Horvátország TOP 15-ös látnivaló-listája

Horvátország méltán a mediterrán régió egyik gyöngyszeme. Lenyűgöző természeti csodái – homokos, sziklás tengeröblök, szigetek, túrázásra csábító hegyek, elbűvölő nemzeti parkok – mellett Horvátország gazdag történelmét visszatükröző, romantikus városok, hangulatos halászfalvak is bőven akadnak itt, több közülük az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. Kiválasztottunk 15 helyet a legszebbek közül, melyek az utazom.com bakancslistáján feltétlenül szerepelnek…

15. Trsteno Arborétum
A Dubrovniktól 24 km-re fekvő kis halászfalu, Trsteno a világ legrégebbi arborétumával büszkélkedik: 1492-ben építette itt fel a dubrovniki patrícius, Ivan Marinov Gučetić-Gozze nyári rezidenciáját és a hozzá tartozó reneszánsz stílusú kertet. A XVII. században az eredeti villát egy földrengés elpusztította, de a park is több átalakításon esett már át. A XIX-XX. század fordulóján az arborétum többféle növényfajjal gazdagodott, ekkor került ide a kínai kenderpálma, a kámforfa és a bank-rózsa is. A geometrikus alaprajzú Gučetić-kert jellegzetes ragusai reneszánsz kert, melyet sétányok, kőfalak, szőlővel befuttatott pergolák díszítenek, további említésre méltó építményei az aquaduct, a Szent Jeromos kápolna, egy tengerre néző pavilon, egy ódon malom, illetve olajprés, valamint a kert legfontosabb ékessége, a barokk stílusú nympheum a Neptun kúttal. 

14. Varazdin
A magyarul Varasdnak ismert város elnevezése is (a ’város’ szóból) magyar múltjára utal, első említése egy XII. századi királyi oklevélből maradt fenn. 1209-ben II. András magyar király Varasdot szabad királyi várossá nyilvánította, majd – évszázadokra összefonódva a magyar történelemmel – sokáig Varasd volt Horvátország székhelye. A ma többnyire barokk stílust tükröző város leghíresebb nevezetessége a barokk stílusú Erdődy-vár, melyet a török harcok idején erős falakkal és bástyákkal erősítettek meg, a középkori eredetű Szent Miklós plébániatemplom, számos kolostor, illetve barokk stílusú paloták (a legfigyelemreméltóbb talán a színes homlokzatú Prašinski-Sermage-palota, mely a Stančić-téren, az óváros egykori kapuja közelében áll). Persze e látnivalók mellett akár a város történelmi hangulata is megér egy sétát. 

13. Festini cseppkőbarlang
Az Isztria szívében, Feštini falucska mellett található a lenyűgöző cseppkőformáiról és gazdag természeti értékeiről nevezetes Feštinsko kraljevstvo, azaz a Festini barlang. A felszín alatti vizek – melyek harmonikus csobogását, csepegését a barlangba belépve is halljuk – kisebb-nagyobb tavacskákat és lenyűgöző cseppkőképződményeket alkottak az évmilliók során. Leghíresebbek közülük a Varázsló kalapja, Bábel tornya és a hatalmas Denevérszárny. A barlangot 1930-ban fedezték fel, amikor a karszt alkotta völgy felszíni szántás közben beszakadt. A mintegy 100 méter hosszan bejárható barlang biztonságos sétaúttal, korlátokkal van ellátva, így április és október között minden látogató számára hozzáférhető (horvát, angol, olasz és német nyelvű túravezetésből lehet választani).

12. Pula és amfiteátruma
Az Isztriai-félsziget délnyugati részén fekvő Pula – magyarul Póla – Kr. e. 177-ben került római fennhatóság alá, virágkorát Augustus császár idején, az I. század első felében élte; ekkor épültek a település legjelentősebb római kori létesítményei, az amfiteátrum, két színház, templomok, paloták. Közülük jó néhány ma is látható, így a kis ékszerdobozhoz hasonló Augustus és Róma-templom, a Sergius-diadalív, a Herkules-kapu, a kettős ívű Porta Geminia kapu, a késő római korból számos ókeresztény bazilika és templom, de mind közül a leghíresebb az igen jó állapotban fennmaradt amfiteátrum. A hatalmas építmény – 23 ezer fő befogadását tette lehetővé – jól szemlélteti Pula korabeli jelentőségét; a római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb közé tartozik. Az egykor kegyetlen rendezvényeknek otthont adó épületben ma koncerteket, fesztiválokat rendeznek.

