Magas-Tátra gyalogtúra: Téry menedékház

Magas-Tátra, Téry menedékház

1 napos gyalogtúra a Magas-Tátrában

A Magas-Tátra legmagasabban, 2015 méter tengerszint feletti magasságban fekvő, egész éven át nyitva tartó menedékházába, a dr. Téry Ödön által megálmodott Téry-menedékházba hívjuk a tátrai túrák szerelmeseit. Kényelmes völgytúra a Kis-Tarpataki-völgyben, egy nagyobb majd egy kisebb kaptató, és máris megérkezünk a Szepesi-Öt-tónak helyt adó Öt-tavi-katlanba, ahol a kisebb-nagyobb tengerszemeket egymástól elválasztó fennsíkon áll az 1899-ben megnyitott hangulatos menedékház.
“A szokásos profizmussal találkoztunk most is a túravezetők részéről! Az időjárás nagyom kegyes volt hozzánk, nagyon jól éreztük magunkat. ”
Lőrincz Gyula
Gyula szeretei a természetet, főleg a hegyekben és a sziklák között érzi jól és szabadnak magát. A családja és a főfoglalkozása mellett, amikor csak lehetősége van rá, túrázik,...
Vira Nickel Réka
Szabadidejét a természetben és a hegyek között tölti, aktív sziklamászó és terepfutó...

Nehézség:

Közepes nehézségű túra. Egynapos túránkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnék közelebbről megismerni a Magas-Tátra sziklavilágát. Amennyiben még nem túráztál a Tátrában, vagy egy egész napos túra erejéig ismételten szeretnél belekóstolni a tátrai túrázás szépségeibe, itt a helyed! A túra nem nehéz, de némi kitartás, lépésbiztonság és szédülésmentesség szükséges, a túrát átlagos erőnléttel bárki teljesítheti.

 

Részvételi díj tartalmazza

az utazást autóbusszal és a magyr nyelvű túravezetést,

Részvételi díj nem tartalmazza

az étkezést, a fogaskerekű díját és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
35-40 fő
Hasonló utazások, nyaralások:
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Zöld-tavi menedékház - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

1 nap: Budapest – Ótátrafüred, Téry-menedékház (2015 m), Ótátrafüred – Budapest

Kora reggeli idulás után, Parassapusztai határátlépést követően érkezünk meg Ótátrafüredre, ahonnan fogaskerekűvel jutunk fel a Tarajkára, 1284 méter magasságba. Innen a piros jelzésű Felső turistaúton indulunk a Kis-Tarpataki-völgybe, pontosabban a völgyben fekvő Téry-menedékház (2015 m), amely a Magas-Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékháza. Útközben elhaladunk a kb. 20 méter magas Óriás-vízesés (1340 m) előtt, majd a zöld jelzésre térve érintjük a Zamkovszky-menedékházat (1475 m). A Téry-menedékház az Öt-tavi-katlanban fekszik, amely a Magas-Tátra egyik legszebb sziklakatlana. A menedékház körül a katlan nevéhez méltóan öt tó található, ezekből mi négyet fogunk látni. A menedékházban elfogyasztott frissítők és némi pihenés után a visszatérés ugyanazon az útvonalon történik, ám ha időnk engedi, a Tarajka előtt még megnézzük a méltán híres Tar-pataki-vízeséseket, így egy másik útvonalon érkezünk vissza a siklóvasút felső állomására.
Túratáv kb. 13 km, szintkülönbség 731 méter, menetidő 6-7 óra.

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Hozz erre a célra egy külön zacskót magaddal.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

az utazást autóbusszal és a magyr nyelvű túravezetést,

Részvételi díj nem tartalmazza: 

az étkezést, a fogaskerekű díját és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

Siklóvasút a Tarajkára (2022-ben 11 €/fő).

Előleg: 

A teljes összeg jelentkezéskor, egy összegben fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

20-25 literes kis hátizsák a napi felszerelésnek, esőkabát,  csak túrabakancs, kényelmes túraruházat. Javasolt még túrabot használata. Váltás cipőt, ruhát célszerű a buszban hagyni.
Aktív túráinkon (a busz tisztaságát megóvandó) váltó cipő és váltó ruházat használata kötelező, kérjük mindenképp hozz magaddal!!

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Modern, szép autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Étkezés: 

Célszerű élelmet itthonról hozni, a menedékházban van lehetőség étkezésre. 1,5 liter folyadék szükséges napközbenre.

