Látnivalók Velencében: A Palazzo Dandolo (Hotel Danieli)

Bátran kijelenthetjük, a világ egyik legelegánsabb, legexkluzívabb és legfejedelmibb szállodája húzódik meg szerényen a közeli csipkecsoda-tér, a velencei Piazza San Marco, a szintén lenyűgöző Dózse palota és a Sóhajok-hídja szomszédságában. A vörös színben pompázó Palazzo Dandolo (Hotel Danieli) hátsó homlokzata a Riva degli Schiavoni rakpartra, illetve azon túl a Szent Márk-medencére nyílik, két perc sétára az előbb említett turista központtól. A szálloda főbejárata az oldalsó csatornáról, kizárólag vízi úton közelíthető meg, a Hotel Danieli a repülőtértől saját luxus hajót bocsát vendégei rendelkezésére.

A palota a XIV. század végén épült a híres velencei nemesi család, a Dandolok egyik tagja számára. A XVI. században jelentős átípétésen ment keresztül, ekkor három külön álló részre osztották a család különböző tagjai között, bár külső egységes képét továbbra is megőrizte. Az elegáns palota a társadalmi elit kedvelt találkozóhelye volt már a középkorban is: pazar bálokat, összejövetekeket szerveztek falai között. A XVII-XVIII. században csupán a tulajdonosok változtak, ekkor a Mocenigo és a Bernardo család élt benne, de a Velencei Köztársaság 1797-es bukása a Palazzo Dandolo lehanyatlását is jelentette. 

1822. október 24-én a Friuli tartományból származó Giuseppe Dal Niel (később Danieli) kibérelte az épület első emeletét, egyrészt saját használatra, másrészt, hogy barátait is legyen hol elszállásolni. 1824-ben végül - mint központi fekvésű találkozó helyet - az egész épületet megvásárolta, gyönyörűen helyreállította, és Danieli néven szállodaként kezdte működtetni. Olyan nevezetes személyiségek fordultak meg a rövid idő alatt felkapott hotelben, mint Goethe, Wagner, Dickens, Byron, újabban pedig Peggy Guggenheim, Leonard Bernstein, Harrison Ford, vagy Steven Spielberg. A szálloda egyik kedvenc szobája a 10-es számú, ahol Aurore Dudevant (közismertebb nevén George Sand) szerelmével, Alfred de Musset-el töltött el néhány napot. Ebben az időben vált közkedveltté a földszinten működő Caffe Brigiacco, melyet egy görög származású testvérpár működtetett, akik előszeretettel viseltek keleti szabású öltözéket, így a kávézó hamarosan Caffe Orientale néven híresült el.

A szálloda XIX. századi kuriózumai közé tartozott a privát tengerpart-használat, és a különböző nyelveken beszélő tolmácsok. 1895-ben, amikor a szálloda tulajdonjoga gazdát cserélt, ismételt felújításon esett át az épület; modernizálása kiterjedt az elektromos szerelvényekre, felvonót alakítottak ki benne, és bevezették a központi fűtést, így a 'Hotel Royal Danieli' valóban a luxus kategóriát képviselte már. 1906-ban lett a szálloda része a szomszédos palota (Casa Nuova - XIX. századi építésű). Még ugyanebben az évben, négy másik velencei luxus szállodával egyetemben, a Hotel Danieli a Compagnia Italiana Grandi Alberghi cég irányítása alá került, melynek tulajdonosa Giuseppe Volpi gróf volt. A XX. század első felében homlokzati felújításokra került sor, majd 1946-48 között, amikor a Palazzo Dandolo és a Palazzo delle Prigioni közti épületet lebontották, s helyette felépült az új épület (Danielino), a szálloda területe jelentősen megnövekedett. 

A XIV. századi épület - mely 1822 óta működik szállodaként - homlokzata az idők során gyakran váltogatta színét, ma terrakotta vörös, párkányai márványból készültek. Építészeti jellegzetessége a négy emelet magas belső udvar, melyet bizánci stílusú gótikus ívek vesznek körbe, felül pedig az ólomüveg borításnak köszönhetően a tér természetes fényt kap. Belső díszítése rendkívül gazdag, a lépcsők és a mennyezetek aranyozott festésűek, mindenütt márvány oszlopok, drága antik szőnyegek, muranoi üvegcsillárok, és ódon kandallók emelik az épület fényét, a velencei és empír stílusú szobák és lakosztályok a legdrágább selyemtapétákkal és szövetekkel, velencei üveggel és múzeumi értékű bútorokkal vannak berendezve. 225 szobája és lakosztálya a központi épület mellett három szárnyban találhatók. Az eredeti épület szobái a lagúnára nyílnak, míg a nagyobb, kényelmesebb szobákat egy XIX. századi palazzoban alakították ki. A Hotel Danieli minden luxust kimerítő felújítása (2008.) a francia tervezőnek, Jacques Garcia-nak köszönhető, aki a gyönyörű XIV. századi palotát a XXI. század igényeinek megfelelően állította helyre.

Néhány lakosztály berendezését olyan nagyságok ihlették, mint Greta Garbo, vagy Maria Callas, akinek legendás zöld ruhái adták az ötletet a Callas-lakosztály színvilágához. A Dózse lakosztályt tartják a legelegánsabbnak, melyet XVIII. századi bútorokkal rendeztek be, freskóit pedig szintén a XVIII. században élt Jacopo Guarana velencei művész készítette. A tetőteraszról lenyűgöző kilátás nyílik Velencére és a tengerre. Egy-egy lakosztály lagúnára nyíló kilátással 2520 dollár/éjszaka (kb. 567 ezer Ft) árnál kezdődik.

2010-ben a Hotel Danieliben forgatták Az utazó című romantikus thrillert Angelina Jolieval és Johhny Deppel. A filmben feltűnő lakosztályban szállt meg egykor Balzac és Proust is, ahogy a film jelenetéből is kiderül, sőt, még a Danieli tetőcserepeit is megcsodálhatjuk a filmben, amint Depp átmászik rajta pizsamában.

Velence további nevezetességeiről a Látnivalók Velencében oldalon olvashat többet.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége Velencében - 3 nap
» Szilveszter Velencében, a kalmárok városában - 4 nap
» Észak- olasz tájakon / Alpok - Adria - 4 nap
» Szicília nagykörutazás - 9 nap
» Tiroli kincsesláda - tele meglepetésekkel - 4 nap

Szállás ajánlatok

» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 37.464 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 40.145 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 52.757 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Hotel Baia Degli Dei *** Giardini Naxos 209.045 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Giardini Naxos
» Hotel Antares **** Letojanni 285.609 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Letojanni

Információs oldalak

» Látnivalók Velencében
» Látnivalók Firenzében
» 4 napos utazások
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Karneváli utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Látnivalók Rómában
» Síelés Olaszországban
» Toszkána
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Utazás Szicília nyaralás...
» Szicília látnivalók
» Hosszú hétvége Rómában
» Biciklitúra, kerékpártúra

Cikkeink

» Acqua alta Velencében - Kovács Attila
» Látnivalók Velencében: Murano-sziget - Etédi Alexa
» Velence egy gondolából - Kovács Attila
» Egy csipetnyi Velence - Kovács Attila
» Képek Velencéből... - Kovács Attila

Utazások

» Advent Krakkóban - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Adventi Varázslat Bécsben - 2 nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!