A 20 legszebb hely, amit látnod kell életedben!

Telis-tele vannak a turizmussal foglalkozó újságok, magazinok olyan összeállításokkal, válogatásokkal, amelyek megítélése erősen relatív, hiszen minden egyes embernek más az érdeklődési köre, s más jelenti számára a szépet. S bár egy múltkori összeállítás - amely a világ leglátogatottabb nevezetességeit gyűjtötte egy csokorba - felvetette azt a kérdést, hogy mi alapján mérik a látogatószámot, illetve azok közül, akik mondjuk Párizsban járnak, valóban többen vannak-e, akik a Notre Dame-ot biztosan megnézik, de az Eiffel-tornyot már nem (ami erősen elképzelhetetlen, de a felmérés ezt tükrözte), arra a következtetésre jutottam, hogy minden hasonló összehasonlítás relatív. Ezért úgy döntöttem, hogy összevetem egy külföldi oldal és a saját kötelező bakancslistámat.

A Stupid Station nevű angol nyelvű oldal összeállította saját 20-as listáját, melyek a szerkesztők szerint kötelező látnivalók az életben. Vannak, amiben egyetértek velük, de vannak olyan nevezetességek, amelyek ugyanabban a kategóriában szerintem érdekesebbek, szebbek, vagy értékesebbek. De ez is csak szubjektív magánvélemény, örömmel veszem a további ötleteket, érveket.

1/20 - Stupid Station: Santorini, Görögország

Santorini - klasszikus elnevezése Thera, hivatalosan Thíra - az Égei-tenger déli részén található görög sziget, mintegy 200 kilométerre délkeletre a görög szárazföldtől.

A csöppnyi, vulkanikus működés következtében kialakult krátersziget a saját véleményem szerint is a Föld egyik legszebb szeglete. A meredek ormokra települt apró falvak, a hófehér házak, kék ajtók, ablakok és kupolák látványa festői panorámát nyújt a tenger mély kékjében. Santorini szigete nálam is ott van a kötelező 20-ban, bár én előrébb sorolnám, igaz, nagy valószínűséggel a Stupid Station sem rangsorolta a nevezetességeket.

2/20 - Stupid Station: Plitvicei Tavak Nemzeti Park, Horvátország

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park Délkelet-Európa legrégibb nemzeti parkja, és a legnagyobb ilyen jellegű intézmény Horvátországban. Az 1949-ben alapított park a Horvát Karsztvidéken, a boszniai-hercegovinai határ közelében található. A fontos észak-déli útvonal - mely a nemzeti park területén halad keresztül - a horvát szárazföldet és az adriai tengerparti régiót köti össze.

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park az én véleményem szerint is az egyik olyan látnivaló, amelyet valóban kötelező megtekinteni, annál is inkább, mivel szinte "egy köpésre" található csak Magyarországtól. A fűzérszerűen húzódó 16 tó - melyeket 196-200 vízesés köt össze egymással - a legjelentősebb turisztikai oldalak összeállításaiban is minden alakalommal kötelezően szerepel. Az első - Proscensko - és az utolsó - Sastavci - tavak között 156 méter szintkülönbség van.

3/20 - Stupid Station: Glacier Nemzeti Park, Montana, USA

Az USA Montana államában - Alberta és Brit-Kolumbia kanadai határától délre - fekvő nemzeti park 4000 négyzetkilométernyi területet foglal el és a Sziklás-hegység két hegyvonulatát foglalja magában. Területén több mint 130 tó található, s ezer különféle növény-, és több száz állatfajnak biztosít élőhelyet. 

A Glacier Nemzeti Park valóban lenyűgöző vidéke Földünknek, de természeti szépségek közül rengeteg további példa is akad, akár még az amerikai kontinensen is, így a Yellowstone, a Yosemite, a Banff, a Jasper, a Grand Teton, vagy éppen a Los Glaciares Nemzeti Park Argentinában, amely az én egyik legnagyobb kedvencem:

Los Glaciares Nemzeti Park- Argentína, Patagónia

Talán a világ legszebb helye, de mindenképpen a legszelesebbek közé tartozik. A meredek gránittűk és a rohanó folyócskák, széltépte erdők és kanyargó gleccserek, amiből annyi van mint nálunk nyári zivatar után tócsa a járdán. Ha Buenos Airesből lebuszoztunk vagy repültünk Rio Gallegosba, ott rengeteg lehetőségét a találjuk az El Calafatebe eljutásnak.

