Everest alaptábor Gokyo-völgy gyalogtúra

Aktív kirándulás kulturális programokkal, Chitwan Nemzeti Park hosszabítással

Sokaknak csak álom, számodra valóság lehet bolygónk legmagasabb hegyének alaptáborában állni. A legszebb útvonalon, a káprázatos Gokyo-völgy érintésével érjük el az Everest lábát, majd a normál útvonalon ereszkedünk vissza. Égbe törő, vakító hegyóriások között gyalogolunk, színes imazászlók lobogása kísér bennünket utunk során. Kathmanduban igazi kulturális időutazásban lesz részünk, majd a Chitwan Nemzeti Parkban egy dzungel kirándulással zárjuk le emlékezetes utazásunk. Kalandra fel!
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Czinke István
Tapasztalt világjáró, megszámlálhatatlan túra fűződik a nevéhez. Otthon van Toszkánában vagy Franciaországban ugyanúgy, ahogy Peru és a Himalája ösvényeit is jól ismeri.

Nehézség:

Everest alaptábor Gokyo-völgy gyalogtúra: Gyaloglásunk egy rövid repülőutat követően Luklában kezdődik, ahogy megannyi, Everest alaptábort elérni kívánó társunké. A "sherpák fővárosa", Namche Bazár után eltérünk a klasszikus útvonaltól és a káprázatos Gokyo-vögy érintésével a kihívásokkal teli Chola-hágon (5385 m) átkelve Lobuche településnél csatlakozunk vissza a normál útvonalba, majd továbbhaladva érjük el az Everest alaptáborát. Ez az útvonal szebb, de hosszabb és több kihívást tartalmaz, mint a klasszikus Everest alaptáborba vezető gyalogösvény. A napi távok nem hosszúak, de a sorozatterhelés és a jelentős tenger szint feletti magasság nehezíti a körülményeket. Ha elhatározod, hogy rész veszel a gyalogtúrán, allóképességi sportokat (pl.gyalogtúra, kerékpározás, futás, úszás...stb) ajánlunk a felkészüléshez.

Előképzettség: A túrára fontos a fizikális felkészülés! Állóképességi sportokat ajánlunk, mint a futás, túrázás, kerékpározás. A trekking során alapos helyismerettel rendelkező, nepáli sherpa vezetőink, valamint tapasztalt magyar túravezetőnk mindenben a segítségetekre lesznek. Azt, hogy szervezetünk hogyan reagál a nagy magasságra, genetikai adottságok is befolyásolják. Ugyanakkor, ha valaki kitartó, mentálisan és fizikálisan is erős, akkor könnyebben átvészeli a holtpontokat és a sorozatterhelést. A túra során, ha valaki megbetegszik vagy kimerül, s indokolttá válik, hogy visszaforduljon, úgy túravezetőnk megszervezi lejuttatását a hegyről egy helyi kísérő segítségével.

Részvételi díj tartalmazza

a repülőtéri transzfereket, a programhoz kötődő transzfereket, Kathmanduban három éjszaka szállást hotelben, egy éjszaka szállást Manthaliban egyszerű vendégházban, a hegyi túra alatt 14 éjszaka szállást menedékházban, a teherhordók és a nepáli vezetők költségét, illetve a magyar nyelvű túravezetést.

Részvételi díj nem tartalmazza

a nemzetközi repülőjegyet, a belföldi repülöjgegyet, az étkezéseket, a nepáli vízum árát, a repülőtéri illetékeket, a belépőket, a fakultatív programok árát, a Sagarmata Nemzeti Park belépőjét, borravalókat, az utas- és az útlemondásibiztosítást.

Hossz: 
20 nap + 3 nap (Chitwan Nemzeti Park hosszabítás)
Létszám: 
10-18 fő

Szállás

Kathmanduban szállodák kétágyas, fürdőszobás szobáiban töltjük az éjszakákat. Ezek színvonala elmarad az európai szállodák színvonalától, a magyarországi vendégházak, panziók kategóriájába tartoznak. Mielőtt felrepülnénk a hegyekbe, egy éjszakát Manthali településen töltünk egyszerű vendégház két- esetenként többágyas szobáiban. A gyalogtúra alatt menedékházak alapvetően kétágyas egyszerű szobáiban alszunk. A magasabb régiókban a szállások telítettsége miatt előfordulhat, hogy többágyas szobákban kell tölteni az éjszakát. Sok menedékház rendelkezik zuhanyzóval, amit külön díj ellenében használhatunk. A menedékházakban a vizesblokkok a folyosókon találhatók. A menedékházak éttermi részét általában fűtik, de a szobákban nincs fűtés, így hálózsák szükséges!

