedhetnek Tátralomnicról egészen a Lomnici-csúcsig, a Lomnici-nyeregbe közlekedő ülőszékes felvonó viszont még nem közlekedik, ennek üzembe állítása kizárólag megfelelő mennyiségű természetes hó esetén várható.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!