4/20 - Stupid Station: Az Emei-hegy környezete a Leshani Óriás Buddhával, Kína

A Leshani Óriás Buddha egy ülő pozíciójú Maitreya-szobor (jövőbeli Buddha elnevezése, az a bódhiszattva, aki a buddhista tradíciók szerint megjelenik a Földön, eléri a tökéletes megvilágosodást és a dharmát tanítja - a bódhiszattvát rendszerint egy széles mosolyú, kövér szerzetesként ábrázolják, meztelen mellkassal és felsőtesttel). A Buddha Leshan városától (Szecsuán tartomány) keletre, három folyó - a Min, a Quingyi és a Dadu - összefolyásánál található. A szobor a város környékének legfestőibb helyszínén magasodik.

Tény és való, a Leshani Óriás Buddha lélegzetelállító műalkotás (a világ legnagyobb kőbuddhája), melyet csak még nagyszerűbbé tehet, hogy a VII-X. század között, a Tang-dinasztia idején készült. Az Emei-hegy környéke és a hatalmas Buddha-szobor 1996 óta része az UNESCO Világörökségnek. Hasonló méretű Buddhák állnak a Bingling-templomnál (Kína), illetve álltak egykor az afganisztáni Bamiyanban is, melyet azonban sajnálatos módon 2001. márciusában a tálibok felrobbantottak. Az én kőbe vésett abszolút favoritom azonban a jordániai Petra, melynek rózsaszín-narancs kőtemplomatit egyszer az életben mindenkinek látnia kell!

5/20 - Stupid Station: Természetes medence, Santorini, Görögország

A minden luxussal felszerelt Oia Santorini Hotel rejtegeti azt a lenyűgöző panorámájú, természetes kialakítású úszómedencét, melyet a Stupid Station 20 kötelező, kihagyhatatlan úti célja között említ, ez azonban csak akkor elérhető, ha a nevezett szállodában akarunk pihenni, ami nem éppen a legolcsóbb lehetőség.

A 10 legolcsóbb horvátországi hotel

A horvátországi nyaralás során a leggyakrabban apartmanokban szállunk meg, de választhatunk kempinges szállást is. Azonban abban az esetben, amikor a spórolás kényszerét felülírja a kényelem és a kellemes környezet esetleg a saját strand és a félpanziós ellátás igénye, akkor jobban járunk, ha egy olcsóbb szállodát választunk. Összeszedtük a közelben található, legolcsóbb szállodákat: Hotel Delfin, Porec

A medence valóban csodálatos, lenyűgöző, a panoráma is lélegzetelállító, de véleményem szerint nem tartozik be a világ 20 legszebb látnivalójába. Ez az a kategória, ami mellett nem is tudnék mit párhuzamba állítani, ezért a saját kötelező látnivalóim közül választok egyet.

Azt hiszem, ha életünkben legalább egyszer élőben láthatjuk a perui Machu Picchut, több élményben lesz részünk, mintha a Santorinin található természetes medence partján strandolhatnánk. S bár a lenyűgöző panorámájú, zöldellő hegyek közé ékelt inka romvárost nincs ember, aki fényképekről nem látta még, egészen bizonyos, hogy a helyszínen való csavargást semmi másra nem cserélnénk. Az 1911-ben véletlenül felfedezett Machu Picchu 1983 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján.

6/20 - Stupid Station: Nishinomaru Kert, Osaka, Japán

Az osakai várkastélyt 1931-ben újították fel az osakai polgárok felajánlásaiból, megközelítőleg mintegy 1.5 millió japán jenért (ez ma 75 milliárd jennek felel meg). A torony mellett egy csodálatos kastélypark is található, benne tizenhárom fontos kulturális nevezetességgel, a többi között az Otemon kapu, a Sengan'yagura torony, a Toyokuni szentély, egy lenyűgöző ume (egyfajta szilva) kert, illetve a Nishinomaru Kert.

A kertek az emberiség történetében mindig fontos szerepet játszottak, elsősorban a kikapcsolódás, a lelki feltöltődés szerepét töltötték be, számos kultúrában, vallásban megjelentek. Bármerre is keveredjünk a nagyvilágban, szebbnél-szebb kerteket találunk mindenfelé, bár ezek közül is a japán kertek valóban lenyűgözőek és exkluzívak. Aki választani szeretne közülük, annak nehéz dolga lesz, mert egyaránt gyönyörű a kyotói Tenryu-ji, a Kinkaku-ji, vagy a lenyűgöző Suizen-ji Joju-en kert Kumamotoban. Én nem is tudnék kedvencet mondani, bármelyikbe is vezessen utunk, biztos nem fogunk csalódni.