Program: » Részletes program

 1. nap -  Budapest, Kathmandu
 2. nap -  Megérkezés Kathmanduba

 3. nap -  Kathmandu, Manthali
 4. nap -  Manthali, Lukla (2780 m), Phakding (2610 m)
 5. nap -  Phakding (2610 m), Namche Bazar (3450 m) 
 6. nap -  Namche Bazar (3450 m), Khumjung (3750 m), Khunde (3850 m) 
 7. nap -  Namche Bazar (3450 m), Dole (4038 m)
 8. nap -  Dole (4038 m), Machherma (4410 m)
 9. nap -  Machherma (4410 m), Gokyo-tó ( 4750 m)
10. nap - Gokyo-tó (4750 m) akkalimatizációs nap
11. nap - Gokyo-tó (4750 m), Thagnak (5360 m)
12. nap - Thagnak (5360 m), Cho La-hágó (5420 m), Dzongla (4840 m)
13. nap - Dzongla (4840 m), Lobuche (4930 m)
14. nap - Lobuche (4930 m) - Gorak Shep (5160 m), Everest alaptábor (5350 m)
15. nap - Gorak Shep (5160 m), Kala Pathar-csúcs (5560 m), Dingboche (4360 m)

16. nap - Dingboche (4360 m), Namche Bazar (3440m)  
17. nap - Namche Bazar (3440 m), Lukla (2780 m) 
18. nap - Lukla, Manthali, Kathmandu
19. nap - Kathmandu-vögy látnivalói
20. nap - Kathmandu, hazarepülés/hosszabítás: utazás a Chitwan Nemzeti Parkba

+1. nap - Chitwan NP: Dzsungel szafarik.
+2. nap - Chitwan NP, Kathmandu
+3. nap - Kathmandu, hazarepülés

További információ

Élménybeszámolók

» A teherhordók tanulásga-Sherpa hétköznapok Nepálban - Kovács Attila, 2011. január. 11
» Egyre magasabbra-Lobuche és Gorak Shep-Nepál - Kovács Attila, 2011. január. 12
» Dal a dalbatról, monológ a momóról - Nepáli ételek - Kovács Attila, 2011. augusztus. 15
» Út a Mount Everestre - nepáli kalandok - Kovács Attila, 2012. június. 11
» Nepáli napfelkelte - Nyilas Judit, 2011. május. 04

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

1. nap - Budapest, Kathmandu

Repülőnk menetrendjétől függően a délutáni órákban indulunk a budapesti repülőtérről. Kathmanduba egy ázsiai átszállással érkezünk. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük. Ellátás: repülőkön megszokott.

2. nap - Kathmandu

A délutáni órákban érkezünk meg a kathmandu-i repülőtérre, ahol már várnak ránk helyi vezetőink, akik a szállásunkra visznek bennünket. Hotelünk a rendkívül népszerű Thamel negyedben található, amely a Nepálba utazó hátizsákosok és kalandkeresők nyüzsgő találkozóhelye. A nap hátralévő részét pihenéssel vagy a városrész felderítésével töltjük. A finom ételek, az új ízek és illatok, az aprócska boltok és a semmihez sem fogható, élettel teli ázsiai forgatag hangulata minket is gyorsan magával ragad. Szállás: hotel

3. nap – Kathmandu, Bodanath, Patan, Manthali

A reggelit követően kulturális kirándulásra indulunk a Kathmandu-völgyben. Először a Bodanath sztúpához látogatunk el. Nepál legnagyobb buddhista szentélyét tibeti menekültek házai szegélyezik. Reggel zarándokok százai mantráznak a szentély környezetében. Innen a Kathmandu-völgy második legnagyobb városába, az Asóka által alapított Patanba utazunk. A várost a Bagmati-folyó választja el Kathmandutól, főtere, a Durbar Square zsúfolásig telve szebbnél-szebb templomokkal. Ez a leglenyűgözőbb bemutatója a nawari építőművészetnek. Patanból visszatérünk szállásunkra, majd ebéd után a hegyekben fekvő Mantthali településre utazunk. Innen indulnak a turistákat szállító repülőjáratok az Everest alaptábor gyalogtúra kiinduló pontjára, Luklába.   A kisváros egyik szállodájában töltjük az éjszakát.

4. nap – Manthali, Lukla (2780 méter), Phakding (2610 méter)

Korán reggel ébredünk, izgalmas nap vár ránk. A város határában fekvő Ramechhap repülőtérére utazunk. A repülőtéren igazi ázsiai káosz fogad minket, ahol bár furcsa, mindenki tudja a dolgát. A gépmadarunk, egy 20 fős kisgép vidáman emelkedik a levegőbe, s mihelyst elhagyja az aszfaltcsíkot, feltűnnek a Himalája égbe törő csúcsai. Luklában landolunk, itt teherhordóink várakoznak, akik poggyászainkat viszik majd az elkövetkezendő napokban. Luklából (2850 méter) a délután folyamán egy rövid gyaloglás vár ránk egy ligetes erdei úton a Dudh Koshi-folyó völgyében Phakding faluig, ahol a szállásunk is lesz.
Túratávolság: 8,5 km; szint le: 220 méter, fel: 150 méter. Szállás: menedékház.

