Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Spanyolország tengerparti vidékei közül az egyik legszebb a Costa Brava vadregényes szakasza. A francia határtól Barcelonáig tartó, sziklás, eldugott öblökkel, kedves tengerparti városokkal, fenyvesekkel borított strandokkal díszített, türkiz tengerpart csodás tájakat rejt. A Costa Brava partvidékét a tömegturizmus nem sújtja olyan mértékben, mint a Costa de Sol vidékét és a strandolás mellett kiváló túrákat is tehetünk a környező hegyvidéken. A tengerparton halászfalvak sorakoznak, de kissé beljebb, a szárazföld felé is meseszép tájakat és középkori hangulatú településeket találunk, így biztosan nem kell itt egyhangú, unalmas nyaralásra számítani. 

Costa Brava, Tossa de Mar:
A legjobb tengerparti városka Tossa de Mar, ez vitán fel áll. Magában hordozza a nála kisebb városkák nyugalmát, de pont olyan méretű, hogy az is megtalálja benne a számítását, aki eldugott, csendes zugokra és éttermekre vágyik, de az sem unatkozik, aki mozgalmasabb nyaralást szeretne. Tossa de Mar vagy ahogyan a helyiek hívják csak Tossa volt az első település, amit felkapott a nemzetközi turizmus - maga Mac Chagall illett az "Azúr Paradicsom" névvel e helyet. A kristálytiszta vízű, durva szemű homokkal borított strandja felett impozáns vár emelkedik, bástyáiról csodás kilátás nyílik a tenger felé. A vár tövében fehérre meszelt falú házaival bújik meg a halászfalu - itt vannak a legjobb éttermek és kávézók, míg a parton már a szállodák sorakoznak.

Costa Brava, Lloret de Mar:
Aki a mozgalmasabb, bulizósabb nyaralást kedveli, az unatkozna a Costa Brava nyugalmasabb halászfaluiban - Lloret de Mar városában i viszont belevetheti magát a pezsgő éjszakai életbe. A strand finomra őrült zúzalékkal borított fövenyén napozva pedig kipihenhetjük a munkás hétköznapok vagy éppen az erősebbre sikerült előző este fáradalmait. Ahogy Tossa de Mar, úgy Lloret is rendelkezik egy kis erőddel, ahová a kilátás reményében felsétálhatunk. A part mentén több kiépített sétautat járhatunk be, újabb és újabb öblöket felfedezve. 

Costa Brava időjárás:
Spanyolország éghajlata alapvetően mediterrán – elsősorban a déli és keleti partszakaszon, ahol magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A Costa Brava partvidékét a Pireneusok előhegyei szegélyezik, így tavasszal és ősszel, mikor a tengerparton nagyon kellemes az időjárás, a magasabban fekvő területeken hűvösebb, csapadékosabb lehet az éghajlat. A tengervíz tavasszal még hideg, de ősszel a levegőnél tovább őrzi a nyári meleget, így akár még októberben is kellemeset lehet strandolni. 

Costa Brava strandok:
Ha választanom kellene a Costa Brava vagy a Costa del Sol között, egyértelműen az elsőre adnám a szavazatom. Sokkal természetközelibb a táj mint délen, sokkal érintetlenebb, gyakran csak hajóval vagy gyalogosan megközelíthető, titkos kis öblökben fürödhetünk a kristálytiszta tengerben  Girona tartományban három kedves kis halászfalu közül is választhatunk - Calella de Palafrugell és az aprócska Tamariu között található a hangulatos Llfranc városkája. Itt nincsenek turistahadak, nem hömpölyög a tömeg az utcán - csendesen elmélázva sétálhatunk a parton. Ha hosszabb gyaloglásra vágyunk, akkor egészen az öböl felett őrködő világítótoronyhoz is felmászhatunk - a csúcson nem csak kilátás és egy prémium étterem, hanem ókori romok is várnak ránk. Innen egy csodás, Aleppo-fenyőkkel szegélyezett gyalogösvény vezet tovább Tamariu irányába.

A homokkal borított fövenytől pár száz méterre egy másik, sziklás öblöt találunk, a helyiek Aigua Dolca néven emlegetik. De a parton vezető gyalogösvény még több csodás, főleg kavicsos fürdőhelyet fűz fel azúrkék gyöngysorba - míg a településtől  Aigua Xelida északra található, dél felé indulva egy szál törülközővel a Cala Pedrosa kínál csendes pihenőhelyet.

Costa Brava beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Costa Brava időeltolódás: Spanyolország a GMT +1 időzónában fekszik, azaz ugyanannyi az idő, mint hazánkban.

Costa Brava elektromos hálózat és áramellátás: Spanyolországban a hálózati feszültség 220 V, a magyar szabványnak megfelelő.

Szokások:
Hivatalos nyelv a spanyol, valamint a katalán. Az idegenforgalmi területeken beszélik az angolt is. Katalóniában teljesen elfogadott a spanyol nyelv, de ha valaki néhány szót megtanul katalánul, azonnal szimpatikussá válik a helyiek szemében (ez Katalónián kívül igaz a spanyol nyelvre is). A katalánok nagyon szeretik Katalóniát, a nyelvüket, és büszkék rá, hogy ők "nem spanyolok". Azt azonban nem szeretik, ha "lespanyolozzák" őket a turisták, ki is kérik maguknak.