7/20 - Stupid Station: Bora Bora 

A Csendes-óceáni Bora Bora a francia-polinéziai Köztársaság-szigetek egyik paradicsomi földdarabja, Franciaország egy tengerentúli területe. A sziget 230 kilométerre északnyugatra található Papeetétől (Tahiti), Francia Polinézia fővárosától, s jellegzetessége a három égbe törő hegy - Hue (619 m), Pahia (661 m) és Otemanura (727 m) - mellett a zátony és lagúna, melyek körbeveszik. 

Bora Bora valóban csodálatos, lenyűgöző természeti csoda, ahol mindazok valóban kiválóan érezhetik magukat, akik csak pihenni, napozni és a kristálytiszta, azúrszínű tengerben akarnak megmártózni, s mindezt úgy, hogy közben ötcsillagos luxus veszi körbe őket. Nekem azonban szükségem van arra is, hogy ha utazom, lássak is valamit, lehetőség szerint történelmi nevezetességet, így ha pálmafás, fehérhomokos luxusnyaralásról van szó, én részemről inkább a mexikói Tulumra szavazok, ahol a pihenés mellett a maják építészetében is gyönyörködhetek.

8/20 - Stupid Station: The Subway, Zion Nemzeti Park, Utah

A Subway a Zion Nemzeti Park legkedveltebb túraútvonala, s nem véletlenül! Ebben a lenyűgöző parkban a Subway az egyik legváltozatosabb és legszebb canyon, amit vétek lenne kihagyni! Néhány rövid rappelezés (kötélen való leereszkedés) és néhány rövid úszótáv az, ami bőségesen fűszerezi a kalandot.

Aki szeret túrázni, az minden bizonnyal ismeri a legjobb, legizgalmasabb, leglátványosabb túraútvonalakat, én inkább a kulturális turizmusért rajongok, bár szakértők azt mondják, hogy az egyik legszebb útvonallal az új-zélandi Milford Sound (Fiordland Nemzeti Park) büszkélkedik.

10+1 homokos strand Horvátországban

A legjobb strandok a homokkal borított fürdőhelyek - Horvátország partvidékének legnagyobb része azonban sziklás vagy kavicsos. Az Adriai-tenger horvátországi partvidéke szárazföldön 1778 kilométer partvonalat jelent, de ha a szigetek kerületét is figyelembe vesszük, összesen 5835 kilométer - írja a Wikipédia. Ebből a nagyon hosszú tengerpartból azonban csak néhány helyen talál a Horvátországban a nyaralni vágyó utazó homokos partszakasz.

Ha mégis részt vennék egy hasonló túrán, nagy valószínűséggel olyat választanék, ahol a táj szépsége, az útvonal kihívása mellett a történelmi érdeklődésem is ki lenne elégítve, így például a híres perui Inca Trailt, melynek 33 kilométeres útvonala a Szent Völgyet és Machu Picchut köti össze, s 2400 méterrel a tengerszint felett vezet, vagy a Pays Dogont Maliban, ahol a dogonok különleges törzsi kultúrájával ismerkedhetünk meg.

9/20 - Stupid Station: Infinite Pool, Hotel Marina Bay Sands, Szingapúr

A Sand SkyPark Infinity Poolt kizárólag a Marina Bay Sands Hotel vendégei vehetik igénybe, így aki meg akar mártózni a feszített víztükrű égi medencében, mélyen a zsebébe kell hogy nyúljon. A használathoz egyszerűen csak regisztrálni kell a recepción, ahol megkapja az ember a pool passzát. A maximális vendégszám szobánként két felnőtt és két gyermek, illetve három felnőtt. 

Egy újabb nevezetesség, ami bár kétségtelenül látványos, szintén nincsen rajta a bakancslistámon. Azt hiszem, ha már Szingapúrba ellátogatok, nem egy szálloda, és pláne nem egy medence lesz az, amit első sorban meg szeretnék ott nézni. Én leginkább a régi városrészt nézném meg, mely épületeinek többségét Sir Stanford Rafles tervezte (Empress Palace Building, Rafles Hotel, Szent András katedrális és a Padang), de őszintén szólva Szingapúr városa alapvetően nem az az úti cél, ahová minden áron ellátogatnék. Ha már modern nagyváros, akkor legyen inkább Dubai, de aki a patinás, régi, nagynevű városokat és azok építészetét szeretné megismerni, az utazzon el az iráni Iszfahánba, ahol egymást érik a középkor lenyűgöző építészeti csodái, első sorban a a Naqhs-e Jahan tér (mely a világ legelső lovaspóló pályájának épült), és annak épületei.