5. nap - Phakding (2610 méter), Namche Bazar (3450 méter)

Phakdingból a Dhud Koshi-folyó völgyét követve kígyózik az ösvény Namche Bazárba, a környék legnagyobb településére. Utunk kezdetben enyhén emelkedik, átkelünk néhány szédítő magasság felett keresztülívelő függőhídon, majd feltűnnek az első hatezer méteres csúcsok. Az utunkat szegélyező menedékházak egyikében fogyasztjuk el ebédünket, hogy egy meredekebb kapaszkodó leküzdéséhez erőt gyűjtsünk. Ahogy felfelé baktatunk, először pillanthatjuk meg utunk során a világ legmagasabb hegycsúcsát, a gigantikus Everestet! Délután érkezünk meg a „sherpák fővárosába”, a festői szépségű környezetben elterülő Namche Bazarba. Miután elfoglaltuk szállásunkat, szabadidőnket a hegyi város felfedezésével tölthetjük. A magasság ellenére túraboltok, kávézók és illatos pékségek sora várja az idelátogatót. Túratávolság: 10,5 km; szint le: 100 méter, fel: 900 méter. Szállás: menedékház.

6. nap - Namche Bazar (3450 méter), Khumjung (3750 méter), Khunde (3850 méter), Namche Bazar (3450 méter)

Ma akklimatizációs túrára indulunk Namche Bazarból. Egy meredek ösvényen kapaszkodunk fel az egykori reptér irányába, majd a japán tulajdonban lévő Everest View hotel (3890 méter) felé kanyarodunk. Csodaszép tájon túrázunk, körülöttünk hófedte hatezres csúcsok: Thamserku (6678 méter), Kangtega (6783 méter) és a feledhetetlen gránitorom, az Ama Dablam (6814 méter) tömbje pompázik. Tiszta időben a hotel teraszáról látható a Lothse és a gigantikus Everest. Egy kis gyalogúton leereszkedünk Khumjungba, amely Edmund Hillarry alapítványának köszönhetően egy rendkívül rendezett falucska. Itt működik a sherpa gyerekek oktatását ellátó Hillarry iskola. Meglátogatjuk az iskolát, megebédelünk a helyi étteremben, majd átsétálunk a szomszéd faluba és megnézzük a khundei magashegyi kórházat. Ez a kórház egy európai számára elég egyszerűnek tűnik, de a helyiek és a rászoruló turisták nagy áldásnak tekintik. Fölkapaszkodunk a Khunde fölötti gerincre, majd a túloldalon visszaereszkedünk szállásunkra. Túratávolság: 7 km; szint le: 600 méter, fel: 600 méter. Szállás: menedékház.

7. nap - Namche Bazar (3450 méter), Dole (4100 méter)

Reggel búcsút veszünk egy időre Namche Bazártól és egyben a „nepáli civilizáció”-tól is, mert az elkövetkezendő napokat nomádabb körülmények között töltjük majd. A Dhud Koshi-völgyében haladunk, elhagyva a klasszikus útvonalat. Utunkat egész nap az Ama Dablam lebilincselő látványa kíséri. A Doleba vezető út sziklás túraösvényén le-fel liftezünk. Körülbelül két óra gyaloglás után elérjük a Mong La-hágót. (3957 m). Egy hegyi étteremben megebédelünk, majd utunk lefelé visz fenyővel és rododendronnal teli erdőkön keresztül. A Phortse-híd után egy meredek emelkedő vár ránk, mielőtt elérnénk mai szállásunkat Dole településen. Túratávolság: 14 km; szint le: 200 méter, fel: 850 méter. Szállás: menedékház.

8. nap - Dole (4100 méter), Machhermo (4470 méter)

Reggel elhagyjuk Dole falut és feljebb kapaszkodunk. Gyönyörű alpesi rétek kísérik utunk, amelyek jaklegelőként szolgálnak a nyári hónapokban, de télen a terület kietlen, és még a helyiek is leköltöznek, hogy elkerüljék a kemény telet. Ahogy araszolunk felfelé, előttünk magasodik a lenyűgöző Mt. Cho Oyu látványa, amely a világ ötödik legmagasabb hegye. Az ösvény Lapahrmába, majd Lujába vezet, végül elérjük mai célunkat, Machhermo települést.
Túratávolság: 7 km; szint le: 70 méter, fel: 430 méter. Szállás: menedékház.

