Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Horvátországi utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A horvátországi utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a horvátországi beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a horvátok körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Horvátország legnépszerűbb úti céljait – a többi között Dubrovnik, Rovinj, Opatija, Porec, Split, Makarska, Rabac, Trogir, a Plitvicei-tavak – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.  

Horvátország a világ egyik legszínesebb, legtöbb kultúrát magába olvasztó országa. Az Adria lenyűgöző partján húzódó vidék – mely híres ezernyi színben pompázó tengervizéről, ódon műemlékeiről, ízletes fogásokat kínáló éttermeiről és hangulatos városairól – a Kelet és a Nyugat találkozási pontján fekszik. S ha mindez nem lenne elég, ugyanakkor megtalálható itt a közép-európai és a mediterrán kultúra is; ennek köszönhető, hogy Horvátország ennyire sokszínű. Hosszú történelme, szerencsés fekvése és adottságai okán – viszonylag kis területe ellenére – hat kulturális és egy természeti Világörökséggel büszkélkedhet, melyek bármelyike igazi turistacsalogatónak számít. Ezek a következők: Dubrovnik óvárosa, Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával, a Plitvicei Tavak Nemzeti Park, az Euphrasius-Bazilika püspöki műemlékegyüttese Poreč történelmi központjában, Trogir történelmi központja, a Szent Jakab katedrális Šibenikben, valamint a Hvar-szigetén található Stari Grad Plain.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Horvátországba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:

Horvátországban a Kuna (HRK) a hivatalos fizető eszköz (A kuna nyestet jelent, a középkorban prémje értékes fizetőeszközül szolgált). 1 Kuna (HRK) = 100 Lipa. A tengerparton fiókokkal rendelkező bankoknál (Zagrebacka Banka, Rijecka Banka, Hrvatska Postanska Banka - Postabank) lehet forintot váltani, emellett valutaváltókban, turisztikai irodákban is lehet pénzt váltani. A beváltási bizonylat ellenében a Hrvatska Postanska Banka visszaváltja a megmaradt horvát kunát, árfolyameltérésekre azonban számítani kell. A nemzetközi forgalomban általánosan elfogadott hitelkártyák (VISA, Eurocard/Mastercard, Amex, Maestro, EC) Horvátországban is használhatók.  A tengerparti turisták által kedvelt helyeken sokszor az eurót is elfogadják, bár ebben az esetben lehet hogy többet számítanak fel, mint ami a nemzeti valutában feltüntetett ár.

A szárazföldi belépésnél a vámmentesen behozható érték a jelenlegi 1000 HRK (megközelítőleg 40 000 HUF) értékről 300 EUR értékűre nő, míg a légi és vízi közlekedés esetén 430 EUR.

Horvátországban a turisztikai adó mértéke kb. 1 EUR/fő/éjszaka.

Időeltolódás: Horvátország Magyarországhoz hasonlóan a GMT+1 időzónában fekszik, így hazánkhoz képest nincs időeltolódás. Az időzóna március utolsó szombatja és október utolsó vasárnapja előtti szombat között GMT+2-re változik. (GMT = Greenwich Mean Time, azaz greenwichi középidő)

Elektromos hálózat és áramellátás: Horvátországban az elektromos hálózati feszültség 230 V / 50 Hz, akár csak Magyarországon, így nincs szükség átalakítóra.

Általános időjárási viszonyok: Az ország éghajlata a belső vidékeken mérsékelt kontinentális, száraz és forró nyár, hideg, csapadékos tél jellemzi. A hegyekben jellegzetesen hegyvidéki klíma uralkodik hűvös nyárral és hóban gazdag, hideg téllel. A tengerpartokon mediterrán az éghajlat: forró és száraz nyár, enyhe és csapadékos a tél.

Szokások: Bár a horvátok alapvetően barátságos és közvetlen emberek, társalgás során nagyon vigyázzunk arra, hogy az 1990-es háborút ne hozzuk szóba, ez bizonyos területeken tabu témának számít. Arra is figyeljünk oda, hogy még véletlenül se illessük a horvátokat a „balkáni” jelzővel, mert az itt élők tiszta szívből közép-európainak vallják magukat, s ez érzékenyen érintheti őket.

A számla 10%-val megegyező borravaló Horvátországban is bevett szokás, a Magyarországon megszokott helyeken és szituációkban (bárok, éttermek, taxik, idegenvezetés, stb.).