11. Krka Nemzeti Park
A Šibeniktől 17 kilométerre fekvő Krka Nemzeti Park a Krka-folyó lenyűgöző, vadregényes vidékeken áthaladó útvonala mentén alakult ki. A Nemzeti Park számos védett, sőt, endemikus (csak itt megtalálható) hal-, madár-, és denevérfaj otthona. A magával ragadó természeti környezet – különleges sziklaalakzatok, vízesések, tavak, szigetek -, növény- és állatvilág mellett a Krka Nemzeti Park kulturális örökséggel is bír, hiszen több történelmi jelentőségű erőd (a vaskori Bogocin, a római kori Burnum és a török korból ránk maradt Necven) romjai tarkítják. Legalább ennyire értékes – és festői – a Visovac-tó szigetén felépült ferences rendi kolostor és templom, melyet I. Lajos magyar király idején, a XIV. században alapítottak. A parkban egy másik vallási komplexum is található, a Krka Keleti Ortodox kolostor, melyet 1345-ben alapítottak.

10. Trogir
A magyar történelemből Trauként ismert város – történelmi magjának köszönhetően – 1997 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. A Splittől majdnem 30 kilométerre fekvő kikötőváros elhelyezkedése figyelemre méltó: maga a központ egy apró szigeten helyezkedik el a szárazföld és a Čiovo sziget között, de Trogir körül további lenyűgöző természeti értéket – festői öblöket, strandokat – is találunk. Az illír alapítású, de görögök és rómaiak által is meghódított város előbb a X. században a horvát, majd ennek kihalása után a magyar királyság része lett. Legismertebb menekültje IV. Béla magyar király volt, aki Trau várában lelt menedéket a tatár hódítás elől. Trogir nevezetességeit is első sorban középkori épületei jelentik: a Kamerlengo citadella, a Szent Márk torony, a román-gótikus stílusú Szent Lőrinc-székesegyház, a mellette található loggia és a kis Szent Sebestyén templom, valamint a IX-X. században épült Szent Borbála-templom.

9. Hvar-sziget
A dalmát tengerpart mellett, Brač, Vis és Korčula között található Hvar a negyedik legnagyobb, és a második leghosszabb sziget az Adrián. Legnagyobb városa az ugyanezt a nevet viselő Hvar, de jelentős még a hangulatos középkori kőházakkal büszkélkedő Starigrad is (Európa egyik legrégebbi települése), melynek másik büszkesége a város körül található starigradi síkság, ahol a szőlő- és olívaültetvények máig őrzik ősi termesztési hagyományaikat, melyet még az ógörög telepesek hagytak az utókorra. A terület emellett kivételes példája az ókorban alkalmazott mértanian felparcellázott földdarabnak is. Ennek köszönhetően a starigradi síkság 2008 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. Hvar több kellemes stranddal is várja a turistákat, a sziget mellett található Pakleni otoci szigetcsoport partjai is ezek közé tartoznak.

8. Rovinj
Jellegzetes látképe a tengerbe nyúló szirtfokkal, a közepén kimagasló Szent Eufémia-templommal olyan panorámát kölcsönöz Rovinjnak, amivel gyakorlatilag mindenki találkozott már, aki nézegetett horvátországi nyaralási lehetőségeket. Az Isztria nyugati partvidékén, Pula és Koper között található festői kisváros a Kr. u. III-IV. században létesült, a népvándorlás viharai elől menekülők alapították. Romantikusan kopott, színes házfalai, a kiakasztott száradó ruhák, a kikötők vízén ringatózó halászcsónakok, a középkori eredetű óváros szűk, kacskaringós sikátorai, utcácskái valódi mediterrán hangulatot kölcsönöznek Rovinjnak, ahol néha nehéz eldönteni, hogy Olaszországban, vagy Horvátországban vagyunk-e, mivel még a városi feliratok is kétnyelvűek. A városka leghíresebb látnivalói a barokk stílusú Szent Eufémia-templom és a hozzá tartozó velencei stílusú harangtorony (campanile), díszes városkapui, és a Katarina-sziget.

7. Zágráb
Horvátország fővárosát már az őskorban is lakták, a horvátok a VI. században érkeztek a területre. Szent László a XI. század elején létesített itt püspökséget, majd történelme 1918-ig összefonódott a magyar történelemmel. A város régi korokat tükröző látnivalói három történelmi városrészben összpontosulnak: a középkori alapítású Felsővárosban és Káptalandombon, valamint a XIX-XX. század fordulóján kiépült az Alsóvárosban. Olyan nevezetességeket ismerhetünk meg itt, mint a színes tetőcserepekkel borított Szent Márk-templomot (ez volt a bánok eskütételének helyszíne), a zágrábi katedrálist (melynek elődjét még Szent László építtette), vagy a látványos, neobarokk stílusú Horvát Nemzeti Színházat. Zágráb régi városrészei kellemes sétát kínálnak a középkori, barokk épületek között, vagy az Alsóváros sétálóutcáiban, zöldövezetében, ahol számos hangulatos kávézó, étterem működik.

