Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Egyiptomi utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

Az egyiptomi utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán az egyiptomi beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a helyiek körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Egyiptom legnépszerűbb úti céljait – Kairó, Hurghada, Sharm El Sheikh, Dahab, El-Gouna, Marsa Alam, Safaga, Makadi Bay, Soma Bay – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük. 

Egyiptom az ókor óta kedvelt turisztikai úti cél; már a rómaiak is előszeretettel keresték fel az egzotikusnak számító észak-afrikai országot, mely ősi történelme mellett különös, varázslatos világával csábította földjére az európai utazókat. Lenyűgöző, monumentális műemlékei – a piramisok, az Abu Szimbel-templom, Luxor, Karnak, a Királyok és Királynők völgye – mellett kellemes tengerpartjai, a Vörös-tenger természeti szépsége és csodálatos élővilága, az arab világ romantikája, a Nílus-völgyének pezsgése, illetve a sivatag és oázisainak varázsa is sokakat csábítanak arra, hogy Egyiptom felé vegyék az irányt. Az ország hat kulturális és egy természeti UNESCO Világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Nem csoda, hogy hódítók egész sora akarta birtokolni az országot, hisz a modern kor embere is bevenné Egyiptomot, ha csak egy kellemes nyaralás, pihenés erejéig is.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre az Egyiptomba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Magyar állampolgárok a belépéstől számított hat hónapig érvényes útlevéllel vízumkötelesen utazhatnak Egyiptomba. Ha magánútlevéllel és turisztikai célból szeretnénk Egyiptomba utazni, lehetőség van a nemzetközi repülőtereken és kikötőkben is a vízum beszerzésére, vagy előzetesen az Egyiptomi Nagykövetség Konzuli Osztályán igényelhetünk, 25 USD vízumdíj illeték befizetésével. A tartózkodási napok száma a vízumban megjelölt napok száma (turizmus céljából általában 30 nap). A helyi Belügyminisztérium ’Passports, Nationality and Immigration’ osztályán lehet kérvényezni a vízum meghosszabbítását. További információk – valamint az aktuális biztonsági helyzet – a Konzuli Szolgálat – Egyiptom című honlapján találhatók. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó: Egyiptom hivatalos pénzneme az egyiptomi font (EGP vagy LE). Magyar forintot (HUF) nem váltanak át, ezért érdemes eurót vagy dollárt magunkkal vinni, emellett az utazási csekk és a bankkártya is jó szolgálatot tehet, bár ezeket sem mindenhol fogadják el. Egyiptomi font be- és kivitele 5.000,- EGP értékig megengedett. Külföldi fizetőeszközök kivitele a bevitt értékig lehetséges. Vámmentesen 200 szál cigaretta, 25 szivar vagy 250 g dohány, illetve 1 liter alkohol tartalmú ital vihető be az országba (18 éven felüli utasokra érvényes). Egyiptomba tilos élelmiszert, drogokat, pornográf kiadványokat és fegyvereket bevinni. A drogtartásért vagy drogbehozatalért komoly szankciók róhatók ki. Antikvitások, kagylók és korallok kivitele szigorúan tilos (szúrópróbaszerűen ellenőrzik).

Időeltolódás: Egyiptom a GMT +2 időzónában fekszik, a helyi idő a magyarhoz képest +1 óra.

Elektromos hálózat és áramellátás: Egyiptomban a hálózati feszültség 220 V, a konnektorok megfelelnek a szabványnak, de érdemes adaptert vinni, illetve a szállodák recepcióin is kaphatunk.

Infrastruktúra: Az egyiptomi idegenforgalom fejlődőben van, így előfordulhatnak kisebb-nagyobb zavaró tényezők. A szállodai kategóriák általában nem felelnek meg a nyugat-európai standard-besorolásnak. A víz-, energiaellátás időnként akadozhat, ez kihat a klímaberendezések működésére is. Kerüljük a szállodákba a máshol vásárolt élelmiszerek bevitelét, ez nem megengedett. Az all inclusive szolgáltatást nyújtó szállodákban többnyire karszalagot kell viselni, illetve előfordulhat, hogy az italok rendelésekor aláírást kérnek. A két üdülővárosban, Sharm El Sheikh-ben és Hurghada egyes részein előfordulhat, hogy széliránytól függően zavaró lehet a le- és felszálló repülőgépek zaja.

Általános időjárási viszonyok: Noha az ország jelentős részére a sivatagi éghajlat jellemző, a kedvelt turisztikai úti célokra, melyek a Földközi-tenger térségében, illetve a Vörös-tenger partján vannak, a száraz szubtrópusi éghajlat jellemző. Csapadék többnyire csak télen fordul elő. Az évi átlaghőmérséklet 27 °C és 32 °C között ingadozik. Nyáron akár 43 °C is lehet, míg télen 13 °C-ra is lesüllyedhet a hőmérséklet. Mivel a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti ingadozás meglehetősen nagy, érdemes egy-két melegebb ruhadarabot is magunkkal vinni.

Szokások: Egyiptomban az iszlám a hivatalos vallás, így a legtöbb, számunkra kevésbé ismert szokás ehhez köthető. A legtöbb mecsetbe kizárólag muszlimok léphetnek be (imaidő alatt és péntek délelőttönként a turisták számára is látogatható mecsetekbe sem lehet betérni).

