Gyógyító bencések - Levendulás Pannonhalma

Lágyan hullámzó dombokkal tarkított vidéken vágunk keresztül, majd szemünk előtt, a legmagasabb halmon, Pannónia Szent Hegyén kibontakozik hazánk „ezeréves apátságának” méltóságteljes épülettömbje. 996-ban Géza fejedelem Csehországból érkező szerzeteseket telepített itt le, akik hitbéli tevékenységük mellett tanítottak és gyógyítottak is. Az apátság és környéke ma hazánk egyik UNESCO Világörökségi helyszíne.

Az apátság mögött, a domboldalban lilán pompázó ültetvények húzódnak, bennük a francia és angol levendula mellett további négy féle gyógynövény – zsálya, borsmenta, citromfű és kakukkfű – ágyásai sorakoznak. A levendulamező sorközeit „autentikus módon” néhány rackajuh tartja karban, melyek a délidő elérkeztével egy árnyas fa lombja alatt gyűlnek össze hűsölni, bár az időről időre feltámadó éles szélben erre ésszerű magyarázatot nem találok. Összébb húzom vékony kabátomat, de még ez sem elég a borsódzás ellen, így örömmel húzódok be a Gyógynövényház védelmébe, ahol megismerhetem a bencés szerzetesek évszázados gyógynövény feldolgozó hagyományait. Itt, Szent Márton hegyén – egy 1201-ből származó hiteleshelyi oklevél szerint – a 996-os alapítástól kezdve működtettek a szerzetesek ispotályt, ahol szükség esetén a környék lakossága is ellátást kaphatott, valamint létezett a ma is élő arborétum, így ez az első ismert, történelmi magyar kert.

A csaknem ezer éves tudást régi füveskönyvekben, ősi receptúrákban hagyták az utókorra, melyek máig léteznek. A hagyományokat méltó módon őrző szerzetesek a tradíciókat szem előtt tartva, de a modern tudomány és technológia vívmányait igénybe véve folytatják a gyógynövényeken, első sorban a levendulán alapuló termékek – teák, mézek, csokoládék, likőrök, borok, ecetek, olajok, szappanok, kozmetikumok és egyéb portékák – gyártását. Az Officina Sancti Martini, azaz Szent Márton Műhelye elnevezésű manufaktúra magas színvonalon, a gyártási folyamatokat bemutatva igyekszik megalkotni, előállítani az egyre szélesebb körben keresett és főleg szeretett termékeit. Bepillantunk a Lepárlóépületbe is, ahol az ősi gőzdesztillációval nyerik ki a virágokból az olajat, mely során 160-170 fokos szárazgőzben, a pálinkafőzésnél is használt módszerrel, üstökben "párolják" a levendulát.

S hogy melyek ezek a csodanövények, amiket itt termesztenek? A Földközi-tenger térségéből származó levendulát még a XVII. században kezdték nagyobb területen (5,5 hektár) termeszteni Lancsics Bonifác atya kezdeményezésére. E kellemes illatú, lila színű virágokkal hódító félcserje igazán sokoldalú: teája nyugtató, stressz oldó, de akár frissítő is lehet, enyhíti a fejfájást, míg külsőleg égésre, rovarcsípésre is kiváló. Szárított virága és olaja pedig a molyok ellen hatékony. A zsálya hatékony immunerősítő, erős hurutoldó hatású, teája a felső légutak meghűléses betegségeire javallott. A borsmenta megfázásos és influenzás tünetek enyhítésére ajánlott, de az emésztést is elősegíti, kezeli. A kellemes illatú citromfű hatékony feszültségoldó és étvágynövelő növény, melyet herpesz kezelésére is eredményesen lehet használni, míg a kakukkfű az akut légúti megbetegedések természetes kezelésének egyik legerősebb hatású növénye, de a dohányzás leküzdésében is segíthet.

S hogy ne csak vizuális igényeink legyenek kielégítve, hanem lelki békénk is helyre billenjen, megengedik, hogy az apátság szokásos napi három közös imájából az egyiken részt vegyünk, ami eddig nem volt nyilvános esemény. Az ódon bazilika tekintélyt parancsoló falai között, a mélyen szántó csöndben és félhomályban jó érzés kicsit magamba szállni. Egy idő után figyelmem az ősrégi oszlopokra, szobrokra és ablakokra terelődik. A pannonhalmi Szent Márton-bazilika nagy részben a XIII. században épült kora gótikus stílusban, bár tömbjébe korábbi maradványok is beépültek. Felszentelése valószínűleg 1224-ben történt. Magyar építőmunkások mellett felső-rajnai és francia mesterek is dolgoztak az épületen. A templomot Mátyás idején bővítették ki, ekkor készült el többek között a szentély szép csillagboltozatos mennyezete is. Az épület később számos felújításon is átesett.

A bazilikát csak egy rövid folyosó és egy ajtó választja el a szép zárt kerengőtől, melyet gótikus ablakok díszítenek. E rész szintén Mátyás király idején épült át – aki a kor szokásának megfelelően magának foglalta le az apátságot – s annak bevételéből építették át az eredetileg román kori kerengőt gótikus stílusúra. Építését 1486-ban fejezték be. A kerengő a monostor életének egyik legmeghatározóbb helye volt, a középkorban innen nyíltak a legfontosabb közösségi terek, és itt tartották a körmeneteket is. Az innen nyíló belső kert – ahová tilos a belépés – más néven paradicsomkert (Paradisum) egykor szintén gyógynövényekkel volt beültetve, melyek az itt élő szerzetesek számára a lélek bajaira való írt is jelentették. A kerengő egyik legszebb része a XIII. században kialakított, úgy nevezett Porta Speciosa (ékes kapu), mely a kerengőt és a templomot kapcsolja össze egymással.

Egy UNESCO Világörökségi helyszín esetében elengedhetetlenül fontos, hogy az ide érkező látogatók hosszabb látogatás esetén megszállni, illetve étkezni is tudjanak. Az itt működő Viator étterem és Szent Jakab ház mindezeket az igényeket elégíti ki magas színvonalon. Ebédünk fogásaiban visszaköszön a délelőtti program főszereplője, a levendula: zöldborsókrém-leves levendulás túróhabbal, s bár a főfogásban nem szerepel (rántott csirke burgonyapürével), a desszertnél ismét „beköszön”: madártej levendulás tojáshabbal. Ebédünket ízletes helyi borokkal öblítjük le, hiszen a pannonhalmi apátság gyógynövénykertészetén kívül pincészetéről is nevezetes. Aki pedig mindezeket az élményeket kevesellné, számos zenei és más kulturális programból választhat: egész nyáron jazz koncertek színesítik a pannonhalmi estéket, míg a levendulaaratáshoz kapcsolódóan a Levendulahetek programjait ismerhetjük meg. Ha valaki valódi nyugalomra és feltöltődére vágyik, feltétlenül ejtse útba ezt a gyönyörű vidéket.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Egy csipetnyi Velence - Kovács Attila
» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter
» Egyszerű csónaktúrának indult... De amit utána láttak, soha sem felejtik el... - Kovács Attila
» Az ősz színei - Kovács Attila
» Egy nap Veronában - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!