A Titicaca-tó szigetei

Misztikus világ, sajátos szokásokkal és hiedelemvilággal, ami évszázados messzeségben áll tőlünk és európai gondolkodásmódunktól- és egyáltalán nem biztos, hogy a miénk visz közelebb az élet lényegéhez.

A világ legmagasabban fekvő, hajózható tavának négy, egészen különböző kultúrával rendelkező szigetét jártuk be.

A legelső még Bolíviához tartozó, az elegáns Napsziget nevet viselő földdarab nem kisebb legendának köszönheti a hírét, minthogy itt született a Tiwanaku isten, Wiracocha. Copacabanaról (nem a rioi strand: Bolíviában vagyunk!) közelítettük meg hajóval, hogy azután gyalog egész hosszúságában bejárjuk.

Költőies túlzással: A szikrázóan vakító deli napsütésben a csillogó kék víz tükre kellemes látványt nyújt a hófödte hegycsúcsok előtt és elvarázsol. Túlzások nélkül: a sziget egyszerűen szép. Három óra alatt kényelmesen végigjárható, egyetlen apró bosszúság, hogy lépten-nyomon jegyet kell váltani az úton, számunkra tisztázatlan okokból. Az összeg nem jelentős, a kellemetlenség mértéke nem haladja meg egy szúnyog csípését. Mielőtt átbuszoztunk volna Peruba, rengeteg dolgot sikerült elintéznünk a délelőtt folyamán. Reggelire apit ittunk (kukoricalisztből készült, de erdei gyümölcsre emlékeztető ízű sűrű, forró ital), mézes fánkkal és tejeskávéval. Miután egy piacos néninek harmadszorra sem sikerült eltalálni az általa naponta forgalmazott reggelink arát (5, 7, illetve 9 egység), ezért távozásunkkor becsült összeget hagytunk az asztalon. Képeslap vásárlása és írása, a legfinomabb pisztráng elfogyasztása a kikötőben, pénzváltás három részletben (a váltók nincsenek nagy valutamennyiséggel felszerelkezve). A. fodrásznál járt (öt perc volt), M. háromszor mosta meg a haját, egy albatrosztól nem kívánt, de megkapott tiszteletadás hatására. Szerencsés és furcsa délelőtt volt, na.

Punoból közelítettük meg a szigetek legismertebbjeit, az Uros, avagy úszó szigeteket. Az aymara indiánok egykor erőszakos és fenyegető collas és inka szomszédaik elől menekültek a saját maguk által barkácsolt szigetekre. A tóban bőségesen megtalálható totoranádból készítik nemcsak a szigeteket, de házaikat, hajóikat, sőt a turistáknak szánt ajándéktárgyakat is. A víztől elrothadó kákát kéthetente frissen vágott rétegekkel pótolják - így a szigetek nem süllyednek és nem pusztulnak el. Mára már az aymarák nagy része - igen erős a gyanúnk - nem itt él, hanem a közeli Punoból "ingázik", de a hagyományokat őrzik. Ebben viszont - tetszik vagy sem - a turizmusnak paradox módon döntő szerepe van, hiszen éppen az ideutazók serege miatt nem hordanak az indiánok baseballsapkát és farmerdzsekit. A látogatók nem a feliratos pólókra és a sportcipőkre kíváncsiak, nem ezért utaznak Urosra. Így végső soron autentikus(nak mondott) színes ruházatukkal igyekeznek a folyamatosságot bizonygatni a régmúlt és a jelen között. Az éjszakát a távolabb fekvő Amantani szigeten, egy helyi kecsua családnál töltjük. A helyiek az általuk készített közös ebéd, vacsora, reggeli és két ágy biztosítása mellett nemigen törődnek velünk. (Na, adtak gyertyát is éjjelre.) Nem kínáltak bennünket kétszer étellel, de a famíliának láthatóan ízlett a repeta. Nem baj, nem nyafogni jöttünk Peruba.

További képes és élmények: hatizsakos.blogspot.com

Írta és a fotókat készítette: Maria és Attila

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Peru kincsei - csoportos körutazás magyar idegenvezetéssel - 2024.10.23.-11.04. - 13 nap
» Az inkák nyomában - Peru kulturális kincsei - 15 nap
» Peru - Nap ünnep - 15 nap
» Keresztül Dél-Amerikán - 17 nap
» PERU - Körutazás az inkák birodalmában - 8 nap / 7 éj

Információs oldalak

» Körutazások Peruban

Cikkeink

» Vonatozás a Machu Picchu-hoz - Kovács Attila
» Képek és élmények Peruból - Kovács Attila
» Wayna Picchu – a Macchu Picchu élmény teljessége - Szalai Krisztina
» Kolumbusz "hibájába" esett a Machu Picchu-t felfedező kalandor - Etédi Alexa
» A világ 10 legcsodálatosabb helyszíne - Etédi Alexa
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!