6. Punta Rata part, Brela
Kristálytiszta vizű, azúrkék tenger, évszázados, mélyzöld színben pompázó fenyők és izgalmas sziklaalakzatok teszik felejthetetlenné a Makarskai Riviérához tartozó Brela legszebb tengerpartját; külön védjegye a brelai kő, melynek történetéhez számos legenda kapcsolódik. Brelán kis, romantikus, intimitást sugárzó, nyugalmat kínáló, exkluzív strandok sorakoznak a Vruje és Jakiruša közti szakaszon, festői strandocskák a Stomaricától Šćiton át Podračig tartó részen, de itt található a Makarskai Riviéra legdicsértebb strandja is, a híres Punta Rata. Ez utóbbit az amerikai Forbes magazin a világ 10 legszebb strandja közé sorolta (a hatodik helyen), Európában pedig első lett (a legszebb strand Európában)! A partvidékre a kavicsos strandok jellemzők, így kiválóak a kisgyermekes családok számára is.

5. Korčula
A Horvátország legdélebbi részén, a dalmát tengerpart mentén fekvő mediterrán éghajlatú, fenyőerdőkkel borított Korčulát az ókorban Fekete Korfunak nevezték. A legenda szerint alapítója ugyanaz az Anténór trójai hős volt, aki az itáliai Padovát is alapította, valójában azonban Korfuról származó görög telepesek népesítették be a szülőföldjükhöz hasonló szigetet. Egy helyi hagyomány szerint, 1254-ben egy korčulai kereskedőtelepen született Marco Polo (erről nincsenek bizonyítékok), ennek ellenére ma is látogatható állítólagos szülőháza. A sziget legjelentősebb települése a keleti parton fekvő, szintén Korčula nevű kisváros. Az igazán szép fekvésű Korčula rengeteg nevezetességgel büszkélkedik egészen a késői ókortól kezdve (pl. a IV. században épült Szent Péter templom), de számos XV-XVI. századi palota is gazdagítja.

4. Opatija
A Fiumétól nyolc kilométerre nyugatra, a Kvarner-öböl partján fekvő egykori Abbázia üdülőváros még ma is azt a békebeli hangulatot árasztja, ami fénykorára, a XIX-XX. század fordulójára volt jellemző. 1884-ben a vasút kiépülésével vendégektől pezsgő üdülőhellyé vált. 1907-re Karlsbad után a Monarchia második legnagyobb nyaralóhelye lett, ahol több neves személyiség, köztük I. Ferenc József, több király és művész is megfordult. A klimatikus gyógyhelyként is híres Abbázia szanatóriumait magyar orvosok vezették. A télen-nyáron kellemes éghajlatú, mediterrán növényzetű város számos gyönyörű pálma-, leander- és babérparkkal büszkélkedik, melyek árnyékában gazdag eleganciát sugárzó villák, szállodák bújnak meg. Strandsétányát, a Lungomarét száz éve kezdték kiépíteni. További látnivalói közül a Sirályos leány szobrát, a Szent Jakab templomot és régi neves villáit (Angiolina, Amalia) érdemes megemlíteni.

3. Split
Horvátország második legnagyobb városa Közép-Dalmácia partvidékén fekszik, s hosszú, gazdag történelemre tekint vissza, melynek köszönhetően Split 2005-ben az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült. Itt találhatók ugyanis Diocletianus császár egykori luxuspalotájának maradványai (293-ban épült), melyek nem csupán a késő-római, hanem a kora keresztény-, bizánci- és kora középkori művészet előhírnökeinek is tekinthetők. Emellett a város XII-XIII. századi román stílusú templomokkal, középkori erődökkel, valamint gótikus, reneszánsz és barokk palotákkal is büszkélkedik. Maga az óváros az egykori római kori palotakomplexum falai között alakult ki. Leghíresebb látnivalói közül a Szent Doimus székesegyház XIII. századi, eredetileg azonban Diocletianus mauzóleuma volt, míg a Gripe erőd a XVII. században épült. De hangulatos sétára csábít a pálmafákkal kísért tengerparti sétány, és a kikötő is.