10/20 - Stupid Station: Agkor Thom - Baphuon templom, Kambodzsa

Angkor Kambodzsa egyik régiója, mely a hajdani Khmer Birodalom székhelye volt a IX-XV. század között. Angkor nevének jelentése szanszkrit eredetű, s azt jelenti, hogy város. 1431-ben az Ayutthaya-királyság felkelést robbantott ki, kirabolta Angkort, melynek lakói délre, Longvekbe menekültek. 

A kambodzsai Angkor valóban a világ kötelező látnivalóinak egyike. A csodálatos khmer templomok romjai 1992 óta az UNESCO Világörökség védelme alatt állnak. A Khmer Birodalom fénykorában a fővárosnak 600 ezer - egymillió lakója lehetett, több mint a korabeli európai városok bármelyikének. Angkort francia kutatók fedezték fel "újra" a XIX. század közepén.

11/20 - Stupid Station: Antilope-kanyon, Arizona

A látványos és gyönyörű Antilop-kanyon az amerikai Délnyugat legnépszerűbb és legtöbbet fotózott, keskeny, vízvájta kanyonja. A navahók földjén, az Arizona állambeli Page város közelében található. A fotósok között két szakasza igazán kedvelt: a Felső Antilop-kanyon (vagy Hasadék), illetve az Alsó Antilop-kanyon (vagy Dugóhúzó).

Egy újabb helyszín, amelynek szépségével, egyedülállóságával, érdekességével és lenyűgözőségével nem érdemes vitába szállni, egyszer az életben valóban kötelező felkeresni, hiszen a homokkő eróziója és a gyorsan áradó esővíz különleges formákat és színeket hozott létre, emellett különleges fényoszlopképződés is megfigyelhető a kanyonokban. A falakról visszaverődő fény okozta nagyon széles luminozitási sáv miatt azonban nagyon nehéz szépen fotózni, de profi felszereléssel dolgozó képzett fotósok számára hálás téma.

12/20 - Stupid Station: General Carrera-tó, Buenos Aires, Argentína

AZ Argentina és Chile határán, Patagóniában található tó igazi kuriózuma azok a szokatlan geológiai formák, melyek Márvány barlang, Márvány kápolna és Márvány Katedrális néven vonultak be a köztudatba. A patagóniai Andokból leereszkedő gleccserek által táplált tó jeges olvadékvize kissé opálos, amely megtöri a napfény kék részét, s ez különös kékséget kölcsönöz a víznek. A gleccserek mozgásának következtében alakultak ki a tó partján fellelhető halványszürke, sötétebb erezetű márványalakzatok is, melyeknek színe az év során mindig változik, nyáron - amikor a tó vízszintje megemelkedik - nyerik el legszebb halványkék színüket. 

A valószerűtlenül kék vízben pompázó márványbarlang valóban egyedülálló látványt nyújt, aki azonban lenyűgöző sziklaalakzatokat akar látni, a Távol-Kelet felé vegye az út irányt. A vietnami Ha Long-öböl vizét 1969 darab, több száz méter magas mészkőszirt pettyezi, s bár már ez önmagában lélegzetelállító látványt nyújt, apály idején bukkannak elő azok a barlangok (köztük cseppkőbarlangok is), melyek a magasabb vízállásnál nem is látszanak. A vietnami Ha Long-öböl 1994 óta az UNESCO Világörökségi védelme alatt áll.

13/20 - Stupid Station: Langkawi égi híd, Malajzia

A Langkawi Sky Bridge - szabad fordításban égi híd - egy 125 méter hosszú, ívelt, gyalogos híd Malajziában. A 2005-ben elkészült "égi korzó" 700 méteres tengerszint feletti magasságban található a Gunung Mat Chinchang csúcsán, Pulau Langkawi szigetén. A Langkawi Sky Bridge a Langkawi felvonóval közelíthető meg.

