Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás
Budapest után az egyik legismertebb magyar város, a történelmi borvidék ″fővárosa″. Kevés település dicsekedhet a világon azzal, amivel Tokaj: neve bora révén a nemzeti himnuszban is szerepel. 2002-ben a Tokaj-hegyaljai borvidékkel a Világörökség része lett.

A Tisza és a Bodrog összefolyásánál lévő városban, Tokajban tett séta az itt található borospincékkel kezdődhet. Majd egy építészeti műemlékekben gazdag belvárosban folytatódhat.

A Tisza szabad strandja, a hajókikötők a vízi sportok kedvelőit várják, a város fölé magasodó Kopasz-hegy védett természeti értékei pedig a kirándulóknak kínálnak látványosságokat.
A város tavasztól őszig számos kulturális és szabadidős rendezvényt kínál: borfesztivált (május-június fordulóján), ősszel szüreti hetet (szeptember végén-október elején). Júliusban a Tisza túlpartján található kempingben megrendezett Hegyalja Fesztivál a fiatalok egyik legrangosabb könnyűzenei rendezvénye. De Tokaj az otthona az Írótábornak is.

Múltidéző

A város neve régi okmányokban Tokota, Tochol, Tokoyd és Tucota formában olvasható. A város neve a feltételezések szerint a szláv "sztokaj" (folyó összefolyás) szóra utal a név. Emellett szól, hogy a város a Tisza és a Bodrog összefolyásánál fekszik. Anonymus szerint Árpád ajándékként adta a földet vezérének, Tarcalnak.

Az első hiteles adat 1074-ből származik, amikor Géza herceg a Salamonnal vívott csata után a tokaji várba menekült, és itt kelt át a Tiszán.

Szinte valamennyi magyar király járt a városban Zsigmondtól Mátyás királyig. Megfordult benne a török, Bocskai hajdúi, Bethlen csapatai, Rákóczi kurucai, Basta és Caprara német és egyéb nemzetiségű zsoldosai. A szatmári béke után mint elkobzott Rákóczi-birtok a kincstárra szállt, és azé is maradt 1860-ig, amikor a község megváltotta magát.

Tokaj a XIX. század végétől a hegyaljai borászat egyik központja. A település kisvárosi hangulatát megőrizve emellett vonzó idegenforgalmi célpont. Nem csak természeti környezete lenyűgöző, de építészetében is tükrözi az évszázados virágzó gazdagságot, az igényességet.Tokaj térkép
Tokaj cikkek

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!