A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince

Gyalogtúra a Kis-Fátra főgerincén

A Vág folyó által kettéosztott Kis-Fátra népszerűségét tekintve Szlovákia második legnépszerűbb, egyben a legnyugatabbra fekvő magashegysége. Gyephavas jellegű, virágokkal borított látványos, meredek hegyoldalak, füves csúcsok, kellemes gerinctúrák a csak ritkán elkeskenyedő főgerincen, hangulatos menedékházak várnak az erre járókra. Ezen a túrán a hegység legmagasabb csúcsa, a Nagy-Kriván mellett bejárjuk a Kis-Fátra méltán népszerű főgerincének legszebb szakaszát is.
“Csak a legnagyobb elismeréssel tudok szólni erről a túráról. Jó néhányszor voltam már veletek és ez mindre igaz volt. Mindkét túravezető...”
Tóth Dániel
A Magas-Tátra jó ismerője! Nincs két egyforma út, nincs két egyforma csúcspanoráma, visszatérni mindig érdemes!

Nehézség:

Közepes nehézségű túra, amely sportos erőnléttel és némi kitartással teljesíthető. Elsősorban haladó, magashegységekben némi tapasztalattal rendelkező túrázókat várunk erre a programunkra, mivel lejtmenetben nagy napi szintet teszünk meg. Kezdő túrázóknak – a jelentős szintkülönbség miatt – csak néhány, kisebb szintkülönbségű bemelegítő túra után ajánljuk.

Részvételi díj tartalmazza

az utazást és a túravezetést, 

Részvételi díj nem tartalmazza

az étkezést, a felvonó díját és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
35-45 fő
Hasonló utazások, nyaralások:
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Zöld-tavi menedékház - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

1 nap: Budapest – Vrátna-völgy. Gerinctúra a Nagy-Kriván – Chleb – Stoh útvonalon. Štefanová – Budapest.

Reggel 04.45-kor találkozunk Budapesten a Hősök terén a Műcsarnok mögötti buszparkolóban, indulás 05.00-kor. A délelőtti órákban (~10:00 óra) érkezünk meg a Kis-Fátra északi részén található Vrátna-völgyben közlekedő felvonó alsó állomásához (750 méter). A kabinos felvonóval felmegyünk közvetlenül a hegység főgerince alá (1524 m), majd innen immár gyalogosan egy gyors rohammal meghódítjuk a Kis-Fátra legmagasabb csúcsát, a Nagy-Krivánt (1709 m). Rövid pihenő és a csúcspanoráma megörökítése után kelet felé folytatjuk utunkat, és megkezdjük a magával ragadó hegység főgerincén vezető túránkat. Ennek során a gyephavas jellegű, füves, hullámzó főgerincen eleinte inkább lefelé, majd később meredeken felfelé haladva több csúcsot, így pl. a Chleb 1647 méteres csúcsát is érintve érkezünk meg a Stoh 1607 méter magas hatalmas, lekerekített, fűvel borított kúpjára. Utunk során a gerincről és a csúcsokról minden irányban szép panoráma tárul elénk, nem csak a Kis-Fátra közeli és távolabbi vonulataira, hanem az alattunk elterülő sík vidékre, a medencék falvaira és városaira, valamint a Felvidék távolabbi, magasabb hegyeire is. Túránk utolsó csúcsán hosszabb pihenőt tartunk, majd a csúcs-csokik elmajszolása után megkezdjük a térdízületeinket és a combizmainkat alaposan megdolgoztató ereszkedést a Nagy-Rozsutec tövében található Štefanová településen várakozó autóbuszunkhoz. Innen a jól megérdemelt frissítők elfogyasztása után hazaindulunk, Budapestre várhatóan a késő esti órákban érkezünk.
Túratáv 15 kilométer, szintkülönbség felfelé ~860 méter, lefelé ~1700 méter. Menetidő 6-7 óra.
A túrán során két helyen is lehetőség van könnyítésre.
Akik nem szeretnének felkapaszkodni az útvonal második felén található Stoh 1607 m-es csúcsára, azok a csúcsra vezető emelkedő előtt „kiszállhatnak”, és egy túravezető kíséretében a Grún alatti menedékházat érintve vissza tudnak ereszkedni Vrátna településre, az autóbuszhoz.
Ebben az esetben a túratáv 10,5 km, szintkülönbség felfelé ~480, lefelé ~1260 méter.