A Langkawi Sky Bridge környezete valóban gyönyörű, a kilátás lenyűgöző, s távol a város zajától, a sétával töltött idő alatt sem a szmogot kell beszívni. De ha már világhírű hídról van szó, számomra a San Francisco-i Golden Gate az, ami az életben egyszer mindenképpen kötelező. A világhírű, nevével ellentétben narancsszínben pompázó függőhíd 1937 óta dacol az elemekkel, s köti össze a Csendes-óceánt és a San Franciscó-i öblöt elválasztó szoros két oldalát. A híd - amely a város szimbóluma - az USA legnépszerűbb építményei listáján az 5. helyet foglalja el.

14/20 - Stupid Station: Capilano függőhíd, Vancouver, Kanada

Egy újabb híd, a változatosság kedvéért. A Capilano egy egyszerű gyalogos függőhíd, mely az ugyanilyen nevű folyó felett ível át Brit-Kolumbiában, Kanadában. A folyó felett jelenleg 70 méterre húzódó, 140 méter hosszúságú függőhíd többszöri átépítést élt meg, a prototípus 1889-ben készült el kenderből és cédrus palánkokból, ezt 1903-ban egy kábelhíd váltotta fel, majd 1956-ban újból átépítették. 

Az én kötelező huszas látnivaló-listámra ennyi híd nem fér rá, mert akkor más nevezetességek kiszorulnak róla, ezért egy egészen más jellegű úti célt javaslok. A dél-olaszországi, Apulia (Puglia) régióban található Alberobello édes, csúcsos házikóiról, az úgy nevezett trullókról nevezetes. A romantikus, süveges házikók kizárólag kőből, mindenféle kötőanyag és fa tartószerkezet nélkül épültek, s a város ezeknek köszönheti, hogy 1999-ben az UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánította.

A trullók mesevilága - Alberobello, Puglia

Olaszország egyik kevéssé ismert tája a távoli Puglia. A Bari és Lecce között található Alberobello a tartomány egyik leghíresebb látványossága - a trullók kis, kúpos tetejű kunyhói borítják a vidéket. A szőlővel  és olivaligetekkel borított alacsony dombságból kis fehér süvegekként emelkednek ki ezek a hagyományos építésű házak, melyek közül sokat máig is laknak.

15/20 Stupid Station: Étterem a Sanyou barlang közelében, a Chang Jiang folyó felett, Hubei, Kína

Bár való igaz, az étterem elhelyezkedése különleges, mi több lenyűgöző, nem valószínű, hogy jó ízűen tudnám itt elfogyasztani ebédemet, tudva, hogy csak a Szentlélek tartja az asztalomat. Ha már minden áron barlangétteremben szeretnék étkezni, sokkal hamarabb esne a választásom a dél-olasz Apulia (Puglia) tartományban található Grotta Palazzese-re (Bari), ahol elegáns környezetben, a természetes barlang nyújtotta hűvösben fogyaszthatom el fejedelmi étkemet.

De mivel egyáltalán nem vágyom barlangban, vagy hegyoldalon függve étkezni, ismét más látnivalót ajánlok. A Jemeni Arab Köztársaság fővárosának, Szanaának mesébe illő óvárosa 1986 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, s nem véletlenül. Az erődített, fallal körülvett óváros több, mint 2500 éves. Szanaa igazi ékességei a mintegy 6500 középkori "felhőkarcoló" lakóház, a Sópiac (Suq al-Milh), ahol a só mellett kenyeret, fűszereket, magokat, pamutot, réz- és ezüstárut, kézműves és antik termékeket is találunk, valamint a Jami' al-Kabir nagymecset, amely még Mohamed próféta idején épült, így a világ egyik legrégibb mecsete.

16/20 Stupid Station: Kristálymecset (Masjid Kristal), Kuala Terengganu, Terengganu, Malajzia

A Kristálymecset vagy más néven Masjid Kristal a malajziai Terengganuban található mecset, mely 2006-2008 között épült acélból, üvegből és kristályból. A világ egyik legszebb muszlim imaházának tartják, ahol több mint 1500 hívő tartózkodhat egy időben.

Én tudok ennél sokkal szebbet. Az iráni Shiraz Shah-e Cheragh mecsete belülről valóban olyan, mintha egy hatalmas gyémánt lenne, falait, kupoláit, belső díszítéseit, ajtóit milliónyi tükör üvegmozaik és ezüst borítja, melytől a belső tér szó szerint ragyog. A siíta sírkomplexum a XIV. század óta jelentős zarándok úti cél.

