pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Szállás típusa
Kiutazás

Krétai utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A krétai utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük a szigetről szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a beutazási szabályokról (Görögországhoz tartozik, így a szabályok azonosak a görögországi rendelkezésekkel), az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a krétaiak körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait.

Kréta, a legnagyobb görög sziget nem csak kellemes strandjaival, vendégszerető lakóival, hangulatos, kirándulásra csábító hegyeivel, tradicionális szokásaival és fesztiváljaival, de réges-régi történelmével és elképesztő kulturális örökségével is várja a nyaralni, pihenni, feltöltődni vágyókat. A Knósszosz-palota, a Heraklion Régészeti Múzeum és a Dikteon barlang a sziget hőskorába vezet vissza, míg hangulatos történelmi városkái – Chania óvárosa, Elounda, Agios Nikolaos – a városnézések szerelmeseit csábítják. A kirándulók is megtalálják itt azokat az érdekességeket, amiért érdemes Krétát választani: a 16 km hosszú Samaria-szurdok a túrázókat várja, míg a Zoniana-barlang cseppköveivel büszkélkedhet. Aki pedig egyszerűen csak a tengerben akar fürdőzni és süttetni magát a napon, az is számos strand közül választhat, a legszebbek között a Vai Beach (Lasshiti), a Balos Beach (Chania), vagy a Preveli Beach (Rethymno).

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Krétára utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Görögországba – s így Krétára is –, a magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vagy érvényes (új típusú) személyazonosító igazolvánnyal léphetnek be (vízum nem kell), s így 90 napot tartózkodhatnak ott. 90 napon túli tartózkodás esetén bejelentési kötelezettségünk van, a tartózkodási engedélyt az arra hatáskörrel rendelkező rendőrkapitányságon lehet beszerezni. Görögország az EU tagja, így bármilyen schengeni országban elkövetett szabálysértés kizárhatja a belépést. További információk a Konzuli Szolgálat – Görögország című honlapján találhatók. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Görögország – s így Kréta – hivatalos fizetőeszköze az Euró (EUR). A magyar forintot csak a Görög Nemzeti Bank váltja be, nem túl jó árfolyamon. A bankokon kívül utazási irodákban, illetve szállodákban is válthatunk pénzt. A vámelőírások tekintetében az ország mindenben az uniós szabályokat követi. Az ország területéről engedély nélkül tilos műtárgyat kihozni, ha esetleg ilyesmit vásároltunk, feltétlenül járjunk utána a kiviteli szabályoknak, hogy az esetleges átvizsgálás kellemetlenségeit elkerüljük. Krétán nincsen idegenforgalmi adó.

Időeltolódás: Kréta a GMT +2 időzónában fekszik, azaz plusz egy óra az időeltolódás, mint hazánkban.

Elektromos hálózat és áramellátás: Görögországban – így Krétán is – a hálózati feszültség 220 V, a magyar szabványnak megfelelő.

Általános időjárási viszonyok: Kréta éghajlata alapvetően mediterrán, enyhe, csapadékos telek és hosszú, forró nyarak jellemzik. Éghajlata azonban főként attól függ, hogy a hegyekben, a tengerparton, illetve a keleti, vagy a nyugati részén tartózkodunk. Gyakran – a hegyeknek köszönhetően – előfordul, hogy az északi részén esik az eső, de a délin ebből semmi nem tapasztalható. Az év nagy részében hosszan tartó napsütés jellemző. A sziget keleti (Sitia környéke) és déli része szárazabb és melegebb, mint az északi és nyugati (Chania környéke) részek. A növényzet is eszerint alakul, míg a keleti részen sivatagos, a nyugati végén zöldellő, bujább a fauna.

