Máramaros

4 napos buszos körutazás Erdélyben

Igazuk van, ide most kell elindulni, különben késő lesz! Ebbe az útba nagyon finom dolgokat válogattunk: csupa helyi, ízes, természetes fogást. Harsogó, zöld bérceket. Friss pisztrángot, házi sajtot, áfonyalekváros fánkot. Ráadásul Máramaros tele van UNESCO világörökségi emlékekkel, és a természet, a Kakastaréj-csúcs és környéke is lenyűgöző. Mindezt most kell megnézni, amíg létezik a hagyományos életmód - ez a 24. óra. Máramaros eltűnőben lévő világ, eltűnő életmóddal. Egyre messzebb kell utazni, hogy ilyesmit lássunk – ez itt van, a szomszédban. Bár fogunk látni világörökségi, jelentős kulturális emlékeket, ezen utazás alkalmával az UNESCO fatemplomok mellett rendkívül fontos szerepe van a hely inspiráló, utánozhatatlan, máshol már nem látható és meg nem élhető összképének, hangulatának. Igazi kiszakadás ez a hétköznapokból. Különleges utazás lesz, rengeteg történettel és személyes tapasztalattal készülünk!
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

a közlekedés árát kisbusszal
a szállás árát autentikus gerendaházakban
a kiadós, házi reggelit, a kóstolókat és a pásztorvacsorát
a megadott programokat
a belépőket
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza

az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
Ebédek és vacsorák ára (helyben fizetendő)
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Hossz: 
4 nap
Program: 

1. nap: Budapest – Nagybánya – Breb
Reggel elindulunk a csengersimai határátkelő felé – hogy egy egészen más, különös világba csöppenjünk néhány óra múlva. Nagybánya, az egykori arany- és ezüstbányákra települt város művésztelepével és remek geológiai gyűjteményével fontos megállója első napunknak. Mielőtt megismerjük művésztelepének történetét és a város központjának kiemelkedő történelmi nevezetességeit, felmászunk a város jelképének, a 14. századi Szent István-toronynak a tetejére a kilátás kedvéért, és megkóstoljuk a környék leghíresebb, málnás kürtős kalácsát és a vidék legjobb kávéját, melyet speciálisan ennek a cégnek termelnek és pörkölnek. Innen irány a festői hegyvidék! Utunkat némi kukoricalisztbe forgatott, frissen fogott és sütött pisztráng és ellenállhatatlan kísérője, a fokhagymás muzsdély és kemencés kenyér miatt megszakítjuk egy különlegesen festői helyen, csúcsok, tavacskák és vízesések közt, s ha már így alakult, nem állunk ellen a házi áfonyalekváros túrófánknak sem. Majd vár a máramarosi, érintetlen világ! Mesterien púpozott szénakazlak pettyezte tájon át érjük el az apró falucskát, melyet III. Károly brit uralkodó – és pár honfitársa tett híressé. Éjszaka Brebben, a vidék legeredetibb és legérdekesebb, legszebben megőrződött falujában.

2. nap: Hagyományok útján: Breb mesevilága
Együtt ébredünk a faluval, megérezve különleges ritmusát. Ma alaposan szétnézünk Brebben, ahol még él a ritkaságszámba menő hagyományos életmód, így olyan jelenetek tanúi lehetünk az ébredő faluban, amihez hasonlót már csak nagyon messzi, elzárt tájakon van módunk megtapasztalni. Látogatás a mesebeli világba, ahol olyan időtlen élet zajlik, amit látni és megtapasztalni maga a végtelen harmónia. Alapos bepillantás a helyiek életébe: látunk kemencét, pálinkafőző műhelyeket, patakbeli, ősi „mosógépet”. Tanulmányozzuk a máramarosi faépítészet zseniális megoldásait, bekopogunk a fafaragóhoz, közben megismerjük egy korábban hanyatlásra és lassú elmúlásra ítélt hely felemelkedésének csodálatos történetét. A mai nap legérdekesebb színfoltja az istentisztelet, melyre mindenki hagyományos viseletben érkezik. Nem a turisták, hanem a mai is élő szokás miatt. Itt a vasárnap komoly ünnep, mindenki magára ölti a legszebb ruháját. Délután régi, kedves ismerősnél teszünk látogatást: Maria, a falu szövőasszonya enged be a házába minket, és nem csak a munkáival ismerkedünk meg, hanem azzal az életmóddal és természetközeli szemlélettel is, melyért ma már nagyon messzire, távoli törzsekhez kell utazni, de a világ eldugottabb szegleteiben is eltűnőben van. A 24. óra ez, egyformává váló világunk eredeti szegleteiben. Ebédre és vacsorára nullkilométeres alapanyagból készült finomságokat eszünk, mert itt minden friss, természetes, egyenesen a kertből érkezik.

