Látnivalók Thaiföldön - a régi főváros, Ayutthaya

Thaiföld egyik UNESCO Világörökségi értéknek számító látnivalója a régi főváros - Ayutthaya. Ahogyan Bangkok, ez is a Csao Phraja partján fekszik, sőt az egykori óváros is a folyó egy szigetén helyezkedik el, mint a bangkoki Királyi Palota és a két leghíresebb templom a Wat Phra Keo és a Fekvő Buddha temploma, a  Wat Pho.

Az 1350-ben alapított városnak, Sziám egykori fővárosának az 1700-as évekre már több mint 1 000 000 lakosa volt, így az akkori világ legnagyobb városai között tartották számon. Egykori gazdagságára ékes bizonyíték az a rengeteg díszes templom és sztúpa, amelyek a kambodzsai Angkorral és a Burmában található Bagan városával szoktak összehasonlítani. Egy hibája mégis volt Ayutthaya városának - túl közel voltak a burmaiak.

Ahogy Kubiláj kán mongol csapatai Bagant dúlták fel, úgy 500 évvel később a burmai sereg döntötte romba Ayutthayát - úgy, hogy a jelenlegi várost néhány kilométerrel távolabb alapították újra és csak néhány tízezer lakosa van. Az új birodalom első királya I. Ráma egy a burmai határtól biztonságos távolságra lévő helyen alapított fővárost, így Sziám fővárosa Bangkok lett, ahol rengeteg templom és más építészeti emlék utal az ayuttthayai eredetre - pélául itt is találunk egy hatalmas Fekvő Buddhát.

Most hatalmas területen barangolhatunk az egykori templomok és sztúpák, illetve a harang alakú szentélyek és a Buddha szobrok között. A területen rengeteg mesterséges tavat és csatornát is találunk, amelyek miatt Kelet Velencéjének is hívják Ayutthayát. Olyan nagy távolságok vannak agy egyes templomegyüttesek között, hogy, főleg a nagy melegben, ne is próbálkozzunk a gyalogos bejárásukkal - ha nem szervezetten érkezünk, béreljünk kerékpárt vagy egy tuk tuk-ot.

Az összes templomnál külön kell belépőt fizetnünk a téglából és kőből épült, égbe törő alkotások megtekintésére, amelyek közül sok csúcsát saját súlya vagy néhány földrengés már eltérített a függőlegestől.  Az én személyes kedvencem az a Buddha szobor, amelynek csak a feje található egy banyan fa gyökerei között - egy egy kicsit tényleg hozza Angkor dzsungellel benőtt romvárosának hangulatát. 

Ha Thaiföldön járunk, és nincs időnk Kambodzsába átutazni csak Angkor-ért vagy Burmába Bagan meglátogatására, akkor nyugodt szívvel válasszuk a hasonló hangulatú Ayutthaya városát templomnézegetés céljából. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Látogatás Észak-Thaiföld látványos fesztiváljain, pihenéssel Krabi tengerpartjain - 14 nap
» Laosz-Thaiföld Nagykörút - 13 nap
» Nagy körutazás Thaiföldön pihenéssel Phuketen - 15 nap
» A Maláj-félsziget csodái Szingapúrtól Bangkokig - 14 nap
» Közép-Thaiföld csodái - minikörút - 3 nap, 2 éj

Információs oldalak

» Thaiföld látnivalók
» Egzotikus utak
» Incentive utazások - üzleti utaztatás

Cikkeink

» Thaiföld - Khao Sok expedició - Hudanik Zsolt
» Thaiföld kajakkal - Khao Sok expedició - Kovács Attila
» Thaiföld - Kovács Attila
» Thaiföld képekben - Kovács Attila
» Három hét nyaralás Thaiföldön - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!