Szokások: Hivatalos nyelv a görög, az idegenforgalmi területeken beszélik az angolt és a németet is. Ha néhány szót megtanulunk nyelvükön, mindig csodákat tesz, a görögök megtiszteltetésnek fogják venni, és azonnal előzékenyen segítenek.
Ahogy az arab, vagy a mediterrán világ más területein, Krétán is szokás az alkudozás. Az éttermi számlában általában feltüntetik a borravaló mértékét, de a kisegítő személyzetnek, szállodai takarítóknak illik adni.
Ami a menetrendet illeti, a helyi buszjáratok tágan értelmezik, előbb-utóbb azonban meg fog érkezni. Jegyet a kalauznál vehetünk, azonban készüljünk fel a buszvezető kedvenc zenéinek a hallgatására. Az egyetlen közlekedési eszköz, ami biztosan pontosan indul, az a hajó. Feltétlenül legyünk ott előbb, mint a megadott időpont, mivel az indulási időpont azt jelenti, amikor a hajó már eltávolodott a kikötőtől.
A görög szennyvízelvezető csatornák viszonylag keskenyek, ezért könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken (még a legdrágább szállodákban is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek.
Krétán, nyilvános helyen tilos a dohányzás.
A görögök kényelmesek, ha siettetik őket, azt udvariatlanságnak tartják. Mindenképpen legyünk tekintettel az elfogadott öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Templomok, kolostorok esetén kerüljük a kihívó, sokat mutató ruhadarabokat. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe.
Az üdülőhelyek többségében komolyan veszik a szieszta idejét, ez a helyiek pihenését szolgálja, az üzletek zárva tartanak ekkor. Ilyenkor nem illik hangoskodni, inkább kövessük példájukat. A görögök udvariasak és rendkívül segítőkészek, ha látják, hogy mi is azok vagyunk.

Orvosi ellátás:
Az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok az európai átlagnak felelnek meg. A közegészség jónak mondható, járványveszély nincs. Krétán van orvosi rendelő, illetve kórházat is találunk. Az állami ambuláns klinikák többnyire csak délelőtt fogadnak betegeket. A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást, mert e nélkül igen borsos lehet a kórházakban a kezelés ára. A gyógyszertárakat fehér alapon piros, zöld vagy kék kereszt jelöli.  Különös tekintettel a nyári melegekre, mindig legyen nálunk elegendő folyadék. Legyünk figyelemmel arra, hogy a nyári időszakban a napközbeni hőmérséklet folyamatosan 32-36 °C körül mozog, de a hőmérséklet meghaladhatja a 40 °C-t is, amely igen megterhelő lehet a szervezet számára. A csapvíz általában iható, de kisebb falvakban inkább fogyasszunk palackos vizet.

Nyitva tartások:
A bankok nyitvatartási ideje hétfőtől péntekig 9–14.00 óra között van, míg szombaton zárva tartanak. Az üdülő települések kisebb pénzváltói, utazási irodái egész héten, késő estig nyitva vannak.
Az üzletek nyitva tartása hasonló, mint a többi mediterrán országban. Általában a szieszta idején, vagyis 15-18 óra között zárva vannak (hétfőn és szerdán ezt követően sem nyitnak ki), de az üdülő övezetekben ezt gyakran nem tartják be, késő estig várják a betérőket. A vendéglátóegységek, tavernák, kávézók és egyéb szórakozóhelyek szintén az éjszakai órákig tartanak nyitva.

Legfontosabb görög ünnepnapok, melyeket Krétán is megtartanak:
Január 1. – Újév
Január 6.  – Vízkereszt
Január 19. – Hamvazószerda
Március 25. – az 1821-es forradalom évfordulója, nemzeti ünnep
Május 1. – Munka ünnepe
Augusztus 15. – Nagyboldogasszony ünnepe
Október 28. – A „NEM” napja, nemzeti ünnep
December 25-26. – Karácsony
Az olyan vallási ünnepek, mint a húsvéti ünnepkörbe tartozó napok – „tiszta hétfő”, nagypéntek, húsvét, húsvét hétfő –, valamint a Pünkösd időpontja minden évben más napra esik.

Fontos telefonszámok – Görögországban, így Krétán is az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 100
Tűzoltóság: 199
Mentők: 112 (illetve ambulancia: 166)
Tudakozó: 1200
Turista rendőrség (angol, francia, spanyol és olasz nyelven is): 1571, illetve 171
Erdőtűz bejelentés: 191
Az Európai SOS telefonszámot (112), mely az összes sürgősségi segélyszolgáltatást – rendőrség, mentők, tűzoltók – kapcsolja, Európában bárhonnan hívhatjuk. Ez a segélyszám BÁRMILYEN telefonról díjmentesen hívható életveszély esetén.