9. nap - Machhermo (4470 méter), Gokyo (4790 méter)

A mai túranapon érjük el a káprázatos Gokyo-gleccser tavakat. Kb. egy órás gyaloglás során átkelünk a magasan fekvő legelőkön, és elérjük Phangát. Ezen a területen a földcsuszamlások során életüket vesztett emberek emlékművei láthatók.
Felfelé haladunk és egy szűk ösvényen érjük el az első Gokyo-tó kiömlőjét, amely történetesen a legkisebb az öt nagyobb Gokyo-tó közül. Itt kinyílik a völgy és kényelmes ösvényünk a gleccservállon kígyózik tovább. Elhaladunk a második tó mellett, majd megérkezünk a harmadik tó szomszédságában fekvő településre, amely az egyik legmagasabban fekvő település Nepálban. Túratávolság: 7 km; szint le: 50 méter, fel: 300 méter. Szállás: menedékház.

10. nap - Gokyo (4790 méter), Gokyo-csúcs (5357 méter)

A mai napon akklimatizációs túrára indulunk. Mintegy két óra alatt kapaszkodunk fel a híres Gokyo-csúcsra (5357 m), ahol feledhetetlen körpanorámában lehet részünk. Négy 8000 méter feletti hegycsúcsot láthatunk: Everest (8848 m), Lhotse (8516 m), Makalu (8485 m) és Cho Oyu (8188 m), valamint a Gokyo-tavakat és a völgyben terpeszkedő, Ngozumpa gleccsert.
A nap hátralévő részét pihenéssel töltjük. Túratávolság: 5 km; szint fel: 550 méter, le: 550 méter. Szállás: menedékház.

11. nap - Gokyo (4790 méter), Thangnak (4700 méter)

Az akklimatizációs napunk után elhagyjuk Gokyo falut és folytatjuk túránkat a hegyek birodalmában. Mai célpontunk a Cho La-hágó lábánál fekvő Thagnak. Útközben a Ngozumpa gleccser kíséri utunk, ösvényünk át is szeli a hatalmas jégfolyamot. Thangnak falu a Ngozumpa-gleccser oldalán található, nyugodt környezetben és tökéletes helyen fekszik, segítve a túrázókat a Cho-La magashágó (5330 m) elérésében.
Túratávolság: 8 km; szint le: 80 méter, fel: 700 méter. Szállás: menedékház.

12. nap - Thangnak (4700 méter), Cho La-hágó (5420 méter), Dzongla (4855 méter)

A Thangnakban eltöltött éjszaka után, egy kora reggeli indulást követően sziklás ösvényeken és gleccser morénákon túrázunk fel a Cho La-hágó tetejére. A hóviszonyok függvényeben gyakori, hogy hómacskát kell használnunk a jeges-firnes szakaszokon. Kb. 4 órás erőpróba vár ránk, ez a legnehezebb túranapunk az Everest régióban. De a Cho La-hágó teteje csodálatos kilátással jutalmaz minket. Fantasztikus a panoráma a Cho La-tóra és a Cholatse-hegyre (6440 m), Lobuche- (6145m) és a Tabuche-csúcsra (6367 m). Rövid pihenő után indulunk lefelé. Az ösvény gyakran jegessé és csúszóssá válik, így jó szolgálatot tesznek hómacskáink. Kb.hét órás túrázás után érjük el aznapi célunkat, Dzonglát. Ez egy elég hosszú túranap, de megéri a fáradtságot! 
Túratávolság: 15 km; szint le: 700 méter, fel: 700 méter.

13. nap - Dzongla (4855 méter), Lobuche (4940 méter)

A mai napon egy könnyebb túra vár ránk. Reggel a morénát követve elhagyjuk Dzonglát. Ezután a Khumbu-gleccser felé haladunk, majd elérjük Lobuche-t. Körülbelül négy órás gyaloglás után elérjük a mai úticélunkat: Lobuche-t. Azzal, hogy elértük Lobuche-t, ismét csatlakoztunk a klasszikus Everest Base Camp túraútvonalhoz. Túratávolság: 5 km; szint le: 50 méter, fel: 150 méter. 

14. nap - Lobuche (4940 méter), Gorak Shep (5170 méter), Everest alaptábor (5364 méter)

