Dubai ikonikus épületei

Dubai elsősorban futurisztikus építészetéről, extrém épülettípusairól, azok magas szintű, luxus kivitelezéséről lett híres. Túlzás nélkül állíthatjuk, itt található a világ legtöbb legje, ami az építészetet illeti. Itt áll a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa, a Burj al Arab, azaz a világ egyetlen 7 csillagos szállodája, a Dubai Mall, ami a világ legnagyobb bevásárlóközpontja (benne a világ egyik legnagyobb akváriumával), a világ legmagasabb hotelje, a JW Marriott Marquis Hotel Dubai, a világ legmagasabb csavart toronyháza, a 307 méter magas Cayan Tower, vagy éppen az egy országra eső legtöbb (és nem mellesleg leghíresebb) mesterséges szigetek. Nézzük akkor, hogy melyek is ezek az ikonikus épületek, melyek egyenként és – környezetükbe belesimulva – együtt is Dubai fényét emelik.

Bár Dubai látképét, sziluettjét önmagában is a számtalan felhőkarcoló határozza meg – gondoljunk csak a Dubai Marina egymás mellett sorakozó toronyházaira – ezek közül is kimagaslik a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa. Kecses alakja 828 méter magasra tör, ezzel 300 méterrel előzi meg a világ második legmagasabb épületét, a Taipei 101-et. Építése 2004 szeptemberében kezdődött, s 2010 január elején adták át, szinte elképzelni is nehéz, hogy ez a gigantikus mérnöki bravúr kicsit több mint 6 év alatt elkészült. Építésénél a legnagyobb nehézséget a beton magasba történő pumpálása okozott (mely általános probléma a toronyházak esetében), a szélsőséges időjárás miatt speciális összetételű betonra volt szükség, ami elviseli az akár 50 °C-os hőmérsékletet, de kibírja az épület tömegéből adódó nyomást is, ezért jeget adagoltak az anyaghoz. Tom Cruise - aki híres arról, hogy filmjeiben nem használ dublőrt, mindent maga játszik el - a Mission Impossible - Fantom protokoll (2011) című film promóciója során kiült a Burj Khalifa csúcsára.

Az épület funkciója összetett; az alsó 37 emeleten egy Armani-hotel kapott helyet, a 45. és 108. emelet között apartmanokat alakítottak ki, efelett pedig irodák kaptak helyet az összesen 160 emeletes épületen belül. A 123. és 124. emeleten kilátók vannak. Az épületben összesen 56 darab felvonó üzemel, melyek egyenként 42 embert képesek szállítani. Az épület legmagasabb pontján 1,2 méteres kilengéssel bír. Az épület elkészülte során számos rekordot bezsebelt: nem csupán a világ legmagasabb épülete címet, de ez a világ legmagasabb szerkezete, legmagasabb szabadon álló épülete, a legtöbb emelet egy épületben, a legmagasabb függőleges betonpumpálás bármilyen építményhez, a világ leggyorsabb liftje, a legmagasabban fekvő kilátója, mecsete, étterme (a teljesség igénye nélkül). A monstrum építése 1.5 milliárd amerikai dollárba került.

Dubai másik ikonikus épülete a tengerben, a parttól 280 méterre magasodó Burj al Arab, mely egy hatalmas tradicionális arab vitorlást mintáz, s hosszú időn keresztül Dubai szimbóluma volt, emellett az sem mellékes, hogy a hotel a világ egyetlen hét csillagos szállodája címén reklámozza magát (legolcsóbb szobája is több, mint 1000 dollár egyetlen éjszakára). A Burj al Arab 1994-99 között épült, korának egyik legizgalmasabb, legkiemelkedőbb építészeti alkotása volt; azért írom, hogy korának, mert a high tech építészetben egy-két év is hatalmas innovációs lépést jelent. Árbocot szimbolizáló 321 méter magas tornya 2007-ig a világ legmagasabb szállodaépületének büszke címét jelentette. Lakosztályai a modern arab stílust képviselik, de emellett teniszpálya, wellness rész, konferencia központ és éttermek is megtalálhatók benne. A szálloda 650 millió dollárból épült fel.

A Burj al Arab sem birtokolta sokáig a világ legmagasabb szállodája címét, alig egy év múlva, 2000-ben átadták a 351 méter magas Emirates Office Towert, amely ikerépületével, a Jumeirach Emirates Towers Hotellel a Sejk Zajed sugárút egyik legismertebb jelképe. A világ legmagasabb blokkja mára a Dubai Marina lett, ahol a Burj Khalifa utáni három legmagasabb dubai felhőkarcoló is magasodik, melyek egyaránt 2011-ben épültek: a Princess Tower (mely 2. helye ellenére is alig ér a Burj Khalifa derekáig), a 395 méter magas Marina, és a 381 méteres Elite Residence. Dubaiban ma tizenkilenc 300 méternél magasabb épület van, és most is több, mint negyven 150 méternél magasabb felhőkarcoló építése folyik. A világ legtöbb nagyvárosában ezek bármelyike elég lenne az első helyre.