Akik „csak” magát a Stoh csúcsát szeretnék kihagyni, ők a csúcs északi oldalát traverzálva tehetik meg ezt, és annak északi lejtőjén futnak össze ismét a csúcstámadó csapattal, és együtt érkeznek meg Štefanová telpülésre.
Ebben az esetben a túratáv 14 km, szintkülönbség felfelé ~670, lefelé ~1560 méter.

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Hozz erre a célra egy külön zacskót magaddal.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

az utazást és a túravezetést, 

Részvételi díj nem tartalmazza: 

az étkezést, a felvonó díját és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

Felvonó költsége:

Előleg: 

az utazás ára egy összegben, a jelentkezést követő három napon belül fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Bejáratott, túrabakancs, kényelmes túraöltözet. Egy 20 - 25 literes hátizsák, amibe a enni- és innivalót tesszük, és esetlegesen túrabolt is szolgálatot tehet. Szél- és esőálló kabát és meleg pulóver jó, ha van. Váltóruhát a buszon hagyhatunk.
Aktív túráinkon (a busz tisztaságát megóvandó) váltó cipő és váltó ruházat használata kötelező, kérjük mindenképp hozz magaddal!!

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Modern, szép autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek.
Menetközbeni felszállóhelyek:
- Dunakeszi M2 Shell benzinkút
- Szendehely, Szepi fogadó
- Rétság, központ
- Parassapuszta, határátkelő 

Étkezés: 

Célszerű élelmet itthonról hozni. 1,5 liter folyadék szükséges napközbenre. Menetközben nem érintünk menedékházat!

Időjárás: 
Alapvetően jó időre számíthatunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő is lehetséges. Célszerű esőkabátot, esőnadrágot mindenképp becsomagolni, esetlegesen a buszon váltás ruhát hagyni a hazautazásra.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt jelentkezéskor irodánknál is megkötheted! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem minden esetben megfelelő, kérjük ellenőrizd! Europai egészségbiztosítási kártya (ingyenes) kiváltása külföldi utak esetén ajánlott.
Korhatár: 
12 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.9
13 értékelés alapján
Szervezés értékelése
5.0
Program értékelése
4.8
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.7
Budapest, XIV. kerület
5.0
Csak a legnagyobb elismeréssel tudok szólni erről a túráról. Jó néhányszor voltam már veletek és ez mindre igaz volt. Mindkét túravezető tökéletesen vezette a túrát. Szeretném azonban ezekből hármat kiemelni amelyeken Nagy Árpád (is) volt a vezető.
Szerintem felkészültsége, embersége, segítőkészsége miatt kiemelkedő, igazi kincs!
Budapest
4.8
Kis-Fátra igazán kellemes előedzés a nagy csúcsok megmászásához.
Budapest
5.0
Szokásos utazom.com szervezés. Nem is tudom hányadik közös úton vettünk részt az irodával. Minden a lehető legsimábban zajlott, a busz kényelmes volt, a túra hossza, emelkedése jólesően fárasztó és tartalmas. Árpád színes kis információmorzsái szokás szerint feldobták az utat. :) Találkozunk még.
Pécs
5.0
Remek túra, csodálatos panoráma, kiváló túravezetők, csak ajánlani tudom.
Szentdomonkos
5.0
Köszönöm a túrát, nagy örömmel töltött el, hogy a négy fal után ilyen környezetben túrázhatok.
A túravezetés és a túratársak is nagyszerűek voltak.
:)
Budapest, IX. kerület
4.8
Szuper volt a túra! Csodaszép időnk volt, sokan nem naptejeztek és le is égtek sajna! Pedig Csongorék a felvonó előtt szóltak is miatta. Vigyetek vizetbőven,mert kelleni fog! (nincsen csak egy forrás menet közben, legalább is én találtam :-)) ittam is, nem lett baj.
Jó volt,hogy mindig elmondták, hol vagyunk és hová fogunk érkezni, merre visz majd az út..stb.! Figyeltek mindenkire, Magdi egyfolytában számolt minket! :-)) Gyors ötlettel fizettem be az útra, jól tettem!! Gyönyörű a panoráma a gerincen haladva! Sokan kinézték a következő célt is menet közben. Komoly túra, főleg a hosszú lefelé út fárasztó a túra végén.Van is izomláz..! ;-))
Folyt.köv. !! Feri
Budapest, XV. kerület
4.8
<szöveg nélkül>
4.8
<szöveg nélkül>
Kazincbarcika
5.0
<szöveg nélkül>
Nyíregyháza
4.8
<szöveg nélkül>
Budapest, XI. kerület
5.0
<szöveg nélkül>
Budapest, XVIII. kerület
5.0
<szöveg nélkül>
Piliscsaba
4.8
<szöveg nélkül>
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!