A Matterhorn lábánál - Zermatt

Zermatt csodás kisvárosa Svájc egyik leghíresebb turisztikai látnivalója. A magas hegyek között fekvő völgy végében, az emblematikus Matterhorn lábánál található település híres csodálatos panorámájáról, tiszta levegőjéről és kiválóan kiépített infrastruktúrájáról.

Az alpesi levegő tisztaságának védelme érdekében drasztikus környezetvédelmi szabályokat hoztak a helyi hatóságok - a felbecsülhetetlen értékű kilátást nem teheti tönkre a robbanómotoros autók füstje - Zermatt csak vonattal megközelíthető.

A városban is csak elektromos járművek közlekednek a gyalogosok és bringások között. A további tervek között még az is szerepel, hogy a város legtávolabbi pontja is megközelíthető lesz mozgójárdával és hogy egy földalattit is építenének, hogy még vonzóbbak legyenek a tehetős, ám szépkorú turisták tömegei számára.

De az operetthegymászók is elemükben érezhetik magukat Zermattban - a felvonók, fogaskerekű vasutak, kabinok máshol csak ritkán tapasztalt magasságba repítik a hétköznapi embereket, a legkisebb fáradtság nélkül is - igen borsos áron. Kényelmesen érhetjük el a felejthetetlen panorámát nyújtó csúcsokat - a Rothorn 3103 méter magas kopár tetejét, a vasút egészen 3135 méterig kúszik velünk a Gornergrat csúcsára, de 2011 óta a Klein Matterhorn 3883 méteres csúcsára is feljuthatunk felvonóval - innen már csak egy könnyed túra a Breithorn 4164 méterre magasodó jégpiramisa, amely az egyik legkönnyebben mászható négyezres.

Zermattban kiváló szállodák és takaros szállások között válogathatunk, de a szállásfoglaláskor és az étkezéskor is jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk - az árak csak a svájciak és a teljesen árérzéketlen tengeren túli és távol-keleti turisták igényeihez igazodnak, itt még a németek és a hollandok is kempingben laknak. Cserébe viszont olyan panorámában gyönyörködhetünk reggelizés közben, ami nem csak Európában, hanem az egész világon egyedülálló - illetve ahogy ilyet láthatunk, oda heteket kell hátizsákkal gyalogolni és nem szolgálnak fel cafe latte-t a muskátlival szegett teraszon.

A Matterhorn óriási kontraszt a kényelmes kirándulások és luxuskörülményekkel csábító Zermatt mellett - ide csak a legbátrabbak merészkednek fel, a műkedvelőket pedig marcona hegyi vezetők kisérik el csúcsra vezető botladozásuk közben. A meredek sziklapárkányon egyensúlyozó, függőleges sziklafalakon felegyensúlyozó, kitett hópárkányokon a lényegében biztosíthatatlan csúcs felé hihetetlenül veszélyes vállalkozás még a legmodernebb felszerelések korában is. Az első megmászó, Edward Whymper tragédiával végződő első dicsősége óta tisztelet övezi azokat, akik egy darabban visszatérnek erről az embert és idegrendszert próbáló kalandról.

Zermatt környékén csodálatos és nagyon könnyű túrákat tehetünk, kiválóan kiépített túraösvények, menedékházak és csodás hegyi tavak várják a kirándulókat - a gyalogtúra során örökké elkísér a Matterhorn méltóságteljes piramisának lenyűgöző látványa.

További képek Zermattból:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Az olasz tóvidék kincsei - 5 nap
» Németország: Fekete-erdő - 5 nap
» Svájci séták és Ausztria - 5 nap
» Svájc, Európa ékköve - 5 nap
» Svájc haladóknak, panoráma-vonatozás a Gleccser-expresszel és más különlegességek - 6 nap

Információs oldalak

» Buszos körutazások Svájcban

Cikkeink

» Utazás a Bernina-vasúton - Kovács Attila
» A világ egyik legszebb hegye: a Matterhorn - Kovács Attila
» Ugrás az Eigerről - Kovács Attila
» A Matterhorn lábánál... - Kovács Attila
» Svájc téli tájain... - Kovács Attila

Utazások

» Őszi barangolás a Velencei-hegységben - 1 nap
» Cserhát, Szanda Vára - 1 nap
» Bakonyi kalandok - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Tonion - 1 nap
» Schneeberg kirándulás - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!