Magas-Tátra, Magisztrále út

A kilencedik tátrai csúcs, elragadóan szép tátrai tavak, szikrázó hegycsúcsok

A túra útvonaláról közel s távol hat olyan tátrai csúcs látható, melyet jelzett turistaúton elérhetünk. Utunk hűs vizű tengerszemek mellett a Magas-Tátra fő turistaútján, a Felső turistaút (Magisztrále) sziklás ösvényén vezet, szép völgyeket keresztezve. A túra során érintjük az Oszterva-nyeregből nem jelzett, de szabadon járható úton egy-két perc alatt elérhető Oszterva csúcsát, amely így a Magas-Tátra kilencedik, bárki által elérhető csúcsának minősül. Ezt kínáljuk ezzel a túrával, melyet a Tátra magashegyi környezetére nyíló kilátás miatt semmiképpen nem szabad kihagyni!

Alapár tartalmazza

Az utazást, a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Az étkezést és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
35-45 fő

Nehézség:

Magashegyi túra, annak megfelelő nehézséggel. Magashegyi, sziklás terepen biztonsággal mozgóknak ajánljuk, fontos a jó mozgáskoordináció! Amennyiben szoktál túrázni, de még nem ismered a Magas-Tátra sziklavilágát, velünk most belekóstolhatsz a tátrai túrázás hangulatába. Elsősorban haladó túrázókat várunk erre a programunkra, mivel nagy napi szintet és távot teszünk meg, sportos erőnléttel és némi kitartással azonban teljesíthető a túra. Kezdő túrázóknak – a jelentős, végig sziklás terepen vezető táv és a viszonylag nagy szintkülönbség miatt – csak néhány, kisebb bemelegítő túra után ajánljuk.

Tóth Dániel
Nincs két egyforma út, nincs két egyforma csúcspanoráma, visszatérni mindig érdemes!

Kapcsolódó cikkek

» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila, 2013. május. 26
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila, 2013. március. 25
» Túra a Zöld-tónál (Magas-Tátra) - Négyesi Miklós, 2013. január. 04
» Szlovák nyelvtan gyorstalpaló sörrel - magas-tatra.info, 2014. december. 10
» Hogy kaphatunk segítséget a hegyekben? - magas-tatra.info, 2014. október. 11
» Gyalogtúra a Tátrában -a Téry-menedékházhoz - Kovács Attila, 2014. július. 29
» Szilveszteri kirándulás Szlovákiában - Czinke István, 2014. január. 03
» Visszatérés a Gyömbérre és a Chopokra - Nagy Árpád, 2013. november. 25

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Hasonló utazások, nyaralások:
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Zöld-tavi menedékház - 1 nap
» Téli túra a Lengyel Tátrában - 4 nap
Részletes program
Budapest – Magas-Tátra. Poprádi-tó – Oszterva-nyereg – Batizfalvi-tó – Felkai-tó – Tátraszéplak. Tátraszéplak – Budapest

Hajnalban találkozunk (4.30-kor) Budapesten a Műcsarnok melletti buszparkolóban, indulás 4.45-kor. Kora délelőtt érkezünk meg a Poprádi-tó villamos megálló melletti parkolóba (1245 m), mai túránk kiindulópontjára. A parkolóból a kék jelzésen indulunk a Poprádi-tó (1494 m) felé. A tóig aszfaltozott úton jutunk el, később aztán végig sziklás-törmelékes ösvényen haladunk. A Poprádi-tónál rövid pihenő (mosdó), majd következik a túra talán legfárasztóbb része, amikor is a több túránk során messziről megcsodált szerpentinen fel kell emelkednünk az Oszterva-nyeregbe (1959 m). A nyeregből, még inkább a pár lépésre lévő Oszterváról káprázatos kilátás a jutalmunk, és a tudat, hogy bár van még előttünk néhány kilométer, fizikailag a legnehezebb szakasz talán már mögöttünk van. Az Oszterva (1984 m) csúcsára nem vezet jelzett turistaút, de a hágótól karnyújtásnyira lévő kiemelkedést mégis a Magas-Tátra kilencedik olyan csúcsának tekinthetjük, amelyre a bakancsos turisták is feljuthatnak. Kelet felé haladva kicsit még emelkedik az út, majd fokozatosan ereszkedni kezdünk, először az elragadóan szép fekvésű Batizfalvi-tó, majd a nem kevésbé szép környezetben fekvő Felkai-tó víztükrén pihenhet meg tekintetünk. Utóbbi tó partján található a Sziléziai-ház hegyi szálló, ahol felfrissülhetünk. Ezután nincs más teendőnk, mint egy hosszú ereszkedéssel legyalogolni Tátraszéplakra (1000 m), az ott várakozó autóbuszunkhoz. Budapestre várhatóan a késő esti, éjszakai órákban érkezünk.Túránk során a Magas-Tátra hét + egy, jelzett turistaúton elérhető csúcsából hatot (Elülső-Szoliszkó, Kapor-csúcs, Tengerszem-csúcs, Kriván, Nagyszalóki-csúcs és Kis-Viszoka) láthatunk közelről vagy távolról, ezen kívül feljutunk egy olyan kilátócsúcsra (Oszterva), amely nem tartozik ugyan a hét csúcs sorába, de jelzés nélkül, szabadon elérhető.
Túratáv 19 km, szintkülönbség kb. 954 méter fel és 1215 méter le, menetidő 8-9 óra.

