Látnivalók Firenzében: az Uffizi képtár

A világ egyik leghíresebb képtárát szintén Firenzében találjuk. A Mediciek gyűjteményeként született intézményt 1581-ben alapította I. Francesco de’ Medici, aki a művészetek igazi pártfogója volt, a képtár mellett ugyanis fiatal művészek számára iskolát is létesített.

Magát az Arno-folyó partján álló palotát még Cosimo nagyherceg udvari építésze, Giorgio Vasari tervezte, építése 1560-80 között zajlott. Az Uffizi nevének jelentése “hivatal”, minthogy eredetileg a kormányzati és közigazgatási hivatal közös épületének épült, melynek emeletein a művészeti gyűjtemény is helyet kapott. Az U alakú, árkádsoros épület két szárnyát összekötő tömbje a folyóra és a Ponte Vecchiora néz, míg az 1565-ben megépült Corridoio Vasarino, vagyis Vasari-folyosó az Uffizin és a Ponte Vecchion keresztül a Pitti-palotát és a Palazzo Vecchiot köti össze, így megkönnyítve a hercegek közlekedését otthonuk és munkahelyük között. Már az épület elkészülte után, 1585-ben egy lejtős nézőtérrel rendelkező színházat (Medici színház) is kialakítottak az Uffizi keleti szárnyának az első emeletén.

Érdekességként említsük meg, hogy a rendkívül művelt, a tudomány számos ága (pl. kémia, ballisztika, mechanika) iránt érdeklődő Francesco nagyherceg alkimista laboratóriumot is berendeztetett magának az Uffiziben, ahol csodagyógyszerek előállításával kísérletezett.
A múzemépület 1581-es átadásakor még elsősorban a szoborgyűjtemény volt jelentősebb, amely többnyire hellenisztikus és római kori műalkotásokból állt, míg a keresztény kultúra főként a bibliai témájú festményeket preferálta.
A képtár egyik legszebb része a nyolcszög alakú Tribuna terem, mely a legértékesebb műalkotások elhelyezésére 1574-85 között épült, s a Mediciek gazdagságát és hatalmát szimbolizálta. Építésze, Bernardo Buotalenti a római kori görög építész, Vitruvius a Szelek tornyára vonatkozó leírását vette alapul. Az 1770-es évek végén a Tribuna termet fokozatosan lerombolták, s csak 1971-ben építették fel újra az eredeti tervek alapján. A Tribuna termet ábrázoló egyik legismertebb festmény Johann Zoffany (1272-77) keze alól került ki, aki a termet még eredeti állapotban festette le, de úgy, hogy minél több műalkotást kért kölcsön a képtárból és a Pitti-palotából, így a képen szinte összezsúfolódik a sok híres festmény és szobor.

A kollekció a XVI-XVIII. században a Mediciek fegyvergyűjteményével, természettudományi anyagokkal, bútorokkal, keleti eredetű könyvekkel, a Rovere-dinasztia műgyűjteményével, flamand festményekkel és etruszk-római kori régészeti gyűjteménnyel is gyarapodott. A Medici-család kihalása után, 1737-ben szerződésbe foglalták, hogy az Uffizi gyűjteményével Firenze városa rendelkezik, a városból egyetlen darabját sem lehet elvinni. Napóleon itáliai hadjárata során az Uffizi sok féltett műkincse került Párizsba, a Louvre-ba, így például Fra Angelico, Sandro Botticelli, és Filippo Lippi alkotásai is, de Napóleon bukása után ezek többsége visszakerült Firenzébe. A XIX. században az Uffizi gyűjteménye egyiptomi tárgyakkal és a világ egyik legnagyobb önarckép-kollekciójával is bővült. Idő közben a színház funkciója megszűnt, a termet más célokra, például tárgyalóteremként kezdték használni. Ebben a században kezdett szakosodni az Uffizi, s megtörtént a műtárgyak rendezése és katalogizálása is. De vajon milyen értékeket láthatunk a csodálatos termekben ma?

Az Uffizi elsősorban képtár, ennek ellenére felbecsülhetetlen értékű antik szobrokkal és gobelin-gyűjteménnyel is büszkélkedik. Az épületben a Galérián kívül található még az Országos Levéltár is, ahol Firenze történetének ritka dokumentumait őrzik.
A Galéria anyaga 45 teremben oszlik meg, bennük olyan világhírű műremekekkel, mint Leonardo da Vinci Angyali üdvözlete, Piero della Francesca az urbinói nagyhercegi párról készített portréi, Ghirlandaio A Szűzanya a Kisdeddel és Szentekkel, Botticelli Vénusz születése és a Tavasz című festménye, Michelangelo Szent Családja, vagy a híres római kori Medici-Vénusz szobor.

A toszkán főváros további nevezetességeiről a Látnivalók Firenzében című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Csodás Toszkán tájakon - 5 nap
» Toszkána csodái - 5 nap
» Az antik Róma varázsa - 6 nap
» Olaszországi nagykörút - 8 nap
» Toszkána legjobb borai, szarvasgomba vadászattal - 5 nap

Szállás ajánlatok

» Aparthotel Villaggio Alkantara - Giardini Naxos 91.159 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Giardini Naxos
» Hotel Da Peppe *** Letojanni 182.419 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Letojanni
» Hotel Sporting Baia **** Giardini Naxos 162.139 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Giardini Naxos
» Hotel Baia Degli Dei *** Giardini Naxos 146.929 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Giardini Naxos
» Hotel Kalos *** Giardini Naxos 207.769 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Giardini Naxos

Információs oldalak

» Látnivalók Firenzében
» 4 napos utazások
» Buszos körutazások Olaszországban
» Kalandtúra, aktív utazás
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Velencében
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Karneváli utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Látnivalók Rómában
» Síelés Olaszországban
» Toszkána
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Utazás Szicília nyaralás...
» Szicília látnivalók

Cikkeink

» Vacsora a Dávid-szoborral húszezer euróért - Etédi Alexa
» Firenzei látnivalók - Etédi Alexa
» Látnivalók Firenzében: a Szépművészeti Akadémia (Accademia di Belle Arti) - Etédi Alexa
» Látnivalók Firenzében: A Pitti-palota és a Boboli-kert - Etédi Alexa
» Látnivalók Firenzében: a Santa Croce templom - Etédi Alexa

Utazások

» Egy csodálatos adventi nap a Zemplénben - 1 nap
» Advent Krakkóban - 2 nap
» Hétvége Prágában - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko tengerszem és Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Farsangi hangulatban Zakopanéban - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!