Időjárás: 
Alapvetően jó időre számíthatunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő is lehetséges. Célszerű esőkabátot, esőnadrágot mindenképp becsomagolni, esetlegesen a buszon váltás ruhát hagyni a hazautazásra.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt jelentkezéskor irodánknál is megkötheted! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem minden esetben megfelelő, kérjük ellenőrizd! Europai egészségbiztosítási kártya (ingyenes) kiváltása külföldi utak esetén ajánlott.
Korhatár: 
14 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.8
38 értékelés alapján
Szervezés értékelése
5.0
Program értékelése
4.8
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.7
Magas-Tátra gyalogtúra: Téry menedékház
Budapest, XIII. kerület
5.0
<szöveg nélkül>
Budakeszi
5.0
A szokásos színvonalas szervezés. Tapasztalt vezetés, jó hangulat.
Budapest
4.0
Minden nagyon jól szervezett volt. A túravezetők nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Az útvonal is szuper volt.
Javaslat: jó lenne, ha a buszon használható lenne a mosdó.
Budapest
5.0
<szöveg nélkül>
5.0
<szöveg nélkül>
5.0
Pontosan azt kaptam amit vártam és ami a leírásban szerepelt.
Csongor kedvességét külön kiemelem.
Budapest, III. kerület
5.0
Többször utaztam már az Irodával a szeretett Tátrába és mindig profi élményt kaptam mind szervezésben, mind a gondos vezetés tekintetében. Kellemes hangulatú utazás és túra, valamint gondoskodó, a felelős túravezetés jellemző.
Köszönöm.
5.0
Gyönyörű táj, ragyogó idő, remek túravezetés, szerencsés csapat voltunk.
5.0
Nagyszerű élmény volt - bár felfelé a terepviszonyok miatt kicsit tovább tartott az út, így a menedékházban nem volt módunk időzni, fordulnunk is kellett vissza - de így bőven megérte, gyönyörű túra volt, tapasztalt, segítőkész vezetőkkel, jó társaságban, ragyogó időben.
4.8
Remek túra volt.
5.0
<szöveg nélkül>
Budapest
5.0
Szép túraútvonal, a végén egy kis kihívással.
Vízálló, csúszásmentes felszerelés elengedhetetlen.
Szédülősöknek, tériszonyosoknak nem ajánlott.
Kecskemét
5.0
Ez a túra is felejthetetlen élmény volt. Ajánlani tudom mindenkinek aki szereti a Magas-Tátrát.
Budapest, IX. kerület
5.0
Az eső ellenére is szuper túra volt!
Budapest
5.0
Gördülékeny szervezés, gyönyörű útvonal!
Maglód
4.0
Először jártam ezen a túraútvonalon, és talán ezért nekem nehezebb volt, mint amire számítottam a leírás alapján.
A szervezés és a túravezetők hozzáállása első osztályú, kifogástalan.
Én, mint állandó utolsó a csoportban egyetlen dolgot szeretnék csak kiemelni, amire figyelni lehetne a jövőbeni a túrák során. A pihenő részeknél, az utolsó odaérkezőtől legyen számítva a pihenőidő, mert most ahogy utolsóként odaértem a pihenőpontra, az eleje indult is tovább, így az utolsónak csak egyszer a fenti menedékháznál volt a túra során lehetősége többet pihennie, vagy nyugodtan ennie vagy innia.
Budapest
5.0
Csodás útvonal, a menedékházban finom falatok és persze a kedvenc túravezetőink. Köszönöm az élményt, megyünk máskor is!
Budapest, XI. kerület
4.5
Tetszett a túra, kb. erre számítottam. Jó érzés volt megcsinálni. Jók voltak a túravezetők, figyeltek a csapatra, nem volt "ciki", ha valaki lemaradt némileg, mindig volt túravezető a sor végén is. Szimpatikusak, közvetlenek voltak, lehetett kérdezni, menet közben is beszélgetni velük. Lehetett volna egy-két perc megálló azokon a helyeken, ahol érdemes fotózni, így a fotózást kicsit rohanva, kapkodva kellett megvalósítanom.
Budapest, XIII. kerület
4.3
Sajnálom, hogy a köd miatt a látnivalókat kevésbé élvezhettük, de maga a túrázás nagyon jó volt.
Szentendre
5.0
Első utam Szlovákiában! Sajnos az időjárás nem kedvezett a sok felhő miatt, de Matyi szuper idegenvezetése "átvitt" bennünket a felhők mögé. Köszönjük. Talán legközelebb kegyes lesz hozzánk az időjárás. Így is felejthetetlen út volt.
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!