3. nap: UNESCO világörökség fatemplomok és az esztena
A kiadós, máramarosi reggeli után (minden helyi termelőktől, frissen érkezik), a környék lenyűgöző, freskókkal díszített, fazsindelyes templomait járjuk be. Csak ezen az apró területen 8(!) UNESCO világörökség található. A 2-300 éves fatemplomok a havasi építészet esszenciái. Makulátlanok, tájba illeszkedők, némelyik belső díszítése, falfestményei döbbenetesen fantáziadús, különösen a bűnöket és azok pokolbéli következményeit illetően. Mesteri művészi és ácsmunka mind. Ha elteltünk szépségükkel, egy egészen más hangulatú kirándulás következik: felsétálunk az esztenára a pásztorok nyári szállására. A nagyon kedves pásztor és családja több száz jószággal él itt őszig – természetes, szabad életük a nyilvánvalóan kemény körülmények ellenére is irigylésre méltó. Kapunk kóstolót mindenből: friss sajtból, pálinkából, szabad tűzön főtt puliszkából és házi kolbászból-szalonnából. Annyira jól érzés kint lenni a hegygerincen, hogy ott is felejtjük magunkat alkonyatig.

4. nap: Breb  - Máramarossziget – Szaplonca – Vámfalu – Budapest
Ha kigyönyörködtük magunkat Máramaros legszebb falujában, búcsút veszünk Breb mesevilágától, és Sziget felé vesszük az irányt. Megállunk egykor nagypolgári főterén, benézünk a piacra, majd útnak indulunk Szaploncára, a vidám temetőbe. Ilyenből is csak egy létezik a világon. A színes, tarka fejfák mindegyike konkrét történetet mesél. Szaplonca jó hely különleges, kézzel szövött textilek beszerzésére is – ilyenekből sincs már sok a házaknál, nagyjából az utolsó hagyományos darabokat lehet beszerezni. Nem hagyjuk ki a túróval töltött lángost és a micset sem az egyszerű, de kiváló büfében. Vámfaluban egykor 32 fazekascsalád élt – ma az utolsó mestert látogatjuk meg, aki mesél nekünk a hagyományról. Megállunk még a sokemeletes palotáiról híres faluban, kicsodálkozzuk magunkat a Versailles-i palota itteni plebejus másán, teljes képet kapva ezen csodálatos vidék múltjáról és esélyeiről - aztán hazautazunk.

UNESCO Világörökségi helyszín

  • Máramarosi fatemplomok

Fontos számunkra, hogy az utazás örömén keresztül pozitív változásokat hozzunk létre, hogy a világ ezzel is egy kicsit jobb hely legyen. Máramarosi utunk a slow travel/fenntartható utazási koncepciónk része, mely során különösen figyelünk, hogy az alábbiak megvalósuljanak:

• Felelősen működünk és utazunk, kiemelt figyelemmel a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra.
• Ahol csak lehet, zöld megoldásokat, lehetőségeket kínálunk.
• Tiszteljük a helyi kultúrákat, szokásokat, és választásainkkal hozzájárulunk a megőrzésükhöz.
• Partnereinket körültekintően válogatjuk, és elvárjuk, hogy hasonló elveket valljanak.

 

 

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a közlekedés árát kisbusszal
a szállás árát autentikus gerendaházakban
a kiadós, házi reggelit, a kóstolókat és a pásztorvacsorát
a megadott programokat
a belépőket
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza: 

az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
Ebédek és vacsorák ára (helyben fizetendő)
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül foglaláskor már a teljes ár fizetendő.

Hátralék: 

A teljes részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Kisbusszal.

Étkezés: 

A részvételi díj a kiadós, házi reggelit, a kóstolókat és a pásztorvacsorát taralmazza.

A területről: 
Erdély földrajzi-történeti kialakulású helyszín, Közép-Európában, a Kárpát-medence keleti részén, a mai Románia területén. Ma már csak történelmi hagyományai és sajátos kultúrája miatt tekinthető önállónak.
Tágabb értelemben az Erdély elnevezés alatt ma Románia egész nyugati részét értjük,az ott található 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a Partiumot és a Bánság keleti nagyobb részét. Más értelmezés szerint Erdély, a történelmi Erdély területnek a középső-keleti („Király-hágón túli”) részét jelenti, amely az egykori Magyar Királyságon belül bizonyos önállósággal rendelkezett. Belső-Erdély keleti felén található a Székelyföld történelmi tájegysége. Itt a legnagyobb ma a magyarok aránya Románián belül.
Időjárás: 
A terület kontinentális éghajlatú, de óceáni, és mediterrán hatások is érvényesülnek. Az évi középhőmérséklet a síkságon 9-11 °C, a dombvidékeken 6-9 °C, a magashegységekben 0-2 °C. A csapadék eloszlása is a domborzatnak megfelelően alakul: a hegységekben 700–1200 mm, a dombvidéken és medencékben 500–800 mm, a síkságon 500–600 mm.
Csomagolás: 
Zárt túracipő és télies öltözet hozatala hangsúlyozottan ajánlott. A Madarasi-Hargita gerincén és a Csudálő-kőnél havazás is előfordulhat. Esőkabát és meleg sapka hozatala is erőst javasolt.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!