Lobuchéből tovább követjük a Khumbu-gleccser jégfolyamát, morénadombokat mászunk meg, majd leereszkedünk a gleccser pereméhez. Egy alkalommal a Khumbu egyik oldalgleccsere, a Changri Shar keresztezi utunkat, de könnyen átkelhetünk rajta, mert felszínét vastag morénás anyag fedi, megkönnyítve így az áthaladást. A déli órákban érjük el túránk legmagasabban fekvő menedékházát Gorak Shep-ben. Itt megebédelünk, és délután több opció közül választhatunk. Túratávolság: 5 km; szint le: 100 méter, fel: 350 méter
1. Felmászhatunk vezetőinkkel a Kala Patar 5650 méteres csúcsára, ahonnan fantasztikus a panoráma: a lenyugvó nap az Everestet aranysárgára festi.
Túratávolság: 5 km; szint le: 450 méter, fel: 450 méter
2. Egy igen szép panorámaösvényen eltúrázhatunk az Everest-alaptáborba, ahonnan az Everest megmászására indulnak az expedíciók. Az út rendkívül látványos, de fárasztó, mert a Khumbu-gleccser oldalmorénáján halad, nehéz terepen kígyózik. Az út során többször láthatjuk a világ legmagasabb hegyét, amint az ég felé tör tekintélyt sugárzó csúcsával a körülötte úszkáló felhők között.
Távolság: 9 km; Szint le: 400 méter, fel: 400 méter
3. Aki fáradt, a nap hátralévő részét pihenéssel töltheti.
Szállás: menedékház

15. nap - Gorak Shep (5170 méter), Kala Patar (5650 méter), Dingboche (4360 méter)

Hajnalban, napfelkelte előtt elindulunk a Kala Patar csúcsra, hogy láthassuk az Everest mögött felkelő napot. Gorak Shepből az ösvény folyamatosan emelkedik, jól kijárt egyszerű terep, mintha nem is 5000 méter magasan lennénk. A Kala Patar a Pumori előcsúcsa, a legkedveltebb túracsúcs a régióban, mert technikailag könnyű és a tetejéről fantasztikus a panoráma az Everestre, illetve a Khumbu-régióra. A csúcson rövid fotózást követően a reggeli hideg időjárásra való tekintettel elindulunk lefelé a hegyről. Ahogy a nap első sugarai elérik a Kala Patar tömbjét, az idő hirtelen melegedni kezd, ez jól esik átfázott tagjainknak. Túratávolság: 5 km; szint le: 450 méter, fel: 450 méter.
Visszatérésünket követően a menedékházban megreggelizünk, majd elindulunk a Khumbu-gleccser folyásirányát követve a már általunk is ismert úton, Dingboche faluba. Lefelé könnyebben megy a gyaloglás, elhaladunk Lobuche mellett, a thuklai-hágóból szinte leszaladunk. A délután folyamán érjük el szállásunkat. Túratávolság: 13 km; szint le: 1050 méter, fel: 80 méter. Szállás: menedékház.

16. nap - Dingboche (4360 méter), Tengboche (3860 méter), Namche Bazar (3440 méter)

Megreggelizünk és elindulunk az Imja Khola medre mellett kígyózó túraúton a völgy irányába. Mesebeli ez a hegyi világ! A himalájai csúcsok rendületlenül nyújtózkodnak az ég felé, gleccserek terpeszkednek a hegyek oldalában, miközben szellő simogatja nap perzselte arcunk. Vidáman haladunk lefelé, már van elég levegőnk beszélgetni, hisz egyre több az oxigén. Elhaladunk az Ama Dablam mellett, amit újra megcsodálunk, délben megérkezünk a tengbochei kolostorhoz, ahol megebédelünk. Innen egy meredek szerpentinen ereszkedünk le a Dudh Koshi-folyó partjára, majd egy kaptatón és egy szintben vezető panoráma útvonalon érjük el a "sherpák fővárosát", Namche Bazárt. Újra visszaérkeztünk a "civilizációba", itt már minden van, ami a kényelmünket szolgálja. Vacsoránál  elégedetten élvezhetjük a nepáli hegyi konyhaművészet alkotásait! 
Túratávolság: 18 km; szint le: 1700 méter, fel: 750 méter. Szállás: menedékház.

17. nap - Namche Bazar (3440 méter), Lukla (2780 méter)

Elindulunk gyalogtúránk utolsó erőpróbájára a Dudh Koshi-folyó völgyében Lukláig. Namchéból leereszkedünk azon a szerpentinen, amely idefelé oly nehezen megmászhatónak tűnt, majd a folyó völgyében, sherpa falvakon, fenyves erdőkön át haladva vezet tovább az út. A kopár tájat a zöld váltja fel, a sziklahavasok a távolba vesznek. Késő délután baktatunk be Luklába, ahol hegyi kalandunk utolsó szállása lesz. A Himalaja Lodge bárjában már európai ételeket is ehetünk, s kortyolhatjuk a zamatos Everest sört. Túratávolság: 16 km; szint le: 900 méter, fel: 300 méter. Szállás: menedékház.

18. nap – Lukla, Manthali, Kathmandu

Egy korai gépmadárral repülünk le Manthaliba. A gép lomhán hagyja el a kifutót, olyan érzés ez, mintha még ő is maradna. A kisrepülő ablakán kinézve búcsút intünk a Himalája felejthetetlen és nagyszerű vonulatának. Délelőtt érkezünk Ramechhap repülőtérére, ahonnan a Thamelbe, Kathmandu turista negyedébe utazunk. A délutánt igény szerint pihenéssel vagy vásárlással töltjük. Szállás: hotel. Ellátás: reggeli.

