Garda-tó via ferrata: Ferrata del Centenario SAT (Via dell’ Amicizia)

A Garda-tó Olaszország egyik legszebb hegyvidéke. Nem csak a magas hegyek látványa kápráztatja el az ide érkezőket: a meredek hegyoldalak, büszke csúcsok a tó vizében tükröződve duplán szépek. A parton pedig hangulatos városkákban, napsütötte teraszokon és illatos pizzaszeleteket majszolva pihenhetjük ki a via ferráták fáradalmait. A garda-tavi túránk egyik izgalmas mászása ez az útvonal. Riva del Garda településéről indulunk egy kellemes erdei úton, ami egy csodálatos kilátással kecsegtető bástyát és egy teraszok kis turistaházat is érint, majd egyre meredekebb kaptatóval a via ferráta beszállásához vezet az ösvény.

A jó hosszú nevű, Ferrata del Centenario SAT (Via dell’ Amicizia) B/C nehézségű via ferráta út építői itt a Garda-tó felett nem sokat gondolkoztak az út bonyolult vonalvezetésén: több hatalmas vaslétrát rögzítettek a függőleges falhoz, amin felmászva folytathatjuk az utunk a szikla oldalában.

Ez egyszerre kellemes és biztonságos mászást tesz lehetővé, viszont roppant izgalmas is: nem egy sziklarepedésben vagy egy meredek bevágásban araszolunk felfelé: a hátunk mögött kinyílik a horizont, és messze alattunk és mögöttünk terül el a környező táj: a via ferrátáról jól látszik a Garda-tó, Riva del Garda városkája, főtere és a tavon úszó vitorlások, valamit a távoli hegyek és Arco városa is.

akciós

Via ferrata túra a Garda-tó környékén

  • május 15.
  • október 1.
186.900 Ft/fő akciós ártól
6 napos barangolás Olaszország egyik legszebb területén.

Az izgalmak azonban folytatódnak: újabb létraszakasz következik, ez még magasabb és meredekebb: egészen pontosan 136 fokból áll és közel 40 méter magas. Nem mondom, hogy nem voltak furcsa gondolataim a mászás, főleg a fotók készítése közben: de mögöttem a lánycsapat vidám kacarászása közepette nem engedhettem meg magamnak, hogy a félelem legkisebb jelét is mutassam, még szó érné a ház elejét.

Így, határozott tőmondatokban, mindenkit szigorúan a legnagyobb figyelemre és körültekintő mászásra, a karabinerek átgondolt csattogtatására utasítva iszkoltam felfelé a tíz emelet magasba, s közben azon gondolkodtam, miért is nem mentem inkább a gyalogtúrás csapattal, akik eközben a szemben lévő csúcsokon kávézgatnak, és kellemes magashegyi túra közben élvezik a látványt. De nem értem rá merengeni: újabb kisebb létrák és dróttal biztosított szakaszok következtek, míg az utolsó létrahármas végül felvitt a Cima SAT 1246 méteres csúcsára.

Így leírva nem tűnik soknak ez a magasság, de ha hozzávesszük, hogy 70 méteres tengerszint feletti magasságról indultunk, akkor teljesen más megvilágításba helyeződik az adat: főleg a leereszkedés tekintetében. De meglepően gyorsan eltelt az a közel három óra, amit a lemászással(ugyanis ezt is drótos szakaszok, illetve egy utolsó létra tette izgalmassá) mivel minden kanyarban újabb és újabb kilátást élvezhettünk a Garda-tóra.

A fő motiváció persze a csúcson beígért pizza volt: a lelki szemeim előtt lebegett a prosuttóra olvadó sajt és látványa, ahogy kettévágom a tányérról lelógó calzonét... Így is lett: két hatalmas asztalnál, jó hangulatú történetmesélés és hangos nevetés közepette vacsorázott meg a hősies csapat... Mivel én már képtelen voltam a fotózásra koncentrálni, az utolsó képen Miki pizzája látható.     

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Garda-tó kincsei és Gardaland - 3 nap
» Nyaralás a festői Garda-tónál - 5 nap
» Az olasz tóvidék kincsei - 5 nap
» Észak- olasz tájakon / Alpok - Adria - 4 nap
» Gyalogtúra a Garda-tónál - 6 nap / 3 nap szabadság

Információs oldalak

» A Garda-tó legszebb látnivalói
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Sirmione, Garda-tó - Kovács Attila
» Ugrás mélybe -stílusosan! - Kovács Attila
» A Garda-tó csodája - Kovács Attila
» A mesés Garda-tó gyönyörű képsorokon - Kovács Attila
» Malcesine a magasból, Garda-tó - Kovács Attila

Utazások

» Medve-szurdok túra - 1 nap
» Alpesi csúcsok, Hochlantsch - 1.nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!