Mokanicával a havasokban, festett kolostorok Moldvában

5 napos buszos körutazás idegenvezetővel Észak-Erdélyben

Utunk során a Neteda-hágón átkelünk a Máramarosi-medencébe, Szerfalván ismerkedés népi mesterségekkel, egy ősrégi pálinkafőző, vízmalom és mosódézsa megtekintése. Itt már a máramarosi fatemplomok hazájában vagyunk, az Iza völgyében a fontosabb, Unesco Világörökségi listán található fatemplomok megtekintése Barcánfalván, Jódon és Izakonyhán.

Alapár tartalmazza

Az utazási költséget kényelmes, légkondicionált autóbusszal, az elhelyezést 3* szállodában. panzióban, falusi turizmusban, reggelis ellátással, magyar nyelvű idegenvezetést végig a program alatt.

Alapár nem tartalmazza

A kötelező baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást 1,5%, félpanziós ellátás felárát 10 500 Ft, vonatjegy árát 53 RON/felnőtt, 43 RON/diák és nyugdíjas, belépők árát kb.: 80 RON.

Hossz: 
5 nap
Szállás: 
panzió
Program: 

1. nap: Nagyvárad – Válaszút – Bonchida – Szék
Találkozás a kora reggeli órákban Budapesten. Indulás után utazás rövid pihenőkkel, majd határátkelés Ártándnál. Látogatás a Szent László királyunk koponyacsontját is őrző püspökségi Székesegyházban. Átkelve a Király-hágon, majd Kolozsváron is csak áthaladva Válaszútra megyünk, ahol felkeressük a híres néprajzkutató, Kallós Zoltán által létrehozott múzeumot. Innen a közeli Bonchidára megyünk, a Bánffy család kastélyához, melyet „erdélyi Versailles”-ként is emlegetnek. A lenyűgöző épületegyüttestől a táncáról, viseletéről is híres Székre utazunk. Megnézzük az „székvárosi öreg templomot”, a tájházat, lehetőség nyílik széki ruhák felpróbálására. Szállás a faluban.

2. nap: Szamosújvár – Beszterce – Moldovica – Szucsevica
Reggel rövid utazás után megállunk Szamosújváron, az erdélyi örmények egyik központjában. lsmerkedés a barokk szerkezetű várossal, az örménykatolikus templommal, annak híres Rubens-képével. Megemlékezünk a szamosújvári börtön temetőjében nyugvó Rózsa Sándorról. A Nagy-Szamos, majd a Sajó völgyében haladva Somkerékre érkezünk: megcsodáljuk a gótikus református templomot és annak értékes Umling-bútorzatát. Következő látnivalónk Beszterce, az északi szászok egykori székvárosa, központjában az evangélikus templommal, melynek tornya Erdély egyik legmagasabb építménye. A várost elhagyva nekivágunk a Kárpátoknak. A Borgói- és a Kelemen-havasok között átkelünk a Borgói-hágón. Moldovicán a Világörökség részét képező festett ortodox kolostort és a tojásmúzeumot nézzük meg. Szállásunk Szucsevicán lesz.

3. nap: Szucsevica – Humor – Voronyec – Borsa
Folytatjuk a Világörökség részét képező festett kolostorok világában való elmélyülést. Elsőként a Szucsevica kolostort, majd a XVI. sz-i freskókkal díszített, erődfalakkal korbevett Humort keressük fel. A közelben levő voronyeci kolostort Moldva és saját fejedelemsége fénykorában emeltette Nagy István (Ştefan cel Mare). A templom épületét alapvetően meghatározza bámulatos külső festése, nevezetes „voronyeci kék” alapszíne. A Máramarosi-havasok déli nyúlványain át elindulunk nyugat felé, varázslatos tájon át. A Radnai-havasok alatt a Keleti-Kárpátok egyik legmagasabb átkelőjén, a Borsa-hágón keresztül érkezünk meg a Visó völgyébe Borsára.