A muszlim országokban a másik jelentős, valláshoz kapcsolódó esemény a ramadan, mely az iszlám holdnaptár 9. hónapja (böjthónap), s amely minden évben 10-11 nappal korábbra esik az előző évihez képest. A muszlimok a ramadán során napfelkelte és napnyugta között nem ehetnek, ihatnak, dohányozhatnak. Ez idő alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből fakadó érzékenységre, s kerüljük a helyiek szeme láttára történő evést, ivást, illetve dohányzást.

Öltözködésünk legyen az időjárásnak megfelelő, praktikus viselet, azonban kerüljük a kihívó, merész darabokat (miniszoknya, kivágott felső, stb.), mellyel sérthetjük a helyiek erkölcsi érzékenységét. A strandokon elfogadott a bikini és a fürdőnadrág, ezt elhagyva azonban elvárják az utcai viseletet.

A fényképezés megengedett, de ha helyi embereket szeretnénk fotózni, kérjünk engedélyt az érintettől, a muszlim nők fotózását azonban inkább kerüljük, vagy kérjük beleegyezésüket. Tilos azonban fényképezni az Egyiptomi, a Kopt, az Iszlám, valamint a Luxori Múzeumban, valamint az összes thébai és szakkarai sírkamrában. A fényképezési tilalmat ne szegjék meg, a villanófény árt a falfestményeknek!

A borravaló (baksis) Egyiptomban a dolgok természetes velejárója, elfogadott szokás, ami nagyban megkönnyíti az ügyintézés menetét. Összege általában 5-10%, a helyi idegenvezetőktől, a szállodák személyzetén át a legcsekélyebb szolgáltatásokért is elvárják. 

A hivatalos nyelv az arab, de üdülőterületeken beszélik az angol, német és francia nyelvet.

Orvosi ellátás: Egyiptomban az illetékes minisztérium általános kórházi, járóbeteg-rendelői és sürgősségi baleseti hálózatot tart fenn országszerte, melynek azonban színvonala és higiéniai körülményei nem azonosak a Magyarországon megszokottal, ezért ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, mivel a jóval magasabb színvonalú magán és nemzetközi gyógyintézmények ellátása igen költséges és helyben fizetendő. Járványoktól, fertőző betegségektől Egyiptomban nem kell tartani, bár a hepatitis B és C megbetegedések, valamint a tömeges Bilharzia jelenléte a lakosság körében magas. A folyókban és csatornákban a fürdés – a Bilharzia kórokozó jelenléte miatt – komoly veszélyforrás! Az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz.

Szállodákban bármilyen ételt kockázatmentesen fogyaszthatunk. Lehetőleg kerüljék a jeges italokat, a hámozatlan gyümölcsöket és a zöld salátákat, nyers ételeket! Hasmenés legtöbbször a kimerültség, a szokatlan konyha, a túlságosan hideg italok következménye.

Kerüljük a vízvezetékből származó víz fogyasztását, kizárólag a mindenhol kapható palackozott ásványvizet igyuk.

Nyitva tartások: A rendes munkahét Egyiptomban szombattól szerdáig tart, így csütörtökön és pénteken a bankok, hivatalok, bazárok zárva vannak, sőt, néha szombaton is. Ellenben a kisebb üzletek, pénzváltók gyakran éjfélig is nyitva tartanak. Egyiptomban a péntek hivatalosan szünnap.

A munkaidő általában naponta 08.30-14.00 és 17.00-20.00 között tart, a ramadán alatt ez változhat.

Legfontosabb ünnepnapok:

A Konzuli Hivatal – Egyiptom című honlapján megtalálható részletesen felsorolva; mivel az iszlám naptár a Hold állása szerint változik, a legtöbb – vallási – ünnep vándorló, így minden évben más napra esnek.

Fontos telefonszámok - Egyiptomban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:

Mentők – 123
Tűzoltók – 180
Rendőrség – 122 
Turistarendőrség – 126

Magyarország egyiptomi diplomáciai képviseletei:Nagykövetség – Kairó, Cím: 29. Mohamed Mazhar Str., Zamalek, KAIRÓ, Telefon: 00-20-2-2735-6478, 00-20-2-2735-8659, 00-20-2-2735-8634, 00-20-2-2737-0019, ügyelet: 00-20-122-6575-198, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/cairo

Konzuli hivatal – Kairó Cím: 29. Mohamed Mazhar Str., Zamalek, KAIRÓ Telefon: 00-20-2-2735-6478, 00-20-2-2735-8659, 00-20-2-2735-8634, Ügyelet (munkaidőn kívüli vészhelyzetben): (0-122)-6575-198 (Egyiptomból)Egyiptom térkép
Egyiptom cikkek

» Incentive utazások - üzleti utaztatás
találat

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

városlátogatás

Advent Bécsben - Schönbrunnban

Advent Bécsben - Schönbrunnban
12.900 Ft/fő

Zakopane téli arca

2 napos autóbuszos utazás
23.999 Ft/fő

Bécs adventi hangulatban

2 napos buszos körutazás
24.900 Ft/fő

Advent Zakopánéban

2 napos autóbuszos városnézés
25.761 Ft/fő

Advent Krakkóban

2 napos buszos városlátogatás
26.289 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!