19. nap - Kathmandu

Ezt a napot Kathmandu és környékének felderítésével tölthetjük. Szállodánkból elsétálunk a híres Durbar Square főterére, ahol hindu templomokat és palotákat láthatunk, utána vezetőnk előzetes útmutatásával szabadprogram során kereshetjük fel a környék nevezetességeit. A főváros központjától néhány kilométerre található Bhaktapur, ahol csodaszép épületeket járhatunk be, illetve bepillantást nyerünk a nepáliak mindennapi életébe. Ellátogathatunk a „majmok templomához”, a Swayambhunath sztúpához is. Szállás: hotel, Ellátás: reggeli.

20. nap – Kathmandu, hazautazás Budapestre, hosszabbítás: Chitwan Nemzeti Park

A mai napon két opció között tudsz választani, amit még jelentkezéskor a nemzetközi repülőjegyed megvásárlása előtt el kell döntened. - A nemzetközi repülőjegyek nem, vagy csak extra díj ellenében módosíthatók!

1. opció: Korán regge, vagy délelőtt (a repülő indulása függvényében) elhagyjuk a hotelünket és a kathmandu-i nemzetközi repülőtérre utazunk. Menetrendszerinti járattal egy ázsiai átszállást követően repülünk haza Magyarországra.

2. opció: Hosszabítás: Korán reggel egy privát busszal utazunk a Nepál déli részén fekvő Chitwan Nemzeti Parkba. Egy autentikus dzsungel szállodában két éjszakát töltönk és szafarik során ismerkedünk a környék flórájával, faunájával.

+1. nap – Chitwan Nemzeti Park

Az egész napot a Chitwan Nemzeti Parkban töltjük tapasztalt helyi vezetők kalauzolásával. Autentikus kenukon madár- és krokodillesre indulunk a Rapti-folyón. Az egy fatörzsből kivájt vízi járművek fürgén siklanak a folyó vizén. Utunk során sokféle madarat figyelhetünk meg, a folyóparton pedig napozó krokodilokat láthatunk. A vízi kalandot követően gyalogos rinocéroszlesre vagyunk hivatalosak. Ebéd után szafarira indulunk, hogy felkutassuk az ázsiai dzsungel királyát, a tigrist. Biztonságos magasságból figyelhetjük az orrszarvúkat, majmokat, szarvasokat, és ha a szerencse mellénk szegődik, megpillanthatjuk a tigrist is. A programok után visszatérünk szállásunkra.
Szállás: autentikus hotel, ellátás: reggeli, vacsora.

+2. nap – Chitwan Nemzeti Park, Kathmandu

Reggel buszra szállunk és vissazutazunk Nepál fővárosába. A nap hátralévő részét pihenéssel, városi sétával és vásárlással töltjük.
Szállás: hotel. ellátás: reggeli.

+3. nap – Kathmandu, hazautazás Budapestre

Hajnalban a repülőtérre utazunk és egy korai repülőjárattal utazunk Magyarországra. Érkezés a késő esti órákban.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a repülőtéri transzfereket, a programhoz kötődő transzfereket, Kathmanduban három éjszaka szállást hotelben, egy éjszaka szállást Manthaliban egyszerű vendégházban, a hegyi túra alatt 14 éjszaka szállást menedékházban, a teherhordók és a nepáli vezetők költségét, illetve a magyar nyelvű túravezetést.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

a nemzetközi repülőjegyet, a belföldi repülöjgegyet, az étkezéseket, a nepáli vízum árát, a repülőtéri illetékeket, a belépőket, a fakultatív programok árát, a Sagarmata Nemzeti Park belépőjét, borravalókat, az utas- és az útlemondásibiztosítást.

Helyszíni költségek leírása: 

Nepál hazánknál valamivel olcsóbb ország. Egy ebéd ára Kathmanduban 10 -20 euro, a hegyekben a magassággal arányosan emelkednek az árak. Átlagosan háromszori étkezésre napi 30-50 euro elegendő.

Nepálban fizetendő költségek:
Sagarmata Nemzeti Park engedély: 3000 NRP. Szükséges hozzá egy igazolványkép!
Nepáli vízum: 50 USD vagy 45 euro. Szükséges hozzá egy igazolványkép!
Reptéri illeték a belföldi repülések alkalmával: 2×500 NRP
Kötelező borravaló a helyi vezetőknek, teherhordóknak: 180 USD/fő
(Nepálban kalkulálnunk kell kötelező borravalóval, mert a turizmusban dolgozók fizetésének  jelentős részét ez teszi ki!)