4. nap: Felsővisó – Izakonyha – Jód – Koltó
Napunkat vonatozással kezdjük, első utunk a „Mokanica” gőzös felsővisói indulási helyéhez vezet, ahonnan a Vasér-folyó mentén a Máramarosi-havasok egyik vadregényes völgyébe utazunk. Az egyszerű, fapados szerelvényen utasaink visszazökkennek a máramarosi emberek monarchia-korabeli világába, csodálatos havasok között, bővízű patakok mentén utazunk. A végállomásnál levő pihenőhelyen alkalmunk lesz finom miccset, vagy más húsételt kóstolni. A vonat délutáni visszaérkezése után a szintén világörökségi listán szereplő máramarosi fatemplomokhoz megyünk: Jód, Izakonyha és (ha időnk engedi) Barcánfalva világa révén a román ortodoxia egy másik arcát ismerhetjük meg. A Gutin-hegységen átkelve Nagybányán át Koltóra utazunk.

5. nap: Nagybánya – Szatmárnémeti – Nagykároly - Budapest
Reggeli után felkeressük a Teleki-kastélyt, ahol Petőfi és Szendrey Júlia töltötték mézesheteiket, megnézzük a kastélyban szépen berendezett múzeumot. Nagybányán meglátogatjuk a híres nagybányai festőiskola remekműveiben bővelkedő Képtárat, majd az Ásványmúzeumot, mely főleg a város környékéről származó csodaszép "bányavirágokkal" gyönyörködtet. Haza utunkban a következő állomásunk Szatmárnémeti: főtér, Püspöki székesegyház, Vécsey-ház (itt tárgyalták a szatmári béke pontjait). Innen kis kitérővel érjük el Magyarországot. Kaplonyban megtekintjük a Károlyi család sírboltját, majd Nagykárolyban a Károlyiak kastélyát. Vállalji határátkelés után érkezés Budapestre az esti órákban.

Kapcsolódó cikkek

» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Középkori templomok útja - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Ady Endrén jártunk - Négyesi Miklós, 2012. március. 17
» Székelyföld félreeső 'szegelete': Erdővidék - Hudanik Zsolt, 2012. február. 04
» CONGO – THE GRAND INGA PROJECT - gyémántkemény vadvízi kajakfilm - Kollmann András, 2017. december. 15
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2017. december. 14
» Villányi hétvége: bor és bringa - Kovács Attila, 2017. december. 13
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazási költséget kényelmes, légkondicionált autóbusszal, az elhelyezést 3* szállodában. panzióban, falusi turizmusban, reggelis ellátással, magyar nyelvű idegenvezetést végig a program alatt.

Alapár nem tartalmazza: 

A kötelező baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást 1,5%, félpanziós ellátás felárát 10 500 Ft, vonatjegy árát 53 RON/felnőtt, 43 RON/diák és nyugdíjas, belépők árát kb.: 80 RON.

Kötelező költségek: 

Betegség-, baleset-, poggyász biztosítás
Útlemondási biztosítás

Helyszíni költségek leírása: 

Belépődíjak: kb. 80 RON/fő

Várható költőpénz szükséglet: 
133 RON vonatjegyre és belépőkre, további költőpénz szükséglet, igények szerint változó.
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Kiutazás: 

kényelmes, légkondicionált autóbusszal.

Szállás: 

Koltón faluturizmusban 2 ágyas szobákban fürdőszoba-használattal, Felsővisón és Sucevitán 3*-os hotelben, Gernyeszegen színvonalas panzióban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező védőoltás nincs. Az egészségügyi előírásokról helyi partnereink megkérdezése alapján adtunk tájékoztatást. Amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló egyéb megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz. Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont 1097 Budapest, Gyáli út 3/a Tel.: (06-1) 476-1364 Rendelés Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra (13.30-ig lehet sorszámot húzni!) Nemzetközi Oltóközpont 1134 Budapest, Váci út 70. Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878 Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00 Szombat: 10:00 – 16:00
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!