2. Plitvicei-tavak Nemzeti Park
A zöld és a kék összes árnyalatában pompázik Horvátország talán legszebb természeti csodája, a Plitvicei-tavak környezete: zölden burjánzó növényzet, a smaragd, a türkiz és az azúr minden árnyalatát felvonultató kisebb-nagyobb tavacskák, melyek olyan tiszták, hogy a legapróbb halakat is könnyűszerrel kivehetjük a fenekén. A látogatót keskeny, rusztikus hatású fapallók vezetik a nemzeti park területén, a gyöngyszerűen húzódó tórendszer legszebb részein át. A Horvát Karsztvidéken, a Kapela-hegységben található 16 tavat 190-200 kisebb-nagyobb mészkő-vízesés köti össze, attól függően, hogy milyen a patakok vízbősége. Az 1949-ben alapított, 295 négyzetkilométer területű Plitvicei-tavak Nemzeti Park az ország hét ilyen jellegű intézménye közül a legrégebbi és a legjelentősebb. 1979-ben UNESCO védettséget is kapott, ettől fogva a park nemzetközi elismertsége is rohamosan nőtt, vízesései a világ tíz legszebbje közé kerültek.

1. Dubrovnik
Világhírű panorámája, elbűvölő középkori városmagja 1979-ben UNESCO Világörökségi védelmet hozott az Adria gyöngyének, Dubrovniknak. A középkorban Ragusának nevezett jelentős kikötőváros a Velencei Köztársaság legnagyobb riválisa volt. Jelentőségét emelte, hogy kereskedelmi nagyhatalomnak számított, virágkorát a XV-XVI. században élte, amikor 40 ezer lakosával a kontinens egyik legnagyobb városa volt.  A XIV-XVI. század között a magyar korona része is volt. Leghíresebb látnivalói – a masszív, erős városfal, a templomok, kolostorok, paloták, történelmi nyaralók és rezidenciák – is e kor nagyszerűségét tükrözik. A város védőszentje Szent Balázs (Sveti Vlaho), akinek szobrai szerte a városban megtalálhatók. Szent Balázs hasonló fontosságú, mint Márk apostol Velence számára, a város legnagyobb templomát is róla nevezték el. Dubrovnik számos múzeummal és kulturális fesztivállal is kedveskedik a városba érkezőknek. A város környékén pompás fekvésű, festői strandra is bukkanhatunk. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Advent Zágrábban - 2nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
» Hercegovina csodái - 3 nap
» Hosszú hétvége a Plitvice-tavaknál - 3 nap
» Kerékpárút Szlovéniából Olaszországba - a Millenniumi vasút nyomvonalán - 3 nap

Szállás ajánlatok

» Uvala Scott Üdülőtelep ** Kraljevica 57.845 Ft/főtől - Horvátország / Kraljevica / Kvarner-öböl
» Sahara/Rab Sunny Hotel *** - Lopar (ex San Marino) 88.065 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Lopar / Rab-sziget
» Uvala Scott Apartmanok Üdülőtelep ** Kraljevica 149.350 Ft/főtől - Horvátország / Kraljevica / Kvarner-öböl / Európa
» Delfin Plava Laguna Hotel** - Porec 185.400 Ft/főtől - Horvátország / Porec / Isztria / Európa
» Hotel Pula *** Pula 194.083 Ft/főtől - Horvátország / Pula / Isztria / Európa

Információs oldalak

» Homokos strandok Horvátországban
» Szállásfoglalás Porec
» Szállásfoglalás Trogir
» Last Minute Horvátország
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Olcsó Hotelek Horvátországban
» Horvátország élménybeszámolók
» Hotelek Horvátországban - Online szállásfoglalás
» Nyaralás Horvátországban
» Szállásfoglalás Sibenik
» Szállás Porec Hotel
» Szállásfoglalás Umag
» Szállásfoglalás Zadar
» Szállás Trogir Hotel
» Szállás Rab sziget Hotel
» Szállásfoglalás Pulában
» Szállásfoglalás Opatijában
» Horvátország apartman
» Szállásfoglalás Horvátországban

Cikkeink

» Vitorlázás Horvátország legszebb tájain - Kovács Attila
» Brela, Baska Voda, Makarska: Horvátország igazi gyöngyszemei - Kovács Attila
» Zágráb: látnivalók és hangulat - Kovács Attila
» Zadar hangulatos városa Horvátországban - Kovács Attila
» Horvátország márciusban - Kovács Attila

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Csodálatos Dél-Erdély - 3 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!