Dubai ikonikus épületei között gyakorlatilag a legtöbb szálloda. A legismertebbek közé tartozik az 1997-ben épült, hullám formájú part menti Jumeirah Beach Hotel, mely sziluettjével jól kiegészíti a szomszédos vitorlás formájú Burj al Arabot. A szálloda mellett kapott helyet a világ egyik legismertebb vízi vidámparkja, a Wild Wadi Water Park, melyet a szálloda vendégei korlátlanul használhatnak. A partszakaszt, melyen a Jumeirah Beach Hotel és a Burj al Arab is található, korábban Chicago Beach-nek nevezték. Amikor a szálloda 1997-ben elkészült, 93 méteres magasságával a 9. legmagasabb épület volt Dubaiban, ma a 100 legmagasabb épület közé sem fér már be. „Alacsonysága” ellenére az öt csillagos Jumeirah Beach Hotel máig Dubai egyik jellegzetes jelképe.

Szintén öt csillagos luxusszálloda a Jumeirah Zabeel Saray, mely a világ egyik leghíresebb mesterséges szigetén, a Palm Jumeirah nyugati félholdján található. A szálloda a lenyűgöző ottomán kori uralkodói paloták stílusában épült, melyet szintén ottomán kori hangulatú részlegek – spa, törökfürdő (hamam), zeneterem, éttermek – egészítenek ki. Szintén a Palm Jumeirah szigeten, annak csúcsán magasodik egy másik híres szálloda, az Atlantis, the Palm, melynek ikertestvére a Bahamákon található. A komplexum az első volt, mely a pálmaszigeten elkészült (2008), s Atlantisz mítoszának stílusában épült, arab elemekkel kiegészítve. A szállodához egy vízi vidámpark (Aquaventure), és a koncerteknek és más eseményeknek helyet adó Nasimi Beach tartozik. A szálloda megnyitóján 100 ezer tűzijáték rakétát lőttek fel, hétszer többet, mint a pekingi olimpia megnyitóján.

Az emírség legnagyobb üdülőterülete az öt csillagos luxus Madinat Jumeirah, egy 40 hektáron elterülő, arab falut mintázó szállodakomplexum, amely kiterjedt kertek, csatornák, kisebb-nagyobb városrészek, és éttermek együttese. Két butikhotel (Al Qasr és a Mina A'Salam) és 29 tradicionális nyári ház (Dar Al Masyaf) alkotja a komplexum szállodarészét, emellett több mint 40 étterem és bár kínál gasztronómiai élvezeteket. A Madinat Jumeirah közvetlenül a Burj Al Arab, a Jumeirah Beach Hotel és a Wild Wadi Water Park szomszédságában található. A projekt elkészülte 36 hónapot vett igénybe az első szálloda (Mina A'Salam) megnyitásáig 2003 szeptemberében. A cél egy autentikus arab hangulat megvalósítása volt, s igyekeztek a Dubai Creek környékének mindennapjait megvalósítani csatornákkal, tipikus dubai vízi járművekkel, vízitaxikkal, ún. abrákkal, széltornyokkal és egy nyüzsgő bazárral.

A Madinat Jumeirah csatornarendszere teknősmenedékként is funkcionál, a dubai Teknős Rehabilitációs Egység és Hatteras Collection UAE a kihalás szélére került, sérült közönséges cserepes- és levesteknősöket ment meg és készít fel a vadonba való visszatérésre. A teknősöket megjelölik, hogy a jövőben könnyen lehessen őket azonosítani; 2008-ban egy ’Dibba’ nevezetű nőstény levesteknőst azonosítottak Thaiföld partjainál, mely így bizonyítottan 8600 kilométert tett meg Dubaitól Thaiföldig. Ez a levesteknősök között az egyik leghosszabb feljegyzett utazás, és az első bizonyított példája a fajta Közel-Keletről Kelet-Ázsiába történő migrációjának. A menedék a Mina A'Salamnál, az Al Muna és a Zheng He's éttermek között található. 

Dubai további nevezetességeiről a Látnivalók Dubaiban című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége Dubai-ban - 5 nap
» Dubai és az Egyesült Arab Emirátusok - luxus élményekkel - 7 nap
» Őszi nyaralás Dubajban 2. - csoportos utazás magyar idegenvezetéssel 2022.10.26-31. - 9 nap
» Őszi nyaralás Dubajban 1. - csoportos utazás magyar idegenvezetéssel 2022.10.24-29. - 9 nap
» Felhőkarcolók, sivatag, Dubai! - 5 nap

Szállás ajánlatok

» Golden Tulip Al Barsha **** Dubai (Emirates járattal) 370.689 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Golden Tulip Al Barsha **** Dubai (közvetlen Wizzair járattal) 215.388 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Citymax Hotel Bur Dubai *** Dubai (közvetlen Emirates járattal) 381.215 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Golden Tulip Media Hotel **** Dubai (Emirates járattal) 383.847 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok
» Golden Tulip Media Hotel **** Dubai (Wizzair járattal Budapestről) 225.914 Ft/főtől - Közel-Kelet / Dubai / Egyesült Arab Emirátusok

Információs oldalak

» Dubai utazás, városlátogatás, körutazás

Cikkeink

» A nyüzsgő Dubai képekben - Kovács Attila
» Dubai nyaralások kedvezményekkel! - Kovács Attila
» Dubai bevásárlási lehetőségei - Etédi Alexa
» Dubai legérdekesebb múzeumai - Etédi Alexa
» Dubai öröksége: a Heritage & Diving Village - Etédi Alexa

Utazások

» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Hétvége Prágában+Sörgyár látogatás - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!