Magas-Tátra, Kopa-hágó

Zöldellő völgyekben vezető hágótúra a Bélai-Tátrában

Más tátrai túráink során nem érintett, ezáltal még a tapasztalt tátrai túrázók körében is viszonylag ismeretlen tátrai terepre hívjuk a Tátra kedvelőit. Túránk a Magas-Tátra északi oldalán fekvő hatalmas Jávor-völgy alsó részén kezdődik, majd a Magas- és a Bélai-Tátra határát képező Hátsó- és Elülső-Rézaknák völgyén keresztül vezet. Érintjük e két hegység határát képező Kopa-hágót, a Fehér-tavi-völgyben található Nagy-Fehér-tavat, és a hangulatos Gyopár menedékházat. A Tátra jól ismert sziklavilága helyett ezúttal a zöldellő völgyek, virágokkal díszített hegyoldalak kísérik utunkat a végig nagyszerű kilátást nyújtó túra során.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Tóth Dániel
A Magas-Tátra jó ismerője! Nincs két egyforma út, nincs két egyforma csúcspanoráma, visszatérni mindig érdemes!

Nehézség:

Közepes nehézségű hágótúra, amely sportos erőnléttel és némi kitartással biztosan teljesíthető. A túra távja és szintemelkedése alapján a kezdőktől haladókig mindenkit várunk erre a programunkra, ezt a túránkat mindenkinek ajánljuk, akik egy kellemes napot szeretnének eltölteni a Magas- és a Bélai-Tátra közötti völgyekben és hágókon túrázva.

Részvételi díj tartalmazza

Az utazást autóbusszal, a magyar túravezetést.

Részvételi díj nem tartalmazza

Az étkezést az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
35-45 fő
Hasonló utazások, nyaralások:
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra: Túra a Krivánra (2495 méter) - 1 nap
» A Magas-Tátra legszebb tavai - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK / VÍZUM / EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYEK

Európa:

Fontos, hogy utazása előtt folyamatosan ellenőrizze az aktuális szabályokat az alábbi linken, hiszen a beutazási feltételek teljesítése minden esetben az utazó saját felelőssége.

A Konzuli Szolgálat hivatalos oldala >>>

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Részletes program
1 nap: Budapest – Javorina. Jávor-völgy – Kopa-hágó – Gyopár menedékház – Barlangliget. Barlangliget – Budapest

Hajnalban találkozunk (04.30-kor) Budapesten a Hősök-terén a Műcsarnok melletti buszparkolóban, indulás 04.45-kor. Besztercebányán és Poprádon keresztül kora délelőtt érkezünk meg a Magas-Tátra északi oldalán található Javorinára (1000 m), mai túránk kiindulópontjára. A kis településről gyalog indulunk a Jávor-völgybe, majd az abból elágazó Hátsó-Rézaknák völgye felé vesszük az irányt. Az útvonal első része széles erdei úton vezet, majd az elágazástól egyre keskenyebbé válik ösvényünk. Kisebb sziklakapukon át egyenletesen emelkedve jutunk mind magasabbra a több korábbi túránkon messziről már látott, de közelről még nem érintett Bélai-Tátra nyugati lejtőjén. A kényelmes, sziklás-törmelékes úton kb. 3 óra elteltével érkezünk meg a Magas- és a Bélai-Tátra határát képező, széles, füves Kopa-hágóba (1749 m). Érdekes módon azonban nem ez, hanem a néhány méterrel magasabban elhelyezkedő Elülső-Kopa-hágó (1780 m) lesz mai túránk legmagasabb pontja, melyről már szép kilátás nyílik a lábunk alatt elterülő Fehér-tavi-völgyre és annak tavaira. Ebből a szintén füves hágóból leereszkedünk a sekély, de bájosan szép Nagy-Fehér-tó partjára (1612 m), majd az Elülső-Rézaknák völgyén keresztül, továbbra is a Bélai-Tátra lejtői alatt vezető turistaúton érjük el a Bélai-Tátra egyetlen menedékházát, a Gyopár menedékházat. A házban lehetőségünk lesz felfrissülni, ebédelni, majd folytatjuk az ereszkedést a Bélai-Tátra keleti oldalán fekvő Barlangligetre (760 m), az ott várakozó autóbuszunkhoz. Budapestre várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

Túratáv 19 km, szintkülönbség kb. 880 m fel, 1150 méter le, menetidő 7-8 óra.

 

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Hozz erre a célra egy külön zacskót magaddal.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

Az utazást autóbusszal, a magyar túravezetést.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

Az étkezést az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Előleg: 

A teljes összeg jelentkezéskor, egy összegben fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

20-30 literes kis hátizsák, esőkabát,  túrabakancs, kényelmes túraöltözet, javasolt még túrabot használata. Aktív túráinkon a busz tisztaságát megóvandó, váltócipő - váltóruházat használata kötelező, kérjük mindenképp hozz magaddal!!

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Modern, szép autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Étkezés: 

Célszerű élelmet itthonról hozni. 1,5 liter folyadék szükséges napközbenre. Az útbaeső menedékházakban tudsz enni és inni valót vásárolni. A menedékházakban a vezetékes víz nem fogyasztható.

Időjárás: 
Alapvetően jó időre számíthatunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő is lehetséges. Célszerű esőkabátot, esőnadrágot mindenképp becsomagolni, esetlegesen a buszon váltás ruhát hagyni a hazautazásra.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban is van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást. Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem megfelelő!
Korhatár: 
14 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!