A borravaló egy része bele van számolva az ÁFÁ-ba (ez Spanyolországban IVA). Természetesen a szolgáltatások területén dolgozók ugyanúgy elvárják: a pincérek, taxisofőrök vagy a szobalányok.
2011-ben Európa egyik legszigorúbb dohányzás ellenes törvénye lépett életbe Spanyolországban. A közintézmények mellett az éttermekben, a bárokban, a diszkókban, a kaszinókban, de még szabadtéri létesítményekben is tilos a dohányzás. Játszótereken, iskoláknak, kórházaknak még a környékén sem szabad rágyújtani, de a tévé képernyőjéről is száműzték a dohányzókat. A szállodák is csak szobáik 30 százalékát tarthatják fenn a dohányosok számára.

Ami a mentalitást illeti, a spanyolok alapvetően kedves, segítőkész, pozitív hozzáállású emberek. Mindenképpen legyünk tekintettel az elfogadott öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Templomok, kolostorok esetén a fedett váll és térdnél hosszabb szoknya/ nadrág kötelező. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe. Barcelonában súlyos pénzbírságot (300-500 euró) kaphat az, aki a város utcáin fürdőruhában jelenik meg.

A spanyoloknál később indul a nap, mint ahogy az a mi időérzékelésünk szerint megszokott, és tovább is tart, így például éjszakába nyúlóan tudnak szórakozni, beszélgetni, a kávézók, bárok, éttermek nagyon sokáig vannak nyitva, és ez nem csak a felnőttekre, de a gyerekekre is igaz. Ugyanakkor a sziesztaidején szinte kihalnak az utcák, szinte csak turistákat lehet ilyenkor látni.

Orvosi ellátás:
Az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok az európai átlagnak felelnek meg. A közegészség jó, járványveszély nincs. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek a Spanyolországban való tartózkodás során orvosilag sürgősen indokolttá válnak. Az ellátás igénybevétele előtt érdemes meggyőződni arról, hogy az adott orvos, vagy kórház szerződéses viszonyban áll-e az állami egészségbiztosítóval, tehát elfogadja az európai egészségbiztosítási kártyát. A csapvíz a kisebb településeken helyenként nem alkalmas a közvetlen fogyasztásra, a nagyvárosokban mindenhol iható, de ha biztosabbnak érezzük, inkább fogyasszunk palackos vizet.

Nyitva tartások:
A bankok nyitvatartási ideje hétfőtől péntekig 9–13.00 óra között van, míg szombaton zárva tartanak. Sok pénzváltót és bank automatát is találunk országszerte.
Az üzletek nyitva tartása hasonló, mint a többi mediterrán országban. A boltok általában hétfőtől szombatig, 9.30-tól 13.30-ig, majd 16.30-tól 20.00 óráig vannak nyitva. Szieszta idején, zárva vannak, de a nagy multik és bevásárlóközpontok (10.00-21.00 vagy 22.00 között), illetve az üdülő övezetek üzletei ezt gyakran nem tartják be, késő estig várják a betérőket. A vendéglátóegységek, kávézók és egyéb szórakozóhelyek szintén az éjszakai órákig tartanak nyitva.

Legfontosabb spanyol ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Január 6.  – Vízkereszt
Május 1. – Munka ünnepe
Augusztus 15. – Nagyboldogasszony ünnepe (Mária mennybevétele)
Október 12. – Spanyolország nemzeti ünnepe
November 1. – Mindenszentek
December 6. – Az Alkotmány napja
December 8. – A Szeplőtelen Fogantatás ünnepe
December 25. – Karácsony
Az olyan vallási ünnepek, mint a húsvéti ünnepkörbe tartozó napok – nagycsütörtök, nagypéntek, húsvét, húsvét hétfő – minden évben más napra esik.

Fontos telefonszámok -Spanyolországban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 091, 092
Tűzoltóság: 080
Mentők: 061
Turista rendőrség - Madrid: 91 548 85 37
Turista rendőrség - Barcelona: 93 290 33 27
Az Európai SOS telefonszámot (112), mely az összes sürgősségi segélyszolgáltatást – rendőrség, mentők, tűzoltók – kapcsolja, Európában bárhonnan hívhatjuk. Ez a segélyszám BÁRMILYEN telefonról díjmentesen hívható életveszély esetén.

Magyarország spanyolországi diplomáciai képviseletei:
Nagykövetség –  C/Fortuny 6. Piso 4. 28010 Madrid , Telefon: (00)-(34)-(91)- 413-70-11  , ügyelet: (00)-(34)-(91)- 619-22-19-29, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/madrid

Konzulátus – C/Angel de Diego Roldan 21. 28016 Madrid, telefon: (00)-(34)-(91)- 413-98-50, (00)-(34)-(91)- 413-41-37, ügyelet: (00)-(34)-(619)-22-19-29 , honlap: www.mfa.gov.hu/emb/madrid


 Akciók, kedvezmények, last minute Costa Braván

Costa Brava térkép
Costa Brava cikkek

» A Costa Brava látnivalói
találat
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!