Opcionális helikopter repülés Kathmandu-Lukla-Kathmandu útvonalon: A gyalogtúra kiinduló pontjára, lehetőség van helikopterrel is felrepülni, majd a gyalogtúra végén Luklából visszarepülni Kathmanduba. 
Ez bár időben rentábilisabb megoldás, de árban kb. háromszorosa annak, ha kisrepülővel repülünk fel a hegyekbe, majd vissza. Mi a kisrepülőt javasoljuk.

Chitwan Nemzeti Park hosszabítás: 3 napos kiegészítő program ára: 157.000 Ft/fő

A program ára tartalmazza: 
- Privát transzport Kathmandu – Chitwan – Kathmandu útvonalon.
- Két éjszaka szállást a Jungle Villa Resortban (elephant villa) teljes ellátással (reggeli, ebéd & vacsora) kétágyas szobákban.
- A helyszíni programok költségét (gyalogos, dzsippes szafari, faluséta, elefánt rezervátum látogatás...stb)
- Chitwan National Park belépőt és engedélyt

A program ára nem tartalmazza: a személyes költségeket, valamint az utasbiztosítás költségét.

Belépők:
Swayanbhunath: 200 NRP
Kathmandu: Durbar Square: 1000 NRP
Patan: Durbar Square: 1800 NRP
Pashupatinath: 1000 NRP
Bodhnath: 400 NRP
Baktapur: 1800 NRP

A fenti árak változhatnak. Az út során felmerülő esetleges többlet költségek az utazás résztvevőit terhelik! Megértéseteket köszönjük.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
kb. 300 usd/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
600-1000 euro/fő (egyénenként eltérő)
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő + repülőjegyek.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

 

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Az utazás részvételi díját 400 Ft/USD árfolyamig tudjuk garantálni! Amennyiben az USD árfolyam a kalkulált árfolyamnál magasabb, áremelésére kényszerülhetünk!

Kiutazási forma: 
egyénileg
Felszerelés ajánló

Táska: Célszerű egy nagy, 70-75 literes hátizsákba, vagy jó minőségű, strapabíró sporttáskába pakolnod felszerelésed nagy részét, hiszen a túra során a teherhordóink ezt viszik majd magukkal. Tekintettel arra, hogy hátizsákod nagy igénybevételnek lesz kitéve, ezért húzz rá egy nagy, műanyag zsákot, valamint a fontosabb holmikat is gondosan csomagold be az eső ellen. Felhívjuk figyelmedet arra, hogy bőröndöt semmi esetre se hozz magaddal! A napi túrák során legyen nálad egy kisebb, vízhatlan hátizsák, amelyben meleg ruhát, vizet, a személyes irataidat, illetve a fényképezőgépet tudod tartani. Célszerű a táskákat úgy megpakolni, hogy esetlegesen egyszerre is tudd vinni őket.
Hálózsák: Meleg hálózsákra van szükség, aminek a komfort tartománya legalább -5 fok. A menedékházak szobáiban nincs fűtés, az éjszakák hidegek lehetnek, ezért kérünk, hogy megfelelő hálózsákot hozz magaddal.
Túrabakancs: Kényelmes, vízálló, bejáratott túrabakancsra van szükség, amelyet már régóta használsz. Ha új bakancsod van, még az utazás előtt járasd be, nehogy a túrázás alatt törje fel a lábad. Pakolj be 8-12 pár vastag túrazoknit, illetve váltócipőt, vagy szandált.
Meleg ruházat: Javasoljuk a réteges öltözködést, a polár pulóver, szélálló ruházat, meleg aláöltözet, vízálló kabát és nadrág, sapka és akár két pár kesztyű használatát.
Napszemüveg: Nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen, célszerű a gleccserszemüveg használata.
Hómacska, túrabot: A magasabb régiókban a jeges szakaszokon szükséges egy hómacska. (csúszásgátló). Ezt célszerű megvásárolni indulás előtt, de Nepálban is beszerezhető. A túrabot jó szolgálatot tesz a napi gyaloglások során. Segíti a mozgásod és leveszi a lábadról a terhet. Ezt is célszerű itthonról hozni, de amennyiben nem rendelkezel összezárható túrabottal, ez is megvásárolható Kathmanduban.
Egyéb: Fejlámpa, pótelemek, kulacs, magas faktorú napkrém, túrabot, kamásli, kalap vagy kendő napszúrás ellen, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő. 
Amennyiben tanácsra van szükséged a felszereléssel kapcsolatban, konzultálj a túravezetőve.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal a Budapest - Kathmandu útvonalon. Célszerű irodánkra bízni a repülőjegy vásárlást, de egyénileg is elintézhető. Amennyiben egyénileg történik a jegyvásárlás, mindenképp előzetesen konzultálj irodánkkal!

A repülőjegyek aktuális ára:
Budapest - Kathmandu - Budapest:  350 - 480.000 Ft/fő (a jelentkezés időpontjától és a választott légitársaságtól függ.)
 