 

 

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást, a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Az étkezést és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Előleg: 

A teljes összeg jelentkezéskor, egy összegben fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

20-25 literes kis hátizsák, esőkabát túrabakancs!, kényelmes túraruházat, meleg holmi. Javasolt még túrabot. Váltás cipőt, ruhát célszerű a buszban hagyni.
Fontos hogy fej vagy kézilámpa legyen nálad!

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Étkezés: 
Célszerű élelmet itthonról hozni. 1,5 liter folyadék szükséges napközbenre. Az útbaeső menedékházakban tudsz enni és inni valót vásárolni. A menedékházakban a vezetékes víz nem fogyasztható.
Időjárás: 
Alapvetően jó időre számíthatunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő is lehetséges. Célszerű esőkabátot, esőnadrágot mindenképp becsomagolni, esetlegesen a buszon váltás ruhát hagyni a hazautazásra.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt jelentkezéskor irodánknál is megkötheted! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem minden esetben megfelelő, kérjük ellenőrizd! Europai egészségbiztosítási kártya (ingyenes) kiváltása külföldi utak esetén ajánlott.
Korhatár: 
14 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.9
21 értékelés alapján
Szervezés értékelése
5.0
Program értékelése
4.8
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.7
Budapest, XIV. kerület
5.0
Nagyon jól éreztem magam. A túratáv pont megfelelő volt: se nem rövid, se nem túl hosszú. Az idő nagyon szép volt, jól tudtunk haladni. A túravezetők - mint mindig- kiválóak voltak: tekintettel voltak a teljes csoportra, a lassabbakat is bevárták. Gyönyörű túraútvonal, a Magas-Tátra számos csúcsát látni róla. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Szentendre
5.0
Harmadik Tátra túrám volt idén Veletek, mindegyiken nagyon jól éreztem magam! A szervezés kiváló és a buszok is megfelelőek voltak. Kiemelném a túravezetők felkészültségét, valamint azt, hogy abszolút rugalmasan kezelték a túratársak igen csak különböző felkészültségét, erőnlétét…. :) 
A számomra idén kimaradt túrákat jövőre mindenképpen pótolnám, remélem jövőre is maradnak ezek az egy napos tátrai kiruccanások!
Üdv, János

Más, lehetne esetleg kicsit több 1 napos via ferrata túra is? :)
Budapest, XIV. kerület
4.5
Üdv! Megpróbálok feltenni pár képet a tavalyi túráról. Nagyon jó volt!
Volt egy kis hó is ami, pazar látványt nyújtott a "porcukros" hegycsúcsok között.
Budapest, II. kerület
5.0
Hosszú a túra, ehhez idő kell , de a turavezetőknek sikerült optimálisan az erőnket beosztani. de minden fáradságot megér a csodálatos kilátás és a tavak látványa.
Budapest, XXI. kerület
4.5
Jó volt a szervezés,gyönyörű helyeken jártunk! Észrevételem az,hogy inkább teljesítmény túra irányba húz ez a program.Van tempó rendesen.Ezért kevés idő marad fényképezni,nézelődni,stb. Viszont a túra útvonala csak így teljesíthető 1 nap alatt! 19km csak így fér bele 8 órába ezen a terepen!
Budapest
5.0
Remek túra volt viszonylag hosszú távolsággal és nagy szintemelkedéssel. A hófödte hegycsúcsok látványa páratlan volt :)

Köszönjük szépen :)
Kecskemét
5.0
Egyszerűen csak annyi hogy profi az egész.
Budapest, XIV. kerület
5.0
Nagyon szuper volt minden, a táj gyönyörű. Alig várom a következő lehetőséget!:-)
Budapest, VII. kerület
5.0
Remek volt!
Százhalombatta
5.0
Nagyon jó volt a túra, Árpiban most sem csalódtunk.
Szigetszentmiklós
4.5
A Tátra mindig izgalmas és szép, az időjárás pedig sosem unalmas. Jó volt veletek most is.
Budapest, IV. kerület
5.0
Ez volt az első iroda által szervezett túránk, ráadásul először voltunk mindvégig sziklás terepen. Jó társaság jött össze és nagyon tetszett a táj is mindkettőnknek. Jövőre szerintem elkezdjük az egyes Tátra csúcsok megmászását is.
Budapest, XIII. kerület
4.8
Összességében nagyon tetszett a túra.
Budapest, XVII. kerület
4.8
Nagyon tetszett az egész túra,csak kicsit kényelmetlen volt a busz egyszemélyes ülése.Soffőre viszont kiváló volt.
Nyáregyháza
4.8
<szöveg nélkül>
Budapest, XVI. kerület
5.0
<szöveg nélkül>
Tatabánya
4.8
<szöveg nélkül>
Budapest, XIV. kerület
5.0
<szöveg nélkül>
Vál
4.8
<szöveg nélkül>
Budapest, VI. kerület
5.0
<szöveg nélkül>
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!