Látnivalók Velencében: A Ca' d'Oro (Aranyház)

Fejedelmi pompában fürdő, hófehér márványpalota vonalai tükröződnek a Canal Grande lágyan hullámzó vizének felületén. Vékony oszlopsorai, kecses ívei, aranyozott és polikróm homlokzati kődíszítései - akár a legfinomabb csipkecsodák -, hűs árnyékot nyújtó elegáns loggiái egyértelműen a többi palazzó fölé emelik szépségében, pedig a nagy csatorna partján igazán különleges paloták sorakoznak. A Ca' d'Oro egyszerre lenyűgözően díszes, ízlésesen kifinomult, egész egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni, a tekintetnek átsiklani felette. 

Kétség kívül, nem csak Velence, de az egész világ egyik legszebb épülete is a Canal Grande partján álló Ca' d'Oro, vagyis Aranyház. A város egyik legrégebbi épületeként számon tartott palota eredeti neve Palazzo Santa Sofia, s stlílusában a velencei gótika legszebb időszakát eleveníti meg (jellemzői a bizánci építészet és a mór stíluselemek gyakori használata). Ez a stílus a XVI. századig igen kedvelt volt a velencei építészek körében, ekkor azonban felváltotta a barokk.

A palota 1421-42 között épült a híres Contarini család számára, akik 1043 és 1676 között nyolc dózsét adtak a köztársaságnak. A Ca' d'Oro építészei Giovanni, és fia Bartolomeo Bon voltak (ők tervezték a Dózse-palotát és a Porta della Cartát is). A Velencei Köztársaság 1797-es bukását követően a palotának számos új tulajdonosa lett. 1847-ben egy orosz herceg vásárolta meg az épületet, majd szeretőjének, Marie Taglioni balerinának ajándékozta, aki számos káros átalakítást eszközölt a palotán: egyrészt eltávolította belső udvarának gyönyörű gótikus lépcsősorát, másrészt leromboltatta az udvarra néző díszes balkont. Utolsó tulajdonosa, Giorgio Franchetti báró 1894-ben vásárolta meg az Aranyházat, s amellett, hogy látványos képzőművészeti gyűjteményt halmozott fel, saját maga felügyelte a Ca' d'Oro rekonstrukcióját: visszaállíttatta a lépcsőt és eredeti márvánnyal rakatta ki a gyönyörű cosmatesque (geometriai stílusú dekorkövezés, mely a középkori Itália városaiban volt kedvelt) udvar padlózatát. 1916-ban Franchetti az olasz államra hagyta a palotát, mely ma múzeumként (Galleria Franchetti) várja a turistákat.

A Ca' d'Oro lenyűgöző építészeti stílusát képviselik a Canal Grande további palotái, például a Palazzo Barbaro és a Palazzo Giustinian is.  Az épület előterébe a földszinti, süllyesztett árkádsoros loggiáról lehet bejutni, közvetlenül a csatorna felől. A földszinti oszlopok felett a 'piano nobile' (a klasszikus reneszánsz építészet nemesi épületeinek fő/első szintje, ahol első sorban a fogadóterem található) nagyszalonjának zárt balkonja helyezkedik el. A palota épülete (más velencei palotákhoz hasonlóan) egy kisebb belső udvarra néz. Homlokzatát a kor legdrágább anyagaival díszítették: cinóbervörös, ultramarinkék festékkel és aranyfüsttel.

A Galleria Franchetti elsősorban a gótika és a barokk velencei képviselőit mutatja be (Mantegna, Tiepolo, Giorgione, Tiziano, Tintoretto, Carpaccio), de a festmények mellett szobrok, kézműves tárgyak és szőnyegek is láthatók a kiállított tárgyak között. A hosszú elhanyagoltság miatt a Ca' d'Oro belső berendezései már nem eredetiek, mennyezetét más paloták alapján állították helyre, de a szobák korabeli berendezése (régi velencei bútorok) jól tükrözi a korabeli velencei lakberendezés pompájának fokát. 

Velence további nevezetességeiről a Látnivalók Velencében oldalon olvashat többet.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Keleti-Dolomitok és Velence I. - 3 nap
» Velence - Padova és Treviso - A lagúnák világa – Murano és Burano szigetekkel - 3 nap
» Velence, a tengerek királynője I. - 3 nap
» Velence ünnepei - 3 nap
» A Keleti-Dolomitok és Velence II. - 4 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Ariston *** Velence 63.540 Ft/főtől - Olaszország / Velence / Európa
» Hotel Aaron *** Velence 76.908 Ft/főtől - Olaszország / Velence / Európa
» Hotel Nuova Mestre *** Velence 89.460 Ft/főtől - Olaszország / Velence / Európa
» Hotel Antico Moro *** Velence 98.420 Ft/főtől - Olaszország / Velence / Európa
» Hotel Piave *** Velence 78.184 Ft/főtől - Olaszország / Velence / Európa

Információs oldalak

» Látnivalók Velencében
» Látnivalók Firenzében
» Buszos körutazások Olaszországban
» 4 napos utazások
» Kalandtúra, aktív utazás
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Karneváli utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Látnivalók Rómában
» Síelés Olaszországban
» Toszkána
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Utazás Szicília nyaralás...
» Szicília látnivalók

Cikkeink

» Acqua alta Velencében - Kovács Attila
» Képek Velencéből... - Kovács Attila
» Velencében, gondolával - Kovács Attila
» Egy csipetnyi Velence - Kovács Attila
» Látnivalók Velencében: Murano-sziget - Etédi Alexa

Utazások

» Advent Zakopanéban és Bártfán - 2 nap
» Adventi vásár Zakopanéban - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko – Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Advent Prágában - 2 nap
» Prágai városlátogatás *** 3 nap egyénileg - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!