Magasan Zermatt felett - a Klein Matterhorn és a Gleccserkert

Hegyet mászni már nem csak fáradozással és magunk és társaink életveszélybe sodrásával lehet  -  már elég megvásárolni egy borsos árú felvonójegyet és már húz is fel velünk a kabin több ezer méteres magasságba. Persze, az érzés és az elégedettség nem ugyanaz, mint mikor saját erőnkből értük el az adott pontot, de a térben ugyanott állunk, megfáradva és egy kiadós rettegés után, mint a kattogtató japánok.

A Klein Matterhorn egy ilyen hely - 2011 óta a mély gleccserhasadékokkal szabdalt jégfolyam felett húz el a drótkötélen vontatott felvonó, meredek sziklafal oldalában emelkedik a kötélpálya. Fenn kiváló kilátás vár - látszik a Monte Rosa számtalan csúcsa, tiszta időben ellátni a Mont Blanc csúcsáig.

Innen már csak két órás könnyed gleccserséta(azért a 35 fokos jéglejtőn kissé megnyúlnak az inak) az Alpok egyik legkönnyebben mászható négyezrese a 4164 méter magas Breithorn.

A Klein Matterhorn csúcsát örök jég fedi - az innen a völgybe ereszkedő jégpalást egész évben síelhető, innen kiváló sípályák és felvonók vezetnek még a Olaszország határain túlra is. Ha nem léccel érkeztünk, akkor sem maradunk izgalmak nékül.

A gleccser vastag jégtakarójába ugyanis alagutat vájtak a kötépálya elkészülte után unatkozással fenyegetett svájciak - a jég alatti fagyott birodalom különleges formái, színes megvilágítása elvarázsolja a látogatókat.

Bár úgy hinném, hogy erre külön nem kell felhívni a figyelmet, de mégis - itt kemény hideg van. Míg a felszínen a Nap sugaraihoz közelebb kellemes melegnek érezzük az éghajlatot, árnyékban vagy éppen a jég alatt nagyon hideg van - erre különösen a gyerekekkel érkezők készüljenek fel előre.

A hófelszín és a magasság is rejt veszélyeket - aki nem szokta még meg a hirtelen magasságcsökkenést, az egy óra múltán szédülést, fejfájást érzékelhet. Ezek a magashegyi betegség kezdődő jelei - ilyenkor azonnal le kell menni a következő felvonóval illetve sok folyadékot kell bevinni(nem alkoholt) és a tünetek azonnal eltűnnek, ahogy közeledünk a tengerszinthez.

Az erős napsugárzást itt majdnem négy kilométerrel kevesebb légréteg szűri meg, illetve a hó és a jég is visszaveri a fénysugarakat, így napszemüveggel és naptejjel védekezzünk a hóvakság és a leégés ellen.  

További képek a Klein Matterhorn-ról:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Az olasz tóvidék kincsei - 5 nap
» Romantikus Provence, kis svájci kitérővel - 6 nap
» Svájc ikonikus hegyei között utazunk - 5 nap
» Észak-olasz tóvidék és Svájc legszebb tájai - 7 nap
» Monte Rosa túrasível - 6 nap

Információs oldalak

» Buszos körutazások Svájcban

Cikkeink

» A világ egyik legszebb hegye: a Matterhorn - Kovács Attila
» Utazás a Bernina-vasúton - Kovács Attila
» A Matterhorn lábánál... - Kovács Attila
» Wengen és az Eiger, Svájc - Kovács Attila
» Ugrás az Eigerről - Kovács Attila

Utazások

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» Téli túra a Zöld-tavi menedékházhoz - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Zöld-tavi menedékház - 1 nap
» Ausztria rejtett kincsei - 1 nap
» Ausztria szépségei - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!