Az egykori, Monarchia által elfoglalt belső területeken a horvát mellett ma a német a második nyelv, itt tovább is tartanak nyitva az üzletek, s az itteniek számára a karrier fontosabb, mint a partvidéken élők számára, akik első sorban az életet szeretik élvezni. A partvidéken a második nyelv az olasz, s az itt élő emberek a Mediterráneumra jellemző kényelmes életet részesítik előnyben; itt megszokott a szieszta, amikor az üzletek bezárnak egy időre. A magyar hatás legfeljebb Kelet-Szlavónia fűszeres gasztronómiájában bukkan fel. A turisztikai centrumokban a horvát mellett a németet és az angolt is beszélik.

Orvosi ellátás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, mivel Horvátországban az Európai Egészségbiztosítási Kártya (vagy Kártyahelyettesítő Nyomtatvány) bemutatásával kizárólag a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe.

Az ország egész területén jó a közegészségügyi helyzet, járványveszély, illetve kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható, de fogyasztásra a palackozott ásványvizeket ajánljuk.

A meleg, a számunkra esetleg szokatlan étrend miatt gyomorpanaszok előfordulhatnak, az erős légkondicionálás és a napsugárzás miatt ajánlatos megfelelő gyógyszereket magunkkal vinni. A strandokon strandcipő vagy papucs viselete ajánlott! 

Nyitva tartások:

A hivatalok nyitva tartása hétköznap 8-16 óra között megszokott.

A bankok változóan tartanak nyitva, általában hétköznap 8-17 óra, szombaton 8-12 között. Előfordulhat, hogy beiktatnak ebédszünetet is. 

A nagyobb városokban a posták hétköznap 7-19 óráig, szombaton 7-13 között vannak nyitva.

A boltok nagy része hétköznap 8-12-ig, szombaton 8-14-ig van nyitva, de a turistaszezonban némelyik vasárnap is nyitva lehet.

A partvidéken a boltok és hivatalok általában 13 óra körül bezárnak és délután 17-18 óra felé nyitnak ki újra. Az éttermek a nyári szezonban hosszan tartanak nyitva.

Legfontosabb ünnepnapok:

Január 1. – Újév 
Január 6. – Vízkereszt 
Május 1. – A munka ünnepe 
Június 22. – Fasizmus elleni harc ünnepe 
Június 25. – Köztársaság napja 
Augusztus 5. – A győzelem és a nemzeti hálaadás napja 
Augusztus 15. – Szűz Mária mennybemenetele (Nagyboldogasszony) 
Október 8. – A függetlenség napja 
November 1. – Mindenszentek ünnepe 
December 25. és 26. – Karácsony

Fontos telefonszámok - Horvátországban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Segélyhívó: 112
Rendőrség: 192
Tűzoltóság: 193
Mentő: 194
Horvát Autóklub – segélyszolgálat: 1987

Magyarország horvátországi diplomáciai képviseletei:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal – Zágráb, Cím: 10 000 Zagreb, Pantovčak 255-257, Telefon: (00)-(385)-(1)- 4890-906 (ügyelet is) Ügyeleti mobil szám (munkaidőn túl konzuli ügyekben-bajba jutott állampolgárok érdekvédelme): 385 99 25 000 50, Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/zagreb

Főkonzulátus - Eszék, cím: 31000 Osijek, Vijenac Ivana Mażuranića 3., telefon: (00)-(385)-(31)- 200-427; (00)-(385)-(31)- 200-525,  ügyelet: (00)-(385)-(99)-308-0422

Tiszteletbeli konzulátus működik ezen kívül Dubrovnikban, Rijekában és Splitben – részletek: http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviseletek)

 

 Akciók, kedvezmények, last minute Horvátországban

Horvátország térkép
Horvátország cikkek

» Homokos strandok Horvátországban
» Szállásfoglalás Porec
» Szállásfoglalás Trogir
» Last Minute Horvátország
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Olcsó Hotelek Horvátországban
» Horvátország élménybeszámolók
» Hotelek Horvátországban - Online szállásfoglalás
» Nyaralás Horvátországban
» Szállásfoglalás Sibenik
» Szállás Porec Hotel
» Szállásfoglalás Umag
» Szállásfoglalás Zadar
» Szállás Trogir Hotel
» Szállás Rab sziget Hotel
» Szállásfoglalás Pulában
» Szállásfoglalás Opatijában
» Horvátország apartman
» Szállásfoglalás Horvátországban
találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!