Spanyolország legmagasabb csúcsa - a Teide, Tenerife

A szárazföldi Spanyolország változatos tájai is izgalmas utazási célpontot jelentenek, de még különlegesebb élményekben lehet részünk, ha az Atlanti-óceánon található Kanári-szigetekre utazunk. Itt nem a tradicionális spanyol életérzés mozaikjait rakhatjuk össze - sokkal inkább a karibi térség, Kuba, vagy éppen Latin-Amerika hangulatát idézik e szigetek, például La Palma vagy Tenerife települései.

A Kanári-szigetek másik különleges értéke az egyedülállóan szép természeti táj - a gyönyörű, vulkáni eredetű vidéken csodás csúcsok, mint a Roque Taborno, vagy éppen mély szurdokok, mint a Barranco de Masca kápráztatják el az ide érkezőket. 

Ha a Kanári-szigetek legváltozatosabb tagján, a festői Tenerife szigetén járunk, semmiképp se hagyjuk ki azt a különleges élményt, amit az Atlanti-óceánból kiemelkedő legmagasabb hegycsúcs, a Teide meglátogatása jelent. Bérelt autóval vagy szervezett buszos kirándulások során juthatunk fel a vulkán csúcsának közelébe.

Tenerife sziget legmagasabb pontja a Teide 3718 méter magas csúcsa. A Gomera szigetéről vagy akár a repülőből is jól látható, télen és tavasszal még hóval fedett Teide fehéren ragyogó csúcs már évezredek óta szolgál tájékozódási pontként a hajózók számára.

A Teide egy hatalmas vulkán - most éppen szundikál, de utolsó kitörése idején, 1909-ben is hatalmas hamufelhőket lövellt a magasba, illetve lávafolyamok indultak el oldalán. A Teide egyedülálló, holdbéli tájara emlékeztető vidéke az UNESCO Világörökség része, de a földöntúli formák megihlették a filmrendezőket is - az eredeti Majmok bolygója film egyes jelenteit is itt vették fel.

Több irányból is megközelíthetjük a csúcsot - La Orotava vagy Viaflor, esetleg Santago del Teide felől is - a Masca-kanyonba vezető túrák is erről a településről indulnak. A főcsúcsra felvonóval juthatunk fel - a bátrabbak és a nemzeti park engedélyével rendelkezők gyalogszerrel is megpróbálhatják a Teide csúcsának meghódítását. Ebben az esetben az Altavista menedékházban tudunk éjszakázni a csúcsmászás előtt, 3260 méteres tengerszint feletti magasságban.

A hatalmas, egykor beomlott oldalú kráterből kiemelkedő főcsúcs környezetét jól jelölt tanösvények és sétautak segítségével fedezhetjük fel. Az különleges alakú, a vulkáni kőzetből az erózió hatására kipreparálódott tornyok, oszlopok és különleges formák között gyalogolva egy pillanatra mi is elkalandozunk az évmilliók alatt lezajlott geológiai folyamatok világába. 

Nagyon éles a kontraszt a kanári fenyők mély zöld tűlevelű lombja, a vöröses bazaltolvadékból álló talaj, a ragyogó fehér hófoltok és az ég mély kékje között. Álomszerű, máshoz nem hasonlítható tájon kanyarognak a gyalogösvények, magasan a felhők felett parazitakráterek, vulkáni kúpok és megszilárdult lávaömlések drámai nyomvonalai között.

Spanyolország magasabban fekvő vidékeit, a Pireneusokat, a Sierra Neveda vagy a Picos de Europa hegyeit kivéve ritka jelenség a havazás, így a Teidét elborító fehér paplan nagyon népszerű látványosság a spanyol turisták körében. 

Ilyenkor gyakran akkora tömeg érkezik ide hógolyózni, hóembert építeni, hogy a hatóságok azzal korlátozzák a keskeny hegyi utakon a forgalmi dugó kialakulását, hogy egyirányúvá teszik a Teide körüli utak közlekedését. Ilyenkor csak kisebb-nagyobb kerülővel térhetünk vissza kiindulási pontunkra. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Tenerife: Az örök tavasz szigete - 8 nap
» Kanári-szigetek – Tenerife és Gran Canaria - 7 nap

Szállás ajánlatok

» Oro Blanco Apartments *** Tenerife, Playa de las Americas 281.312 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Playa de las Americas / Európa
» Iberostar Selection Sabila Hotel ***** Tenerife, Costa Adeje (18+) 319.341 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Costa Adeje / Európa
» Hotel Hovima Santa Maria *** Tenerife, Costa Adeje 284.130 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Costa Adeje / Európa
» Spring Hotel Bitacora **** Tenerife 287.583 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Costa Adeje / Európa
» Hotel Sol Tenerife **** Tenerife, Playa de las Americas 241.307 Ft/főtől - Spanyolország / Kanári-szigetek / Tenerife / Playa de las Americas / Európa

Információs oldalak

» Tenerife legszebb látnivalói

Cikkeink

» Tenerife csodái - Kovács Attila
» Tenerife hegyvidéki tájain... - Kovács Attila
» Tenerife látnivalói - La Orotava - Kovács Attila
» Nyugalmas falu kilátással - Arico, Tenerife - Kovács Attila
» Tenerife UNESCO védett egykori fővárosa - San Cristóbal de la Laguna - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!