17/20: Eilean Donan kastély, Skócia

Az Eilean Donan kastély a Loch Duich tó egy kis szigetén épült, a Skót-felföld nyugati részén, egy kilométerre Dornie településtől; a skót MacRae klán székhelye. A festői várat - mely gyakran szerepel fotókon, filmeken - egy kőhídon át, gyalogosan lehet csak megközelíteni.

Tény és való, Skócia az én bakancslistámon is szerepel. Az biztos, hogy a főváros, Edinburgh nem maradhat ki a látnivalók közül, de az északkeleti partvonal zord magányában fekvő Dunnottar várának meredek, sziklás földnyelven elhelyezkedő romjai, a Skót-felföld szélfútta mocsarai, Loch Ness tava, vagy éppen a vadromantikus környezetben fekvő, romos Kilchurn-kastély is csábítanak.

18/20 Stupid Station: Marqueyssac kertje, Franciaország

A Chateau de Marqueyssac 4 kilométer hosszú, pazar kertje Verzacban, Dordogne megyében található, s pazar kilátást nyújt az alatta elterülő Dordogne-völgyre. A csodálatos barokk kert a XIX. századra nyerte el mai formáját - terszok, allék, konyhakertek váltják egymást - a kert legfigyelemreméltóbb különlegességei azonban azok a kifaragott puszpángfák (mára több mint 150 ezer), melyek a kert hírnevét öregbítik. Emellett hársfák, ciprusok, kőfenyők és nápolyi ciklámenek gazdagítják a kert szépségét. 

Bár tagadhatatlan, hogy rajongok a történelmi kertekért, Marqueyssac kertje helyett ezúttal egy természetes szépségű "parkot" választanék, amit az életben egyszer egészen biztosan felkeresnék. A különleges, nem is eviláginak tűnő flórával rendelkező Socotra szigete mintha csak egy sci-fi film, de legalábbis a történelem előtti világ egyik bizarr helyszíne lenne. Az arab világ eme gyöngyszeme mesébe illő élővilággal, fantasztikus formájú, esernyő alakú fákkal az evolúció egy igen különös megnyilvánulása, futurisztikus tájai különleges úti célt kínálnak. Az Indiai-óceán északnyugati részén található szigetcsoport a Jemeni Arab Köztársasághoz tartozik.

19/20 - Stupid Station: A Kínai Nagy Fal, Kína

A Kínai Nagy Fal erődítmények olyan rendszere, melyet kőből, téglából, földből, fából és egyéb anyagokból hoztak létre a Kr. e. III. és a Kr. u. XVII. század között. A világtörténelem egyik leglenyűgözőbb alkotása a Kínai Birodalom északi határán azzal a céllal épült, hogy megvédje Kínát a különböző északi nomád törzsek betöréseitől. A Kínai nagy Fal 1987-ben került fel az UNESCO Vilkágörökségi listájára. A közhiedelemmel ellentétben a Nagy Fal nem látható szabad szemmel a világűrből.

Azt hiszem, a Kínai Nagy Fal azon kevés közös kötelező úti cél között szerepel, amit nem tudok kiírni a saját listámból sem. Ez a páratlan nevezetesség nem csak hogy a világtörténelem legjei között szerepel, nem csak egy kulturális non plusz ultra, de a természeti környezete is olyan lenyűgöző, hogy nem véletlen, hogy még a Világ Hét Új Csodája közé is beválasztották.

20/20 - Stupid Station: Kék Barlangok, Zakynthos, Görögország

A Stupid Station utolsó kötelező látnivalója a a Jón-tengerben fekvő Zankynthoson található, mely a Jón-szigetek harmadik legnagyobbika. A Skinari-fok körül található számos barlangot apró csónakokkal lehet megközelíteni. Ahogy a napsugarak áttetszenek a víz kékjén, gyönyörű kék színben tükröződnek vissza a sziklák fehér falain. 

Szép, szép, de talán mégsincs a világ húsz legszebb, kötelező látnivalója között! Ha már Zakynthos, akkor legyen előbb a Navagio Beach a maga legendás hajóroncsával, de még ezt sem nevezném a húsz kötelező egyikének, amit halálom előtt látni kellene. Azt hiszem, életem, eddigi egyik legnagyobb kultúrsokkja Üzbegisztánban, Szamarkandban ért, amikor szemem elé tárult a csodálatos Registan tér három mesés mecsetével; az Ulugh Beg, a Tilya-Kori és a Sher-Dor egykor vallási iskolaként funkcionáltak. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!