Étkezés: 

A kathmandui szállásainkon reggelit kapunk, a hegyekben önellátó. Ugyanakkor nem szükséges sok élelmet magaddal hoznod itthonról, mert folyamatosan tudsz vásárolni, még a hegyekben is. Utunkat sok étterem kíséri, így minden nap lesz mód reggelizni, ebédelni, vacsorázni. Az éttermi árak a hegyekben nem magasak, de a magassággal egyenes arányosan nő az árszint. Átlagosan háromszori étkezés a hegyekben 30-50 euró/fő/nap. Amit érdemes hoznod: az aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az elvesztett energiát a napi gyalogtúrák során. Jó, ha hozol pezsgőtablettákat, instant italporokat és tea filtert, amit a megvásárolt hideg, vagy meleg vízből könnyen kedvenc italoddá varázsolhatsz. Kizárólag palackos ivóvizet vagy forralt vizet lehet inni az út során, amely szintén mindenhol folyamatosan beszerezhető.

A hosszabítás során a Chitwan Nemzeti Parkban teljes ellátás biztosított.

A területről: 
Nepál India és Kína között, a Himalája területén fekszik. Területe másfél Magyarországnyi, lakóinak száma 25 millió, ebből Kathmanduban 3 millió fő lakik. Domborzata nagyon változatos, a dombvidéktől a 8000 méter feletti hegyláncokig minden megtalálható itt.
Az Everest alaptábor gyalogtúra a világ egyik legszebb gyalogtúrája. Évente sok ezer ember kerekedik fel, hogy meglátogassa a Himalaja leglátogatottab régióját. Ezen a túrán nem a klasszikus útvonalat járjuk be, hanem egy kitérőt teszünk a vadregényes Gokyo-völgy irányába. A túránk rövid leírása: Gyaloglásunk egy rövid repülőútat követően Luklában kezdődik, ahogy megannyi Everest alaptábort elérni kívánó társunké. A "sherpák fővárosa", Namche Bazár után eltérünk a klasszikus útvonaltól és a káprázatos Gokyo-vögy érintésével a kihívásokkal teli Chola-hágon (5385 m) átkelve Lobuche településnél csatlakozunk vissza a normál útvonalba, majd továbbhaladva érjük el az Everest alaptáborát. Ez az útvonal szebb, de hosszabb és több kihívást tartalmaz, mint a klasszikus Everest alaptáborba vezető gyalogösvény.
Időjárás: 
A nepáli hegyekben a tavasz (március-május) és az ősz (október-november) a főszezon. Nyáron a monszun idején túl sok a csapadék, a tél pedig túlságosan hideg a túrázáshoz. A napi hőmérséklet 4000 méter alatt reggelente és éjszaka 0 és -10 C fok, napközben 15-18 C fok. 4000 méter felett az éjszakai és a hajnali hőmérséklet akár -15 C is lehet, napközben gyakran 0-10 C, de előfordulhat 0 C alatti hőmérséklet is. Napközben nagy a besugárzás, fontos a megfelelő UV-védelem a bőrnek és a szemnek is!
Reggelente általában tiszta az idő, süt a nap, délután felhők jelennek meg, beborul. Ha süt a nap, melegnek érezzük az időt, ha elborul, rögtön fázni kezdünk. Csapadékra 3500 méter alatt eső, fölötte hó és havas eső formájában kell számítani. Ha hó esik, általában hamar elolvad. Kathmanduban mérsékelten meleg, kora nyári időre kell számítani, éjszaka 18-20 C, napközben 25-30 C.
Csomagolás: 
A repülőn feladható csomag maximális súlya 20 kg, míg a kézipoggyászé 5 kg lehet. Fontos, hogy az útleveled és minden értékes dolgot a kézipoggyászba pakolj! Figyelj arra, hogy a felszállás előtt ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (pl. bicska), mert ezeket a repülőtér dolgozói elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőre. Mivel néha előfordul, hogy a feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra, így javasoljuk, hogy legyen rajtad a túracipőd, valamint vigyél fel magaddal a gépre meleg ruhát, illetve az esőkabátod. A gyalogúra során a teherhordóink limitált csomagot tudnak elszállítani,túrázónként egy, maxumum 15 kg csomagot! Kérlek, ezt vedd komolyan a pakoláskor, mert a többlet terhet neked kell majd cipelned!
Vízum: 
Magyar állampolgárok a helyszínen, a kathmandui repülőtéren tudják a nepáli vízumot beszerezni. Ennek díja 50 USD, szükséges hozzá két igazolványkép, valamint a hazautazástól számított hat hónapig érvényes útlevél.
Biztosítás: 
Kötelező! Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Ezt az irodánkban kedvezményesen meg tudod kötni. A utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!