Magyarország görögországi diplomáciai képviseletei:
Nagykövetség – Athén
Cím: 38, Vasileos Konstantinou Avenue 116 35 Athens

Telefon: (00)-(30)-(210)-72-56-800, (00)-(30)-(210)-72-56-801, (00)-(30)-(210)-72-56-802, ügyelet: (00)-(30)-(694)-860-1793,  honlap:www.mfa.gov.hu/emb/athens
 

Konzulátus – Athén
Cím: 38, Vasileos Konstantinou Avenue 116 35 Athens, telefon: (00)-(30)-(210)-72-56-820, (00)-(30)-(210)-72 56 817, ügyelet: (00)-(30)-(694)-860-1793, honlap:www.mfa.gov.hu/emb/athens


Tiszteletbeli konzulátus – Heraklion
Cím: Crete (Kréta) Heraklion 71201, 26 Kornarou Sq. & 1 Lasithiou Str. - telefon (mobil): +30-2810-341-711, +30-6972-822-100 (csak sürgős esetben)Akciók, kedvezmények, last minute Kréta szigetén

Kréta térkép
Kréta cikkek

találat

Kréta repülőjegy 43.000 Ft/főtől - Heraklion (oda-vissza)

Részletes találati lista

Görögország legnagyobb szigete - a legendás Kréta. A hosszú, keskeny, jellegzetes alakú sziget önálló identitással rendelkezik, lakói büszkén őrzik évezredes hagyományaikat.

A híres regény és forgatókönyvíró, Nikosz Kazantzakisz és El Greco szülőföldje, a minószi civilizáció bölcsője nagyon gazdag kulturális és történelmi örökséggel rendelkezik.

Kréta...

Olvasson tovább! >>>

Görögország mediterrán szigetei közül is kiemelkedik Kréta és Santorini, ha azt vizsgáljuk, mennyire gyakran tűnik fel ez a két sziget az utazási magazinok álom-célpontjai között.

Ez nem csoda: a kabócáktól hangos Kréta és a lenyűgöző tájképi értékekkel rendelkező Santorini valóban gyönyörű.

Crete-Santorini from...

Olvasson tovább! >>>

 Kréta: a gyönyörű sziget legszebb arcát mutatja be ez a nyaralás során készült videó. Jó szórakozást!

Cute Creta from joerg daiber on Vimeo.

Olvasson tovább! >>>

A Kréta szigetén található Balos-beach a sziget egyik legszebb, legkönnyebben gyalog vagy hajóval megközelíthető tengerpartja. Aki járt már itt, az tudja, hogy nem véletlenül ennyire híres ez a partszakasz: a meredek, sziklás hegyoldal védelmében nyugalmat és valódi kikapcsolódást találunk. Ez a kisfilm a part hangulatát mutatja be.

Balos Beach from Žiga Zupančič on ...

Olvasson tovább! >>>

Klimatizált irodából ki, klimatizált büfébe be. Ebédelni. Mit nekem mediterrán hőség! Görög salátát kérek, hozzá egy kis gyros-húst. Ma egy kicsit görög vagyok… Bár ezek az ételek bármelyik étterem kínálatában szerepelnek. Olyannyira eluralkodik rajtam ez a gondolat, hogy úgy döntöttem, útra kelek, először csak képzeletben, hogy megtudjam, az „igazi” görögök vajon mit esznek… Mert a skála ennél biztosan szélesebb.

Aki arra téved, egy dologgal nyilván tisztában van: a görögök...

Olvasson tovább! >>>

Kréta a Földközi-tenger napfényes szigete, a legnagyobb Görögország messze földön híres mediterrán szigetei közül. Krétán lassú, nyugodt tempóban ballag az idő, a nyári csúcsidőszaktól eltekintve nincs nagy nyüzsgés.

Most Krétáról mutatunk nyári emlékeket, néhány nagyon szívhez szóló képsort, amik közel visznek a sziget egyedülálló hangulatához...

Yeah..Crete! from ...

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!